Седмокласници 2025/2026 - тема V

• 8 578
  • 290
  •   6
Отговори
# 255
  • София, Младост
При нас мина зора с Опълченците. Изкара шестица, ама голям зор беше докато го научи. Не знам дали има друга толкова заслужена шестица до сега Flushed.

# 256
  • Варна
Здравейте!
Как не съм ви намерила до сега?!
Имам си седмокласничка и постояно ровя за информация. Във  Варна сме. Тя иска в 3 ПМГ.
Има ли някъде информация за миналата година какви първи желания са имали  децата, т.е. колко от тях са искали на първо желание еди коя си паралелка?

# 257
  • Където морето целува небето...
Да разбирам ли, че седемте задачи със свободен отговор в първи модул могат да имат до три подточки?
Коя година последно е имало отворени задачи в първи модул за да видя примери?

# 258
  • Варна
Да разбирам ли, че седемте задачи със свободен отговор в първи модул могат да имат до три подточки?
Да
Моята госпожица беше на пробен изпит към Вектор и имаше такава задача с подточки.

# 259
Neli_, добре дошла и успех на дъщеря ти! 🤗

Бях обещала да споделя критериите за оценяване на втори модул по БЕЛ от ПИ в "Материка" от 01.02. Ето ги:

Скрит текст:
Скрит текст:

# 260
  • у дома
2023, но само 19 и 20 зад

# 261
  • София
2023-та. Тогава бяха 2 задачи. По-назад в годините имаше по 4. Примерно 2018.

# 262
  • shumen
Нели,добре дошла и успех на дъщеря ти!
Да,мисля,че може.

# 263
Здравейте!
Как не съм ви намерила до сега?!
Имам си седмокласничка и постояно ровя за информация. Във  Варна сме. Тя иска в 3 ПМГ.
Има ли някъде информация за миналата година какви първи желания са имали  децата, т.е. колко от тях са искали на първо желание еди коя си паралелка?

Точно такава статистика не съм виждала. Но обикновено по бала се вижда, кои паралелки са най-желани. В сайта на Дидева има баловете по паралелки и класирания от миналата година и може да се ориентирате. https://dideva.alle.bg/%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1% … 0%B1%D0%B0%D0%BB/

# 264
  • пустинята Гоби
И моят син се поти над “Опълченците на Шипка”, голям зор, все едно учи “Илиадата”, а дори нямат да учат цялото стихотворение.

# 265
Здравейте,

Нова съм в групата, но реално детето ми е 6 клас и просто ми беше любопитно как върви в седми с подготовката за НВО. Имам момче с големи амбиции, но много го мързи и някак не разбира, че ако не се стегне нищо няма да стане накрая. Той е супер спокоен, че има много време, но аз не мисля така. Очаквах да го удари пубертета, но не толкова рано. Как се справяте с мотивацията на децата? Има ли някое дете, което иска да спира уроци/курсове, само да учи? Също така, тези дни в медиите постоянно се говори за властните и амбициозни майки, заради които синовете може да започнат да взимат наркотици. Вие какво мислите по въпроса? Не се приемам за толкова властна, но не знам къде е границата.

Може да го запишете на пробни изпити за 6-ти клас (има в Междучасие). Като си види реултатите, ще се стресне малко.
А особено до властните майки, аз съм на мнение, че всеки трябва да работи, а работата на децата е да учат. Ние им осигуряваме всичко, зарязваме буквално живота си, заради този 7-ми клас, а те да се мотаят, не съм съгласна. Друг въпрос е подходът... Истината е, че колко по-спокоен, но твърд в принципите остане човек, толкова по-добре. Моят проблем е, че спокойствието не ми се отдава.

Аз се чудих какъв е смисълът на пробните матури в 6 клас, но сега мисля, че ще е добре да го запиша. Може пък да се постресне малко и да започне да учи повече.
По математика няма проблем с учебния материал. Винаги тя му е вървяла по-добре, но според мен в училище имат малко домашни и не им дават домашна от сборници за първа година. Работата е там, че училищата, които си е харесал са с много голяма конкуренция по математика и е нужен резултат от над 90 точки със сигурност, даже 95... Българският му е малко по-труден в частта с тези и преразкази. Ходеше на уроци от началото на годината, но наскоро ми заяви, че другите около него не ходят на уроци по БЕЛ и не иска да ходи повече в 6 клас. Много му било натоварено. Аз също не си представях да започне толкова рано и то 2 пъти в седмицата, но според учителката от уроците предвид целите и нивото му било задължително. В училище (учи в държавно училище в София, но от тези в центъра със сравнително високи изисквания) няма трудности с българския, но пише нечетливо.

# 266
Mamma Suzanna, има качени примерни задачи с кратък свободен отговор на страницата на МОН
https://www.mon.bg/nfs/2026/02/model-nvo-mat-7kl-primerni_12022026.pdf
Може да разгледаш и НВО в периода 2012 - 2018 г., в тях има по четири задачи с кратък свободен отговор.

# 267
Едно дете ако е амбициозно и иска да учи, ще го прави и без натиск. Ако пък не иска да погледне, ако ще и на главата са му седим, ще блее в една точка и пак нищо. Не можем да ги оставим да правят, каквото си искат, но няма полза и от прекален контрол. Аз не крещя, не се карам, просто доста им говоря.
 Голямото дете все ми се виждаше, че не учи, а искаше да остане в СМГ и ми изглеждаше, че няма да стане. Не съм купувала сборници и помагала, само на курса каквото учат по БЕЛ,. По МАТ си решаваха доста в училище и 1 седмично го пусках при една учителка да следи положението , че с този мързел. Тя даже ми е казвала, че и теорията не си знае понякога, но накрая имаше по  96т.
  Малкия е по-кофти комбинация, защото хем го мързи, хем не е амбициозен, а е и доста  притеснителен, но всеки с късмета си.
 Училища бол, все някъде ще учат, няма да останат ненаучени. Не мисля, че трябва да пренасяме нашите страхове и амбиции на тях. Всеки си има път. Важното е да са здрави физически и психически, пък другото ще се нареди.

Да, така е - най-важното е да са здрави психически и физически. В СМГ децата имат много часове по математика седмично и дори без никаква друга подготовка, изкарват страхотни резултати. Работата е там, че за да влезеш в такова училище след 7 клас ти трябва много силен български. Той не се изразява все още на това ниво, което е нужно за написването на хубава теза и му се вижда трудно. Иначе си знае произведенията, на тестовата част би се справил добре. За преразказа не знам как ще е, защото тепърва ще се готви. Знам, че при нормални обстоятелства може да запомни текст почти наизуст. Надявам асе това да му помогне. С грознописа нямам идея как ще се оправи...Като беше по-малък определено пишеше по-четливо.

# 268
Plan_b, до шести клас мислех, че чедото е супер по БЕЛ. Дълго се чудех дали да започне с уроците по БЕЛ от шести клас или да изчакам до седми. Е, добре, че я записах от шести. Оказа се, че преразкази в училище почти не са писали и не й се отдават. Така имаше една година, през която да навакса и в седми клас да е една идея по-спокойно.
По математика не е спирала да ходи на курсове от началното училище, така че там чудене нямаше.
С две ръце съм подготовката да започва от шести клас.

# 269
Plan_b, до шести клас мислех, че чедото е супер по БЕЛ. Дълго се чудех дали да започне с уроците по БЕЛ от шести клас или да изчакам до седми. Е, добре, че я записах от шести. Оказа се, че преразкази в училище почти не са писали и не й се отдават. Така имаше една година, през която да навакса и в седми клас да е една идея по-спокойно.
По математика не е спирала да ходи на курсове от началното училище, така че там чудене нямаше.
С две ръце съм подготовката да започва от шести клас.

Благодаря. И моята идея беше да ни е по-спокойно в 7 клас, но сега нещо се е запънал. Проблемът е че госпожата е много търсена и след като спряхме макар и за кратко, не съм сигурна, че ще го вземе пак. Искам той да се мотивира, а не само аз да му опявам да учи и да ходи.

Общи условия

Активация на акаунт