Евровизия (тема 33) - Vienna 2026 United by Music

• 12 677
  • 397
  •   9
Отговори
# 360
Аз гласувах за Инърглоу на полуфинала (иначе харесах и Прея, Михаела Маринова), а на финала Гласувах за Михаела. Интересното е, че след полуфинала повече от седмица си тананиках песента на Дара "Нищо повече" - песен, която тогава чух за първи път.🙂
Аз също се чудя защо не виждам хейт от Роксана и Фики, а и от Михаела Маринова или Прея. Но пък може и да не гледам, където трябва.😀
Петя Буюклиева много неадекватно се е изказала. Да заемаш позиция е едно, а е съвсем друго да плюеш по колеги...Но вярно че изпълнението и' с Аврамов на Евровизия беше "гласовито".😅

# 361
П.П. България не е малка държава. Буквално половината континент е зад нас по население, а по територия - две трети.

Да, никак не сме малки по територия и население. Повтарят се някакви измислици от социализма.

Стига де, не сме най-популярните в Европа. Все ни бъркат с Румъния и Унгария.
Мен никой не ме е бъркал, като цяло хората в Европа са доста образовани и правят разлика.
Не мисля, че е заяждане, просто наистина не е коректно да се повтаря нещо толкова невярно, което е насаждано десетилетия наред, за да свеждаме глава пред големите - били те СССР, империи и прочие.

По принцип наистина някои държави играят Евровизия на easy mode, а други като Австралия, Сан Марино, Малта и Исландия на hard mode, но България е постигала добри резултати достатъчно пъти, за да знаем, че не е от вторите. Софи Маринова беше на празна сцена във време, в което вече постановката почваше да става дори по-важна от песента (с пик 2016 и после за щастие се нормализираха нещата). Нещото, за което можем да си стиснем ръцете, е, че езикът , а не държавата спънаха Софка - от 2007 до 2016 печелеха само песни на английски, а песните на други езици не се класираха особено добре. Че даже и шовинисти като Франция и Сърбия пропяха на английски.

Аз живея от над 20 години в чужбина, като съм учила и работя в международна среда. Моите наблюдения са, че често ни бъркат, независимо от това кой колко е образован. Преподаватели в университета са ми обяснявали колко хубав е Букурещ, след като се представя, че съм от България.

Песента на Софка събра точки от по-малко държави, затова не продължи. Имаше tiebreaker с Норвегия тогава - имахме един и същи брой точки и заедно бяхме на 10то място, но те продължиха към финалите, защото повече държави бяха гласували за тях - най-малкото, норвежците могат да разчитат на скандинавския блок за гласуване. Песента ни беше хубава като за Евровизия, но наистина можеше по-добре да се представи като постановка. Мисля, че гледах някакъв livestream на Евровизия и коментарите бяха, че Софка се е справила чудесно като за сама на огромната сцена.

Австралия едва миналата година за първи път не стигна финалите, така че не съм съгласна, че на тях им е трудно. Исландия също имат голямо количество финали, а и изпращят силни песни, имат световно признати изпълнители (Björk, Sigur Rós, Ólafur Arnalds и др.) и другите скандинавци, които ги подкрепят.

Обективно погледнато, България е по-често ощетена и това се чете и в коментарите под видеата. Но няма до споря, щом Вие не сте съгласни.

Edit:
Това е песента на Норвегия от 2012. Клипът от финала има 1,1 млн. гледания, а този от полуфинала под 900 хиляди, но да закръглим на 2млн. общо за песента. Норвегия е по-малка по население от нас (защото се заядохте за това, че казах, че България е малка), но имат победител в Евровизия, имат фьорди и добри съседи, и песента им е на финал, където се класира на последно място със само седем точки.
Това е песента на България от 2012. Клипът има 2,9 млн. България е по-голяма от Норвегия по население и има само 5 финала от 14 участия в конкурса.

Оставам с впечатлението, че Вие се опитвате да ме убедите, че единствената причина да не се класираме на финала е, че Софка не е пяла на английски. Ами.. не съм съгласна и не виждам смисъл да споря.

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 18:27 от Aether-

# 362
Значително количество италианци са ме питали откъде съм и после са заявявали "компетентно" как в България се говори на руски език, знаели.😅 Също и че в Москва има много сняг през зимата, когато заговорим за времето в България...Отделно че редовно се бърка България я с Унгария, я с Румъния.
Дара мисля, че е разпознаваема и различна и ще направи впечатление.

# 363
Значително количество италианци са ме питали откъде съм и после са заявявали "компетентно" как в България се говори на руски език, знаели.😅 Също и че в Москва има много сняг през зимата, когато заговорим за времето в България...
Това е направо срам и позор.  Но... като половин век сме били сателит на тази държава, явно има логика западняците да си правят тази асоциация.

# 364
Значително количество италианци са ме питали откъде съм и после са заявявали "компетентно" как в България се говори на руски език, знаели.😅 Също и че в Москва има много сняг през зимата, когато заговорим за времето в България...
Това е направо срам и позор.  Но... като половин век сме били сателит на тази държава, явно има логика западняците да си правят тази асоциация.
Че си е срам и позор,така си е ! Но не ги извинява , западняците! На нас като цял живот ни ,,набиваха в канчетата" колко е гнил капитализма и запада,защо учихме,научихме и запомнихме , държавите, столиците, флаговете и т.н. на страните по света.Дето му викаме...: обща култура!

# 365
  • София
Дразни много това клише, че сме малка държава...малки са мечтите ни и самочувствите ни заради такива клишета "коло сме малки", за това сме неразпознаваеми. Христо Стоичков в Испания много добре го знаят, че е българин, никой не го бърка с румънец или унгарец....човек трябва малко и да си вярва, за да убеди другите, а не да се самосаботира с търсене на оправдания като " ние сме малка държава"=за това нищо голямо не можем да постигнем или толкова си можем.

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 20:02 от pimpinela

# 366
Дразни много това клише, че сме малка държава...малки са мечтите ни и самочувствите ни заради такива клишета "коло сме малки", за това сме неразпознаваеми. Христо Стоичков в Испания много добре го знаят, че е българин, никой не го бърка с румънец или унгарец....човек трябва малко и да си вярва, за да убеди другите, а не да се самосаботира с търсене на оправдания като " ние сме малка държава"=за това нищо голямо не можем да постигнем или толкова си можем.

Никой не е казал, че това трябва да ни спира, просто трябва да сме наясно, че има и структурни пречки да не се класираме на финала. Това е важно да се има предвид, защото накрая изпълнителите отнасят незаслужен хейт и то не отвън, ами от нас си. Повечето от песните, които сме изпратили на Евровизия, са много добри и заслужават финал и не трябва да се отказваме - много добрите класирания на Елица и Стунджи, Поли Генова и Кристиан Костов са доказателство, че всичко е възможно. Виктория също беше фаворит през 2020, но конкурсът пропадна заради Ковид.

И тъй като стана много сериозно и негативно, покрай селекцията не видях да се е коментирало, че ще правят Евровизия турне по случай 70та годишнина на конкурса. Участват Alessandra (5th - Norway 2023), Guy Sebastian (5th - Australia 2015), Helena Paparizou (Winner - Greece 2005, 3rd 2001),  Katrina (Winner - United Kingdom 1997), Johnny Logan (Winner - Ireland 1980, 1987, composer 1992), Lordi (Winner - Finland 2006) and Verka Serduchka (2nd - Ukraine 2007).

# 367

Аз живея от над 20 години в чужбина, като съм учила и работя в международна среда. Моите наблюдения са, че често ни бъркат, независимо от това кой колко е образован. Преподаватели в университета са ми обяснявали колко хубав е Букурещ, след като се представя, че съм от България.

Песента на Софка събра точки от по-малко държави, затова не продължи. Имаше tiebreaker с Норвегия тогава - имахме един и същи брой точки и заедно бяхме на 10то място, но те продължиха към финалите, защото повече държави бяха гласували за тях - най-малкото, норвежците могат да разчитат на скандинавския блок за гласуване. Песента ни беше хубава като за Евровизия, но наистина можеше по-добре да се представи като постановка. Мисля, че гледах някакъв livestream на Евровизия и коментарите бяха, че Софка се е справила чудесно като за сама на огромната сцена.

Австралия едва миналата година за първи път не стигна финалите, така че не съм съгласна, че на тях им е трудно. Исландия също имат голямо количество финали, а и изпращят силни песни, имат световно признати изпълнители (Björk, Sigur Rós, Ólafur Arnalds и др.) и другите скандинавци, които ги подкрепят.

Обективно погледнато, България е по-често ощетена и това се чете и в коментарите под видеата. Но няма до споря, щом Вие не сте съгласни.

Edit:
Това е песента на Норвегия от 2012. Клипът от финала има 1,1 млн. гледания, а този от полуфинала под 900 хиляди, но да закръглим на 2млн. общо за песента. Норвегия е по-малка по население от нас (защото се заядохте за това, че казах, че България е малка), но имат победител в Евровизия, имат фьорди и добри съседи, и песента им е на финал, където се класира на последно място със само седем точки.
Това е песента на България от 2012. Клипът има 2,9 млн. България е по-голяма от Норвегия по население и има само 5 финала от 14 участия в конкурса.

Оставам с впечатлението, че Вие се опитвате да ме убедите, че единствената причина да не се класираме на финала е, че Софка не е пяла на английски. Ами.. не съм съгласна и не виждам смисъл да споря.
Австралия не се класира още през 2021. Тяхната изпълнителка беше и единствената, която не пътува до Ротердам и се излъчи live on tape изпълнението ѝ. През 2024 също не стигнаха на финал. В първите години пращаха доста силни песни и се класираха добре.

Всяка една държава постига добри резултати като има силна песен. Това за easy mode и hard mode го написах, защото някои често са надценени заради точки от диаспората или съседски вот (бившите югославски и Албания например) и такива, които често получават по-малко точки поради отсъствието на тези фактори. В интерес на истината Сан Марино е единствената държава, която продължава да се състезава и не е имала резултати в лявата половина (топ 13).

Докато проверявах това ми попадна една много интересна статистика - за average placement от началото на конкурса. И - изненада! - България отново е пред 2/3 от участвалите някога. Доста над най-многолюдната държава на конкурса и малко над най-голямата в ЕС.

П.П. Доста ясно казах, че за мен Софка не продължи заради празната сцена, езикът е просто още една пречица.

# 368
Междувременно...гледам, че България продължава да се изкачва нагоре при букмейкърите, както и Финландия май скоро ще са на номер 1.
Сега....да не излязат конспирации, че Саня е пуснала пипала и при букмейкърите...😂

# 369
Умерено се качваме, след избора на Дара дръпнахме от 10-то до 8-мо място, сега сме на 7-мо. Иначе азерите го правеха този номер да си хайпват песните. Не виждам Саня да си пилее парите така безразсъдно, особено след като нямаме песен още. 😄

# 370
А, не мисля, че Саня би пиляла пари точно така. Съвсем на майтап го казах. Но, както се вижда, изборът на Дара - дори и без песен все още - явно се възприема добре.

# 371
Докато проверявах това ми попадна една много интересна статистика - за average placement от началото на конкурса. И - изненада! - България отново е пред 2/3 от участвалите някога. Доста над най-многолюдната държава на конкурса и малко над най-голямата в ЕС.

Не мислех повече да се включвам, но споделената връзка съдържа грешна информация и това нямаше как да го подмина. Най-малкото, според нея, ние сме участвали 19 пъти в конкурса, а ние сме се включвали 15 пъти. Методологията също ми е съмнителна, но няма да се занимавам да проверявам как са стигнали до публикуваните резултати.

Ето Ви страница с професионално направени статистики от конкурса, като обърнете специално внимание на графата класирали се на финал. Съжалявам, че трябва да Ви разочаровам, но България не е от най-успешните държави в конкурса, което не означава, че не можем да бъдем. Причините са комплексни.

# 372
  • Пловдив
Всъщност, колко сме успешни не е равносилно на това колко сме харесвани. Мен лично изобщо не ме вълнува колко сме успешни, но искрено вярвам, че с Дара ще бъдем харесвани. Както беше и с Кристиан. И това оставя много повече следа у хората, отколкото това кой на кое място е класиран.

# 373

Не мислех повече да се включвам, но споделената връзка съдържа грешна информация и това нямаше как да го подмина. Най-малкото, според нея, ние сме участвали 19 пъти в конкурса, а ние сме се включвали 15 пъти. Методологията също ми е съмнителна, но няма да се занимавам да проверявам как са стигнали до публикуваните резултати.

Ето Ви страница с професионално направени статистики от конкурса, като обърнете специално внимание на графата класирали се на финал. Съжалявам, че трябва да Ви разочаровам, но България не е от най-успешните държави в конкурса, което не означава, че не можем да бъдем. Причините са комплексни.
Аз съм наясно с въпросните статистики и без да ги проверявам от сайтове, просто следя конкурса и ги помня.
А Украйна според вас 35 пъти ли е участвала като се включва през 2003? Сърбия и Черна гора участва през 2004 и 2005, това 3 участия ли са? Очевидно е, че полуфинал = 1 участие, финал = 2 участие, за да се изгради правилна статистика, защото няма как да се броят само финалите!
Сайтът е един от най-старите и пълни откъм информация, ама щом на някаква си там потребителка в БГ Мама не ѝ харесва и не отговаря на нейната (грешна) теза, значи цялата методология е грешна...
Има много критерии за успешност и не можем да измерваме % класирания на финал (в което очевидно сме зле) със средно класиране, когато участваме. Но със сигурност втората класация показва по-адекватни резултати, защото обхваща повече фактори.
Статистиката е много интересна наука - с различен въпрос и критерий можеш да покажеш различни страни. И все пак по абсолютно никой критерий България не е от малките държави в Европа. Trollface

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 15:13 от Clouded

# 374

Аз съм наясно с въпросните статистики и без да ги проверявам от сайтове, просто следя конкурса и ги помня.
А Украйна според вас 35 пъти ли е участвала като се включва през 2003? Сърбия и Черна гора участва през 2004 и 2005, това 3 участия ли са? Очевидно е, че полуфинал = 1 участие, финал = 2 участие, за да се изгради правилна статистика, защото няма как да се броят само финалите!
Сайтът е един от най-старите и пълни откъм информация, ама щом на някаква си там потребителка в БГ Мама не ѝ харесва и не отговаря на нейната (грешна) теза, значи цялата методология е грешна...
Има много критерии за успешност и не можем да измерваме % класирания на финал (в което очевидно сме зле) със средно класиране, когато участваме. Но със сигурност втората класация показва по-адекватни резултати, защото обхваща повече фактори.
Статистиката е много интересна наука - с различен въпрос и критерий можеш да покажеш различни страни. И все пак по абсолютно никой критерий България не е от малките държави в Европа. Trollface

Чудесно, че „помните“ статистиките, само че паметта не е методология.
И не, не е „очевидно“, че полуфинал = 1 участие, финал = 2 участия. Това е произволна конструкция, измислена да ви излезе сметката. Участието е участие - точка. Финалът е резултат, не второ участие.

А аргументът „сайтът е стар и пълен“ не прави автоматично данните правилни, както и „някаква си потребителка“ не е контрааргумент. Или има ясни дефиниции и последователно броене, или има упражнение по самоубеждаване.

И между другото, за огромна част от феновете на Евровизия самото класиране на финал се приема за успех. Но вие очевидно няма как да го знаете, щом говорите все едно това изобщо не е критерий.

И последно - да, статистиката може да покаже различни страни, но не и да оправдае произволни правила, скалъпени според удобството. Trollface си го запазете за себе си, защото след един куп неверни съждения е очедивно, че се заяждате.

Общи условия

Активация на акаунт