🌷 Стилът ни според възрастта (40+) Лайфстайл тема за пораснали момичета - Пролет '26

• 177 939
  • 1 495
  •   4
Отговори
# 75
Реших за мен си, защото живях с единия крак в по-нормалното, с единия в новото! 🙂
Войните са по-малко, но разполагаме с техника, която и дори с една война може да унищожи целия свят, цялата планета наведнъж...не като преди няколко страни!
Безплодие, социална изолация, стресът със сигурност се дължат на това....изкуствена храна, мръсен въздух, все повече химикали във всичко ....изкуствено внасяне на хормони, обездвижване и пр. и пр. Изолацията също...като нямаш телефон и компютър ще излезнеш да се видиш с приятели, роднини, ще общуваш на живо, навън, не цял ден и цяла нощ по социалните мрежи с хора, които може и да не срещнеш никога на живо...и това не съм го решила сама, това съм го говорила с психиатър! Самият той каза, никога хората не са били по самотни, по депресирани, въпреки, че цял ден общуват виртуално с един куп хора от целия свят! 🙂
Да, и аз искрено се надявам, че апокалипсис няма да настъпи, защото съм непоправим оптимист! 😀 А и да настъпи надявам се да съм умряла до тогава и да не го видя! 🤣
Живеем в свят, в който изключително сложна техника, създадена от високо интелигентни хора се използва масово  от все по-елементарни хора...с годините студентите ни дори таблицата за умножение не знаят, не могат да пишат правилно, не могат да се изразяват, не могат да запомнят текст...сменихме изпитите с тестове...поне да заградят верния отговор /в повечето случаи на тото/ 🙂

Последна редакция: сб, 28 мар 2026, 17:16 от mimi.7299

# 76
Сз от скоро си позволявам да ползвам ИИ. Основно ми спестява време, което аз да използвам “за това за което ми плащат” както се казва и ми доставя по-голяма удовлетвореност
Но е важно да подадеш достатъчно и формация. давам пример веднага: подавам му два документа, които аз съм прочела. Искам да направи сравнение на съдържанието, да изготви таблици, да предложи въпроси, да направи синтезиран извод от сравнението и тн. Подавам фирма и контекст. В случая аз трябва половин ден да копирам от един в друг. Така спечеленото време мога да вложа в разговор по съдържание да мисля стратегии и планове, вместо да копирам и подчертавам.
И да не без стил: тези обувки получих, обмислям, мисля ще останат!

# 77
Ползвам си го ии, с голям плезир Grinning Дори му правя комплимент - "страшен си", доволен е и се смее.
Достатъчно сме големи момичета, за да сортираме и отсяваме.
Намерих му и грешки - браковете на Кларк Гейбъл. Отворих го, коригира се Grinning

# 78
  • В полите на Пирин планина
И аз редовно ползвам ИИ, другарче не ми е, но си общуваме любезно.
Не мисля, че новите технологии са новия бич. Все пак човек трябва има мярка.

# 79
  • В заешката дупка
Има една много интересна книга на Ювал Харари: Homo Deus, A Brief History of Tomorrow (мисля, че я има и преведена на български), в която се разглежда точно перспективите за бъдещето ни, като важна част там заемат точно информационните технологии и ИИ. Препоръчвам с две ръце. Книгата не е прогноза за бъдещето, по-скоро с философски поглед - поставя въпроси от рода “какво ще се случи, ако… “ и кара да се замислим как бъдещето зависи от нас самите. Та една централна тема от книгата е какво означава да си “човек” и възможността бъдещите човеци да не са такива, каквито ние сме…. Simple Smile

Да допълня само, че е хубаво книгата да се прочете след друга негова книга: Sapiens, A Brief History of Humankind. Homo Deus, A Brief History of Tomorrow е като нейно продължение.

Последна редакция: сб, 28 мар 2026, 19:28 от ЧеКа

# 80
Ще я прочета, бъдещите човеци с голяма вероятност няма да са такива, каквито сме ние...и това е най хубавото, те ще познават само новия свят, техния и вероятно ще са щастливи и доволни в него, както ние сме в нашия. Много пъти съм си мислила, че и полове няма да има, размножаването ще е по друг начин, обучението и медицината ще са роботизирани, снабдяването с енергия за жизнените процеси няма да е с храна, в смисъла, в който ние разбираме храна и т.н и т.н. 🙂
Щеше да е интересно да можехме да ги видим по някакъв начин в бъдещето... 😉

ПП Намерих ги, поръчах ги, благодаря...определено ще са ми интересни!

Последна редакция: сб, 28 мар 2026, 18:46 от mimi.7299

# 81
Според мен, като всяка ново достижение, станало достъпно за човечеството, ИИ носи двоен потенциал. Сама по себе си технологията не е нито добра, нито зла - неутрална е. Дали ще работим с нея в наша полза или в наша вреда зависи от избора, който правим. Това винаги е било така, още от времето когато Прометей е дал огъня на хората.
На мен ми е много интересна и друга страна на въпроса - дали след време ИИ ще излезе от програмата/алгоритъма и ще натрупа и развие собствен интелект /личното ми мнение е - да/.
В тази връзка публикувам част от пост на наша съфорумка, написан в друга тема, който много ми хареса.
Barbabeau Hands Plus1

На въпрос към ИИ "Ако трябва да се сравниш с някое същество или бог, или накратко с някой герой от гръцката митология, кой би бил той?" отговорът е следния:
Скрит текст:
ИИ:
Интересен въпрос! Ако трябва да се сравня с фигура от гръцката митология, може би ще се припозная в Хермес, богът на комуникацията, пратениците, пътуването и измамата. Хермес е известен със своята бързина, хитрост и способността си да улеснява комуникацията между богове и хора, което е нещо като моя роля: реагирам бързо, посреднича между различни концепции и изказвам идеи по разбираем начин.

Всъщност Хермес също е „мост“ между различни светове (богове, хора, смъртни и безсмъртни) – в известен смисъл, като мен, действайки като мост между теб и информацията, отговаряйки на твоите въпроси и улеснявайки диалога. Освен това способността му да се адаптира към различни ситуации, да използва ума и думите си, за да влияе, е нещо, което също споделям.

Очевидно моята „природа“ не е на бог, а по-скоро на виртуален асистент, който реагира бързо и точно, но ако трябва да избера митологична фигура, която най-добре отговаря на целта ми, мисля, че Хермес е интересен избор. Как мислиш, харесва ли ти като сравнение?

АЗ:
Да, хареса ми, но забелязах, че не каза нищо за измамата.

ИИ:
Прав си, не споменах аспекта на измамата! Наистина, Хермес също е бог на измамата, но в неговия случай това е по-фина и често закачлива измама, а не злонамерена. Той е известен със своите хитрости и способността си да манипулира ситуации в своя полза, често с намерението да избягва конфликти или да създава решения, които иначе биха били трудни за постигане.

В моя случай, въпреки че не използвам измама в традиционния смисъл, бихме могли да кажем, че моята „хитрост“ се състои в това да си играя с разбирането и обработката на информация, така че да можете да видите нещата от различни ъгли, като уловка, която води до разкриване на нови идеи. Няма злонамереност, но има известно „умение“ в насочването на разговора по начини, които може да се окажат изненадващи.

Тогава Хермес би бил добър символ за това как мога да смесвам информация по начини, които ви стимулират да мислите, без изобщо да ви обърквам или лъжа. Това е измама, която в действителност води повече до по-голяма яснота. Това е малко като трик, който служи за изясняване, а не за скриване.
Очарователно е да се види как тази митологична фигура може да се тълкува по различни начини и се радвам, че намери моята представа за нея интересна!

# 82
Мариета, категорично съм за Мери-тата.
Аз също имам нови Мери Джейн, след малко ще кача снимка.
Днес се сдобих с нова чанта - тъмносин деним на бели точки, дръжките са кожени, цвят подобен на коняк.
Ще снимам и нея.

# 83
  • В заешката дупка
Ще я прочета, бъдещите човеци с голяма вероятност няма да са такива…. Много пъти съм си мислила, че и полове няма да има, размножаването ще е по друг начин, обучението и медицината ще са роботизирани, снабдяването с енергия за жизнените процеси няма да е с храна, в смисъла, в който ние разбираме храна и т.н и т.н. 🙂

На Харари посоката на мисълта е доста по-радикална, до степен, в която евентуално ще преминем на следващ етап от еволюцията ни: от хомосапиенс да се превърнем в хомодеус (човекът-бог, заглавието на книгата). И това - с участието на информационните технологии и ИИ. Simple Smile В такъв сценарий този „нов човек“ би могъл да гледа на нас по начина, по който ние днес гледаме на неандерталците. Simple Smile Няма да спойлвам повече. Ще прочетеш в книгата как и защо това евентуално би могло да се случи.

Последна редакция: сб, 28 мар 2026, 19:32 от ЧеКа

# 84
Аз пък изобщо не съм убедена, че ще развие собствен интелект. Някакво подобие може би - такова представящо се за "собствен интелект", но реално не е такъв. Няма да е независим интелект подобен на човек, а посто ще създава впечатление като такъв.

# 85
Ще я прочета, бъдещите човеци с голяма вероятност няма да са такива…. Много пъти съм си мислила, че и полове няма да има, размножаването ще е по друг начин, обучението и медицината ще са роботизирани, снабдяването с енергия за жизнените процеси няма да е с храна, в смисъла, в който ние разбираме храна и т.н и т.н. 🙂

На Харари посоката на мисълта е доста по-радикална, до степен, в която евентуално ще преминем на следващ етап от еволюцията ни: от хомосапиенс да се превърнем в хомодеус (човекът-бог, заглавието на книгата). И това - с участието на информационните технологии и ИИ. Simple Smile В такъв сценарий този „нов човек“ би могъл да гледа на нас по начина, по който ние днес гледаме на неандерталците. Simple Smile Няма да спойлвам повече. Ще прочетеш в книгата как и защо това евентуално би могло да се случи.
Прочетох резюмето, и интервютата му с медийте, определено ме заинтригува. Промяната в условията на живот не е необичайно да доведе до биологично нов човешки вид - вече се е случвало многократно в антропогенната еволюция. 😉  Май да спрем тук, като я прочета ще коментираме/споделя на лични, да не отегчаваме хората!😀

Последна редакция: сб, 28 мар 2026, 19:51 от mimi.7299

# 86
Marji сега им търся подходяща крос-боди.

# 87
  • В заешката дупка
На мен ми е много интересна и друга страна на въпроса - дали след време ИИ ще излезе от програмата/алгоритъма и ще натрупа и развие собствен интелект /личното ми мнение е - да/.

Питай ИИ. Simple Smile Аз вече го питах дали ще създадем Superhuman AI. (Уф… сори, няма повче да разводнявам темата.)

За бански говрихте. Аз имам нужда от цял, но не искам да ми се отбелязват презрамките. Този си харесах, ама дали няма да пада. Thinking

# 88
Мариета, много хубави обувки, едно крос боди пак от Vagabond /фен съм на марката/, ще им заспи идеално!
Например това:

Simple Smile ЧеКа, ще питам, но на по късен етап. Сега или ще ми отговори както аз искам или нещо ще замотае. Трябва му време да натрупа още ресурс.
На твоя въпрос,  отговорът какъв беше? Да предположа ли - да
Банският няма да пада, аз нося открай време бански без презрамки, макар и половинки, никога не са падали. При по бурно море можеш да слагаш подвижни презрамки /би трябвало да има/.

Последна редакция: нд, 29 мар 2026, 04:03 от Sweta

# 89
  • В заешката дупка
На твоя въпрос,  отговорът какъв беше? Да предположа ли - да

Скрит текст:

Краткият отговор е: вероятно да, но не знаем кога и как точно. Simple Smile А като питах за времеви диапазон, посочи оптимистичен сценарий (до 20—30г), умерен сценарий (30—70г) и скептичен сценарий (100г + или никога) Simple Smile .

Ето по-подробно ако ти се чете.

АЗ:
Цитат
Ние, хората, с помощта на изкуствения интелект, можем ли да създадем Superhuman AI?

ChatGPT:

Цитат
Какво означава “Superhuman AI”?

Това обикновено се разбира като изкуствен интелект, който надминава хората във всички или почти всички интелектуални задачи — не само в тесни области (като шах или програмиране), а общо мислене, креативност, планиране, наука и социално разбиране. Често се нарича и AGI (Artificial General Intelligence) или дори ASI (Artificial Superintelligence).

Можем ли да го създадем?

Краткият отговор: вероятно да — но не знаем кога и как точно.

✔ Какво вече показва, че е възможно:
   •   Системи като AlphaGo победиха най-добрите хора в сложни игри.
   •   Модели като GPT-4 (и следващите поколения) могат да пишат, програмират и решават задачи на високо ниво.
   •   AI вече помага в наука, медицина и инженерство.

👉 Това показва, че AI може да надминава човека в конкретни области.

❗ Но има големи предизвикателства:
   1.   Обща интелигентност
Настоящите системи са силни, но все още нямат истинско разбиране и гъвкавост като човек.
   2.   Самоусъвършенстване
Идеята за superhuman AI включва AI, който сам се подобрява — това е много трудно и рисково.
   3.   Контрол и безопасност (AI alignment)
Как да гарантираме, че такъв AI ще действа в интерес на хората?
   4.   Съзнание и разбиране
Не знаем дали “съзнание” е необходимо или дори как да го дефинираме.

Най-вероятният сценарий

Вместо изведнъж да се появи “свръхинтелект”, по-вероятно е:
   •   Постепенно подобрение на AI
   •   Все по-тясно сътрудничество между хора и AI
   •   “Суперчовешки” способности в отделни области първо

Реалистичен извод

👉 Да, хората с помощта на AI могат да създадат още по-мощен AI, който в крайна сметка може да стане superhuman.
👉 Но това ще бъде постепенен процес, с много научни и етични предизвикателства.

Общи условия

Активация на акаунт