Работа, CV-та, HR-и, съвети - 104

• 2 454
  • 112
  •   1
Отговори
# 90
Фирмата в която работи мъжа ми е с 500 служители и оперират на арабските пазари, ама в богатите страни и в бившите съветски републики. Заплатите им са по-големи от докторските, макар да са машиностроене.

# 91
Това е уникално тъпо и селско. Предпочитам да ми дадат пари пред такива "подаръци". Какво по дяволите се предполага, че ще правя с цяла тенекия мед? И за какво ми е половин агне, при положение, че мразя агнешко?

# 92
  • Ю Ес ъф Ей
Най-хубавият Коледен подарък, който получавах от миналата ми компания беше, че всяка година компанията затваряше между Коледа и Нова година и всички получаваха няколко допълнителни почивни дни. Нищо не може да се сравни с няколко допълнителни (платени) дни със семейството или малка екскурзия за презареждане на батериите.
За съжаление това е единствената компания в която съм бил, която имаше такава екстра.

# 93
И аз предпочитах, ама няма, че и единия син работи там. Коледните пликчета им ги дават на банкета, който не отиде, не му дават.И купони им дават и тях ги предпочитам в пари, защото магазините от които пазарувам не работят с купони.

# 94
  • София
Мой познат работи във фирма, която затварят всяка година на 20 декември, примерно и до към 3-4 януари не работят, но мисля, че карат всички да си пуснат отпуска. Отделно, по същият начин, фирмата затваря за 2 седмици началото на август и пак се пускат отпуски. Така за свободно ползване от служителите остават около 5 дни отпуска (може и малко повече да са, предполагам зависи от работните дни между Коледа и Нова година, но едно на друго, основният обем отпуски се случват по едно и също време за всички служители) - той казва, че не му пречи това, знае си и си плануват семейните почивки спрямо тези отпуски, но за мен това е доста ограничващо.

# 95
Да. И аз имам такъв познат. За Коледа и НГ добре. Не са и много работните дни, но лятото почиват 2 (или 3 седмици) и никога не можем да идем заедно на море, защото на никой от компанията не му се ходи в пика на лятото (края на юли, началото на август). За мен е много ангажиращо това. Аз ако искам да ми е планирано всичко, пак мога да кажа на мениджъра ми, че септември ме няма две седмици. Не е нужно фирмата да ми налага кои точно две седмици да ме няма. Но такова е. Всеки се е съгласил с дадени условия при започване на работа. Хубавото, че няма кой да ти звънне за “малко” въпросче по време на отпуската ти и като цяло никой не те занимава с работа. Аз само този плюс намирам.

# 96
Аз съм работила в такава фирма, където ако искаш можеш да излезеш в отпуск около Коледа. В смисъл не се е гледало накриво на това, както на други места и се е насърчавало. Но си е от твоята отпуска и ако имаш дни и желание. Ако нямаш, можеш да си работиш, пак е ок. Наблюдението ми е, че въпреки че си харчиш от твоята отпуска, голяма част от колегите си оставяха дни да си ползват за периода около Коледа.

За лятно задължително пускане на отпуск в даден месец вече е кофти според мен, но и такива фирми има. Предполага се, че си наясно като започваш. Мъжът ми за кратко време беше така и имахме няколко години, в които лятната ни почивка беше все по едно и също време и аз нямам избор, трябва да мъча да взема и моя отпуск заедно с неговия, иначе нямаше да ходим заедно на море. Ами кофти си беше, добре, че беше за кратко.

# 97
Писали сме го и в предишни теми за отпуските, и аз бях така и не ми харесва. Двете седмици между Коледа и Нова година са ми много, никога не сме пътували, празнувахме в семейна обстановка, а родителите ни бяха близо. Гостувахме им с нощувки в хубавото време, в къщите е трудно да се затопли в повече стаи зимата. Не харесваме жегите и предпочитахме да почиваме септември и пролетта. На дъщеря ми много добре й действаше Сандански здравословно, ей веднъж не успях да я заведа за повече от седмица, все имаше много работа, когато беше сезона там. Единственото хубаво там беше, че можеш да разцепиш един ден отпуска на няколко пъти по няколко часа и че имах 25 дни отпуска. А също и да излезеш за час и после да го отработиш. Ако имам избор, предпочитам да работя някъде където си планираш ти отпуската

# 98
  • София
Аз винаги съм работила на места, на които около Коледа няма никаква драма всички да си вземат отпуска - е, все остава по някой,  но обикновено работа през този период няма особено, все пак, всички клиенти почиваха масово. Аз ако съм имала планирани пътувания, съм взимала отпуска тогава, ако не, съм си работила - и двата варианта са супер, дори май предпочитам да работя, защото няма особено много текущи задачи, спокойно е и мога да си свърша някакви изостанали неща, до които все не стигам.
Интересно, звънят ли ви често, докато сте отпуска? На мен май до момента, ако изобщо се е случвало да ми звъннат по телефона, е било 1, максимум 2 пъти. Откакто работя в корпорация, никога не се е случвало - е, случвало се е да ми пишат по тиймс, но в крайна сметка, като си отпуска, тиймса ти може да е изключен, никой не е очаквал да му отговарям. Или ако е очаквал, има си мениджър, пишат на него, но драми с отпуски и неотговаряне не сме имали, защото никой не очаква да се включваш по време на отпуската, освен ако не е нещо супер важно, но лятото и около коледа някакви супер важни събития рядко има.

# 99
И аз съм предпочитала да работя около Коледа и НГ. Трафика в града е олекотен, половината офис е празен, може и да закъснееш, не бързаш, едно лежерно е, обядваш по-дълго, тръгваш по-рано. Като цяло няма и толкова работа (зависи и от дейността на фирмата).
Иначе и при мен в корпорация не са ме занимавали по време на отпуск. Много рядко нещо набързо. В старите ми фирми също си слагахме автоматични имейли, пускахме предварителни имейли за отпуск, слагаме в подписа си в кои дати ни няма, ноооо пак се намираше някой да не е видял, разбрал, да му е спешно. На мен честно казано това не ми е пречело да си вдигна телефона и да помогна на някой в нужда. Гадно е да ти трябва нещо и да не можеш да си свършиш работата, защото някой отсъства. Кофти е, ако има някаква объркана справка, а ти не си носиш лаптопа. Но като цяло съм се съобразявала кога да излизам в отпуск. Примерно, ако ми е важна последната седмица на месеца, не си планирам тогава отпуск. Всичко зависи какво точно вършиш, кога го вършиш и може ли някой да те замести при спешна нужда.

# 100
  • София
Лелe, колко сте изписали, не можах да ви смогна направо Simple Smile

Започвам с годишната оценка и изпълнението на годишните цели. Традиционно, се приема Гаусово разпределение на оценките в отдела, точно графично като камбанка - 80% - справят се според очакванията; 10 % - тотално не се справят и 10% - супер топ пърформъри. (Това е при 3-степенна скала).
Скрит текст:
Това се и следи зорко, като изпълнени таргети. Била съм и от двете страни - човек, заслужаващ висока оценка, но поради това, че 10-те % са запълнени, съм получавала по-ниска, както и да се разправям с ЧР, защо моята графика е различна и да ми се иска незабавна корекция. Особено ако е ескалация от централата, няма много избор, защото е обвързано с бюджета за работна заплата и далеч не е, че на мениджъра не му се занимава, а че просто са отпуснати по-малко пари според KPI-те.

Да, пуйката искрено ме развесели, но в крайна сметка, докато е жива ще го помни дамата, която го сподели. Аз си спомням за един козунак, който бяхме получили за великденски подарък и един колега реши да го отвори и да почерпи екипа. Собственика му го опита и каза: "Ауу, това чудо не прилича на коунак и ужасно мирише на марихуана, ужас." Колега зевзек от екипа веднага контрира: "Ауу, такова добро момче като тебе, откъде знае как мирише марихуаната?" Та този козунак си остана в бисерен фонд, ще го помня докато съм жива.
Честно казано се радвам на всякакви подаръци, защото са жест. Дори и да изглеждат нелепи. А и има нещо друго - ако човек търси позитивното - ще го намери, ако търси за какво да се хване - пак ще намери. Договорила съм някаква РЗ, всичко отгоре е плюс и аз го оценявам.

Колкото до отпуските. За мен такова фиксирано време не е плюс, защото някой, например, може да е страстен скиор и да иска да почива зимата, да мрази лятото, защото му е горещо. В последно време по Коледа рядко има сняг, по-скоро февруари и март има. Друг е решил да иде в Тайланд или на Малдиви, август няма да му върши работа. Трети иска да обикаля и периода април-юни му е удобен и т.н.

# 101
  • Ю Ес ъф Ей
Да поясня - отпуската между Коледа и Нова Година е допълнителна, не е част от годишната отпуска. Преди 3 години почнаха да ни дават и допълнителна отпуска през първата седмица на юли.

# 102
Това за теб го разбрах, но тук в България, ако фирмата затваря врати за този период, служителите си пускат от платената отпуска. В 99% от случаите това е така. Не съм чула за случай тук, в който фирмата дава бонус междупразничните дни. И когато се случва това и през лятото, накрая не ти остават платени дни отпуска да си идеш на ски, в Тайланд или където си искаш, както спомена Слънчезара.
Иначе при нас имаме бонус 1 ден отпуск над задължителните 20. Служители над 10 г мисля бяха +3 дни, над 20 г + 4 дни.

# 103
  • Сф
Има и еднорози, които затварят между Коледа и НГ и не ти взимат от годишната отпуска. Ама са рядкост

# 104
Да, за това оставих 1% вероятност, че може би съществуват такива фирми. Аз лично не съм чула.

Общи условия

Активация на акаунт