Досиетата „Епстийн“

• 16 411
  • 350
  •   6
Отговори
# 300
Защо трябва да вярвам на някой, който твърди, че е направил всичко да излязат досиетата на бял свят, когато е видно и за слепия, че това не е така. Тръмп това, този човек лъже и докато спи, не разбирам как е възможно някой да му вярва изобщо.

# 301
  • Между гори и планини
Сега, хайде да не правим темата за или против Тръмп. Не го харесвайте, ваше право си е. Темата не е за него.

# 302
Последното направо ме просълзи
Добре че има един радетел който се е постарал да ни сервира тази истина…порядъчно прочистена преди това разбира се 😅

# 303
Тръмп е доста голяма част от досиетата, искаме или не искаме е намесен. Може да не ви харесва, може да сте чувствителни на темата, но това е. Споменат е над 38000 пъти в досиетата, така че ще е в темата.

# 304
Демократите имаха достатъчно много време да изкарат досиетата на бял свят.

# 305
  • До хладилника, който обичам
Гнусно ми е да чета жени, наричащи малолетни момичета "нимфетки" и оправдаващи педофили с "ма те момичетата са сексуално пробудени, знаят какво правят и си го търсят". Такива хора въздишат и по Лолита, тая ода на педофилията.
Това е изнасилване и склоняване към блудство и сексуално сношение. На английски му викат грууминг, и е точно това, склоняване към и подготвяне на малолетно или непълнолетно дете, което още не може да взима адекватни решения.

Впрочем, живея в ромско село и мога да потвърдя, че за 'брак' с малолетни (в кавички, защото не подписват, по закон няма как) получават мъмрене и глоба, обичайно родителите, защото в общия случай младоженците са ако не малолетни, то непълнолетни. Няма по-сериозни наказания, защото това е сериозен електорат, който господа управляващите не искат да изгубят. Това е простото обяснение. И преди десети имаше ранни 'сватби', но тогава булките бяха на по 15-16 поне, една мааалко по-адекватна възраст; сега са на 12-14.

# 306
  • София
Такива хора въздишат и по Лолита, тая ода на педофилията.

Бу, съгласна съм с всичко, което пишеш, но не и с това Simple Smile "Лолита" е велика книга. Впрочем да напомня, че накрая Хумберт изнамери и уби Куилти - абсолютния Епстийн, който прелъстяваше деца, вкл. Лолита, и правеше оргии с тях и колекционираше перверзни "находки" във вилата си. Крийпи Simple Smile Набоков също може би е знаел неща или ги е предполагал... Нищо ново под слънцето, знаем в кои години се развива действието. Няма да изпадам в по-подробни литературни анализи, но за мен поне "Лолита" не е ода на педофилията, просто Набоков е избрал странен, смущаващ и абсолютно гениален ракурс, през който да хвърли светлина върху неща, които в неговото съвремие са били още по-скандални и немислими, отколкото сега.

# 307
Тръмп няма кой да го бутне. Той вече си изчисти престъпленята, само импийчмът може да го заплаши, но републиканците са всички в един кюп, така че няма да гласуват срещу него. Няма значение каква информация има за него във файловете - той е напълно недосегаем.

# 308
Такива хора въздишат и по Лолита, тая ода на педофилията.

Бу, съгласна съм с всичко, което пишеш, но не и с това Simple Smile "Лолита" е велика книга.
Ще останем несъгласни по тая тема Simple Smile Краят на Куилти не оневинява Хумберт, който методично груумва Лолита. Набоков пише много добре, книгата като литературно произведение е добре написана. Но като изключим това, за мен тя популяризира цялостната идея на нимфети, Лолити и изобщо чрез масов прочит (и похвала) опитва, и прави идеята по-приета обществено. Винаги ми е била смущаваща тая идея на книгата че подрастващи девойки (и младежи) сами си го просят, защото демонстрират напъпващата си сексуалност и пробват граници. Работа е на възрастните в живота им да се държат като такива.

# 309
  • София
Ааа, не, аз не казвам, че го оневинява! Нищо не го оневинява.
За другото - знаеш ли, според мен точно това е била целта на Набоков - не да нормализира, а да покаже този скрит свят. И от гледна точка на обикновения перверзник, чичко-маструрбатор, и от тази на властни и богати уроди като Куилти, и дори скандалната концепция, че Лолита е знаела за секса отпреди - но, забележи, от друго момче, не от големи мъже. През 50-те идеята, че педофилия може да съществува, сигурно се е струвала невъзможна на много хора. И Набоков (лично мнение) това е целял - да вдигне завесата към проблема, не да го рекламира и нормализира. Но ако беше написал някаква драма от гледна точка на малтретираното дете, нямаше да привлече такова внимание, нито щеше да е толкова убедителен. Той е избрал скандалната гледна точка. Дори не знам дали е избрал съзнателно, или като на всеки гений е била "дадена" и историята, и героите, и ракурса. Ох, голям анализ стана, извинете Simple Smile

# 310
По това време е все още доста нормален бракът с т.нар. child brides, нещо, което традиционно съвсем не е било ограничено до ромските общности, или поне със значително по-млади от мъжете си жени. В САЩ също има не едно историческо доказателство за тая практика, сигурно ако не друго, сте срещали поне снимката на Юнис Уинстед, омъжена на 9 години за 22-годишен. Тоя брак променя и закона за брак с деца в щата с Тенеси, който слага минималната възраст за брак - дотогава без долна граница - на 16. Майката на Юнис се омъжва на 16, сестра ѝ - на 13.
Според мен изобщо не е била нова идеята за секс с деца, и затова не съм съгласна, че темата на Набоков разкрива табу. Единствената разлика е, че в книгата сексът с тях е извън брака. Ако има пръстен, всичко е окей.

# 311
  • София
Според мен изобщо не е била нова идеята за секс с деца, и затова не съм съгласна, че темата на Набоков разкрива табу. Единствената разлика е, че в книгата сексът с тях е извън брака. Ако има пръстен, всичко е окей.

А да, тук се връщаме на нашенските малки булки. Едно и също действие е страшно скандално в един контекст и съвсем приемливо - в друг. Не е редно, но факт, че в такива общества живеем, не е и ново.

# 312
Винаги е скандално. Аз поне не намирам оправдание да е приемливо деца под 16 да се женят и това да е безнаказано.

# 313
Как от "Епстийн" и трафикът на малолетни и непълнолетни бели робини стигнахме до анализ на "Лолита"?
Още повече, че книгата е азбучен пример за това, което на английски се нарича "unreliable narrator", т.е. "ненадежден разказвач".
Разказана е от гледната точка на педофила, който НАИСТИНА си мисли, че 12 момиче има идея да го съблазнява. Това не значи, че е така. Нито значи, че Набоков одобрява - просто майсторски написана книга от невъзможен за оправдание ъгъл и не му е това целта. Прави си експеримент с читателя.

# 314
За съжаление хората по природа са зли.
Дай им свобода и ще им видиш истинското лице.
Марина Абрамович го доказа.

Общи условия

Активация на акаунт