Объркана съм за бъдещето си /семейство, половинки/ Моля за съвет!

• 2 701
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте. Аз съм тийнейджърка в 10 клас и се чувствам много объркана за това как и с кого искам да прекарам живота си. Около 11-12 годишна възраст осъзнах, че харесвам момичета. Преди това винаги съм си представяла бъдещето си със семейство и деца с мъж, но тогава започнах да изпитвам силни чувства към едно момиче. Заради нея разбрах,че ме привличат момичета.
До около 13–14 години чувствата ми към нея бяха много силни, но след 7 клас отидохме в различни училища и постепенно утихнаха. Въпреки това продължавах да се чувствам привлечена от момичета. Никога не съм била истински влюбена в момче.(Да кажем 1-2 клас в един съученик но по-детски начин,не мисля че се брои)
Когато започнах ново училище в 8 клас, много исках да се впиша и се опитвах да съм като останалите момичета,обличах се и се опитвах да се държа като тях за да се впиша и някак си потисках тези чувства със сексуалната ориентация. Не че съм харесвала момчета, но се опитвах да си внуша, че може би трябва и така е редно предвид факта че се правих нали на по-готина и по-така.
В 9 клас преминах през много труден период,имах хранително разстройство и изпаднах в тежка депресия, и това беше основният ми фокус.Почти не мислех за връзки, ориентация или приятелства и тем подобни неща от живота. Миналото лято обаче се възстанових и когато се чувствах вече по-добре отново и психически и физически започнах да усещам привличане към момичета отново.
Сега съм в 10 клас и тези чувства пак са силни.Проблемът е, че винаги съм си представяла, че един ден ще имам деца и искам да бъда майка,но някак си не си представям семейство с жена.Знам, че живеем в 21 век и това е възможно, но в България все още има много предразсъдъци и не искам детето ми да се сблъсква с тях. От друга страна се страхувам, че ако се опитам да имам връзка с мъж, може би няма да бъда щастлива.
Освен това съм доста интровертна. Имам малък кръг от приятелки, но  нямам приятели момчета (никога в живота си не съм имала) и рядко общувам с тях. Понякога се чудя как изобщо бих могла да срещна мъж, ако дори не разговарям с такива. Самата ситуация си противоречи и затова съм толкова объркана и нямам идея какво да правя.
Най-трудното и болезнено за мен е,че не мога да споделя това с родителите си. Не, че са консервативни, но ме е страх как ще реагират и се притеснявам, че повече няма да ме погледнат по същия начин. Същото важи и. за приятелките ми. Страх ме е да не загубя близките си и да остана сама.
Много съм объркана и ще се радвам да чуя вашето мнение и да получа някои съвети,защото ми е адски трудно и няма на кого да споделя. Sad

# 1
  • София
Момиче мило, не е зор за връзки сега.
Избистри си нещата в главата първо, ама хубаво и тогава тръгвай да се заявяваш.
А и да ти кажа, не е нужно да го правиш.

Още си много малка и си тревожна, това с хранителното разстройство е ужасно притеснително. Вашите предлагали ли са ти психолог?

# 2
Най-нормалното нещо е на тези години да си объркана. Никакви решения не е нужно да взимаш сега. Имай предвид, че и на тази възраст много тийнове не успяват да си представят съвместния живот и даже ги плаши мисълта и то нито с мъж, нито с жена, независимо от сексуалността им… просто защото им е рано да мислят за брак и семейство. Аз на твоите години си мислех, че не искам нито брак, нито деца, а сега съм омъжена и чакам бебе. Опознай хората, отвори се към мъжете като комуникация дори чисто приятелски, независимо каква ти е сексуалността. Това ще ти е от полза чисто житейски, а и мъжете са прекрасни.
Когато узрееш за сериозни връзки и намериш точния човек сама ще си кажеш “ахааа, ами аз май съм влюбена в Стоян/Стоянка”. Вкарването ти в определени рамки в момента на 16 години - хетеро, би, пан, дъра-бъра, освен че ще ти вкара допълнително стрес да изпълниш сама ориентацията, в която си се вкарала, не знам с какво помага. Това е аматьорското ми мнение.

# 3
Момиче мило, не е зор за връзки сега.
Избистри си нещата в главата първо, ама хубаво и тогава тръгвай да се заявяваш.
А и да ти кажа, не е нужно да го правиш.

Още си много малка и си тревожна, това с хранителното разстройство е ужасно притеснително. Вашите предлагали ли са ти психолог?
Вече нямам хр. разтройство, не съм ходила на психолог, сама си се оправих, но това го вмъкнах в темата защото макар и не пряко има връзка с проблема ми, защото през този период емоциите ми бяха потиснати и не ми пукаше за нищо и това още повече разбърка нещата.

# 4
Тоест ти не си имала връзка нито с момче, нито с момиче. Така ли?
Тогава как преценяваш кое става или не става?
За мен щом се чудиш е напълно възможно да си бисексуална.
Докато не пробваш и двете няма как да знаеш.
Поне аз така те разбирам, че не си наясно с ориентацията си.

# 5
Тоест ти не си имала връзка нито с момче, нито с момиче. Така ли?
Тогава как преценяваш кое става или не става?
За мен щом се чудиш е напълно възможно да си бисексуална.
Докато не пробваш и двете няма как да знаеш.
Поне аз така те разбирам, че не си наясно с ориентацията си.

Да,не съм била във връзка досега с никого. Относно това как разбирам,ами просто усет, както хетеро хората си знаят просто, че ги привлича противоположният пол. Може и това което ти казваш също да играе някаква роля.

# 6
Аз си мисля, че докато не пробваш няма как да разбереш дали харесваш само жени или харесваш и мъже.
Пробвай първо да си хванеш гадже (без значение от кой пол) или ще е твоят човек или не.
Между другото не разбирам защо изключваш вариантът да си би?
Какво по-хубаво от това? Избор широк.
Пък след като пробваш едното или другото и се влюбиш ще прецениш за себе си дали си хетеро, би или имаш влечение към жени.

# 7
А аз си мисля, че първо трябва да работиш с психолог, защото - да, потиснатите емоции водят до хранителни разстройства, но и до много други неща в бъдеще. Със сигурност ще ти е полезно, а и може да ти даде конкретни насоки за проблема, който те вълнува в тази тема.
Аз лично смятам, че не бива да се насилваш да си хващаш гадже-момче, просто защото трябва да изключиш варианта да си хетеро или би. Пък и в крайна сметка, мисля, че хората следва да се влюбваме не в пол, а в личност най-вече.
Ако изпиташ чувства към момче - чудесно, пробвай. Ако не - явно не е твоето.
Имам един съсед - гей, той е открит, има си приятел, живеят си заедно и всичко е много точно. Питах го веднъж дали е правил секс с жена, каза, че на младини - да, но просто не е било неговото.
Та така.
Но в момента нито си слагай етикети, нито се чуди за връзки, семейства, деца и разни ей такива неща. По-скоро работи над себе си, над идентичността си, над силата да бъдеш такава, каквато си… Пък всичко ще си дойде на мястото някой ден. По-добре отработи тези неща сега, за да не започнеш с разни депресии и по-сериозни неща.

# 8
Съгласна съм с мненията преди мен.

Не се поставяй в рамка, да си би при жените в тийн възраст е често срещано, може да харесваш жени,  може и на друг етап да харесваш мъже. Аз имам примерни около мен, които имаха приятелки момичета в тийн възраст, по-късно се насочиха към мъже, а някои си останаха към жени. Хормоните бушуват, трудно е да се каже на този етап.

# 9
  • София
Аз си мисля, че докато не пробваш няма как да разбереш дали харесваш само жени или харесваш и мъже.

Ето това постоянно се повтаря и за мен, с извинение, е пълна глупост. Все едно да пробвам със всеки мъж, защото иначе не знам дали ще ми хареса. Привличането към конкретен човек е водещо, не пробването. Ще се влюби в някого, ще види мъж ли е, жена ли и толкова.

Иначе към авторката – в драматична възраст си, явно по-емоционално и свръхчувствителна, но се фокусирай върху някакви други теми. От позицията 16 годишен животът на 25-30 годишен изглежда изпълнен с нерешими проблеми и задачи, защото 16 годишното ти аз изобщо няма нужни опит за тях. Когато си на 25-30 тези неща няма да са ти сложни и ще си се случат естествено. Защо сега бистриш някакви хипотетични семейства и бракове, пък жени ли, мъже ли, това е само машина за излишни стрес и драма. Като се влюбиш толкова, че да искаш семейство с човека, и вече сте във връзка, ако е взаимно ще имате семейство. Дали ще е жена, или мъж, ще се види тогава.
На 11 трудно можеш да разбереш харесваш ли момичета. Много момичета са буквално влюбени в приятелките си, но това не означава, че са гей. После стават на 16-17 и се влюбват в момчета повечето. Или първо момчетата са по-нежни, тип К-поп и едновремешните бой групи, после някога могат да си паднат по някой огромен мачо. Така си върви от време оно. Успокой се и си гледай уроците, другото няма нужда да се мисли.

# 10
Автора на темата не е 10  клас. Защо не си правите провокациите в други форуми?

# 11
Автора на темата не е 10  клас. Защо не си правите провокациите в други форуми?

10 клас съм

# 12
Кефи ми как всички обясняват на момичето, че е объркано. Ако дойде тук едно момче и каже, че харесва жени, ще му кажете ли да пробва с мъже, защото може да е объркан. Явно момичето е хомосексуално. Хубаво е, че е жена, защото ако беше мъж в България щеше да среща много агресия. Лесбийките са по-приети. Според мен е добре да пробваш директно с жена. Като си хомосексуална, следва да си намериш. Може би е хубаво да потърсиш на някое специално събитие. Мисля че има ивенти на хомосексуални.

Също е хубаво да споделиш с вашите. Потискането на същността ти е вредно за теб.

# 13
Не е добре, че с родителите ти не сте потърсили подкрепа при хранителното разстройство. Това с "оправих се сама" не е никак убедително, много по-вероятно е проблемът просто да е замаскиран, и като бомба със закъснител да избухне отново, когато най-малко очакваш. Всички причини за твоето "объркване", и начина по който описваш социалните си контакти, всъщност са сериозни симптоми и моят съвет е, заедно с родителите ти, да потърсите професионална помощ.

Първо разреши проблемите си тук и сега, съсредоточи се над непосредствените си задачи - завършване на училище, професионално ориентиране, подобряване на социалните умения, разширяване на приятелската среда.

Съжителства, брак, деца - не са ти на дневен ред, и няма смисъл да губиш време да мислиш за това на този етап.

И никога, нищо не "пробвай", ако не си убедена дали наистина го искаш. Както някой по-нагоре каза - първо идват харесването и привличането, а след това "пробването". Независимо към кого е привличането - като пол, етнос, визия - задължително трябва да го има!
Ако започнеш да експериментираш различни връзки, само за да видиш кое е "твоето", ще направиш голяма грешка - това е път, който няма да те доведе до нищо добро.

# 14
На 16 е нормално, да си объркана - това е преходна възраст, в която нито си дете, нито си зрял човек.
Първо и най-вече - браво, че си оправила хранителното р-во, това не е шега работа! Важно е да имаш близки/подкрепа от тях - в твоя случай, най-вече от родителите ти, здравето е най-ценното нещо, независимо дали си на 16, 26 или 66.
Второ, не се филмирай прекалено за това - дали си гей, дали си би, какво ще каже обществото и т.н. Гледай си здравето, образованието - явно си по-емоционален тип, сама каза, че си интроверт - няма нищо лошо в това! Не гони "социални норми", търси себе си - своя ритъм. Аз имам много проста философия за живота - прави каквото искаш, стига да е законно и да не вреди на никого в.т.ч. на самия теб.
Жива и здрава да си, живота е пред теб - тепърва ще се сблъскаш с хора, тепърва ще усетиш привличане, независимо към кой пол, тепърва ще се влюбиш.

Общи условия

Активация на акаунт