Във Франция сексът вече не влиза в брачните задължения.

• 2 797
  • 185
  •   3
Отговори
# 120
  • Далечният изток
Бракът Е правила.
Романтиката е нещо друго.

# 121
  • Обран бостан ;)
Бракът Е правила.
Романтиката е нещо друго.

Именно.

Защо да се женим ?
Нека си останем в романтиката.

# 122
Добре, липса на секс какво значи? Колко време трябва да не сте правили секс, че това да се счита за някакво неспазване на "семейни задължения".  За мен и една седмица може да е много,  за друг 2 пъти в годината нормално. Ако се разболее някой или пък има тежка бременност, това неспазване на задълженията ли е?

# 123
  • Далечният изток
Ми останете си...
Аз не съм се женила, нито омъжвала, не знам.

# 124
  • София
Задължителния секс е романтика, а сексът без да е задължителен е сделка? Интересно Wink

Магдена, попита къде би била вината, отговорих ти. Как ще се доказва е съвсем друг въпрос, на който ти не отговари. В останалия ти текст няма дори помен от аргументи, на които да се опитвам да отговоря.

# 125
  • Обран бостан ;)
Задължителния секс е романтика, а сексът без да е задължителен е сделка? Интересно Wink

Обратното е Лъвица.

В същност - за мен е обратното, за теб може да е правилно.

В този ред на мисли, ако бракът е вид договор, не трябва ли да се женим пред нотариус ?

# 126
  • Далечният изток
Женим се пред длъжностно лице пак. Що трябва да е нотариус? И от това да вземат такси...

# 127
  • Пловдив
Лъвица,
помен от аргументи няма в твоя пост, а аз ти отговорих логично и по същество. Нямало е смисъл.

# 128
  • София

Обратното е Лъвица.

В същност - за мен е обратното, за теб може да е правилно.

В този ред на мисли, ако бракът е вид договор, не трябва ли да се женим пред нотариус ?

Твои думи. На мен никога не ми е трябвал документ с вписано задължение за да правя секс с мъжа си. Но явно тук цари мнението, че ако няма такъв, жените масово няма да правят секс с мъжете си. Тоест, сексът е нещо, което жените правят само от брачно задължение, за да се докопат до брак. Хипотези, че жените също искат секс и също могат да не желаят брак, май изобщо не хрумват. Защото то това задължение е двупосочно, съответно засяга и мъжете.

# 129
  • Пловдив
Но явно тук цари мнението, че ако няма такъв, жените масово няма да правят секс с мъжете си. Тоест, сексът е нещо, което жените правят само от брачно задължение, за да се докопат до брак. Хипотези, че жените също искат секс и също могат да не желаят брак, май изобщо не хрумват. Защото то това задължение е двупосочно, съответно засяга и мъжете.
Това е твоя интерпретация. Не е много редно на насрещната страна да се приписват неща, които, първо, не е твърдяла, второ, нямат отношение към същината на спора. И мъж да е на мястото на французойката (едит - на отказващата секс страна, не на конкретната французойка с мъжа грубиян), тази същина не се променя никак. Затова пък всяко допускане на възможна, евентуална вина предпоставя възможно нарушено задължение.
"Няма задължение" значи, че няма как отказът от секс, под отказ разбирам постоянен отказ, а не снощи или миналата седмица, независимо дали е по уважителна причина, или просто ей така пък, щото искам (или докато не направиш еди-какво си в замяна), да се разглежда като причина за разстройството на брака, а по-скоро настояването отсреща за нещо недължимо ще е подобна причина. Както каза ЧС, ще е каприз и прищявка някаква, ако съпруг от който и да е пол настоява и очаква секс.
Знам, нямам помен от аргументи, срещу несъкрушимия аргумент "ама жените също искат секс, пък вие твърдите, че го правят от зор".

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 10:13 от Магдена

# 130
Апропо: Никой не пита георинята от репортажа защо е търпяла 20 години.
Развод може да се поиска по много причини, но тя не го е направила.
Явно е имало доста основателна причина да прави секс без да го иска.
Бънди, не внимаваш - баш обратното е.
Точно "георинята от репортажа" е поискала развод, не заради липсата на секс, а защото е твърдяла, че мъжът й е агресивен. Безсексието е от 2004 до 2015 г. (макс 11 г.), но вече са били във фактическа раздяла по инициатива на жената.
Мъжът не е искал развод, явно на него не му е пречело, сЕтил се, след като е получил документите за развод - и чак тогава в отговор е поискал разводът да е по вина на жена му, за да не плаща разноски по развода и евентуално обезщетение (жена му е искала 8000 евро). И не на последно място е протакал развода, за да не плаща издръжка за болното си дете. Разноските на 3 инстанции и обезщетението за мъжа, които жената е платила във Франция са били 36500 е, ако мъжът не е търсел вина от жена си сигурно щяха да минат с по-малко дела и да разходите да са по-малки.

# 131
  • Пловдив
А така. И отказващата секс страна може да е напълно права да откаже от етична гледна точка - раздяла, малтретиране, болест, каквото там, и да не може да се каже, че е виновна тя за разстройството на брака. Както е с тая жена. От което не следва генерален извод "в брака няма задължение за секс", а още по-малко - "ако може да се говори за задължение, значи може да има и правомерно изнасилване". Никаква връзка няма.
Не съм наясно с френските разводи, но едва ли са коренно различни от нашите, освен дето може би са свързани с по-големи пари.

Същото впрочем за изневяра - при фактическа раздяла или пълно скапване на отношенията бракът в вече разстроен - и да изневериш тепърва, все тая, по-разстроен няма да стане. Ако обаче не е съвсем разстроен и изневериш, вината за доразстройването ще е твоя. Поне ако приемем, че изброяването в СК на задълженията не е изчерпателно и законодателят не е искал да освободи съпрузите от задължение за вярност с новия СК у нас.
Ако пък приемем, че задължение за вярност няма, значи кръшкачът няма вина за разстройството на брака никога.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 10:28 от Магдена

# 132
Твои думи. На мен никога не ми е трябвал документ с вписано задължение за да правя секс с мъжа си. Но явно тук цари мнението, че ако няма такъв, жените масово няма да правят секс с мъжете си. Тоест, сексът е нещо, което жените правят само от брачно задължение, за да се докопат до брак. Хипотези, че жените също искат секс и също могат да не желаят брак, май изобщо не хрумват. Защото то това задължение е двупосочно, съответно засяга и мъжете.

Всъщност това е причината - отричайки секса като основен стълб на брака, законът създава предпоставки за злоупотреба. Не казвам, че е масов случай, но и съвсем не е изключение. Като гледам американските филми и сериали то едва ли не е правило мъжете все да си искат, а жените все да ги режат и от време на време да благоволяват. Явно не е изсмукано от пръстите на ръцете.
Иначе аз колкото пъти писах гледах да е безполово - няма значение мъжът или жената спира секса, просто едностранният отказ от секс трябва да е абсолютен повод за разтрогване на брака, а при отказ на отказалия  секс да даде развод трябва такъв отказ без основателна причина да се приема за вина, колкото и условно да е това. Защото, както казват хората, каквото и колкото и да говорим, накрая става дума за пари Wink

И не виждам причина отказът от секс да не се приеме за основателен довод за непоправимо разстройство на брака, все пак бракът е особен и специфичен договор и сексът е негов основен стълб.

# 133
  • Обран бостан ;)
Апропо: Никой не пита георинята от репортажа защо е търпяла 20 години.
Развод може да се поиска по много причини, но тя не го е направила.
Явно е имало доста основателна причина да прави секс без да го иска.
Бънди, не внимаваш - баш обратното е.
Точно "георинята от репортажа" е поискала развод, не заради липсата на секс, а защото е твърдяла, че мъжът й е агресивен. Безсексието е от 2004 до 2015 г. (макс 11 г.), но вече са били във фактическа раздяла по инициатива на жената.
Скрит текст:
Мъжът не е искал развод, явно на него не му е пречело, сЕтил се, след като е получил документите за развод - и чак тогава в отговор е поискал разводът да е по вина на жена му, за да не плаща разноски по развода и евентуално обезщетение (жена му е искала 8000 евро). И не на последно място е протакал развода, за да не плаща издръжка за болното си дете. Разноските на 3 инстанции и обезщетението за мъжа, които жената е платила във Франция са били 36500 е, ако мъжът не е търсел вина от жена си сигурно щяха да минат с по-малко дела и да разходите да са по-малки.

Аз пък прочетох, че я е наказвал с мълчание и заплахи, че ще си намери любовница. Ако това е агресивност - здраве му кажи. Ако беше някой пернишки бабаит .... Wink

В същност каква би трябвало да е правилната реакция на мъжа ако жена му дълго време не иска да прави секс с него.
Да и прави серенади под прозореца ?

# 134
  • София
Правилната реакция е да се разведе. Както и всеки, който не е удовлетворен от някакво положение в брака, независимо дали е вписано като задължение.

ЧС, правейки сексът брачно задължение, законът създава предпоставка за друг вид злоупотреба. Аз не отричам ролята на секса като брачен стълб, а питам дали трябва той да е вписан като задължение за да е такъв? Моите решения също ги писах - липсата на секс да е легитимна предпоставка за разтрогване на брака или да е ясно регламентирано в какви обстоятелства сексът може да бъде отказан, за да не е отказващия в нарушение до доказване на противното. Колкото до вината, ако се стигне до доказване, дали няма в повечето случаи вината за липса на секс да е в искащият? Само че когато е задържение, то се третира като негово право. Аз питам, какво е твоето решение за злоупотреби с това право и как те да се предотвратят, ако сексът остане като задължение?

Общи условия

Активация на акаунт