Име за бебе между Българин и чужденка

• 721
  • 37
  •   1
Отговори
Добър ден!

Аз (32М), заедно със съпругата (31Ж, тя не е българка) ми живеем в чужбина, централна Европа от вече 8+ години. В момента чакаме първото ни дете, ранна пролет и не можем да се спрем на име.

Стигнахме до финалистите - Енеас и Рилан. На съпругата ми повече ѝ харесва Енеас, а аз харесвам повече Рилан.

Ние определено смятаме да останем тук, но искаме българската му страна да е голяма част от живота му. Аз ще го уча на български от първия ден, близки сме с голяма част от роднините в България и смятаме често да се прибираме. Също възнамеряваме да му изкарахме български гражданство.

Моите аргументи за Рилан са че е директно свързано с България, идвайки от планина Рила (аз идвам от този район), но не е толкова директно, че всеки да знае (на пример Хималай). Също така е сравнително лесно за произношение на местните тук и звучи моделно/нестандартно. До колкото можехме да проверим, няма други деца с това име в регистрите тук, но не мисля че ще го гледат странно ако каже че се казва Рилан.
Аргументи против - името е леко екзотично и "издава" че той е дете на чужденци/чужденец, което не е лошо когато говориш със свестни/нормални хора, но ги има всякакви. Той ще вземе моето фамилно име (Иванов) тъй че ще е винаги ясно, но нали. Също така, страни ли е да го кръстим на планина?

Аргументите за Енеас са че е по-благозвучно, дори по-лесно за произношение и също така е било в списъка на съпругата му за детско име от както тя е била момиче. Енеас също така съществува като име, в Италия и другаде има Енеа/Енея за момче.
Аргументи против - колкото и да опитвам, когато чуя Енеас, чувам потенциалното му име, но и "Е не, Аз" и просто знам, че в България също ще чуят това, преди да чуят хубавото име.

На края, нашата дилема - има ли смисъл в това което съм написал, за едното или другото име? Въобразявам ли си с Енеас? Рилан много ли ще е странно?

Благодарим Ви предварително!
Л+С

# 1
Еднакво странни са ми, в България ще звучат и двете префърцунено, докато не обясните на хората, че детето е чужденец.
Отделно никога нямаше да си помисля даже близко, че Рилан идва от Рила. Чета го като Рила́н и въобще не го асоциирам с нищо.

# 2
И двете са странни. Рилан никога не бих го свързала с планината.

# 3
  • Далечният изток
Ужасни са и двете. Ужасни... Никакво благозвучие, нито български, нито чуждестранни... Просто някакви измишльотини. Това не са имена категорично.

# 4
Трудно мога да ди представя по- безумни имена. Сещам се за онова безвъзвратно отминало време, през което са давали списък на майката да си избере от него.

# 5
Имената звучат като майтап! За първи път ги чувам, а съм над 20 години в чужбина.
От кой език са и какво означават?

# 6
Кръстете го с двойно име  - Рилан Енеас и няма да има сърдити. На мен пък веднага ми дойде точно асициацията с планината и на мен името Рилан ми харесва. По-добре звучи от Енеас, макар че то мися е библейско. Рилан Иванов звучи по-добре от Енеас Иванов със сигурност.

# 7
Енеас ми звучи като „Е не аз“
Като цяло и двете са абсурдни!

# 8
  • Berlin
Звучат ми абсурдно, съжалявам.

Къде е ударението на Рилан? На и или на а?
Енеас е всичко друго, но не и благозвучно.

# 9
Мъж от австралия предложил на жена си през 2016 да кръстят дъщеря им Ланесра, защото името звучи много романтично и уникално. Две години по-късно признал, че всъщност това е името на любимият му футболен отбор Aрсенал, прочетено на обратно.
Горе-долу тъй звучи Рилан.
Нищо лично към избора на име за детето. Дайте му едно хубаво име, което да звучи международно и да може да се изговаря и от местните и от родата: Емил, Антон, Теодор … каквото ви е по на сърце. Иначе цял живот ще трябва да се обяснява.
Лека бременност на жената и здраво и весело бебе!

# 10
Оставете патриотизма настрана !
Изберете си име ,което е от страната ,в която ще живеете.

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 08:06 от FBID100001745220325

# 11
  • Down south
Кръстете го и с двете имена щом са ви любими.

Рилко е по-близо до Рила.

# 12
И двете са ми странни. Рилан ще го произнасят Райлан най-вероятно, въобще не ми върви с Иванов. Зависи и къде сте де. Енеас ми е по-скоро гръцко или испанско и пак не ми върви с Иванов. Не става ли нещо по-интернационално, Филип, примерно, не е кой знае колко оригинално, просто аз винаги съм го харесвала.

# 13
И на мен и двете имена са ми странни, но Рилан веднага щом видях го свързах с планината, въпреки, че не съм го чувала. (Само Рилка и Рила съм срещала жени). Енеас ми е много далеч, но преди да го напишете не ми излезе асоциация с Е, не аз (сега вече я има Simple Smile )
Аз лично при смесен брак бих настоявала за име, което се ползва и двете държави - горе Филип е пример такова име, колкото и банално да ви се струва. Особено поставено до фамилията, нещо екзотично с Иванов хич не ми се връзва.

# 14
И двете имена ми звучат ужасно.

Аз лично при смесен брак бих настоявала за име, което се ползва и двете държави - горе Филип е пример такова име, колкото и банално да ви се струва.

И аз съм на това мнение, щом искате детето да е с българска фамилия. Марио, Антонио, Стефан, Филип, Емил, Даниел, Дамян са много по-хубави имена.

Общи условия

Активация на акаунт