Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 17 301
  • 352
  •   4
Отговори
# 315
Крис, за Н+1 ви път, рисково вземане и ликвидност са две напълно различни концепции.
Ипотеките със заложен имот също са доста нискорискови.
В случая се говори за 50% от рисково тегло Х, което може и да е 0.001%, а не за общо 50% риск, което би било абсурд за кредит, който е обезпечен на 200%. (50% от стойността на имота)

Дали пропускате : Бурен, по скоро нереален ръст на цените - особено 2025г! 
Отделно правене на оценки на имотите от Банките много често според нуждите.
И сега при задаващия се спад, а защо не срив на цените ще се окаже че цената на Имота може да не покрива кредита който банката е отпуснала. Отделно, при спешна продажба на имот цената пада още и ....
Според мен много скоро ще има промяна в действията на банките.

# 316
Хубаво е човек да има богато  въображение.
Лошото е, че реалността е такава, каквато е.
Банките се държат така, както се държат. Предстои сваляне на лихвите и даване на още повече кредити.

# 317
За лихвите обяснено като за обикновени хора. Не съм убеден, че лихвите ще падат. https://www.youtube.com/watch?v=kYipopzUWLo

# 318
Лихвите в момента са доста ниски, въпросът е дали ще се вдигнат?

# 319
Не говоря за лихвите по ипотеки. У нас те са все още ниски, накъде да падат като цял свят растат както ипотечни така и бизнес и държавни лихви. Според мен това е до време, но много хора не вярват и поизтеглиха доста кредити.

# 320
@дани - това, което казва регулацията е, че вземания от държавата са на практика безрискови, в следващата по-рискова група са ипотеки за сума до 50% от оценката на обезпечението, а в третата още по-рискова група са всички останали ипотеки и кредити.
И н практика е така - ако дойде време да не можеш да си вземеш дължимото по държавни облигации, доста преди това пазарът на имоти ще е замръзнал и няма да можеш да изземеш и ликвидираш имот за толкова, че да ти покрие кредита. Най-малкото, в съда ли ще си търсиш правата? Те съдиите в съда няма да са си получили заплатите, ако държавата е фалирала и не си плаща кредитите - та ще им е само до твоя иск.
Абсурдно е да се твърди, че какъвто и да е частен кредит е по-нискорисков и по-лесно събираем от държавен кредит.
И сега защо държавата плаща 4.5% по кредитите си (фиксиран) а пък ипотеките ги дават на 2.5%, ама плаващ? Ако не е защото очакват да се покачи, защо е? Никой не успя да каже.

# 321
 Е как бе Крис? Аз ти казах, държавата субсидира ипотечните кредити чрез дълг и дефицит. Дефицита създава икономически подем, подема намаля риска, риска намаля лихвите в банките, хората теглят на ниски лихви. Въпроса е че това субсидиране не може да е вечно и както знаем, обикновено когато спре, цената скача значително.

# 322
Аха, викаш държавата доброто ни мисли, тя за нас го прави. Готова е да плаща скъпия кредит на 4.5%, за да има за нас евтин кредит на 2.5%
Че да гласувам следващия път пак за тях тогава, те добри хорица били значи.
Сега остава да кажеш и тия милиарди, които теглят за да имало растеж (и лихвите по тях) кой ще ги плаща, нали не аз и ти, че ще ми убиеш илюзиите 😀

# 323
Спасяват икономиката и политическата си кариера. Тя сметката пак на нас се пише. То е ясно. Too big to fail. Ама май това важи основно за политиците, не за хората и икономиката Grinning

# 324
Аз не бих нарекъл ипотечните кредити безрискови. Моето скромно мнение е че ако в момента банка трябва да ликвидира апартаменти закупени с под 20% самоучастие през Q2 или Q3 на 2025 няма да има достатъчно покритие и банката ще трябва да гони кредитополучателя за да си вземе разликата

# 325
Само да кажа, че банката ако ти вземе жилището, защото не си внасяш вноските, после го продаде на търг и си покрие да кажем главницата по кредита, ти като длъжник продължаваш да дължиш стотици хиляди евра за банкови такси, такси за ЧСИ и други такси. На практика оставаш без жилище, но си длъжник до гроб. Имам близки приятели в тази хипотеза, ако работиш на договор, ти взимат всичко над минималната заплата. Работят само в сивия сектор и чакат 2032 година, когато ще пробваме да ги обявим във фалит като физически лица.

# 326
Що не го дадоха под наем вместо да ги дадат на чси? Глупави хора!

# 327
  • Бургас
А приятелите опитаха ли сами да продадат имота, да предоговорят кредита, да го рефинансират в друга банка?
Да намерят допълнителни доходи, да работят на още едно място?
Човек, работещ само в сивия сектор до 2032...
Това ли беше най-доброто решение?

# 328
То колко хора има така, от бързи кредити предимно. Имат запор на заплатата над определения минимум там колкото е по закон, и сами настояват да им плащат в плик, иначе им го вземат.
Но и от ипотека може така да се получи. С 1 човек ако стане естествено не е проблем, нито с 10 или 100. Ако стане с хиляди обаче, става системен проблем, защото пазарът не може бързо да поеме ликвидация на толкова имоти - не и на цената, на която са били оценени когато всичко беше вечен растеж.

# 329
Що не го дадоха под наем вместо да ги дадат на чси? Глупави хора!

Историята е супер откачена и доказателство как не се прави.
Значи родителите продават два апартамента, за да строят къща прогимназия за двамата си сина. Парите не им стигат, теглят и някакъв кредит и единия син им става съдлъжник. Не могат да го плащат, не ми се влиза в подробности, защото не е почтено. От 2011 г. Спират да  плащат ипотеката на къщата та чак в 2021 банката едвам я продаде. И двамата родители починаха, аз съм близка на приятелка на сина. Младежът от 2011 е със запор на заплатата, предложих хиляди варианти да водим дела, да разсрочваме, но това не е моят живот и не мога да давам уклон. Факт е, че сега чакаме 2032 да пробваме с десетгодишната давност за физическите лица. Ако имам успех, ще пиша..
И аз имам истории за загуби, така че не съдя хората. Животът е непредсказуем.

Общи условия

Активация на акаунт