Работа, CV-та, HR-и, съвети - 104

• 1 517
  • 90
  •   4
Отговори
# 75
И двете.

# 76
Увеличение.

# 77
Не работя на бонусна система, т.е. да предпочитам увеличение, но не се случва всяка година.

За казуса на Пандора, не знам, но аз усещам в твоето описание и малко нежелание на самия екип да приеме, че този мениджър заема тази позиция. На няколко пъти се усещаше това и ето сега пак споменаваш, че е дългогодишен кадър, но нямал опит на ръководна позиция. По принцип всеки, който получава повишение няма опит на позицията, на която отива. Иначе ще е смяна на работата. Малко остава впечатлението, че вие не му давате шанс, той пък е предубеден, отделно атмосферата в екипа си е леко токсична с така описаните конфликти. Аз не бих обмисляла изобщо връщане на такова място. Но дотогава може и мениджъра да го няма, или конфликтните колеги да ги няма, или нещо друго да се трансформира, така че...

# 78
Аз за казуса на Пандора и малко се обърках - тоест това е мениджъра, а на този етап нямате ТЛ?

# 79
Питам, защото има компании, които увеличават заплатата с 10 процента примерно, но не дават никакви бонуси, като коледни, великденски и т.н.
Аз искам и двете, би ми било обидно да не получа нищо допълнително за Коледа.

# 80
  • Melmak
Аз за казуса на Пандора и малко се обърках - тоест това е мениджъра, а на този етап нямате ТЛ?

В случая оценките и всичко по казуса е от мениджъра.

Имаме тим лидер, който е обявен като такъв, работи до една степен като такъв, но позицията си му е на акаунт мениджър (каквито сме целия екип). Уж имаме тл, но на практика му е дадена работа, не и длъжността. Мисля, че също още има клиенти, с които пряко работи, не е само тл-ска длъжност. Конкретно оценките се дават от мениджъра.
Full heart, доста се интересувахме като екип какво ще се случи с новата длъжност и кой ще я заеме. Два месеца бяхме кажи-речи без мениджър, имаше подбор, отне време. И като ни казаха новината, ок, ние не го познавахме, макар да е вътрешен. С идването някак се получи разрив между него и нас. Каним го на обяд не идва. Не седи с екипа. Не говори с нас. Все едно ни отбягва. Едно добро утро и това е.
Изреждали сме се да го каним на обяд сигурно 20 пъти и един път не дойде. Инициатива от него- никаква. Едно кафе не сме слезли да изпием ако ще от безплатното в кухнята. На фирменото парти го питам дали ще идва, оо не, имал деца да гледа. И наистина не дойде.
По всякакъв начин страни от комуникация с нас, не знам ние ли не му дадохме шанс, той ли бяга от нас.

Тина,  ние бонус за Великден и Коледа никога не сме имали. Даже никъде не съм имала и в други фирми.

# 81
  • Ю Ес ъф Ей
Питам, защото има компании, които увеличават заплатата с 10 процента примерно, но не дават никакви бонуси, като коледни, великденски и т.н.
10 процента годишно е доста сериозно увеличение.

# 82
За казуса на Пандора, не знам, но аз усещам в твоето описание и малко нежелание на самия екип да приеме, че този мениджър заема тази позиция. На няколко пъти се усещаше това и ето сега пак споменаваш, че е дългогодишен кадър, но нямал опит на ръководна позиция. По принцип всеки, който получава повишение няма опит на позицията, на която отива. Иначе ще е смяна на работата. Малко остава впечатлението, че вие не му давате шанс, той пък е предубеден, отделно атмосферата в екипа си е леко токсична с така описаните конфликти. Аз не бих обмисляла изобщо връщане на такова място. Но дотогава може и мениджъра да го няма, или конфликтните колеги да ги няма, или нещо друго да се трансформира, така че...
Този, който получава повишение би трябвало да го е получил заради показани резултати и доказани умения, необходими за позицията. В доста случаи обаче повишения се правят по лични симпатии, пък избрания от там нататък е оставен да се учи на принципа проба-грешка. Експерименти с нулеви резултати не се харесват на никого от екипа. А отгоре некадърността се оправдава с "вие не му давате шанс".
Категорично мнението ми е, че шансът вече е даден чрез самото повишение. От там нататък повишения служител трябва да покаже, че е повишен заслужено и справедливо. Чрез реални резултати и висока оценка от тези, които са над него. 
По случая на Пандора - мениджър, който не умее да преценява и оценява адекватно и обективно, е мениджър само на хартия.
Едно от най-важните качества за успешен  мениджър е именно умението за правилно и справедливо оценяване.

# 83
  • Mars Hotel
Никога не сме имали коледни бонуси, 13-и заплати и т.н. Не ми е обидно - всичко е на светло и се знае кога какво получаваш. Просто при нас бонусът е април, увеличението влиза в сила от май месец всяка година. Аз съм свикнала така и го предпочитам пред това да получа примерно 300 лева отгоре за Коледа и да не ги усетя.

# 84

Така зададен въпроса - предпочитам увеличение. Когато говорим за бонус, аз разбирам годишен. Бонус за Коледа и Великден съм имала навсякъде и ги приемам за даденост. В една от предните фирми за Коледа ни бяха дали замразени пуйки. Супер смешно и същевременно тъпо, някак си. Аз пуйка не съм готвила и като цяло не съм видна готвачка, та се чудех къде да я дам. Фирмата не е в хранителната индустрия, за да са уредили от някой производител пуйки. Бяха купени от Кауфланд с фактура 😂

# 85
Хаха това с пуийките изби...всички пуйки Joy Сигурна съм, че е имало някакво добро намерение зад тази идея, но и на мен би ми станало тъпо. Ще я сготвим, но....някак си ми оставя усещане за соц от годините, в които на моите родители в малък град раздаваха неща за Коледа и Великден в натура сакън да не дадат нещо парично.

# 86
  • Melmak
Ох, това с пуйката… 😆😆😆
Не можеше ли кошница с вино и лакомства..

# 87
  • София
За Коледа и Великден винаги имаме допълнителни подаръчни ваучери. Сумата е еднаква за всички служители, така че не го приемам особено за страшен бонус, който са ми дали на база доброто ми представяне.
На въпроса бонус или увеличение - категорично увеличение. При нас бонусите са веднъж годишно и сумата е малка, дори не стига една работна заплата.
Пандора, много тъпо това с ТЛа - някои хора хич не разбират, че като имаш екип, трябва да си с него, независимо харесват ли ти или не. В моята компания винаги е имало такива случаи - ТЛи, които са или някъде дистанционно, или видимо пренебрегват екипа в някакви неформални ситуации като обяд или кафе (дори и не говоря някакви вечерни излизания) - и никога не завършват добре. Аз от скоро имам екип и това ми е малко тъпо, защото се чувствам задължена едва ли не (може би е някакво мое възприяие, никой не ме е задължавал, разбира се) да съм винаги с екипа, да ги "забавлявам", да ги организирам. Може с времето малко да се променят нещата, но дали защото съм от много време в компанията и съм виждала описаните по-горе случаи или поради някакви мои вътершни убеждения, но усещам, че очакването на всички (и на екипа, и на мениджмънта) е да съм на линия за всякакви неформални екипни дейности и че това е част от работата. За щастие, екипът е симпатичен и освен определени хора, които ми лазят по нервите, нямам драми да ходя с останалите на обяд Simple Smile
П.С. И аз се изсмях на глас като прочетох за пуйката Grinning Представям си човекът, който го е измислил, колко е бил горд от това решение Grinning

# 88
До ковид и на моя мъж им даваха и за Коледа и за Великден продукти, по цял багажник, по половин агне или прасе, луканки, мед тенекия, туба вино, гаци плодове, кори яйца и други работи, който отидеше на банкета и плик с коледни. Като почна ковид го спряха и не са го подновили.

# 89
Ох, това с пуйката… 😆😆😆
Не можеше ли кошница с вино и лакомства..

Червено вино имаше, но то тая кошница трябва някой да я подготви, да купи различни продукти, опакова. И излиза по-скъпо. На големите клиенти правеха и изпращаха кошници.

До ковид и на моя мъж им даваха и за Коледа и за Великден продукти, по цял багажник, по половин агне или прасе, луканки, мед тенекия, туба вино, гаци плодове, кори яйца и други работи, който отидеше на банкета и плик с коледни. Като почна ковид го спряха и не са го подновили.

При теб ще го приема за нормално, но тук говорим за фирма в София, оперираща на фармацевтичния пазар с над 100 служителя и много клиенти, шефове уж с претенции, каращи БМВ-та и мерцедеси.
Иначе това беше само една година. Предната и следващата бонуса беше ваучери за храна, което вече е съвсем нормално.

Общи условия

Активация на акаунт