Пълен пакет профилактични изследвания

• 872
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
  • Ю Ес ъф Ей
Профилактиката не е нещо "модерно". Би трябвало да го има за всеки след определена възраст или с генетична обремененост, лоша фамилна медицинска история.
Истината е, че аз преди до дойда в САЩ не бях и мислил за профилактични прегледи. Сега си правя всяка година, което е безплатно. Откриха ми някои неща, които не съм си представял, че имам.
Даже се замислям ако някой ден си надвия на масрафа да взема един пакет от сорта на този https://www.mayoclinic.org/executive-health/our-expertise
Като цяло отиваш и няколко дни те тестват за "всичко". Simple Smile

Иначе тук моя годишен преглед включва cbc w/ auto differential, lipid panel и cmp panel. Мисля, че това е стандарта тук.

# 16
Гликирания хемоглобин значи ще го оставя щом казвате, че е важен. Инсулина може да го махна. Него бях решила да го пусна, защото няколко мои приятелки напоследък се оказаха с инсулинова резистентност, а и дядо беше с диабет.
Магнезия исках да го проверя, защото от 2 месеца пия такъв всяка вечер и не знам колко време да продължа да го пия. Знам, че е почти невъзможно да стане предозиране, но все пак.
Показателите CRP  и CYE ги проверявам редовно, заради проблеми с кости и стави. Там съм пускала много други изследвания разбира се, насочена от ревматолог. Но странното е, че CYE ми е нон стоп леко завишено в продължение на години. CRP не. И всички казват, че няма проблем. Но аз си го следя.
СК е креатинкиназа. Казаха ми, че е за мускулите. А чувствам голяма слабост в тях от известно време, но пък крампи нямам. Май ще го пропусна.
Тат и Мат ги пропуснах, жена съм, но уж важните били TSH, FT3, FT4. Ако с тях имало проблем, тогава да пусна Тат и Мат.
Ще проверя за ваучери, но едва ли ще важат тук. Лабораторията в която ще отида е най - голямата в града ни, не е квартална.
Асат и Алат не ги пускам, защото на скоро ги проверявах, специалист ми ги беше пуснал.
Знам, че няма пакет за всички болести, а и не съм чак хипохондрик. Но мисля, че наистина е редно жена на моите години вече да се проверява по - често. Личната ми е просто ужас и ще я сменя, тя дори не счита за нужно и на кардиолог да ме изпраща, на гинеколог, само при проблеми.
Всичките симптоми, които написах са най - вероятно в следствие на менопаузата, но все пак.

# 17
Еднократен инсулин, и то на гладно, няма никаква практическа стойност. Той трябва да се изследва при ОГТТ трикратно заедно със захарта, за да се проследи взаимното им движение във времето. Ако не това е целта в момента, гликиран хб и евентуално кръвна захар са достатъчни за начало.

Относно анемии и феритин/желязо/жск и пр. - изчакайте по-добре ПККто и според резултатите проверете дали и какво допълнително да пускате.

Магнезий трудно ще предозирате, но ако все пак - 1) много бързо се изхвърля с урината (особено след кафе) и 2) предозирането води до разхлабване на стомаха, та бързо ще разберете Simple Smile Няма загуба да го пиете всеки ден, няма страшно.

Относно ЩЖ има доста дискусии за тълкуването на резултатите (кое е наистина норма), вкл. тук във форума. Можете да потърсите.

# 18
Инсулин на гладно наистина няма информативна стойност, ако е в норма.
В случая с наследствен диабет е добре гликирания хемоглобин да се види, ако е над нормата, подробни изследвания.

# 19
  • София
Нищо не бих пускала на своя глава.
ЛЛ да даде направление.
И пак може да не е правилното нещо.
Цял живот изследвам, заради други причини, какво ли не. Влача си едно притеснение. Правила съм даже генетични изследвания. На децата ми също. Е, от месец си знам реалния проблем и то го разбрах случайно. Братовчедка ми е с проблемна бременност и нейната лекарка от ЖК се усъмни за нещо конкретно. Оказа се генетичен синдром, който го имаме няколко човека от разширеното семейство и при мен, и при тях, не е бил открит досега. Аз съм била неправилно лекувана. Чудо е, че имам деца и съм жива на моята възраст. Има го под 1% от населението и рядко се изследва, без да има сериозни съмнения за него.
Та кел файда от всички години изследвания, болници и т.н.
При това аз имам и физически проблем. При липса на такъв не бих наливала просто така едни пари по лаборатории. Още повече, че от опит знам, че в различни лаборатории, в различни дни и при различна кондиция - може да имаш напълно различни резултати.

# 20
Значи сега ще “светна” авторката за нещо - има едно приложение е-здраве, където се вписват всички медицински данни до които здравната каса има достъп за нас.
В него в секция известия се добавят в началото на годината нужните за съответната възраст профилактични изследвания. Наричат го “план за здравна грижа” . ЛЛ не може да ви откаже вписаното там, защото има ангажимента ежегодни да пуска съответните неща.
Свалете си го това приложение и ще видите какво ви се “полага” и си го изискайте. Подозирам че част от тези неща ще са включени. За съжаление приложението не допуска правене на скрийншот за да покажа как изглежда

# 21
Здравейте, аз също съм на 47 години трябва да правя много неща да изследвам, но лекарите когато чуят, че искаме направление на нещо да се изследва все едно те юе го плащат така се държат. Наистина са  непоносими , но е друга тема от Монтана съм Ци.......аб не зная да им се доверя ли като и те я транспортират кръвта, как мислите вие!? Не зная само относно теглото какво трябва да се изследва на какво да обърна внимание, който знае моля да ме посъветва, благодаря ви!

# 22
И аз мислех, че магнезия не се предозира, но ми се случи след два месеца прием. Дозата не беше висока. Като го спрях, всички симптоми изчезнаха. Личният лекар ме посъветва да пия 20 дни и 10 да почивам.

# 23
Какви симптоми?

# 24
Аз лично не мога да разбера каква е тази мания с тази профилактика! Нали се сещате, че колкото и изследвания да правите, утре може да се окажете с тумор в главата и да умрете за отрицателно време?
Изследвания се правят за поставяне на диагноза и последващо лечение!
Леле, какво е това мислене в 21 век Rolling Eyes
Ако чакате да опре до поставяне на диагноза, наистина утре можете да се окажете в онова в главата (да не дърпаме дявола за опашката). Тялото винаги предупреждава преди да даде "eror".

# 25
И аз мислех, че магнезия не се предозира, но ми се случи след два месеца прием. Дозата не беше висока. Като го спрях, всички симптоми изчезнаха. Личният лекар ме посъветва да пия 20 дни и 10 да почивам.
Какви симптоми сте имали?

second, благодаря ви за " светването " ☺️ Имам го това приложение, но влизам рядко там и не знаех за този план за здравна грижа. Имам право на изследвания за кръвна захар, урина и глюкоза, както и ехография на млечни жлези, която така или иначе правя всяка година.

А за инсулинова резистентност какво изследване се пуска? Това HOMA не е ли точно за това?

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 01:36 от stefani^

# 26
Казахме Ви - за инсулинова резистентност най-добрата Ви начална точка е гликирания хемоглобин. Той всъщост показва средната стойност на кр. захар за 3 месеца назад, т.е ако имате системно висока захар, ще е висок и гл. хб. Еднократна стойност на гладно нито на захар, нито на инсулин няма как да покажат какво е реалното им състояние след хранене, например, како и в какъвто и да е друг момент освен конкретния изследван.

# 27
Казахме Ви - за инсулинова резистентност най-добрата Ви начална точка е гликирания хемоглобин. Той всъщост показва средната стойност на кр. захар за 3 месеца назад, т.е ако имате системно висока захар, ще е висок и гл. хб. Еднократна стойност на гладно нито на захар, нито на инсулин няма как да покажат какво е реалното им състояние след хранене, например, како и в какъвто и да е друг момент освен конкретния изследван.
Благодаря за разяснението още веднъж. Просто е малко объркващо, защото навсякъде в интернет, плюс и в лабораториите се пише и казва, че се пуска кръвна захар и инсулин, на гладно и се изчислявал някакъв HOMA - IR индекс. След това бил гликирания хемоглобин. И за човек като мен, който не разбира е подвеждащо.

# 28
За ИР гликирания хемоглобин не е показателен. Стане ли висок, вече ИР е преминала в диабет.
Но като ще плаща сама, по-добре да редуцира някои показатели. КЗ е задължителна.

# 29
Да, DeVa, именно. Като ще плаща сама, поне да е за (по-)информативните изследвания. Права сте, че висок гл. хб (извън границите) е вече диабет. Но за еднократно изследване по-добре това, отколкото нищо незначещ "хома индекс" на гладно.  А ако дамата има реални притеснения, ще се ангажира да проучи кое какво и как и да си следи нещата редовно.

Общи условия

Активация на акаунт