Априлски бебета 2026 ❤️ (Тема 4)

• 5 670
  • 293
  •   3
Отговори
# 285
И аз много умувах и в крайна сметка реших да го спра някъде март, ще видя кога точно. Пък ако видя, че ми идва изнанагорно и с двамата винаги мога да го пусна пак, но той в момента ходи седмица, седмица и малко и си е вкъщи, направо не виждам смисъл да ходи. Другото, което е, че мъжа си работи от вкъщи, ще ми помага поне с обличането на големия като трябва да се излиза и с други неща де. Майка ми и тя ще се включва поне 2 пъти в седмицата, надявам се. Ако нямах помощ най-вероятно щеше да си ходи на градина, но пак казвам, той не изкарва много и дефакто през повечето време си е вкъщи, както и сега 🤦‍♀️🥲🤷‍♀️

Аз пък ще пускам сина на ясла от март. Не ме е дтрах от вируси, реално можем да се заразим и на детската площадка и в магазина. Смятам, че ще му е интересно да е с децата, пък аз да свикна с бебето вкъщи. Сега сме сутрин и следобяд навън. Смятам, че след раждането няма да съм в състояние да го извеждам толкова често.

Аз пък сега не съм в състояние да го разнообразявам, добре че са баща му и бабите. Вкъщи го занимавам аз с каквото измисля. Още съм разколебана как да постъпя, мъжа иска като дойде бебето да ми помага за да се възстановя, а ако малкия е наоколо от ден 1 ще е по-трудно. Както казах, почвам да оувъртинквам абсолютно всичко, а не е много здравословно 😅

# 286
Според мен това с ходенето на градина на голямото дете много зависи на колко години е голямото и дали човек има помощ и колко може да разчита на нея. Ние нямаме никакви близки роднини тук и колкото повече наближава раждането, толкова повече ми се струва, че ще решим баткото да си ходи на ясла до последно, че и след това. Rolling Eyes

Едната причина е, че вече е свикнал с ритъма, а всяка промяна на фона на появата
на ново бебе в семейството ще е допълнителен стрес. Колкото и да го държим вкъщи, баткото все някога ще трябва да тръгне отново и пак ще има тегавия период на адаптация, за да почне спокойно да ходи.

Другото е, че, ако стигнем до края на април, както би трябвало, периодът вече няма да е чак толкова натоварен с грипоподобни вируси.

Негативът на това голямото да продължи да ходи е, че в държавните ясли и градини извеждането на децата на повечето места е огроооомно изключение, освен ако не е лято. Т.е. ако разчитате, че в яслата/градината ще има как детето поне да играе навън, имайте едно на ум. Ние ходим в парка и по площадки по тъмно едва ли не, защото от яслата нито веднъж не ги изведоха за цяла зима. В частните градини е доста по-добре в това отношение (и в почти всички други отношения, освен финансово, но това е една друга тема).

Единственото, което ме притеснява, са по-сериозните заразни заболявания, за които новородените нямат имунитет и още не са им поставени ваксини. Ще се консултирам с педиатъра ни и се надявам, че тя ще може обосновано да даде съвет, който няма да гласи "спрете голямото от градина за следващите 10 месеца". Ако стане така, сигурно ще обърна света, за да отидем на гости при едната баба за няколко месеца. 😉

Просто всичките ми приятелки с породени, които си стояха вкъщи, буквално едвам закърпваха положението, докато голямото не тръгна на ясла/градина. 2 седмици отпуск от тази баба, 2 - от другата, после неплатен от таткото, после от баба неплатен, после някой дядо за няколко дни, после 1 седмица сами, после баба, татко, баба, баба... Ще видим в нашето семейство как ще е, но съм подготвена да приема, че като ги няма налице нито една от тези опции в града, където живеем, ще се наложи да приоритизираме.

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 14:56 от Victorinox77

# 287
Абсолютно съм съгласна с написаното! Моето не е в ясла и честно казано не се притеснявам после за адаптацията, има си едно приятелче, заради което ходи с кеф на градина, но това, което и ти спомена за извеждането... Това е най-голямата ми травма и спането, разбира се. Предпочитам да си го изкарвам аз, дори и един път по 1 час да е, отколкото да седи затворен цял ден. Да, няма да ги има тези занимания и децата, но и по площадките има също. Пък и той само с неговото си приятелче си играе в градината, а на площадката все си намира с някой да се заиграе, малко откъсване няма да е лошо. Плюс лятото мислим да го изкараме на морето, ще се прибираме за ваксините, тогава пак няма да ходи и то се събраха няколко месеца. И другото с помощта е супер важна, затова казах, че ако нямах помощ със сигурност щеше да ходи, дори 1-2 седмици в месеца да са. Определено няма да е толкова спокойно, както беше с първото, но искам и той да участва в процеса, ще се постарая да не обръщам толкова внимание на бебето, докато  баткото е около мен, да не се чувства пренебрегнат. В момента се радва, целува ми корема, говори му и все ме пита кога ще се роди, защо не се е родило още 😁 много е сладък

Според мен това с ходенето на градина на голямото дете много зависи на колко години е голямото и дали човек има помощ и колко може да разчита на нея. Ние нямаме никакви близки роднини тук и колкото повече наближава раждането, толкова повече ми се струва, че ще решим баткото да си ходи на ясла до последно, че и след това. Rolling Eyes

Едната причина е, че вече е свикнал с ритъма, а всяка промяна на фона на появата
на ново бебе в семейството ще е допълнителен стрес. Колкото и да го държим вкъщи, баткото все някога ще трябва да тръгне отново и пак ще има тегавия период на адаптация, за да почне спокойно да ходи.

Другото е, че, ако стигнем до края на април, както би трябвало, периодът вече няма да е чак толкова натоварен с грипоподобни вируси.

Негативът на това голямото да продължи да ходи е, че в държавните ясли и градини извеждането на децата на повечето места е огроооомно изключение, освен ако не е лято. Т.е. ако разчитате, че в яслата/градината ще има как детето поне да играе навън, имайте едно на ум. Ние ходим в парка и по площадки по тъмно едва ли не, защото от яслата нито веднъж не ги изведоха за цяла зима. В частните градини е доста по-добре в това отношение (и в почти всички други отношения, освен финансово, но това е една друга тема).

Единственото, което ме притеснява, са по-сериозните заразни заболявания, за които новородените нямат имунитет и още не са им поставени ваксини. Ще се консултирам с педиатъра ни и се надявам, че тя ще може обосновано да даде съвет, който няма да гласи "спрете голямото от градина за следващите 10 месеца". Ако стане така, сигурно ще обърна света, за да отидем на гости при едната баба за няколко месеца. 😉

Просто всичките ми приятелки с породени, които си стояха вкъщи, буквално едвам закърпваха положението, докато голямото не тръгна на ясла/градина. 2 седмици отпуск от тази баба, 2 - от другата, после неплатен от таткото, после от баба неплатен, после някой дядо за няколко дни, после 1 седмица сами, после баба, татко, баба, баба... Ще видим в нашето семейство как ще е, но съм подготвена да приема, че като ги няма налице нито една от тези опции в града, където живеем, ще се наложи да приоритизираме.

# 288
Здравейте !
От доста време не съм била активна , но ви чета и се записвам в новите теми .
С термин 12.04.26 , но този път реших да раждам секцио , за разлика от първият път .
Предполагам че ще е първите дни на Април .
По повод какво ви трябва в болница Надежда , аз родих синът си там и сега пак се следа там и ще раждам там не ви трябва много багаж . Казвам го защото бях “ помъкнала “ бая багаж , който само разходих насам - натам .
- Лични принадлежности
- Чехли за баня
- кърпа - малка / голяма
- дрехи за изписване на вас и бебето

Видях , че сте засегнали и темата за цените и да ви кажа , досега не се бях интересувала или по- точно го бях оставила за по натъък и сега проверих о цените са 😵💫
Аз родих нормално 2023 и тогава заплатих 2950 лв , сега като гледам и смятам ще е близо 4000 лв 🤔🤨
Мисля утре да звънна и да направя една справка дали правилно съм разчела ценоразписа .

# 289
По повод какво ви трябва в болница Надежда , аз родих синът си там и сега пак се следа там и ще раждам там не ви трябва много багаж . Казвам го защото бях “ помъкнала “ бая багаж , който само разходих насам - натам .
- Лични принадлежности
- Чехли за баня
- кърпа - малка / голяма
- дрехи за изписване на вас и бебето

Благодаря, Жасмин, това е полезна информация! Би ли споделила при кой лекар се следиш? Аз още проучвам обстановката и закъснявам с избора. Харесала съм си акушерка в Надежда, но тя няма как да води раждане - трябва да избера и лекар, дори да е само фиктивно. Реално ще разчитам повече на акушерката, стига всичко да е наред с процеса на раждане Simple Smile
Аз също съм шокирана от цените за раждане тази година. Раждах 2021 в Токуда и тогава всичко ми излезе около 3000, от които 1000 ми ги покри допълнителното здравно. Сега такива цени дочувам за Майчин Дом Grinning
Преди няколко дни бях на консултация в Св. Лазар, те ми отпаднаха като вариант. Не главно заради цените, но и това изигра няк аква роля за крайното решение. Започваш от 4000 лв като основа в двойна стая (единичната започва от 4600). От тази сума започваш да добавяш - епидурална ~500, престой на придружител ~300 на вечер, всякакви "лиготийки" за облекчаване на процеса от типа басейн, дула и т.н., всяка грижа за бебето извън стандартните кувиоз и антибиотик, ако не дай си Боже нещо се наложи. Общо взето човек трябва да си приготви около 6000 за начало...
В другите болници не е чак така, доколкото знам. Поне ценоразписа на Надежда ми изглежда по-"приятелски" Simple Smile

# 290
Цените са станали безумни… и аз съм потресена. Първото дете родих в Токуда 2021г. Нормално раждане, 3 дни престой в двойна стая и заплатих 2750лв, от които 1300 лв ми възстанови застрахователят. Сега, ако родиш нормано в Токуда, 3 дневен престой в двойна стая излиза 3990лв Sweat Smile и отново само 1300 лв възстановява застрахователят (т.е нямат повишение от 2021г). Моя приятелка роди в Майчин Дом София преди 2 месеца. Беше в самостоятелна стая на 12 етаж, заплати си неонаталогичния пакет с изследванията на бебето, роди нормално и каза, че е платила 2600 лв Dizzy Face и каза, че изобщо не е доволна от отношението към нея, както и каква информация са ѝ дали след направените прегледи на бебето, които допълнително е заплатила…

Последна редакция: сб, 14 фев 2026, 11:35 от BeeLover

# 291
Аз наистина не разбирам на база на какво искат такива пари в Свети Лазар, Света София и Вита. За Надежда и Токуда съм съгласна, то вече нищо никъде не е евтино, но те поне са с надеждни неонатологии, не е редно според мен така да се изравняват цените до техните, но това е дълга тема.

Аз вчера бях на преглед, бебето доста е пораснало и върви със седмица и половина напред. Проблемът е, че се е завъртяло седалищно, според доктора все още има шанс да се обърне, но му казах, че не се ли завърти, директно планираме секцио.

# 292
  • Melmak
Аз май взех да се отказвам от индивидуалната стая. Цената е един от факторите, но и сигурно ако няма с кого да обеля две думи, ще се побъркам.
Мм нещо ходи по интервюта да сменя работа. Дано да нагласим така нещата, че да може да си ползва отпуск и бащинство.

# 293
И аз ще искам с който се падна в стая поне да не съм сама и да обменяме опит.Ще има с кой да си кажеш две думи.

Общи условия

Активация на акаунт