ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 2

• 1 356
  • 50
  •   3
Отговори
# 30
насочили сме се за Белгия

ТЕмата за студенти в Белгия на бг мама е много полезна. На моят син един преглед от последните години му помогна да осъзнае, че това, което се предлага в Белгия не е за него по една или друга причина, което доста стесни хоризонтите ни на търсене. Предполагам вие вече сте гледали там, да не разводнявам темата.

# 31
  • София
Благодаря за темата! Гласувах с 2 опции - моята девойка се е насочила повече към НБУ, но бих искала да пробва и СУ, макар че специално за психология като че ли всички препоръчват повече НБУ. Някой има ли повече инфо за тази специалност там? Учудва ме изпита им ТОП - чудя се с онлайн изпит, който никой не контролира с камера, какъв прием е това, малко несериозно ми изглежда. Или може би идеята е - приемат всички, а после вече в годините сериозно орязват и който остане...
Не желае да пробва в чужбина и аз не натискам особено, каза, че няма да се чувства добре там, а и има гадже тук, това е сериозен довод да остане тук за нея, любовта е над всичко в момента.Heart Eyes

За девойките къде гледате за официални обувки и чанти?

# 32
  • София
И аз се присъединявам към питането на Olive, за чантата и обувките. Иска ми се да е физически магазин, за да може да пробва обувките, защото не ми се занимава с поръчки и връщания.
И друго, което съм се сетила да питам. Предвид студовете последните две три години през май, какво е удачно да сложат като връхна дреха и от къде би могло да се вземе нещо подходящо?

# 33
  • София
Или може би идеята е - приемат всички, а после вече в годините сериозно орязват и който остане...
Точно това е идеята - лесен вход, труден изход. Така е от създаването на университета. Ако първата година в дадена специалност са влезли 50 човека, в началото на втората вече ще са 30, а реално дипломираните накрая 10, за някои специалности дори по-малко (цифрите са само илюстративни). Така шансът да "изпуснат" студент с качества и потенциал е сведен почти до нула. А вътре се учи зловещо, особено в някои програми наистина е по-добре от другите университети. Лично аз съм карала курс по Психология при тях, (навремето ми трябваше) и останах с отлични впечатления. А и като цяло специалността има славата като една от сериозните там.

# 34
В НБУ се учи зловещо ? Правилно ли разбрах ? До колкото знам нито трудно се влиза , нито трудно се излиза .

# 35
Учудва ме изпита им ТОП - чудя се с онлайн изпит, който никой не контролира с камера, какъв прием е това, малко несериозно ми изглежда. Или може би идеята е - приемат всички, а после вече в годините сериозно орязват и който остане...
Моята дъщеря присъства на такъв онлайн изпит на приятелка. Помагали са цялото домочадие плюс допълнение, както и с гугъл. Много несериозно. А според нея не е бил и толкова труден, дори и ако е бил  присъствен, може би само математиката и физиката биха я затруднили, но защото никога не е била фен на тези науки. На всички останали въпроси тя поне каза, че би отговорила без проблем и помощ.
Само че тя дори и като резервен план не иска в НБУ, ходиха на едни отворени врати и е много разочарована от нивото, каза че имало четвъртокурсници с никаква според нея подготовка и познания, нещата, които не знаели, а се учели още в училище и то в прогимназиален курс.
Иначе конкретно за психология не знам, тя се интересува от други специалности, право и психология не иска.

# 36
  • София
Моят младеж учи право в СУ. Преди две години, когато кандидатсва, вариант Б му беше НБУ. Тогава го разубедиха, че ако завърши НБУ, никой не би го взел на работа и ще успее да си намери такава най - много като секретар в някоя кантора. Завършилите там право никак не ги били взимали насериозно.
Аз лично съм се заглеждала по Архитектурата там, защото в сравнение с предметите, които се учат в УАСГ там са много по - интересни и може би по приложими (според мен), но девойката не ще и да чуе за там.

# 37
  • София
В НБУ се учи зловещо ? Правилно ли разбрах ? До колкото знам нито трудно се влиза , нито трудно се излиза .
Любимо ми е, когато някой генерализира и слага всичко под общ знаменател, особено ако твърденията не почиват на личен опит, а е тип ЕЖК!
И да! Смея да твърдя - от личен опит, че, както написах и по-горе, в определени специалности се учи зловещо.  Не във всички, но в голяма част от тях. За специалност "Право" това НЕ Е университетът и това е всеизвестен факт от години. Няма да влизам в излишни спорове или да звуча като рекламен агент на НБУ.
Беше зададен въпрос за специалност "Психология" там; отговорих.

# 38
  • Бургас
Ето, че и аз си имам приета студентка.
Приета е в Еразмус Ротердам.
Условен прием. Ще изчакаме обаче за по-желана специалност в същия университет. Дано и там се получат нещата Flowers Four Leaf Clover

# 39
моята дъщеря е към психология в НБУ засега. чувала е добри неща за тази специалност там. отворените врати ни харесаха. допада ми и че има майнъри - т.е. малко може да се разшири специалността с други под-специализации. изпитът и аз знам, че е проформа - правят го групово. и да - че е широк вход - и тесен изход - но не щото се отказват, че много се учи, а просто се отказват. и разбирам, че ако искаш да учиш - искаш. ако искаш да не учиш - пак ще завършиш. подобно е и сега в някои гимназии, според мен това е ок за гимназисти и особено за студенти подход, възпитава личната мотивация.

и при нас е взета книжка вече Green Heart голям зор с практическия, ама мина де, макар и от третия път. идея нямам кога би шофирала сама, ще видим.

обувки в мол: хуманик, дайтман, ccc, а в ринг има и обувки.бг - според мен обаче не сега, рано е. бяха ги наизвадили по-блестящите по нова година и ние боцнахме най-изненадващо в калиопе, та в този смисъл може да се гледат и зара, ризвървд, манго и т.н.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 14:49 от arino

# 40
Много сме далеч още от купуването на костюм. Само цветът е споменат - пустинен(не съм сигурна, че ще му ходи). Поне живеем до Виконте, та се надявам да не е сложно.
Но пък всеки месец сменя прическа, да изберял правилната за бала.
Утре заминава на някакъв концерт в Брюксел.
В анкетата гласувах с три опции, на първо място е ТУ. Не му се ходи в чужбина, така и така все се урежда с някоя екскурзия.

# 41
Ето, че и аз си имам приета студентка.
Приета е в Еразмус Ротердам.
Условен прием. Ще изчакаме обаче за по-желана специалност в същия университет. Дано и там се получат нещата Flowers Four Leaf Clover

Честит прием! С едното краче вече сте където детето желае. С малко късмет нещата ще се подредят.

Много сме далеч още от купуването на костюм. Само цветът е споменат - пустинен(не съм сигурна, че ще му ходи). Поне живеем до Виконте, та се надявам да не е сложно.

Късметлии. Може по пантофи да преджапате по всяко време... даже месец април.

За НБУ имам съседче няколко етажа под нас, който се оказа че е с психология , май трети курс. Имaхме френдлиЧат с него в асансьора преди няколко месеца . Програмата била сериозна впечатленията му чудесни. Завърши , че университета имал име в тази област. Иначе психология можело да се учи на много места, дори в нашия местен свободен университет. Препредавам мнение. Нямам лични наблюдения. От друг тип наблюдения имам и те са, че макар и да бъдат бълвани на пазара, заради повишения интерес към специалността (по редица причини) от квалификацията им в определени области има още много какво да се желае.

# 42
  • София
Някой напред беше писал за ВВМУ като резервен вариант. Проверете си го, защото там правят няколко кампании за прием, първата май е сега или може и да е минала. Имам познат с момче там, много са доволни - и от обучението, и от условията, и от грижата за курсантите. За цивилния прием нямам отзиви.
Моят много харесва военноморското като перспектива, но си давал сметка, че нямало да издържи на дисциплината, която ще се наложи да спазва. 😃

# 43
Аз съм юрист и имам много колеги от НБУ, някои станаха и съдии.
Моят син няма да кандидатства там, но според мен си е също вариант. Не го отхвърляйте с лека ръка, а кой как ще се реализира в живота зависи от много неща, не само от образованието.

# 44
Благодаря за темата, Кали! 💐
Моята девойка ще кандидатства "Логопедия" в МУ-Варна. За резерва ще пишем и няколко специалности в ИУ.

Общи условия

Активация на акаунт