Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 23 148
  • 462
  •   3
Отговори
# 435
... И между другото в БГ също има социални програми за подпомагане на млади семейства за покупка на жилище или социално жилище. Имам познати, които така си купиха доста изгодно, а дори не са социално слаби ама нали знаете как стават нещата.

Освен за настаняване на крайно нуждаещи се в общински жилища и после закупуването им, както и ползване на лихво-точки, друго не ми е известно.
Какво имате предвид под по- изгодно закупуване и социално ... ?

# 436
  • Бургас
Не е и нужно висококвалифицираните хора да се преквалифицират.
Да, могат и в България да дойдат и идват - тук пък има недостиг. Могат да работят и навсякъде другаде в ЕС и не и нужно да си стоят в Германия.

# 437
Чакаме ги да дойдат тук да работят и да си купят жилища 😀
Цяла Европа от години е в застой и става все по-зле, предимно заради бюрократичните глупости от Брюксел като зелената сделка (която и нас директно ни засяга).
Но то пък Китай като е в разцвет да не би имотите там да се качват - от години насам падат. Вярно е, че преди това имаха много голям ръст, явно изпреварващ. Но който хванал влака - хванал. Стига и да е слязъл навреме, преди влакът да почне да спира (ако е за инвестиция).
 Да видим дали и при нас ще е така.

# 438
Попаднах на един доста парадоксален пост във фейса. Въпросния господин осмива хората, които смятат текущите цени за абсурдни, а по-долу в коментарите някой е извадил от имотния регистър собствеността на въпросния господин и (ако е вярно) се вижда, че човека има само имоти купени на дъното на пазара 2012 с изключение на един парцел от 2024, но няма нито един апартамент купен за баснословна цена и съответно няма нито един кредит за имот с цел отдаване под наем. Това за мен е голямо лицемерие, граничещо с измама. Защо имотните инфлуенсъри, брокери, кредитни консултанти дават съвети, които те самите явно не следват? Това в западния свят се води злоупотреба, финансов съвет и човек може да ги държи финансово отговорни, но в държавата на пирамидите, схемите и спекулите, това е напълно нормално. Аз съм потресен, защото този човек се води за авторитет в бранша.
Гого, откъде я изкара тази пишман логика?
Значи според теб само който купува по най-баламските и високи цени има право да се изкаже и има право на мнение!?
По-абсурдно нещо не бях срещал.
Значи по тая логика като си приказваме за краставици, няма да питаме краставичаря, дето ги купува с тонове за левче, ами право на глас ще има баа пена, дето ги купува от кварталния скубачен зарзаватчия по 6лв килото.
И тя ще ни обяснява за бъдещата пазарна крива на краставиците.

И какво пречи една цена да е абсурдна и в същото време съвсем реална и без переспектива да пада?
Малко ли абсурди има в днешно време?
Мигрантофилията, отричането от семейството и децата (да го кажем най-политкоректно, че иначе е забранено)
Абсурдно ли е, абсурдно е. Има ли изгледи за промяна? Не. Реално ли е. Да. Кой има право да се изкаже? Би трябвало всеки.

България е на 1 място с най-ниска безработица от 2.9%.
Ся, инженери, програмисти, преквалификация, локуми, лакърдии, пред статистиката и боговете мълчат.

# 439
Най- ниска безработица и най- ниска лихва по ипотеките, а купувачите са аут. Какво става ако безработицата и/или лихвите тръгнат нагоре?
Между другото не знам колко е силен пазара на труда в бг. Напоследък получавам имейли от редит с дискусии за работа и забелязвам че хората имат проблеми да си намерят работа с добро заплащане. Май се търсят предимно хора да работят на минимално заплащане.

# 440
Има работни места с висока добавена стойност, например да създаваш коли, които се изнасят и продават по цял свят; а има и с ниска добавена стойност, например нарамваш раницата на Глово и въртиш педалите.
Скоро не се знае и тях ще ги има ли, понеже китайците вече доставят гловото с дронове.
Добавената стойност после циркулира из икономиката, от нея има и за жилища, и за ремонти, и за кръчми... Но в Европа не знам ще можем ли в бъдеще да произвеждаме нещо конкурентно. Ако плащаме за всеки грам СО2 като топим стомана или алуминий, а китайците не. Не плащат нищо и като изкопаят 1000 тона земя, за да рафинират един тон литий, или да разтопят пясък, за да направят силикон за фотоволтаични панели (претопява се и рафинира многократно), нито за хиляди други подобни работи.

Последна редакция: пн, 03 авг 2026, 18:57 от chris78

# 441
Безработицата на хартия е ниска, но има 300к души, които спряха да работят по време на ковид и от тогава го карат на алтернативни приходи. Ти си един от тях и не се водиш безработен и не влизаш в тея 2.9% Simple Smile.
Логиката ми не е пишман логика. Първо човека говори точно за сделка тип баа пена, не про краставичар, че имало логика и финансов смисъл, но той няма нито една сделка тип баа пена. Е как да му повярвам? Аз не казвам, че не трябва да се купува, но казвам, че баа пена сметката й няма да излезе, а според господина излизала, но като излиза, той що няма НИТО една сделка. Дори и на едро като краставичяря няма седлка. Та аз имам повече имоти купени от него последните 10г, а той тръгнал акъл да дава.
Ако ти смяташ, че е прав, то покажи ми колко сделки тип баа пена направи ТИ. Аз чат пат питам тук хората, какво купиха на баснословни цени последните 5г и винаги всички мълчат, щото знаят, че тоя тип сделки е за балъците и добре, че са те да бутат цените, но май вече свършиха и господина не е щастлив. И аз не съм щастлив, защото скоро ще продавам флип на баснословна цена, но балък дали ще се намери не знам Simple Smile

# 442
Все за забравя хранителния и селскостопанския отрасли. Все ще трябва храна, ама нещо още не виждам някой Трипио да бере портокали, маслини, домати...Без кола има варианти, в по-малко жилище има как, с малко дрехи също, ама без манджа.

# 443
Гледам днес - до нас, освен офис на Home2U, e изникнало още едно импозантно нещо в съседство, заемащо няколко офиса един до друг. Казвам "нещо", защото не пише име на фирма или "недвижими имоти'' (каквото всъщност се оказа).
Вместо име, въпросната агенция е написала едни гръмки девизи по стъклата си от сорта на "мечтай", "сбъдвай", "постигай" + някакви години, срещу които стоят техни постижения в статистика. Всичко това - на обилна площ от витрини.
Отпред крачат младежи по костюми, с мега зает вид и телефони на ухото. Ще кажеш - юпита от лондонското Сити.
Въпросът ми е - къде отидоха добрите стари класически агенти по недвижимите имоти, от разред "стара хиена"? На мен един такъв ми намери жилището и ми помогна през целия процес на покупка - 60-годишен, врял и кипял.
Вие доверявали ли сте се на тези новоизлюпени агенти и някой от тях намирал ли ви е жилище?

# 444
  • Бургас
Без да искам да обиждам никого, но понякога оставам с впечатлението, че за част от брокерите професията се свежда до три неща...... да отключат вратата, да кажат "усетете енергията на имота" и да направят всичко възможно да ви пробутат договор за ексклузивитет.

После започнеш ли да питаш за статута на имота, тежести, строителни книжа или някой по-специфичен въпрос, настъпва едно продължително мълчание... и следва ..... "Ще проверя и ще ви се обадя."

# 445
За наеми масата брокери са млади.
За покупки, по наблюдения, а и по логика възрастта се качва осезателно.
Хоум ту ю е съвсем друго животно. Там не бих ги докосвал и с прът 9 метра.
Има и също брокери, които са ексклузивни за дадени строители. Там също преобладават млади, но и там качеството на услугата потресаващо.
За проверки и юридическа компетентност, което съм видял варира от 0ла до минимума. Дори изцяло техни задачи, като събиране на схеми и подобни ги делегират на продавача, щот са много заети и 3.6% са им малко. Да задълбаят пък нещо надълбоко и назад в документите и легитимността им, забрави. Най-много да откажат клиента, което е обратно на приоритета им.

# 446
Dany  много добре ги е описал брокерите, тотални некадърници, които единственото което могат е да отключат вратата, нищо друго. За всичко друго се оправяш сам. Основният мотив при тях е да има сделка на предварителен договор , за да вземат комисионната и да избягат. При мен дори се е случвало да крият информация, въпреки че много добре знаят  , че сделката няма да може да мине и впоследствие като открих сам  проблемите, започнаха да хънкат и мънкат. Да не говорим, че веднъж дори прецакаха и сделката въпреки че аз исках да купувам, а продавача да продава, а брокера естествено щеше да вземе комисионна и от двете страни. Те са просто пиявици застанали по средата и повече пречещи.

# 447
Да не забравяме и най-полезното им действие. Да дават цена и локация на лични в месинджър. Толкова добавена стойност никой друг не прави. Това е пряко свързано с онея надписи по витрините. Иначе, се мадъхват в стил Юли Тонкин за продуктивност, цели, амбиции, навици и тн. Абе всички от млади са подходящи за високоефектини директори на водопад.

Аз пък вчера попаднах на един пост - агенция събира пари за лечение на тяхна колежка. Отдолу коментарите бяха безкрупулни. То и аз се замислих, що не е следвала съвета на всеки брокер - да вложи пари в имот за черни дни, каквито са и при болест, но все пак имам някакво човешко отношение и си замълчах. Но си го помислих, признавам си Grinning

Последна редакция: вт, 04 авг 2026, 16:01 от Gogo1979

# 448
  • Бургас
По описанието на "юпи от лондонското Сити" разгадах, че може да става дума за тези:
https://xnvd.bg/

Потресаващи са.
Звънят всеки ден, от хиляда различни номера, като кол център. Що номера съм блокирала...

# 449
Тяхната работа не се ли поддава на АИ-автоматизиране?
АИ-агентите вече по телефона могат да говорят, да събират и организират информация, да съставят договори, би трябвало да могат и проверки да извършват на документи (самите адвокати вече яко ползват АИ в работата си).
Само не могат да носят отговорност и не можеш да ги съдиш за обезщетение ако объркат нещо.
Опс, ама то и брокерите не носят птговорност, така че...

Последна редакция: ср, 05 авг 2026, 10:28 от chris78

Общи условия

Активация на акаунт