Работа, CV-та, HR-и, съвети - 104

• 1 517
  • 90
  •   4
Отговори
# 45
Линктин изисква регистрация, за да влезеш. И на мен ми бълва всякакви позиции, без значение от профила ми. Освен това е станал нещо като Тему, на час - нотификация, само и само постоянно да влизаш.
Нотификациите се управляват - кога, колко и дали въобще да ги получаваш. Също се управлява и за какви точно ключови думи + разни детайли (къде, какъв вид, и т.под.) да получаваш известия за обявени позиции. Може да маркираш кое не те интересува.

# 46
  • София
Пандора, а възможно ли е да знае? Нали сте имали някакъв преден мениджър, който най-вероятно му е разказал какво се е случвало в екипа през последната поне година. Отделно, водили ли сте други разговори за динамиката в екипа на вашите 1:1? Да не би да е очаквал, че ако ти не си в конфликт с останалите, би спомогнала за подобряване на въпросната динамика? Ако е така, е трябвало да ти каже, разбира се.
За бонусите - разбирам донякъде защо не се дават на напускащи - всяка компания си има бюджет за бонусите и допълнителните плащания, защо да даваш пари на някой, който след един месец ще го няма, като тези пари могат да отидат при някой друг, който се справя добре, но остава в компанията. Кофти за напускащият, защото си е изработил бонуса, но от друга страна, той не е фактор вече за компанията.

# 47
Защо има квоти за различните оценки? В този случай обективност няма как да има, а просто една стъкмистика.

Pandora1, за мен ситуацията има два варианта:

1. Това е маниер на новия мениджър, за да се наложи, като го прави чрез критика, която подбива самочувствието. Друга възможна причина е да иска да намести свои хора и чрез демотивиране да накара старите служители да напуснат.

2. Да има нареждане отгоре отново с цел да накара служителите да си тръгнат сами. Напълно възможно е да предстоят съкращения, закриване на проекти и т.н. и да не искат да плащат обезщетения.

# 48
  • София
Само донякъде е стъкмистика, да. В корпорациите се спуска един curve и колко човека има на определени точки. Целта е да не изглежда неправдоподобно, да не свирнат таргетите и т.н.

# 49
Извинете за моето нахалство, но идея си нямам за какъв тип фирми и работа говорите, че постоянно да се борите за оценка, за заплащане . Това някой да ти диша зад врата.. Наистина ли си заслужава? Примерно над 2500 евро заплата, че и повече?

# 50
Просто стандартно годишно оценяване, честно казано не съм забелязала някой да го интересува много, ако смятат да те повишат - ще те повишат.

# 51
  • София
Оценките са в най-добрия случай, 2 на година, не се оценяваме всяка седмица Simple Smile Не го възприемам като дишане във врата, нормално е като полагаш усилия да получаваш обратна връзка и тя да е структурирана и спрямо целите и таргетите, които имаш, защото тогава вероятността да е обективна е много по-висока, отколкото някакви алабализми и общи приказки. А вече всеки си преценява дали заплащането е обективно спрямо труда и усилията, които полага.

# 52
И на мен ми е интересно къде и в какви компании се правят подобни оценки и анализи. В кои сектори са тези фирми? Все международни са, предполагам. В частна БГ фирма не съм чувала за нещо подобно.

# 53
1. Това е маниер на новия мениджър, за да се наложи, като го прави чрез критика, която подбива самочувствието. Друга възможна причина е да иска да намести свои хора и чрез демотивиране да накара старите служители да напуснат.

2. Да има нареждане отгоре отново с цел да накара служителите да си тръгнат сами. Напълно възможно е да предстоят съкращения, закриване на проекти и т.н. и да не искат да плащат обезщетения.
При нас е точно така, действа се и по двата варианта.
Реален случай - мениджър постоянно допуска грешки, получава единствено лоши отзиви от клиентите, а в екипа има открояващи се с успехи и високи резултати служители, започва да се страхува от загуба на позицията си. Още по-големият му страх е, че някой от подчинените му ще го замени, което ще бъде ужасен удар по егото му. За да запази позицията си и прикрие собствените си пропуски и неспособност да се справя с работата си, атаката става най-добрата му защита. Дори и на успешни служители с отлични отзиви от клиенти, мениджъра дава негативни оценки и оказва дотолкова силен натиск върху тях, че те напускат. По този начин препятства изкачването на служителите, предпазва се от нежелана и опасна конкуренция и успява да запази позицията си. С един куршум - два заека. От една страна, чрез негативните оценки на служителите той се самоутвърждава като най-подходящ, от друга - получава се едно нескончаемо текучество и тъй като за позицията се изисква стаж в самата компания заради спецификата на работата, той се оказва единствен отговарящ на това условие.

# 54
В корпорации сме повечето, доколкото знам от темата - международни, да. Оценяването е стандартна процедура. Както и оценяването на мениджъра, както и още един тон анкети.

# 55
По отношение на това какви са фирмите / организациите, които правят такива оценки - нашата организация не е голяма, не е международна. Гръцка фирма в България е Simple Smile

По въпроса защо е това напъване за оценки и заплати - в моя случай заплата ми не е мръднала от януари 2023г. Та … затова е, имам нужда от повече пари, не виждам нищо странно Simple Smile

# 56
То май е ясно, че са международни фирми, по скоро питането е за сектор. Предвид, че повечето казвате , че няма годишни актуализации с процент инфлация примерно , затова се чудя за напъна. Последните ми две фирми са изцяло БГ и заплатите са по-добри и няма напъни. В международната, в която бях - гърч и ниска заплата.

# 57
И в български фирми от големите в ИТ и гейминг се правят оценки, и да, заплатите са над 2500 евро, имала съм случаи след оценка да получа между 20 и 30% увеличение на заплатата или една нетна заплата бонус, отделно чисто психологически е удовлетворяващо да видиш, че усилията и работата ти се оценяват позитивно. За колеги, които не се представят толкова добре, е студен душ и те пък смятат, че са недооценени и ощетени, но така е, монетата винаги има 2 страни, не може всички да са "отличници", колкото и да ни се иска. Хечи, и мен така ме порязаха с бонуси с второто майчинство, също и като бях в предизвестие, страшна гнусотия е това.

# 58
  • София
Извинете за моето нахалство, но идея си нямам за какъв тип фирми и работа говорите, че постоянно да се борите за оценка, за заплащане . Това някой да ти диша зад врата.. Наистина ли си заслужава? Примерно над 2500 евро заплата, че и повече?
Нашето е на тримесечие плюс годишно. За мен е нонсенс за хората, които нямат бонуси и не са истински сейлс. Действително е голяма бумащина, много нива, много излишни процеси, цялата комуникация е изтъкана от едно празнословие, което е много по- важно от действително свършената работа и мен, честно казано, цялото лустро ме натоварва, да. Но има и хора, които процъфтяват в такава среда, защото те са повече по приказките. Аз също имам дар слово и мога да развивам локуми, но не е това същността ми, работата е приоритет. Много мога да пиша за т. нар. "корпорации" и културата в тях.

Има и още един вариант за оценката, аз съм го коментирала с мениджър, който има много опит в аутсорсинга. В началото поставя по- ниски оценки, за да върви после екипът нагоре лека- полека. Каза си го, че е стратегия и такова движение изглежда най- добре нагоре.

# 59
При нас има 5 степени и очакването е да си дадеш 3 от 5. Ако си дадеш повече започват едни разговори, едно следене под лупа, прекия ти шеф ти дава по-ниски за да стане накрая 3 от 5, изобщо много им е важно това. И между другото, бонусите не зависят от оценката изобщо, има една сума предвидена за това и горе долу въртят хората, една година тези, друга година онези. Комунизъм отвсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт