На разходка без количка ходи вече ЯНУАРСКОТО човече

• 12 486
  • 293
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Оооо, [desi], напълно те разбирам. Много навътре в нещата съм коя магическа карта колко точки е кое чудовище предизвиква...   Tired А си представям и малкия като започне... Кой знае след 1-2 години каква маниашка тенденция в игрите ще има...

За частните ясли - във Варна нямамае такива. Градини да, но ясли не. Ето празна ниша. Някой не желае ли да инвестира?  hahaha

# 226
Gerylyn, Борко изгледа клипа с интерес...макар да е по-скоро фен на разни неща от TMF party.

Gushanka, а сокове пие ли? Ако обича не виждам проблем, просто му правиш и той си поема витамините. Борил пък никакви пресни зеленчуци не иска. Само ги разнася. Случвало се и да ги извърля в кофата.  Shocked

Май само Борил не говори.  Confused

# 227

Значи скоро ще почне  Peace
А ако искаш да ти пратя голямата вихрушка, ама после да не се оплаквате, че не можете да затворите устата на Боре  Mr. Green Щот' тя и докато си търка зъбите с четката пак има нещо важно да ми каже или се опитва да пее  Crazy

Майтапът настрана, но моя син беше влязъл в мълчалив период след първоначалните бебешки опити. Та говорим по скайп с приятели и питат дали вече се отпускал да говори. Аз казвам "Засега не" и като се отприщи след 2 дни това дете и започна все повече да повтаря, къде сам, къде след подкана. Та и ти сега като казваш това  Wink

По-важното е, да се разбирате и без думи  Peace

# 228
  • София
Около нас има избор на частни (пък и държавни) детски градини. По принцип повечето частните градини предлагат и ясли, така е в София като гледах, предполагам, че във Варна не е по-различно  newsm78 И да - по цял ден са (от 8 до 18 ч.). Между другото, тези заведения (повечето) предлагат и една екстра за по-големи деца - занималня - там ги изпитват, учат, пишат домашните за училище - много удобно за работещи родители (поне една приятелка е много доволна). Малко офче, ама ...
И Вики имам чувството, че се отприщи за говорене отведнъж, буквално за дни.
Я кажете вашите малчовци с какво се заиграват най-много сега - ние: вече с кукли Simple Smile - храни ги, слага на гърнето, завива ... с купичките за крем карамел да ги реди, с кошницата с щипки, и ... за мое съжаление за най-дълго й фокусира вниманието някое от нейните филмчета (може и 2 часа да гледа  Rolling Eyes Shocked).
sea woman, топла ли е вече водата за къпане? Нали я поддържаш на ниво. Че от понеделник идваме  Simple Smile Не точно във Варна, но съвсем наблизо и може да се разберем с телефони нещо да се видим накой ден  Heart Eyes
Вчера водих Вики на кожен заради обрива със сърбеж на вратлето и сгъвката на крака, изписа ни 3 мазила (1, от които правено) и 2 сиропа  #Crazy ... в петък сме пак на преглед. Да не се хваля много, но ми се струва, че вече има ефект  Praynig Peace Лошото е, че не се разбира с точност от какво е и трябва дасе елиминират много неща едновременно. Аз съм си внушила, че е от общия прах за пране - така, че пак й купих нейния бебешки.

# 229
galita, Калоян най-много обича да си играе с татко си  Joy Иначе обича да бута колички, да влиза и излиза от една къщичка, и най-вече да пуска фигурки (звездички, кръгчета, триъгълници) по местата им в една къщичка. Между другото разпознава част от фигурите и като му ги поискам ми ги дава без да бърка. Даже като ги намери и се опитва да ми каже какво е  newsm78

Успех с обривите. Калоян имаше подобни миналото лято - беше от жегата (той има суха кожа). Мазах с кремче, ама мина чак като се поразхлади. Иначе док ми каза непременно да мажа със слънцезащитен крем преди всяко излизане.

Калоян също изведнъж започна много да говори и да се опитва да повтаря след нас.

# 230
7of9 l, Боре на каква възраст започна да казва та-тата-та ма-ма-мама ба-ба-ба-ба /да говори бебешки - babling/ ?
 - И сочи ли с пръст какво иска?
 - когато го повикаш по име когато е с гръб към теб обръща ли се? А докато се занимава с нещо, което му е интересно - примерно филмче? В смисъл като е вглъбен в някаква много интересна за него дейност обръща ли се ако го извикаш по име, или не реагира, - все едно не те чува.
 - Когато посочиш нещо с ръка той проследява ли с поглед къде сочиш, и дали като гледаш нещо той се обръща да погледне в същата посока? Носи ли ти да видиш играчка/предмет, която му е интересна? /joint attention/
 - Имитира ли ви? Примерно като се нахраните и му покажеш "еееееееей толкова голям ще пораснеш" и той да вдига нагоре ръчички - сигурна съм ,че има нещо което правите, може да не е точно това - да маха за чао, да пляска с ръце като се нахрани за "браво"
 - Когато се смееш той смее ли се с теб? Или като се усмихнеш той да се усмихва обратно? Ако чуе бебе да плаче заплаква ли и той? /или поне да изглежда притеснен/. Т.е. реагира ли със съчувствие, когато на друг му е мъчно, радостно и т.н.
 - Играе ли "науж" - примерно да се правите, че пиете, от празна чашка, да те храни с лъжичка, или да храни себе си от празна купичка или нещо такова /не знам с какво точно играете за да предполагам какво би играл науж/

Ако на всичките тези въпроси  отговаряш с ДА няма защо да се притесняваш, че говора закъснява.  Hug

За филмчетата - ние не гледаме. Подминава телевизора като празно пространство, най много ако има голямо лице на екрана да го изпатка по лицето с ръка  Mr. Green Ама и аз не съм го слагала да гледа филмчета умишлено - каквото е видял е било покрай батковците случайно, и може и да не знае, че трябва да гледа знам ли  newsm78

# 231
Не, мила, и ние сме така. Тоест, Стефан не млъква, но почти няма смислена дума.
[desi], аз на всичките ти въпроси отговарям с "да", значи няма от какво да се притеснявам, така ли? Плюс това, че Стефан вече всичко разбира. Най-новата ни игра е "къде ти е нослето, къде са ти зъбките, къде са ти крачетата" и т.н. Наистина разбира страааашно много неща, но си бърбори по негов си начин. На мен например рядко ми казва "мама", в повечето случаи ми казва "маму" или "мамбу", което май е компилация от мама + ам-ам. "Тати" не казва изобщо, но си знае кой е тати. Като му кажеш "Я иди гушни тати", отива и прегръща и целува баща си, много е сладък. А, много е смешен, като е разхвърлял и аз му кажа с изморен тон "Стефи, какво правиш, бе мамо?", той се хваща с две ръце за главата и казва "Аууууу!"
Иначе ние пак имаме нервни моменти - откакто е със сополи и покашля, му давам сироп и капки за нос. През деня как да е, успявам да го натисна и да ги сложа, но вечер явно много закъснявам с процедурата, Стефан е страшно изморен и като го натисна да му сложа капките в носа, започва един рев с пищене и гърчене, така един час! Shocked Това се повтаря вече втора вечер. После спи като заклан - до сутринта не мръдва, но докато заспи, е някакъв малък ужас. Снощи и аз ревах с него, защото не знаех как да му помогна, а той явно се мъчеше. Накрая вече ревеше от изтощение. Абе гадост голяма.... Sad Та реших повече да не го мъча нощно време с капки. Сиропа се изхитрих да му го давам с АМ, така няма проблем.
Айде, че много дълго стана, до скоро писане! Hug

# 232
ДА, няма от какво да се притесняваш  Hug
това с капките е голяма мъка за децата  Close Тук продават едно вазелинче с евкалиптово масло като червило - намязва се с него над горната устна на детето за да диша спокойно като е сополиво. Има и такива за гърдичките, които изпаряват евкалипт цяла нощ. И лепенки които се лепят на пижамката на гърдичките пак евкалиптови. Дали неможе да намериш нещо такова в БГ ?
Има и овлажнители за въздух - ей такива:

в които може да се сложи евкалиптово масло и децата го дишат докато спят и нямат проблеми с нослетата.

А и ти като чакаш друго бебе е добра инвестиция - все пак сополанковци ще гледаш още доста години, а и вие с татито като сте болнички също ще се възползвате.

в Да-Нет ги  има:
http://shop.danet.bg/product_info.php?products_id=575 точно такъв не съм ползвала, ама предполагам е на същия принцип

# 233
http://slackpack.net/?q=node/441 Порция смях за всички Grinning

# 234
  • Пловдив
Gushanka, а сокове пие ли? Ако обича не виждам проблем, просто му правиш и той си поема витамините. Борил пък никакви пресни зеленчуци не иска. Само ги разнася. Случвало се и да ги извърля в кофата.  Shocked

И сокове не обича. Sad От плодовете хапва по малко банан. Черешите ги отказа категорично, круша също не иска, ябълката не я яде отдавна. Пробвах и кашата сутрин да правя с плодове вместо със сирене, но я отказва. Чакам летните плодове, дано тях прояде. Яде някои плодови пюрета, но в тях какво ли е останало...

За говоренето съм съгласна с Gerylyn. На Криско гаджето  Wink беше на гости в чужбина у приятелско семейство за две седмици. Те имат2 детенце на 3 години. А Валерия е февруари 2006. Двете дечица много са си играели. И Валерия се е отприщила изведнъж да приказва. Та искам да ти кажа, ако имаш възможност да оставяш Боре да си играе колкото може повече с други приказващи дечица.

Дес, много свежо! Joy Joy Joy

# 235
Малко спокойствие и от нас...Алекс започна да казва думички на година и 2 месеца (преди това само срички, но не съм убедена , че означаваха нещо) Само за месец след това вече имаше речник от 20-ина думички. Вече не ги броя, но говори непрекъснато, колко му се разбира е друг въпрос. Аз съм убедена,че Борил ще заприказва изведнъж. Щом има адекватна реакция на заобикалящите го неща. На моя приятелка синът и е на 2 може да говори. Знае всичко! Познава всички цветове, зане дори всички букви, но не говорои въобще. Казва 3-4 думички само когато е недоволен от нещо. Говори правилно в изричения, но толкова рядко, че е събитие. Просто необича да говори.

Аз да си споделя моя проблем. Алекс иска винаги да се гушка в мен,когато гледа телевизия, когато се удари или нещо му е срашно иска само аз да го гушкам и се дразни,когато съпругът ми го успокоява. Просто предпочита мен. Иначе с мъжа ми си играят, заедно заспиват заедно, в повечето моменти всичко е ОК.  Според мен всичко е наред, просто връзката между майката и дететое по-силна от тази с бащата, поне в първите 1-2 години. По- скоро е инстинкт, отколкото обич.
 Вие имали ли сте усещането, че съпругът ви се чувства леко изолиран или пренебрегнат. Случва ми се много рядко, но го усещам?  newsm78

# 236
  • там където ме зове сърцето!!!

- когато го повикаш по име когато е с гръб към теб обръща ли се? А докато се занимава с нещо, което му е интересно - примерно филмче? В смисъл като е вглъбен в някаква много интересна за него дейност обръща ли се ако го извикаш по име, или не реагира, - все едно не те чува.
Ей, тази негова липса на внимание като го повикам и е зает с нещо ме беше  подлудила по едно време -мислех си , че не чува!Чуеше  ли обаче кучешки лай  , дори и някъде далече , ме информираше  "бау-бау", тогава си отдъхнах!
При нас периодите на повтаряне и говорене се редуват с тези на "ъъъъъ-кане " , а сега сякаш е в период на доказване!От два дни се мъчи да се качи на много трудно място и вчера успя  и толкова доволен от себе си се качва и  веднага слиза(като се обръща да види дали го гледам) и отново и отново отнесе 10 мин в това занимание!

galita, дано бързо да ви мине обрива  Praynig!
За игра и ние използваме кошницата със щипките , колите си кара  по пода (даже и на вън го прави ), кара си и джипа дето се бута с крачета, качва се на масата и скача на канапето (тази игра е една от продължителните, след слушането на музика Joy),в последно време непрекъснато слага едно  нещо в друго(малки играчки в кубчетата и т.н )  в движение !Докато е буден не мога да прибера нито една играчка , направя ли го (дори да не е в стаята) веднага забелязва и  ги изважда на пода и дори допълнително вади!
От плодовете обича ябълки и банани , черешите не иска и да ги помирише  в никакъв вариант, джанки не съм го пробвала!

А, много е смешен, като е разхвърлял и аз му кажа с изморен тон "Стефи, какво правиш, бе мамо?", той се хваща с две ръце за главата и казва "Аууууу!"

Joy Joy Joy
Със спрей за нос няма ли да ти е по лесно!Аз така по бързо се справям!

Дес ,   Hug Joy   Joy Joy

MamaChrisi, Калоян също по някога предпочита аз да го гушна като се е ударил или нещо не му е на кеф  (дори баща му да го е взел , блъска го и протяга ръчички да дойде при мен)!Нормално е и според мен детето на тази възраст да предпочита майката !Мисля , че и бащите го знаят!

Последна редакция: чт, 07 юни 2007, 13:16 от VIVKA

# 237

И сокове не обича. Sad От плодовете хапва по малко банан. Черешите ги отказа категорично, круша също не иска, ябълката не я яде отдавна. Пробвах и кашата сутрин да правя с плодове вместо със сирене, но я отказва. Чакам летните плодове, дано тях прояде. Яде някои плодови пюрета, но в тях какво ли е останало...

Аз имах обратния проблем покрай късното въвеждане на млечните. Беше свикнал кашата сутрин да му е с плодове и сиренето хич не му се понрави. Даже и в салатата в началото не го приемаше. Та оставих дълъг период на адаптация. Използвах и хитринката да го има в нашите чинии, а в неговата- не Wink  и той го залюби, първо с краставици и домати. Та чак тогава пак пробвах към закуската и сега е ок.
Пробвала ли си ти да хапваш някакъв плод пред него без да настояваш и той да яде?

# 238
Ааааа Илиндичка,виждам че си в темата Grinning Как сте?Отдавна не си писала,всичко наред ли е?Хайде разпиши се Hug

Радвам се че съчинението ви хареса,Вивка,Гушанка Heart Eyes
Напоследък да ви кажа наша Вяра е станала опасна катерица.Дойде и музата да се катери по мебели и най редовно от фотьоила на масичката я намирам седнала и си се занимава с нещо.
Напоследък като почне да ме търси и вика "мамо десиии,мамо десиии" и като ме намери - "гуши" Mr. Green Като се храним се сети за някоя играчка,става и ми я носи да и дам "ам".Комшийте по улицата ги вика поименно пред на номерата,малки големи все са и набори newsm62 Изобщо потайности в говоренето няма за нея и е станала толкова своенравна,че ако не и се угоди почва да писка едно такова сиииилно пронизително Stop

# 239
Много сте мили, момичета.   bouquet

Gerylyn, то да я пратиш е добра идея. Но нашия никакво внимание не обръща на каки под тинейджърска възраст, та не знам какъв ефект ще има.  Виж ако е някой батко - много внимателно следи какви пакости измисля.

galita, мда, щипките са много интересни. Още: нещо подобно на Лего, но много по-големи части. Компютъра е много интересен. Обича да вади стъклените неща, които събираме за рециклиране и ги подрежда на масата. На гоненица много обича да играем. Да разглежда книги. Да бута разни неща. Ей такива работи. Обича и да гледа разни клипове, но може максимум 2-3 да изгледа и то, ако му харесват.
А този обрив да не е от това, че се поти в сгъвките? Борил също има на врата, макар и да не е много зле положението. Бебешка пудра няма ли да помогне (аз поне ще пробвам)? На мен не ми се вярва да е от праха за пране, защото по цялото тяло щеше да има (си мисля).

[desi] , с някои уговорки мога да кажа 'да'. Боре е малко особен за някои неща. Или просто така си мисля. Но чакам с голямо нетърпение да си говорим. Simple Smile А ти от къде ги нзаеш тези неща?  Simple Smile
Ерик явно още не е видял нещо, което да му е интересно. И аз не мога Боре просто да го сложа да гледа, има много силно изразени предпочитания.

mom_an, капки или спрей ползвате? Защото слагането на капки е съпроводено с голям рев и при нас, виж със спрея свикна и няма проблем. Не знам дали не е и защото осъзна, че му олеква после или защото все му повтарям 'браво' и ръкопляскам след такава манипулация. Rolling Eyes

Gushanka, аз имам предложение. Не може ли да му слагаш пресен плод в пюре, което яде с удоволствие вместо в кашата. Аз така пробутвам на Борил авокадо например. Или в смес с банан - не минава ли номера?  Давам понякога и с кисело мялко и бисквита.  Може да ги харесва пък пасирани. Или ако пък знае какво е "вкусно", както предложи Gerylyn, да хапваш и да повтаряш"ммм, вкусно" -макар при нас това да не минава за зеленчуците.  Laughing Та може и да си сетила за всичко това вече, но аз да кажа все пак. Wink
Ако пък не иска - ами не обича детето и толкова. Grinning Но ти не забравяй да му предлагаш. Wink

MamaChrisi , да ти кажа при нас таткото никак не може да се почувства изолиран. Малкия го  предпочита даже за някои неща. Примерно: ако сме тримата на разходка, ходи да се моли на баща му да го носи, когато се измори. Аз си го обеснявам с това, че  съм му на разположение нон-стоп и като се прибере мъжа ми вечер гледа да компенсира. Събота и неделя пък няма никакви предпочитания. Важното е веселбата да тече.

Общи условия

Активация на акаунт