Какво ви пречи да шофирате?

• 3 454
  • 135
  •   1
Отговори
# 105
Време беше след 7 страници да се тегли чертата, че освен упорити, старателни, внимателни и прочее добродетели, некадърните шофьори са и свръх интелигентни, и това им пречи.

# 106
Аз може да съм си взела изпита преди 100 години, но шофирам от тогава, та до днес. Минала съм през какви ли не етапи от живота си и не съм спирала да шофирам. А авторката изброи сума ти и ситуации, в които не реагира изобщо адекватно, от сега. Ами после? Когато стане наистина трудно и започнат "истинските" ѝ проблеми? Как ще шофира в такова състояние?
Просто има хора с емоционално и психическо състояние, което не им позволява да се справят с едно или друго нещо в живота. Тя пък сигурно може да прави с лекота неща, които за мен са трудни.
За това говоря-човек да има реална преценка за себе си и да знае в какво е добър и в какво-не толкова. Защото шофирането убива. Рисуването, готвенето, гримирането, шиенето на дрехи и каквото друго се сетите-не. И не, не всичко се научава с практика. Аз колкото и да се мъча да рисувам-Ван Гог няма да стана.

# 107
Време беше след 7 страници да се тегли чертата, че освен упорити, старателни, внимателни и прочее добродетели, некадърните шофьори са и свръх интелигентни, и това им пречи.
Мда. Има развитие в самооценката.
Днешните изпити нямат нищо общо с вашите спомени
Нищо общо нямат, да. Преди обучението беше да те научат да караш, сега е да те научат да си вземеш изпита. И не само това. Още в обучението създават някаква измамна форма на "умения", а в същото време новите не могат да разпознаят елемантрни гранични положения и се разчита изцяло на електрониката.
Трафикът е най-малкият проблем.
Едит. Много ми хареса това за вниманието. Наистина ли има хора, които си мислят, че тези които карат малко по-бързо не внимават?

# 108
  • Варна
Моят инструктор (2013-та взех книжка) ми казваше някои неща, които са ми само за изпита, че в истинското шофиране след това се правят по различен начин. Също и че няма безгрешни шофьори. Дори той. Номерът е да умееш да прецениш кога е безобидно да нарушиш правилата и кога - за нищо на света.

# 109
Абсолютно съм съгласна, че сега на курса се учиш как да вземеш изпита, а не как да караш, даже преди 20 г. беше така. Пример е как за изпита спираш на стоп линията  и бавно се изтегляш. Естествено, че на нея няма никаква видимост и никой реално не прави така, те много на стопа не спират изобщо, та ..
 Тези , които спират "за малко" към кои да ги броим към способните, към добрите шофьори или??? Те  си спират както и където си искат, а околните да се оправят.
 И да , трафикът е стресиращ , особено за млад шофьор и за човек , който отива някъде за първи път, защото околните не проявяват разбиране. Всеки може да не се престрои навреме и да иска да се шмугне и се почва едно освиркване, ръкомахане. Изобщо под трафик не визирам бавното придвижване и чакането по светофари, на мен ми е приятно да си кибича, въпреки че съм с ръчно скорости ☺️

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 10:41 от erika80

# 110
Мда. Има развитие в самооценката.
Днешните изпити нямат нищо общо с вашите спомени
Нищо общо нямат, да. Преди обучението беше да те научат да караш, сега е да те научат да си вземеш изпита. И не само това. Още в обучението създават някаква измамна форма на "умения", а в същото време новите не могат да разпознаят елемантрни гранични положения и се разчита изцяло на електрониката.
Трафикът е най-малкият проблем.
Едит. Много ми хареса това за вниманието. Наистина ли има хора, които си мислят, че тези които карат малко по-бързо не внимават?

Скоростта има значение за зрителното поле. Ти си внимавай колкото искаш, няма начин да видиш всичко, което по-бавно каращ човек вижда.
Максималните скорости не са толкова ниски и в града ако караш "малко" превишено с 60, 70 до пешеходци не е ок. Ако караш с над 100 по двулентов път и блъснеш човек, който се качва на пътя и не те е видял, защото летиш, също е проблем. Да не говорим, че на отбивките макс скорост е 60, но "внимаващите" никога не я спазвате.

# 111
  • Варна
Абе... да ти кажа да блъснеш човек винаги е проблем, все тая дали си карал с 20 или с 200. Joy

Срещат се толкова безумни ограничения по пътя, където ако се съобразиш със знака и намалиш на 40 км/ч, реално ставаш по-опасен за останалите участници в движението. Наричат се "хранилки".

Правилото е, че трябва да шофираш с такава скорост и дистанция, че ако колата пред теб рязко набие спирачки, да можеш за 2 секунди да реагираш и ти. Понякога тази скорост е по-ниска от написаната на табелата, но обстановката я налага. Такъв тип правила ги няма в закона, но са по-животоспасяващи от други, които фигурират там.

Като цяло дори да  познаваш всички правила и да караш според ограниченията, това далеч не означава, че шофирането ти е безопасно. Далеч по-сложно е.

# 112
Скоростта има значение за зрителното поле. Ти си внимавай колкото искаш, няма начин да видиш всичко, което по-бавно каращ човек вижда.
Ако гледаш на 50 метра. Ако гледаш на километър напред? За момент си помисли, че има хора които даже броят колите и могат да си създават мисловна картина на състоянието на пътя за 15-20 секунди в бъдещето.
Само отбелязвам...сравняваш спрямо твоите а не чуждите умения

# 113
Правилата са създадени от по-можещи и знаещи хора и имат своя смисъл, който ние шофьорите не е нужно да разнищваме и над когото да философстваме. Изобщо не е сложно-спазвай ги и ще си на сигурната страна. Понякога трябва да се предпазиш от хора, които са дървени философи и си мислят, че могат да не го направят, но правилото е: правилата се спазват. Не знам това български феномен ли е, но ако пише 40 км/ч, се кара 40 км/ч, не се философства хранилка ли било или не.

# 114
Ако всичко беше безгрешно, нямаше да има недоразумения в знаци и маркировка. Понякога има нужда човек и да помисли, вместо да спазва сляпо всичко, да подаде сигнал, да обърне внимание на отговорните институции, че има нужда от промяна, че нещо не е наред. А такива места има много и го знам от личен опит, тъй като за кратко работех в сферата. Решението нито е да караш като идиот по собствено усмотрение, нито да си безмозъчно говедо и да създаваш предпоставки за проблеми, защото си много примерен и спазваш всичко.

# 115
Ами ясна е работата, ежещите се в темата са си дървени философи. Joy

# 116
  • Варна
Изобщо не е сложно-спазвай ги и ще си на сигурната страна.

Коя е сигурната страна? Не съм наясно какво се има предвид. Ако това означава, че ще бъдеш от правилната страна на тревата, изобщо не е вярно. От правилната страна на закона също.

# 117
  • Варна
Ми не, няма да си на сигурната страна само с едното спазване на знаците! Иска се и мисъл, и рефлекси, и още 100 неща, а не да пищиш и да подскачаш с ръце във въздуха като ти излезе котка на пътя, щото и с 20 да караш, пак можеш да убиеш някого така. И под някого нямам предвид само котката. И нарочно написах "като", а не "ако", защото такива неща се случват постоянно на активните шофьори.

# 118
Аз пък си мисля, че всичко това са оправдания (за пречките). Аз също съм го правила. Намираш всевъзможни причини - страх ме е, не се ориентирам, не мога да преценявам, трудно ми е … оправдания, оправдания, оправдания.
Шофирането е умение и ако няма физически или умствени увреждания (а за това има медицинско освидетелстване) това умение се придобива също както карането на колело, говоренето, четенето, писането, ходенето. Всеки го придобива, но за различно време и с различни усилия. Факт е, че докато не започнеш да се стараеш, напрягаш и упражняваш няма как да се научиш. И там стигаме до правилата, ако караш с 50 когато пише да караш с 50, спазваш знаците, не отнемаш предимство шанса да направиш нещо е малък. Докато се упражняваш по този начин ще се научиш и ще придобиеш и рефлекси.

# 119
Когато вали по-бързо ли карат или понеже шосето е мокро, повече се забелязва?

Общи условия

Активация на акаунт