Във Франция сексът вече не влиза в брачните задължения.

• 1 093
  • 108
  •   5
Отговори
# 15
  • Пловдив
Като ЧС мисля. Хората според мене силно смесват липсата на принудително изпълнение на "съпружеските задължения" и липсата им изобщо. Никога никъде не е имало право да те изнасилят в брак, но да се твърди, че една от основните "функции" на брака не е сексът - ми таквоз...
То накрая ще излезе, че не е виновен за развода този, който отказва секс (не по здравословни и т.н. причини), но този, който в такава ситуация изневерява, е виновен. Извратено е.
Или и задължение за вярност няма и изобщо връзка между брак и секс няма?

# 16
Крайно време беше бракът официално да се нарича договор, и то такъв, който не обвързва физически.

# 17
  • Варна
"Предлаганият закон, който вече беше одобрен в Националното събрание, цели да елиминира и възможността - отказът от секс да се използва като аргумент за развод по вина на партньора."

Т.е. ще се развеждат поради "несходство" в характерите, няма виновна страна, няма да си наплащат и това е нещо за иначе насилваната страна.

# 18
  • Пловдив
И да, аналогията с трудовия договор е точна. Принудителен труд няма, но задължение има и има прекратяване от работодателя (като развод "по вина"), ако не работиш без уважителна причина.

# 19
От линка на Бънди:
"Член 215 от него казва, че "съпрузите взаимно се обвързват на съвместен живот". Но отказът на секс често се приема от съда като валидно основание за даване на развод по вина на единия от съпрузите. Миналата година Франция беше осъдена от Европейския съд по правата на човека по дело на 69-годишна жена, чийто съпруг е получил развод на такова основание. Предложените сега промени имат за цел да прецизират законодателството."

Както се вижда, не закона, а френският съд си прилага подобни тълкувания, вкл. при 69-годишна жена. И инициативата за прецизиране не е френска, а защото са ги осъдили в ЕСПЧ.

# 20
Ми хубаво, ще узаконят ситуацията "направихме наследник и вече спираме тези срамни движения,  а ти ако искаш лъскай си тромпета, аз не съм ти длъжна".
Подобен закон неизбежно ще има неочаквани последствия, не се наемам да казвам какви, но определено желанието на мъжете за брак ще спадне още повече.

# 21
  • София
За мен е много по-смислено липсата на секс да е основание за прекратяване на брака, но не и да бъде вписан като задължение.

Ами аз нали точно това казвам - не е задължение, но е основание за развод и то с вина.

За основание за развод го разбирам. За основание за развод с вина... Ами тук вече навлизаме в много хлъзгава зона. Отказът от секс може да е по обективни причини, може и да е по субективни, но основателни. Предполагам зор да се доказва ще има, ако вината им отношение към подялба на активи. Но както вече писах, проблемът е вменяването на задължение, което за мен е неизбежно, ако нещо се третира като основание за раздяла с вина.

# 22
Има противоречие – защо ще се жениш/омъжваш за някого, ако не искаш интимност с него?
Можете просто да създадете обща фирма.
Тук изключвам, разбира се отказ, когато сте болни, в депресии ецетера. Въпросът е принципен.

# 23
Неслучайно дадох пример с трудовия договор. Там се подписваш, че ще изпълняваш определи дейности. И понеже не си робиня, ако ти дойде нанагорно можеш да се откажеш. Тоест не си длъжна да правиш нещо, което не искаш. Обаче не можеш и просто ей така да си тръгнеш, понеже не искаш да го правиш, а дължиш неустойки. И бракът е същото - не може да те накарат насила да правиш секс, ама ако саботираш безпричинно сексуалните отношения това е явно нарушение на самата идея за брак. За мен това си е измама - "нека подпишем, пък после лъскай бастуна и не ме занимавай".

# 24
  • Пловдив
Ами и сега има у нас, и предполагам, навсякъде, възможност за преценка дали разстройството на брака е по вина, или по обективни причини. Няма никаква причина това да не се прилага и към причината да се откаже секс.
Очевидно не е там проблемът и решението не е да се обяви, че от никого в брака не се изисква секс.
То ако отидем още по-нататък, отказът на секс хипотетично може не само да не се счита за брачно провинение, ами и за причина за разстройство на брака да не се счита. И да обявим накрая, че за разстройството на отношенията е виновна насрещната страна с неоснователните си претенции за секс. Wink

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 17:16 от Магдена

# 25
На французуте всичко им е наред, оправиха си проблемите с нелегалните имигранти и нямат за какво да мислят. Миналата седмица са изнасилили 91 годишна жена в името на Аллах 1, но те се занимават с това, че не-то си е не. Дали и тази баба не е викала не?

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 17:21 от ЗЛОДЕИДА

# 26
От маса теми в мамата съдя, че все още жените търсят връзки с ангажимент и брак. И няма как да постигнат това ако не правят секс. Тоест отмяната на секса като задължителен елемент от брака е предпоставка за вид измама - вземи ме, пък после ще видим. Просто бракът без секс е абсурд някакъв, пълен нонсенс. Тогава идеята за брак просто умира за мен.

# 27
Точно така.
Самата идея на брака е да си интимен с някого отвъд социалните отношения.
Иначе, можете просто да правите бизнес.

# 28
  • София
ЧС, всъщност принудителният секс е нещо често срещано във връзките и доскоро не е гледано като нещо нередно. Ако е основание за вина, значи излизаш виновен, че си отказал. В един трудов договор е ясно упоменато не само какви са задълженията, но и кога и докъде си длъжен да ги изпълняваш, както и кога можеш да откажеш. А не постфактум да се доказва - това е абсурдно. Но ако някой смята, че ще бъде ощетен, нека си подпише договор със съответните задължения.

Иначе е смешно да се твърди, че ако няма вменено задължение, сексът ще изчезне от брака. Хората се женят все по-малко и правят секс и без брак. А бракът като цяло е бил създаден да урежда съвсем други въпроси - например, наследство и имоти.

# 29
  • София
Няма да повтарям Лъвица.

По нашия закон сексът не е задължение в брака. Нима българите не правят брачен секс?

Общи условия

Активация на акаунт