Еднакви имена на братовчеди?

• 1 515
  • 89
  •   3
Отговори
# 30
  • Най-красивата страна
Права си.
И аз на твое място не бих се съгласила.
Ако другото дете е на приятели-да.
Но на толкова близки роднини-не.
Няма да е приятно и на децата и на теб ,а вероятно и на сестрата на мъжа ти.
Има толкова много красиви имена.

# 31
  • Варна
Имам познати, които са точно така. Братът е по-малък от сестрата, тя първа имаше дете и го кръсти на баща им. След това и братът кръсти първородното със същото име. На никого в семейството не му пречи, нищо, че са с едно и също обръщение. Даже снахата мислеше да ползва същото име като на второто дете на сестрата на мъжа си, защото много й харесвало, изобщо не се интересуваше какво ще кажат хората. Обаче тяхното второ пак е момче и му дадоха името на другия дядо.
На мен би ми било странно, предпочитам да не се повтарят имената, даже не харесвам традицията за кръщаване на баби/дядовци.

# 32
Аз и братовчед ми имаме еднакви имена, тъй като сме кръстени на един и същи дядо. Не ми пречи изобщо. Вярно, че сме разнополови, но все пак сме с едно име в женския и мъжки вариант.

# 33
По стечение на обстоятелствата и по младото поколение има дублаж с тези имена. И пак на никого не пречи.
Въпросът е, че не всички одобряват повтарянето на едни и същи имена. Никакво въображение. Иначе децата ще свикнат,  те какво да кажат.

# 34
Да не говорим, че когато се виждате, и децата са заедно, как ще се обръщате към тях!? Примерно,  ако извикате и на двамата, да речем, Боби, те ще има да се обръщат едновременно.

Б1 и Б2. Laughing

Скрит текст:

Аз и братовчед ми имаме еднакви имена, тъй като сме кръстени на един и същи дядо. Не ми пречи изобщо. Вярно, че сме разнополови, но все пак сме с едно име в женския и мъжки вариант.

Вие сте кръстени на един и същ дядо, обаче в конкретния случай тяхното дете ще е кръстено на братовчед си.
Странно ми е такова настояване за име от мъж. Обикновено жените си имат мечтани имена, при мъжете по-рядко се среща. Ако се заинатяват за име, то обикновено е, за да се кръсти детето на техните родители. А тук няма кръщаване на баба/дядо.

# 35
  • София
Баща ми имаше първи братовчед със същото име като него - и двамата кръстени с първата буква на общия им дядо, но с модерно за времето си име. Не им е пречело - единият кумува на другия и бяха близки приятели до последно.
В наши дни аз бих избягвала да дублирам име на дете на близък роднина/близък приятел (за щастие никой от близкото ми обкръжение не беше избрал желаните от мен имена преди мен). Най-малкото ми дете обаче носи същото име като свой трети братовчед - не се чувствам зле от това, децата вероятно никога няма да се запознаят едно с друго (семейството на братовчедка ми живее на хиляди километри и не сме близки).
Не би било проблем за мен, ако близък човек кръсти детото си с името на някое от моите деца - колкото и често да се виждаме с родителите, децата не вървят в комплект, всяко ще си има отделен живот и отделна среда (в която също може да има адаши).

# 36
Вярвам, че всяко име носи на човека нещо. Затова при избор на имена, според мен, не е добре да се дублират, защото все нещо от познатия ще прихване и бебето, дали добро, дали лошо не се знае, но по-добре нещо различно 🙂

# 37
Имам в родата двама братовчеди кръстени на дядо си. На всичкото от горе са с малка разлика и еднаква фамилия, но така ги наричаме Малкия Гошко и Големия Гошо. Самите момчета израстнаха заедно, и предполагам са свикнали.
Аз бих избрала друго име.

# 38
Не бих се разсърдила, ако някой роднина кръсти детето си с името на някой от синовете ми, не мисля, че имам някакво право на собственост върху едно име, драми за подобни дреболии са напълно излишни.
Проблем обаче ми е липсата на въображение като при Йоан и Йоана. Имам познати брат и сестра - Александър и Александра. Разбирам, че името явно доста се харесва на родителите им, ама чак пък толкова...
Иначе за конкретния казус - ако това беше име, което от години ви харесва и на двамата и така сте си представяли, че ще се казва детето ви, давайте, но при положение, че не ти е чак такъв фаворит, Лютиче, аз бих наложила вето и бих настоявала за друго. Все пак всеки си има някакви предпочитания и мотиви и това, че ти не искаш братовчедите да са с еднакви имена, си е достоен аргумент като всички останали.
Не съм мъж, но все пак си мисля, че на никое момченце няма да му е приятно най-близките му хора да му викат, например, Малкия Иван, звучи потискащо. Мъжът ти вземал ли го е предвид?

# 39
  • София
Аз мисля като мъжа ви.
Моят син се казва като 4-ма племенника в неговата рода, по-скоро ги казват например Иван на Георги/Мария (напр.)

# 40
Да, де, но сигурно това е дошло от някакви кръщавания на роднини. Собственикът на фирмата, в която работя, неговият баща, единственият му син (от 4 деца) и единственият син (от 7 деца) на брат му близнак носят едно и също име. Т.е. дядката навремето кръщава един от синовете си на себе си и след време всеки от тях кръщава по един син на него. Ама там е някаква странна родова гордост и са много сплотени всички.

# 41
Имам повече от едно любимо мъжко/ женско име и не бих дала име, с което вече е кръстено друго дете, дори и да е на дядото/ бабата. Е, сега ако говорим за Ротшилд да, иначе не.

# 42
В няко семейства го има това.
Особено ако дядото е виден човек, постогнал много, уважаван, обичан или се чака нещо от него 🤣, а и по стара традиция все още се прави това по много места. Българите сме си малко или много традиционалисти.
Аз нямам против да е така, но еднакви имена ми е в повече, няма нужда. Нека всяко дете си е с името.
В нашия род имаме традиция да се предава в поколенията мъжкото име от дядо на внук.
Въртят се две имена в рода и така е било винаги.
Във всяко следващо поколение роди ми се син се кръщава с тези имена. И никога не е нарушавана тази традиция. Снаха ми каза, че също ще я спази ако има момче.
Ей такова нещо не бих нарушила и аз никога. То и имената са хубави сигурно затова така разсъждавам. Има си и хубаво е тези традиции.

# 43
Хубаво нещо са традициите, но нека има и доза здрав разум в прилагането им.

# 44
  • Пловдив
Имам доста познати в близкото си обкръжение, които са първи братовчеди по двама, че дори и трима с еднакви имена. За мен това е пълен абсурд. Едните ни познати са трима братя и всеки от тях има син Димитър и все едно Митковците не стигат, че единия от братята си кръсти и дъщерята Димана.
Изобщо не ми харесва роднини от едно поколение с дословно еднакви имена.

Общи условия

Активация на акаунт