Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 93

• 29 487
  • 611
  •   2
Отговори
# 45
В еърфраера наистина стават добре зеленчуците, чак и пограма не им трябва, то не е сложно нещо. Всякакви стават - и зелеви (карфиол, броколи, брюкселско зеле, алабаш), и моркови, лук, разни репи, глава целина, жълта ряпа, цвекло, зелен боб от тънкия, сигурно и аспержи ще станат, тиквички, патладжани, чушки... Абе има какво. Дали на тиган задушени там малко, дали в еърфраер или фурна. На мен рядко ми се занимава точно гарнитура да я готвя, но аз си обичам салати и си ги и меля без проблеми та минавам мързеливо.
Ако си спомняте Шарпи по едно време като си показваше чиниите тук, точно в еърфраера мяташе и тя зеленчуците.

# 46
И още нещо още по-лесно.
Супички. С какви ли не зеленчуци можеш.
Правиш една тенджера и имаш вместо салата за няколко хранения.

# 47
Гущер любима зимна салата ми е зелен боб сварен с марината от зехтин и малко горчица, прясна мента (джоджен) и кедрови ядки.
Също овкусен  карфиол  с пушен пипер и риган и зехтин, запечен на фурна. Върху хартия за печене. Земна ябълка и глава целина става страхотна, запечена по същия начин. По-вкусни са ми от картофи, особено с настъргано сирене отгоре.

# 48
Като каза пипер, червения пипер май не беше много за язви.
И черния. Или поне да се намали.

# 49
Mims&Teo аз също пиех кафето с мляко и лъжичка кафява захар, докато един ден не си премерих захарта след това удоволствие и апаратчето удари 10. Веднага спрях захарта в кафето. Захарта, независимо каква е - бяла, кафява, мед - изстрелва във висините показателите.

Колко време след приема на нещо е разумно да си измеря захарта, за да проверя как ми действа?
След първия час, а след това и след втория.
В примера, който дадох не помня след колко време се боцнах. Но след колкото и да е е безумно високо и показателно как действа захарта в кафето ми.

# 50
То е и относително за времето, защото зависи и какво още е прието заедно с тая захар или каквото е. Ако е само кафето с мед или там захар, ще се усвои много бързо, след час даже може да е поотминал най-големият пик на КЗ... А ако има и храна, това се забавя, но пък повишаването може да е разнесено през по-дълго време с по-малък пик. Не е случайно че тестът в лаборатория е винаги само с чиста глюкоза, с всичко друго стават много неизвестните.
И да не забравяме че няма как да измерим вкъщи инсулина, отделен в отговор на тая захар. А в тази тема предимно с него имаме проблем, с КЗ не всички, тя може и нормална да си е.

# 51
Зеленчуците на скара също са много вкусни - лук, моркови, тиквички, патладжан, домати. С малко зехтин, чесън и подправки и стават гарнитура за всичко.

Давам отчет какво ще хапвам днес, ако нещо не е наред да ме поправите.
Започнах да намалявам меда в кафето и скоро ще го спра:
Закуска - кафе с мляко и половин лъжица мед, пилешка пържолка от снощи с краставица и няколко маслини.
Обядвах Миш маш - лук, домашен печен пипер и домати от буркан, зехтин, яйца и сирене.
В хладилника имам крем от извара, кисело мляко, чия, боровинки и банан, но не знам дали ще го изям, доста хапнах от миш-маша.
Ще вечерям зелена салата със пушена сьомга, авокадо, краставица, 2-3 л. Топено сирене,зехтин и лимон.

# 52
Не звучи лошо, щом казваш че медът също ще махнеш. Нали знаеш че след него и млякото го чака същата съдба? 😆 Не те знам колко мляко слагаш, де.
Това с банана не го разбрах последно с обяда ли е или не? По принцип най-добре да се наяждаш на основните хранения и да нямаш междинки, дори и да не беше точно това.

# 53
Кафето ако не можеш да го пиеш чисто, опитай с животинска сметана поне 30%.
Банан не може, за киселото мляко не съм сигурна.
Съветвам те да избягваш пушените сирена, пълни са с какво ли не.

Аз нещо забуксувах с предизвикателството след първата успешна седмица. Тази рукола направо ми разказа играта.

# 54
Ох аз много обичам рукола,  мога да я ям само ей така като коза 😂
natka десерта си го направих, но се наядох доста с манджата и не го изядох, ще видя след салатата дали ще ми се яде, ако не ще остане за друг ден, не е задължително да го изям.
И за млякото знам, ще пробвам да си купя от сметаната на Lidl. Опитах с бадемово и кокосово мляко ама много воднисто ми става.
Балкай Бартокомляс - какво име 😁
Пушени не ям в цялост, ако и кремата там влиза не знаех.
Банан, защо да не може по малко с протеин? По тази логика и моркови, лук и т.н. Това ми е малко Узунов и ми се вижда прекалено.

# 55
Ха сега да дадете малко акъл!
Тия дни лежах в болница за гастро и колоноскопия и ми откриха язва на Барет. Нямам болки и неразположения и явно навреме се хваща, както и хиатална херния. Това означава, че известно време (3 месеца до следващата контрола) трябва да забравя за сурови зеленчуци. Та дайте акъл какви режимни салати и гарнитури да правя. Досега ми беше лесно. Сека зеле или марули, рупам краставици... Някакви попарени, задушени зеленчуци трябват, ама какви и приготвени как, че само мръвки ми присядат...
............
Гущерон, надявам се бързо да се оправиш. Не знам каква е тази язва, но дано занапред нямаш проблем.
Зеленцуците, които аз често правя са - карфиол, броколи, алабаш, тиквички, 2 вида миксове на Лидл, които много харесвам. Всички видове готвя във фраера с по лъжица масло и подправки и това е. То и да искам, с натовареното ми ежедневие, нямам време за повече. Евентуално уикендите като съм по-свободна, връткам зеленчукова мусака с тиквички и алабаш, или с карфиол. Снимките съм качвала преди, слагам ги да погледнеш зарзавата.

# 56
Бананът е с 23 грама въглехидрати на 100 грама, а лукът и морковът заедно са с по-малко.

# 57
  • София
Здравейте! Ето ме тук с ИР, открита след подробни изследвания, породени от проблеми с кисти в яйчниците и кг, натрупани в последната година без драстична разлика в храненето или начина на живот... Накратко за общото ми състояние: на 36г съм, 2 раждания, никога не съм се ограничавала в храненето, не съм спортувала активно и винаги съм била слаба, не стегната разбира се, но не съм имала проблеми с кг. След ражданията, с кърмене по над 1г и никакви ограничения, свалих натрупаните кг съвсем естествено. В последната година качих кг в бедрата, таза, ханша най-вече, подгръдната обиколка... След диагнозата, се храня без бързи въглехидрати, никакви пакетирани храни, бяло брашно и тн, започнах народни танци 2х седмично (всъщност се върнах след 6-годишна пауза), през идната седмица ще отида на среща с личен треньор, защото искам да включа силови тренировки и да ми изготви хранителен режим. В идеалния случай искам да сваля максимум 10кг (да кажем 8-9, за да се върна в "идеалната ми форма" преди забременяванията). Изписаха ми Берберин 2х400 мг. и тук идва въпросът ми. Докато с физическата активност и храненето съм готова да се боря и нямам въпроси, искам да попитам за Берберина. Ендокринологът ми изписа дозата от по-горе с единственото изискване да е от аптека. Купих си на Витаголд (нямаше друг 400мг). Но после четох за фитозомната форма и дихидроберберина, че се усвоявали по-добре. Пия моят Витаголд Берберин вече почти месец, като честно казано, не виждам промяна (не съм се мерила, искаше ми да се изпия цялата опаковка и тогава) - съдя по дрехите си. Може ли да препоръчате такъв, който наистина би довел до видим ефект, по-специално фитозомен такъв и в близка с предписаната ми доза, например, не намирам фитозомен 400мг, ако взема 500мг, по 1 или 2 следва да пия? С лекарката имаме уговорка за виждане след 6м, за повторни пълни изследвания, затова не ми се иска да я търся с подобен въпрос... Отново подчертавам, че не разчитам само на Берберин, но търся съвет с кой да го заменя, тъй като до седмица ще съм изпила този на Витаголд.

# 58
Берберин за отслабване не съм ползвала, нито пък нещо друго за отслабване.
Говоря за добавка.
Храна ползвам. Другото е за липсите.

# 59
Тук си личи и от заглавието на темата на какво наблягаме. Съветите които би получила тук ще са предимно в тази насока.
Много обща информация даваш, а пък това изрично уточняване че са махнати бързите въглехидрати и бялото брашно поне на мен не ми допада как звучи. Поне аз го чета като спокойно ядене на бавни въглехидрати и на пълнозърнесто брашно, а от това никой с ИР не се е оправил.
Има страшно много информация в първата публикация на темата, не е лошо да се информираш за състоянието си за да можеш сама да си преценяваш.
Към режим на хранене от треньор съм скептична за някой като нас, повечето не се съобразяват с ИР а изготвят като на всеки който е тръгнал на фитнес и иска да отслабва... дано да имаш повече късмет на кого ще попаднеш.

Общи условия

Активация на акаунт