Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 23

• 28 025
  • 711
  •   1
Отговори
# 270
Интересен подход за продажба на нещо си Wink
Нещо специално, есклузивно, на час по лъжичка и т.н. и т.н.

Цитат
Мястото, което избрах, е малко специфично – търсех точно определена комбинация от морски въздух и горска тишина, далеч от масовите посоки. Ще Ви пиша на лични през следващите дни, когато мога да отделя нужното време и внимание, за да Ви разкажа по-подробно. За мен локацията е само част от магията... другата половина е как подготвяш себе си, за да я усетиш.
Усмихнах се на коментара ти. В свят, в който всеки се опитва да продаде нещо на някого, разбирам скептицизма ти.

Истината обаче е много по-прозаична: не продавам нито имот, нито земя, нито каквато и да е материална услуга. Не предлагам нищо, което може да се купи с пари. За мен изборът на дом във Варна е личен стремеж към резонанс, а не бизнес проект.
'На час по лъжичка' е просто моят филтър – вярвам, че смислените разговори изискват тишина и подбрана компания, а не пазарна врява. Понякога дискретността е по-ценна от всеки квадратен метър или комисионна, нали?

Спокойна вечер ти желая

# 271
Комбинация от море и гора (борова) все още може да се намери и то доста наблизо до града. Имаме сносна вила на едно такова местенце от доста години, на 150 метра от гората и на още 500м от плажа. Започна  и около нас да се застроява, но си е от спретнати къщурки, няма палати, мутреещи се, кооперации и т.н.  Вътрешните пътища са поносими (или поне тезиоколо нас). Единствено, плажът от година на година става по-натоварен, особенно от както отвориха сегашното заведение и заградиха една част от пясъчната ивица...
Ние прекарваме почти цялото лято в БГ и за това ходиме често на плаж там (респективно на вилата ни), но лично аз си предпочитам града/апартамента (поради не малък брой от причини). Разбира се, всеки сам преценя...

# 272
@Penkoman
и аз мисля за КУБ или някъде към Прибой

# 273
  • Варна
Прибой какво има като проект, който би отделил пари и изобщо би им дошло на акъла за такъв изтънчен партизански маркетинг, та те повечето кръщават сградите си с някакви имена тип конфекция...пък такъв маркетинг...това е много високо ниво.

# 274
  • Варна
Интересен подход за продажба на нещо си Wink
Мда. Колко реда изписа розови приказки, а няма време едно име да напише. За реклама във форума се заплаща по принцип. Има си ред.

Към дамата с невероятния изказ - Като ще го играеш високо възвишена и интелигентна особа, пише се комисиона - с едно Н. Правописните грешки много развалят захаросаните ти коментари.
Тук се цени автентичната информация от първо лице и ползотворната дискусия. Това е форум, а не е фейсбук, където като прочетеш нещо, което не ти харесва, да пожелаваш "Лека вечер" и да се врътваш с вирнат нос.

Който е свръхчувствителен към шум и вибрации, всяка една къща ще му свърши работа. Там няма как да чуеш пералнята на съседа. Дори не е нужно да е на село.

п.п. Ох, колко харесвам Пробой... Още не мога да прежаля една къща, която бяхме харесали там, но не успяхме да закупим. Иначе комбинация гора + море не е нещо нечувано за Варна. Половината местности я предлагат.

# 275
  • Варна
Бях се засилил аз към Ракитника, Зеленика, Прибой ама тоя мост много ме спира. Иначе и на море ходех преди на Черноморец и Паша дере преди да ги "култивират"... и мидички има там ..., а сега вече и проблеми с водата има там и изобщо пропадна цялата ми идея за там.

# 276
През 1997г купихме парцел в Прибой и през 2000 год построихме къща.
Когато купихме парцела, имаше тук таме вила/къща. Тишина и спокойствие.
 Малко по-късно се оказа, че на около 500 метра под нас има малък свинарник (разбрахме го през лятото).
Още от самото начало имахме проблеми с електричеството и водоподаването. През зимата, когато включвахме едновременно климатик, бойлер и готварска печка осветлението притъмняваше. Добавяне не пералня в тази комбинация беше немислимо.
Водата, особено през лятото, когато ясички започнат да поливат, често спираше или едвам, едвам течеше. А когато я имаше, бе със съмнително качество.
Канализация няма, всички сана шахти (с изключение на няколко частни решения).

Дойдоха и първите нови съседи - решиха първо да продават дърва в двора си - да, резачки.
При една лятна буря, вятъра отвя огромния им навес и го метна на нашият покрив, като натроши няколко греди и половината керемиди.
После решиха да разглобяват автомобили и да ги продават на части.
Добавиха и продажба на тор.
За кратко, отглеждаха теле, което дъщеря ни хранеше през оградата. До момента, в който го заклаха в двора си. Трудно беше да обясним на малката ни дъщеря, какво точно се случва при съседите ни.
Новият ни съсед от другата страна, отвори вулканизатор Simple Smile
Малко по-нагоре по улицата откриха магазниче със съмнителна репутация, където започнаха да се събират през деня и пият до късно, всякакви съмнителни типове работещи/живеещи по околните вили и колиби. От този момент нататък забранихме на дъщеря ни да излиза сама в района.

Мога да изброявам още, но ще спра до тук
След няколко години решихме, че всичко свършва сега и се върнахме в Чайка.
Къщата и до сега стои празна, само  плащаме за поддържка, заедно с двора. Нещата не са се подобрили към добро, напротив - все повече се застроява.
А къщата, като цяло още от самото начало се превърна в една огромна черна дупка за пари, време и нерви.
Това го споделям не само в контекста на Прибой, но и за всеки, който е решил да търси тишина и спокойствие. Да има още една гледна точка.

# 277
  • 2860 км северно от Екватора
Много полезна дискусия последните страници.

Прибой не ми е познат, но имам близки които го играха този филм на Ракитника. В началото имаха мечтаната къща, после дойдоха новите уседи, кражбите... и накрая продадоха и те се завряха в апартамент.

Аз все още вярвам, че има живот извън града. В момента живея в предградие. Изобщо не може да се сравнява с градска среда.

# 278
  • Варна
@rupite ще се радвам да споделиш повече защото това е истината, която никой не споделя, защото кой си признава набутвацията в БГ.

Същото е по селата 100%.

Последна редакция: ср, 15 апр 2026, 13:08 от Penkoman

# 279
Oт другта страна на моста не бих отишла! Може да забегна по още по-диво село посока Добрич или Балчик, но не и през моста
Селата пък през моста съвсем съм ги задраскала, лятото висиш в трафика за Бургас и като се цунат двама примерни шофьори пътят е затворен с часове
Проектът на Куб го гледах, ми да ви кажа много ми мяза на ММЦ Приморско, само че там отиваш на почивка, купон и плаж за 1-2 седмици, а тук трябва да живееш  в къща на една ръка разстояние от съседа

Penkoman, какво против имаш пашата на животни покрай екопътеките, знаеш ли че така се поддържа растителността да не прораства.

# 280
  • Варна
Нека пасат офците, щом народа иска!

п.с. Гледах клипчето от протеста в Пчелина, най-много ми хареса придружаващата полицейска кола как се друсаше по дупките

п.с.с. Копирам нещо от Аспарухово, което прочетох:
Здравейте! Днес се заблъсках със сериозно препятствие. Имам бебе на 4 месеца и днес за първи път излязохме с количката в квартала. Живеем на Калин ул. Орел. Оказа се , че асансьора в подлеза на Калин светеше , а не работи. После на връщане реших да опитам да се върна през подлеза на Морска гимназия. И там асансьора не работи. За късмет майка ми беше с мен и с огромни усилия удържахме количката с бебето надолу и после я теглехме нагоре. Много се ядосах. Звъннах в кметството . Приеха сигнала ми и след 20тина мин се свърза с мен г-н Маринов . Обясни ми, че асансьора на Калин е монтиран грешно от самото начало и , че никога не е работел, а този на гимназията е счупен от няколко седмици и са подали сигнал към голямата община и чакат одобрение за отремонтираме. Ангажимента за стопанисването йм бил на голямата община. После ми каза, че и този на пасарелката е счупен. Чудя се на какво прилича това… как да премина отсреща с количка??  Единствената пешеходна пътека е на Джанавара. Трябва да вървя в обратна посока пеш и после пак назад. Струва ми се безумно.

Последна редакция: ср, 15 апр 2026, 13:06 от Penkoman

# 281
Имам против защото това са екопътеки за семейства с малки деца.
тъй ли ?!? къде го пише това ? Аз като нямам малко дете позволено ли ми е да ходя там ?
Какво според теб е "еко" и пътека. Дай пример за такава каквато на теб е ТОП - дори и в чужбина.
Скоро ще искаш и птичките да не с*ерат докато летят, да се разхождаш в гората и без мухи и комари.
Пенко честно вече не ти чета и целите постове, въпреки че споделяме с теб еднакво мнение по доста теми - си в страшни крайности -  НЯМА такава стерилна среда за живот за каквато мечтаеш.

Може да си полезен в темата със опита и знанията си в сферата на недвижимите имоти - така както явно си в помощ на съфорумници на лични съобщения.
Вместо това всяки пост трябва да чета за фобиите/маниите ти

# 282
@rupite ще се радвам да споделиш повече защото това е истината, която никой не споделя (дори виж си предния коментар, който създава супер впечатление)....

Ок, ще добавя няколко други моменти от нашево битие и страдания от недалечното минало, които мисля, че може да са полезни за някого.
Както писах, отначало бе тишина и спокойствие. Ние се намираме на втора линия от пътя Галата <-> Черноморец.
По този път първите години минаваха 50-на коли на ден (лично усещане), нормално - през уикенда малко по-натоварено. С годините, този път се превърна в "магистрала"  - опасен за преминаване и пушилка до небесата, особенно през лятото. През уикендите, шофират всякакви към/от вилите на незнаен брой ракии.
На съсед от първа линия, пияни на два пъти му се врязазваха - един път в автомобила му, паркиран успоредно на пътя, пред оградата, и втори път - вътре в двора.
Първият път, пияния шофьор явно e бил някакъв местен бабаит от Галата, тъй като съседът ми се оплакваше, че започнал да притеснява и заплашва него и смейството му.
Същия съсед преди  около година ми сподели, че стената на къщата му, гледаща към пътя е започнала да се пропуква, като главния "заподозрян" според него са постоянно преминаващите камиони, бетоновози и други тежки машини свързани с увеличавщото строитество в района.
Разбира се, това увеличаващо строителство също оказва негативно влияние - когато купихме парцела, морето се виждаше идеално просто, когато човек стои изправен. Сега се вижда малка част от него  само от втория етаж, и то единтсвено поради факта, че малък парцел точно пред нас, поради някакво чудо все още не е застроен.

Има и други неща, като например вечер, по всякакви по-големи празници се чуват гърмежи от огнестрелни оръжия, като не се знае кой, на къде и с какво стреля.

И за да не бъде толкова негативен поста ще споделя няколко думи и  за вилата, която споменах по-горе - тя се намира на Ракитника. Родителите ми я построиха в края на 80-те - стил късен соц. Но е китна и добре поддържана. Както писах - локацията е много добра - гора и море на хвърлей място.
Като тук, най-вероятно е и на късмет - всичките ни съседи (с изкл. на един Simple Smile ) в радиус на 4-5 къщи във всяка посока от нас, са изключително свестни хора, от всякаква възраст. Работещи от вкъщи песнионирана счетоводителка, младо ИТ семейство с деца, лекар, мед. сестра, моряци, англичани, семейство руснак + украинка Simple Smile и т.н.
Хора, на които сме разчитали и ще продължаваме да разчитаме.

Наистина, в края на 90-те и началото на 00-те имаше увеличение на кражбите. През деня братя роми минаваха по уличките, уж да продават/купуват всякакви боклуци и след няколко вечери - някоя вила "изгърмяваше". Не се сещам точната година, но малко след това охранителни фирми започнаха да охраняват  Ракитника и мст Прибой и кражбите рязко намаляха, да не кажа изчезнаха.
Споменатите гърмежи за Прибой, важат в пълна сила (ако не и повече) и за Ракитника.
Все по-често се случва из пътеките в гората да профучават всякакви атв-та и кросс мотори, което е голяма разлика от преди.
Плажът под Ракитника също не върви на добре - в края на 80-те, около 70% от зи плаж бе див и за нудисти. Чиста вода и плажна ивица. Последните няколко години, някаква фирма о СОфия го е взела на концесия, загради една част плажната ивица шезлонги, цени и чалга до небето, мутреещи се wannabe--та. Насипаха пътя с каменно брашно, с което разказаха играта на гората в района - всичко посивя от пушилката, а децата ни получиха респираторни проблеми, докато изкачвахме пътя пеша и покрай нас минаха няколко автомобила през това каменно брашно.
Подадохме два сигнала до общината - без резултат.

Така или иначе, когато тегля чертата - Рактиника за мен е много по-добрия (все още) район от Прибой (лично менение).

# 283
  • Варна
@rupite - благодаря, сега разбирам, ти си говорила за две различни места - Ракитника и Прибой, златно включване.

@Casual - добре приемам забележката - екопътеката е за всеки човек, който желае да се разходи, но най-уязвимите групи са семейства с малки деца

Последна редакция: ср, 15 апр 2026, 13:05 от Penkoman

# 284
Penkoman,  вероятно знаеш, че покрай екопътеките се навъртат и горски животни Simple Smile , от тях бяс, паразити и кърлежи също може да хвнаеш.. Та какво предлагаш да направим за това? Да ги изтребем ли?
Аз с тях пътеки имам по-сериозен проблем- уикендите се чуват изстрели от ловно оръжие, оказа се, че в района е разрешено да се ловува
Качвали сме се и по пътеки високо в планината, и там се отдават местности като пасища и хората си гледат животните лятото на кошари в планината. Ako искаме качествено и достъпно месо трябва животните да се движат

Общи условия

Активация на акаунт