Проблем с чувствителен съсед

• 1 478
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
Не мога да повярвам, че оставяте по този начин да ви се качи на главата човек и то даже не роднина или приятел. Звучи ми като проблема да е в нейната глава - да си се оправя сама с него. Живейте си живота, не тормозете детето, тя най-много да викне полиция някой път - ще дойдат, ще видят че няма нищо такова и следващия път няма да я отразят.

По-скоро вие ми изглеждате чувствителна, тя е просто досадна или самотна.

# 16
Няма как да избегнете грозните разправии без значение кой е виновен.

Моят съвет е да изградите добри отношения с останалите съседи, да бъдете активна в каналите за комуникация на входа - вайбър или каквото имате общо. С културен, неконфликтен тон, но с ясни граници. Никакви "сменихме два килима, сега ще купим още по-дебел".

# 17
Аз съм под наем. Още на първия месец бабата отдолу се беше оплакала на хазяйката, че цитирам “ходя с токчета вкъщи???? “ Откакто съм аз там /а преди мен е живял някакъв мъж/ тя видиш ли, не можела да търпи повече този шум. Хазяйката с присмех ми сподели това и от възпитание ме помоли, ако има нещо такова, да го прекратя. Разбира се, нямаше нищо вярно, но все пак замених домашните чехли с една идея по-леки.
След време започна всяка зима да ме търси, решила е, че заради проблем при мен, тя имала проблем с парното. Веднъж ме хвана на вратата неподготвена, твърдеше че някой си кран трябвало да бъде хоризонтално, а не вертикално. Аз не съм наясно с тези неща, но понеже си знам че никога нищо не пипам, на момента я поканих да влезе в банята и да видим заедно този кран. Е, беше както тя искаше,проблем няма.
Тази зима отново ми влезе с кофите директно, как заради мен седяла на студено, как само моя, нейния и още един апартамент сме били закачени, но проблем при тях нямало, само при мен било.
Уговорихме се някой ден да остана вкъщи, за да извика тя някого от Топлофикация, за да провери. След поредица от кавги с приятеля ми, склоних и си взех ден отпуска, уведомих я и кротко чаках някой да дойде да провери как крановете и радиаторите ми, са си ок. Както всяка зима. Е, познайте дали някой дойде на проверка. Не!
После имаше събрание, на което аз не успях да присъствам, но от съседка разбрах, че въпросната баба винаги ме е плюла, винаги е имала конфликт и с други семейства, с някои даже се е стигало до съд.
Жената е сама, вкъщи по цял ден и такива хора имат проблем със всичко и всички.
Това беше и моментът, в който приятелят ми, същия добряк като вас, мирен и скаран със драми и скандали установи, че такива хора не заслужават подобно внимание. Не и повече от веднъж.

# 18
Даже не бих пускал тема. Просто я игнорирате. Ако иска да се обади на полицията - на втория път ще я предупредят нея да не злоупотребява с тях.

# 19
Има си ред и вие се стараете да го спазвате. Няма как да ходите по въздуха и да спрете да дишате.
Мои близки имаха този проблем. Съседите под тях се оплакваха, че ставали в 7 часа (за работа), ходели шумно и не можело да се спи, разбираш ли. Тогава нямаха още деца. Те бяха там под наем и се преместиха в по-голямо жилище през една улица, защото жената забременя, в подобен блок, пак под наем. Роди им се и детенце, но оплаквания няма и няма! Пак ходят по пода, а не по тавана, пак стават рано, детето търчи, вика, защото е дете! Сега имат и бебе и го разнасят по цяла нощ, когато е неспокойно. Оплаквания - йок.

Та - до хора си е. Тази жена просто трябва да разбере, че ако не вдигате  силен шум в забранените часове (не къртите и не чукате с чук, не пускате музика силно), останалите неща можете да ги правите. Можете да имате гости след 22 часа, но без силна музика. Ако си седите и си говорите, можете и цяла нощ да откарате. Няма такава забрана за събирания. А ако смята шума за силен, нека извика полиция (на 112), те  ще дойдат и ще отсъдят.

Кажи на мъжа си и изисквайте да се спазват и вашите права, както вие спазвате задълженията си. Не си тормозете детето, как така няма да ходи до тоалетната, за да не пречи на лудата комшийка!

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 10:58 от Uncommon

# 20
Живейте си и хич да не ви пука!
Проблемът не е ваш, а  неин, след като не правите нищо извънредно. Като й пречат и най-обикновените шумове - да ползва тапи за уши.

# 21
Тя има претенции за след 10 часа вечерта или за през деня?
Защото за през деня не разбирам претенциите,  но след 10 поне при нас дори висок говор е повод за полиция.
А купони се вижда с просто око, че не е ок да се правят, когато имаш съседи. Живея в къща, но тя е на два етажа и под нас има съседи. Гостите ни сами си тръгват към 10, защото са на работа и на училище.
И аз съм живяла и живея в къща с двор, но е напълно нормално човек да иска да спи на тишина.
През деня нямам претенции.
По принцип има часове за тишина.
Но да, през деня за стъпваш на пръсти заради някой, не е ок.
Понеже не ми е ок да живея в блок, живея в къща, но на първия етаж имам съседи.
Ако някой тук казва, че е ок да се вдига шум вечерта, той когато спи дали би спал спокойно, ако съседът му прави парти, а той сутринта рано става за работа?

# 22
Ами, аз ще коментирам от другата страна как стоят нещата, защото има съседи, които въобще не се съобразяват с нищо и никого. Един от примерите е собствената ми майка, за да си премести стол например, няма да го повдигне, а ще си го довлече, а това нали знаете какъв шум издава.. Казвала съм и го 100 пъти, не и не. По едно време и пуснах таймер да и спира телевизора, иначе дънеше на макс по цяла нощ....Когато и ходя на гости се побъркавам буквално от една бабичка, която мести мебели в 5ч сутринта. Вие не можете да разберете за какъв шум говориме. Тя става рано и почва да чисти. Стените са като алуминиево фолио и все едно е влезнала в нас. Е няма как да не стане стакндал, просто няма как.
В моя дом пък имам съседка, която е като майка ми и мести канапе, което скърца и аз дори когато съм на хоум офис не мога да се съсредоточа. Кошмар.
Така , че за да има разбиратекство, според мен трябва да има и компромиси.
Как никой не се е оплакал от мен ? Аз знам какво е и се съобразявам. Вие сте поставила килим, това е добре. Просто имайте в предвид, че тези шумове се чуват много.Колкото до ремонта и детето, това са вече неща, кото никой не може да контролира. Просто се поставете на място на друг човек, който е тормозен нон стоп. Цял живот сме в блок, всеки се е съобразявал. Но има и съседи, които са приклети, някога едни съседки, до такава степен се мразеха, че тази отгоре напръска с мастило туко що изпраното бяло пране на тази отдолу. Беше панаир. Успех ви желая.

# 23
Има си наредби и закони. Всяка община приема наредби за опазване на обществения ред, вкл. за шума. На Столична ето я: https://sofia.obshtini.bg/doc/108831/0
Чл. 3. (1) ...в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.

(2) За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.

...(4) В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване на изискванията на съответните хигиенни норми, ползуването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (зъболекарски, прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 09.00 до 14.00 и от 16.00 до 21.00 часа.

(5) Свиренето на музикални инструменти и пеенето за обучение, репетиране, преподаване и музициране може да става само от 08.00 - 14.00 и от 16.00 - 22.00 часа.

Тоест, дейностите, които се смятат за създаващи силен шум и подлежащи на регулиране, са: шумни ремонти и производства (явно лепенето на тапети не се регулира), шумни увеселения, ползване на шумни апарати, музициране.
Просто да си живееш в апартамента и да посещаваш тоалетната няма как да е от изброените, независимо в колко часа. А също и, ако имате гости, но няма шумно увеселение, а просто си говорите, това няма как да е от изброените.

# 24
Авторката казва, че не издават никакви извънредни шумове, освен обичайните битови ежедневни.

Но така или иначе, в един блок все пак трябва да има някаква толерантност от страна на съседите. Не може да се живее като в манастир. На всеки се случва да посрещне гости или пък децата му тийнейджъри понякога също да посрещат гости. В рамките на разумното.

# 25
Аз бих дала съвет на кажете на мъжа си. Предполагам, че си имате съображения, заради които криете от него (например ако е по-нервен, избухлив и т.н. и не искате да се задълбочава проблемът), но според мен това в един момент може да рефлектира върху отношенията ви, ако той в един момент разбере, че не сте му казала.
А пък ситуацията според мен е такава, че и за в бъдеще ще имате проблеми с тази съседка (дано да греша, разбира се!), не е нещо еднократно, което да мине и замине и да не го споделите на мъжа си. Т.е. в един момент и той вероятно ще научи за ситуацията и ще е много по-лошо, ако някой съсед му каже. По-добре вие да му разкажете, пък и така може заедно да намерите решение.

# 26
  • Sofia
Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт