Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 6 377
  • 168
  •   7
Отговори
# 150
Виждал съм и оферти на хотели и почивни станции в много много по-добро състояние за подобни пари. И то, тази година. В смисъл и 2 пъти по-скъпо да е било, едно е да купиш нещо с дограмите, (макар и стари), настилките, обзавеждане, дето можеш да спиш първата вечер, да ползваш кухнята, ресторанта, друго е тая катакомба, дето ще трябва да се направи наново изцяло, без грубия строеж.

Ето, например това:
https://www.facebook.com/groups/620123475243577/permalink/1983140928941818/
снимки:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 23 юни 2026, 10:58 от dany1

# 151
Здравейте, имам един въпрос, продадох имот и сега се чудя да купувам ли друг или да държа парите на депозит?Имам имот в чужбина и имам къде да живея без наем...поне засега. Чудя се и не знам какво да направя. Всички ми казват, че парите ще се обезценят.

# 152
Здравейте, имам един въпрос, продадох имот и сега се чудя да купувам ли друг или да държа парите на депозит?Имам имот в чужбина и имам къде да живея без наем...поне засега. Чудя се и не знам какво да направя. Всички ми казват, че парите ще се обезценят.

Не бих разчитал в анонимен форум на някой, който да ми дава финансов съвет за 100-200К €. Най - малкото чисто морално нямат право. А за някакъв официален съвет пуснат в официално информационно пространство си е направо забранено без написа за "отказ от отговорност".
 Има финансови консултанти, срещу заплащане, които ще ви посъветват и то според хоризонтите и приоритетите в живота, здравословно състояние, семейно положение и т.н

# 153

Направи обратното на това, което всички ти казват. Тези всички надявам се не са осъзнали, че инфлацията не е вчерашен феномен, а я има от както свят светува. Също така аз не бих пфиемал съвети от хора, които нямат покупка последните 4-5г. Всеки знае да дава акъл. Най-вече купувай ако намериш нещо, което е на добра цена и ще ти върши работа. И знай, че имота не е единствения актив на земята.

# 154
От идеята за някакъв данък та до изпълнението има време, не че не може и рязко да се въведе. В Испания от една година се говори за 100% данък при покупка от страна на граждани извън ЕС, Исландия и Норвегия, ама не им стиска още, седи си на чернова законопроектът. Иначе за България не вярвам баш сега с рогата да се почне, имат нямат пари, все ще изгубят подкрепа/гласоподаватели главоломно.

# 155

Направи обратното на това, което всички ти казват. Тези всички надявам се не са осъзнали, че инфлацията не е вчерашен феномен, а я има от както свят светува. Също така аз не бих приемал съвети от хора, които нямат покупка последните 4-5г. Всеки знае да дава акъл. Най-вече купувай ако намериш нещо, което е на добра цена и ще ти върши работа. И знай, че имота не е единствения актив на земята.
Да така е, просто ми е трудно да взема решение. Цените са скъпи, казват, че ще падат и т. н. Не изпитвам особено желание за друго жилище, мога и под наем да живея ако се наложи. Но пък така ще имам спестявания за по нататък и да отида да живея в имота си в чужбина, ако реша без да работя известно време.

# 156
Акции на Space X?
Понеже тук и други активи се обсъждат?
Но , пък те поевтиняха с 24 процента за три дни, след първоначалното търсене...
Вероятно пак ще се качват...

# 157
Искам да чуя или прочета един, единствен човек на тая Земя, дето ще каже, че ПАРИТЕ НЯМА ДА СЕ ОБЕЗЦЕНЯВАТ.

Да имате само 1 имот и да си харчите парите, докато не работите е безумно.
Още по-зле, вероятно чуждата държава е и по-скъпа като разходи.

От друга страна, да се купува имот аматьорската, без хабер да няма човек от нищо също ми се вижда безумно.

# 158
Ох, не е проблемът в данък сгради, а в данък смет, който успоредно с покачване на данъчната оценка, ще скочи в пъти. Отстъпката за първо жилище е само за данък сгради, данък смет няма отстъпка. Този данък и сега е несправедлив, защото един не изхвърля в кофите, колкото 4-ма. Не помня вече колко години се дъвче, някаква адекватна промяна, ама само се дъвчи и предъвква. Има справедлив вариант, не помня в коя държава, където се плаща през покупка на торби определени за това, и така всеки плаща справедливо. В държавата на тарикатите това е невъзможно! Опитаха се  да е на брой лица/все е нещо/ но и това не стана. Оправдаха се, че с този данък се прави и облагородяване. Аз облагородяване от фирмите за смет не съм видяла. Да не говорим, че този данък влиза в общините, не в държавният бюджет. Може би така ще намалят трансферите от държавния, към общините.

# 159
Здравейте, имам един въпрос, продадох имот и сега се чудя да купувам ли друг или да държа парите на депозит?
Е то ако предпочитате да държите парите си затворени в имот, защо продадохте този и ще купувате друг, като общо има сигурно над 10% разходи по цялата работа: брокери, нотариуси, данъци...
Явно сте взели вече решение, че на този етап по-добре кеш от имот.
Освен ако смятате, че може да надхитрите пазара и сте продали скъпо имот, който ще поевтинее, а пък ще купите евтино имот, който ще поскъпне?
Малко хора са по-хитри от пазара като цяло, но ги има.
Искам да чуя или прочета един, единствен човек на тая Земя, дето ще каже, че ПАРИТЕ НЯМА ДА СЕ ОБЕЗЦЕНЯВАТ.
Пари в банкноти под дюшека обикновено се обезценяват, да. Пари се държат не под формата на кеш, а в книжа, които носят пазарна лихва.
В момента има американски дълг за 32 трилиона ли, колко беше. Тези, които си държат парите в него прости ли са? Получават лихва 4-4.5% и във всеки момент ако видят възможна доходна друга възможност да преместят парите, могат да го направят. Облигациите са много бързо и лесно ликвидни с минимални транзакционни разходи. Отделно има 13 трилиона в евро дълг от еврозоната, има и още много трилиони от други държави. Всичкото това може да се приравни на кеш - ликвидни краткосрочни активи. Е всички тия хора и институции с този кеш прости ли са? Това е стратегия да си държиш парите в нещо, което все пак носи доход и ако всички други активи ти се виждат скъпи и надценени. А ако поевтинеят, имаш възможност веднага да се пренасочиш към тях. Това ти дава опционалност, а тя струва пари- даже има формули, по които се изчислява колко струва.

Последна редакция: вт, 23 юни 2026, 14:43 от chris78

# 160
Дани, Киро брейка така смята Grinning. На пръв поглед звучи абсурдно, но аргумента му е че по-добре кеш отколкото някой скекулативен рисков набалончен акциЙ, криптоЙ, шиткойниЙ, мирамидиЙ, че и имотиЙ и златоЙ добавя. При тях изгаряш на 100%.Такива спекулативни инвестиции има много и много хора наистина изгоряха реално с много пари откакто стана манията от 2020 насам.

Крис, 33 беше преди 5г, сега почти към 40 отива.

# 161
Крис, ако имах имот за продажба със сигурност щях да продам в миналогодишната лудница, ама нямам. Без да претендирам за много умна, бях напълно сигурна, че след прането на сиви и черни пари, и след истерията за последваща загуба на средства, продажбите драстично ще намалеят, а от там и цените. Имотите не са нито краставици, нито таратор, нито маникюр, че и те да скочат още два пъти.
И мислиш ли, че ако държавата емитира ценни книжа и даде възможност на ФЛ да закупят пряко, без посредници, няма да изчезнат доста от милиардите в банките. От там и покачване на лихвите по депозити, а не сегашните 0%, съответно и на тези по кредити? Ама не става, че банките явно се отблагодаряват където трябва. Същото и със задължителните преводи за заплати, сякаш не може да преведеш минималка по банка, а останалото пак в пликче.

# 162
Дани, Киро брейка така смята Grinning. На пръв поглед звучи абсурдно, но аргумента му е че по-добре кеш отколкото някой скекулативен рисков набалончен акциЙ, криптоЙ, шиткойниЙ, мирамидиЙ, че и имотиЙ и златоЙ добавя.

Досега до СЛУШАХ.
Даже го е пуснал на аванта цялото видео и не е платено. Явно е много важно.

# 163
Да, точно за това говоря, но аз лично не бих си плащал на Кирчо от село Павел да ми даа акъл. Grinning Но в случая е прав.

# 164
Е щом го има тоя Пейтриън ли се казваше да му плащат от години, има хора и които си плащат.

Общи условия

Активация на акаунт