Всякакви въпроси за хладилниците – тема 6

• 5 329
  • 157
  •   2
Отговори
  • София
Тук ще продължим обсъждането на всичко, свързано с хладилниците.

Предишни теми:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 09:55 от Рaдост

# 1
  • София
Знам, че в темата се обсъждат по-квалитетни марки, но аз съм си доволна от моето Беко на 13 години.
По-скоро от любопитство разглеждам актуалните модели и този много ми хареса, заради по-малките си размери дълбочина/ широчина.
Някой има ли преки наблюдения?
https://www.technopolis.bg/bg/Hladilnici-s-dolen-frizer/Hladilni … 00-K40SN/p/652981

# 2
Знам, че в темата се обсъждат по-квалитетни марки, но аз съм си доволна от моето Беко на 13 години.
По-скоро от любопитство разглеждам актуалните модели и този много ми хареса, заради по-малките си размери дълбочина/ широчина.
Някой има ли преки наблюдения?
https://www.technopolis.bg/bg/Hladilnici-s-dolen-frizer/Hladilni … 00-K40SN/p/652981
Да, има.
Само едно ще кажа и то е, че твоето добро, старо Беко, няма нищо общо с качеството на това или което и да е в момента на пазара.

# 3
  • България
Здравейте,

Имам проблем със уплътнения на фризера, марка Sital. Звънях на няколко сервиза на сменят уплътнения. Дайте съвет в кой сервиз.

Усмихнат ден!

# 4
Здравейте,

Имам проблем със уплътнения на фризера, марка Sital. Звънях на няколко сервиза на сменят уплътнения. Дайте съвет в кой сервиз.

Усмихнат ден!
Нали си звъняла в сервизи. Поне ги кажи кои са, за да ти препоръчаме някой от тях.
За мен няма значение кой ще сменя уплътненията, стига да са налични. Можете и сами да си ги смените.

# 5
  • България
Здравейте,

Усмихнат ден!
Нали си звъняла в сервизи. Поне ги кажи кои са, за да ти препоръчаме някой от тях.
За мен няма значение кой ще сменя уплътненията, стига да са налични. Можете и сами да си ги смените.
На тези на който звънях ми казаха, че не сменят уплътнения. Sital вече не се произвежда, това е другия проблем.

# 6
Марката се нарича  SiLtal.
Тя не се произвежда отдавна, но за нея има съвместими уплътнения. Трябва да се види от кой тип са.

# 7
  • Велики Преслав
Петя, аз много лош опит имам с уплътненията, не схванах горе техниците какво са казали, но моите премеждия са следните.
Най-разпространените уплътнения през всички тези години от началото на хилядолетието са над 50 модела, с различен захват, профил на самото уплътнение, профил на напречно сечение и профил на прилягане.
Заместители на уплътненията има идеални обаче за Зил, Ока, Мраз, Орск, Саратов и други соц трагедии.

За новите почти никога тея заместители не стават.
Кое не става. Какви ли не случаи съм имал.
Ако пасне по рамката като затворим вратата се избръща от страната на пантата.
Идва дебело и не може да се затвори
Най-гадния случай на уплътнение дето прилегна направо идеално обаче толкова слаби магнити сложили, че ако не я натиснеш вратата хубаво я изплюва наобратно. Ми то едно отваряне на хладилника и затваряне цяла аеробика.

Имаше една фирма дето и пращах уплътнението (понякога парче) и ми ги правеше идеални и ставаха. Те пък хората се изгубиха някъде. Сега няма. Почти всички съм ги пробвал, накрая все оставам ококорен.
Самите уплътнения също не бяха евтини.

Не зная дали това ще успокои питащата, но това най-вероятно е 20 а може и повече годишен хладилник. Ако уплътнението не зее, карайте така. Така ли иначе скоро тоя хладилник, ще се пробие. Няма Силтал дето да не си е пукнал или подгрева на вратата или изпарителя.

# 8
  • Варна
Васил Васлев  Какви са Ви впечатленията за българските Либхер като дълготрайност, инженерно творение, възможност за ремонт и подмяна на части, за да се удължи животът им... ?
Двоумях се, когато предстоеше да избера хладилник (имам го от почти втора година) и търсех в интернет горе-долу като дойде време за ремонт, хладилните техници да имат прилично мнение за тях и да им се занимава съвестно. За мен надделя и това, че се произвеждат в България и отдавна са познати на пазара и по сервизите. Мои приятели избраха други марки, та затова се " състезаваме " така да се каже.  Като се интересувах, видях коментар на рускиня в ревю за модел на Либхер, че иска Либхер от Германия, а не такъв произведен в България. Не съм я питал дали е готова да плати разликата в цената и дали в нейния случай е оправдано.

От сайта на Либхер съм поръчвал уплътнение за хладилната част на родителите ми. Някога е разливано нещо лепкаво и не е видяно навреме, та упътнението беше скъсано по дължина. Караше се така доста време и видях, че магнитната лента периодично се подава и след като е наместена. Смених го и беше напълно лесно. Всеки би се справил, така че ако имате нужда от ново уплътнение за различните си марки и модели хладилници, по възможност намерете и ги подменете. Не знам колко точно излиза рентабилно, но ако уплътнението не си върши добре функцията, всеки месец имате някакви загуби, а както се вижда токът също расте нагоре. И хладилникът се амортизира по-ускорено.

# 9
  • Велики Преслав
Аз не бих си купил български Либхер.
Онзи ден продадох НЕМСКИ Либхер висок 203 см. Купих го миналата година за 50 лв с изгорял компресор. Без забележки беше. Имах оригинален сложих го промих го и го дадох на едни познати.
Ноу фрост с електромагнитен вентил абе хубава машина. НО-тежи 90 кг. Конструкцията му е толкова добре направена, че няма грам резонанс от работата на компресора. Изключително тих хладилник. А и компресора Данфус.  Българските извращения са с компресора АСС гледам вече има и с много китайски. И то даже не е добър китаец…от евтините са. Самия компресор въпреки, че е китайски е тих (като за китаец) но самата конструкция е толкова кекава, че прави резонанс шкафа му и какъв смисъл от него, като звука е като на Мраз 250 с руски компресор.
Даже Хаиер, които са изцяло китайски ползват компресори Ембрако Аспера. Или по-лошо сравнение Беко дето нищо хубаво не мога да кажа за тях, ползват или скъпи китайци или GMCC което е Тошиба. Е след това как да кажа хубаво за Либхер. Не мога. Та Хаиер ходих да обяснявам на едни възрастни хора как се настройва. Ами хладилника се чува когато си долепиш главата в долната му част. ЛГ също са такива хладилници. В България тея двете марки са най-популярни за хладилници. ЛГ-тата са малко по-напред от Хаиер в репутация.
И всъщност, това е много жалко, целия ни избор се свежда то тях.
АЕГ-то ми напомня на едни сръбски хладилници от миналия век, Frinco/Koncar.

# 10
  • Варна
Васил Василев   Благодаря за скоростният и изчерпателен отговор. Изкарал съм късмет с моя щом го имам за тих, но със сигурност ще е по-шумен от описания Хаиер. Компресорът не съм се сещал да му го погледна. През пролетта като извадя хладилника да го изчистя отзад от прахоляк ще обърна внимание.

# 11
  • България
Петя, аз много лош опит имам с уплътненията, не схванах горе техниците какво са казали, но моите премеждия са следните.
Най-разпространените уплътнения през всички тези години от началото на хилядолетието са над 50 модела, с различен захват, профил на самото уплътнение, профил на напречно сечение и профил на прилягане.
Заместители на уплътненията има идеални обаче за Зил, Ока, Мраз, Орск, Саратов и други соц трагедии.

За новите почти никога тея заместители не стават.
Кое не става. Какви ли не случаи съм имал.
Ако пасне по рамката като затворим вратата се избръща от страната на пантата.
Идва дебело и не може да се затвори
Най-гадния случай на уплътнение дето прилегна направо идеално обаче толкова слаби магнити сложили, че ако не я натиснеш вратата хубаво я изплюва наобратно. Ми то едно отваряне на хладилника и затваряне цяла аеробика.

Имаше една фирма дето и пращах уплътнението (понякога парче) и ми ги правеше идеални и ставаха. Те пък хората се изгубиха някъде. Сега няма. Почти всички съм ги пробвал, накрая все оставам ококорен.
Самите уплътнения също не бяха евтини.

Не зная дали това ще успокои питащата, но това най-вероятно е 20 а може и повече годишен хладилник. Ако уплътнението не зее, карайте така. Така ли иначе скоро тоя хладилник, ще се пробие. Няма Силтал дето да не си е пукнал или подгрева на вратата или изпарителя.
Благодаря за съвета. Да хладилника е стар, 28 години, фризер и хладилник отделно с два компресора, досега не сме имали проблеми. Ще го мислим.

# 12
  • Велики Преслав
Снимайте модела. Ако съвпадат някои от моите събрани чарколяци ще ви подаря едни.

# 13
Здравейте ,
Прочетох назад в темите... Въпросът ми е какво значение има no frost система? От сервиза ми казаха да не вземам хладилник с такава система. Днес в "Зора" всички бяха такива.

# 14
Значи, че никога няма да ти се обледи хладилника и никога няма да се наложи да го размразяваш. За мен лично е супер характеристика (пълен но фрост). Противниците казват, че изсушавал храната, но аз не забелязвам, а и храната не стои открита да се изсушава.

Общи условия

Активация на акаунт