Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 34 686
  • 637
  •   3
Отговори
# 630
@дани - инфлацията се мери по кошница, не по няколко неща избирателно.
Стоманата от 2016 колко се е качила? Търси тук по борсите ако искаш, понеже няма систематизирани данни в интернет. Ето колко е в Китай, най-големият производител в света, всички се равняват по него:

Цена от този петък 3102 юана на тон на едро, 465 долара. По-евтина е от преди 10 години. Над тази цена има мито, ДДС, транспорт, логистика, но то и преди 10 години имаше.
Другият главен материал е бетона, преди 10 години беше 80-90 лв. кубика, сега е 70-80 евро, поскъпване да речем 80%, а не 4х.
Той не се транспортира много, че е тежък, но ето и в другите държави е поскъпнал горе-долу толкова, в САЩ например индексът на цени на производител в сектор цимент/бетон е от 160 на 260 за 10 години:

Тухла единична сега е 50 цента, тогава беше 45 ст. така че тук е малко над 100%, и пак не е х4.
Гипс торба 25кг сега е 8 евро, преди 10 години беше 10-на лева, значи 50-60% поскъпване.
Гледай си сам ако искаш стъкло, плочки, лепила... Мързи ме да търся, но по памет каквото съм купувал е да речем средно х2 за тези години. Така че ако искаш да изкараш за нормално поскъпване 4х или 10х, твое си мнение, за мен е прекалено. Нарочно не ползвам думата "спекулативно", защото това е демагогия. Всеки има право да си продава стоката, услугата или труда за колкото реши, аз пък като клиент имам правото да не купувам, ако ми се вижда много.

# 631
  • Бургас
Сега виж МРЗ колко се е качила от 2016 досега и осигуровките.

# 632
Стоките имат около 100% за 10г. Услугите 200-400%, това е до голяма степен спекулативно. МРЗ 3х. Имоти 3х

# 633
Чета, чета....ми хора, инфлацията в момента най-мори.
Неквалифициран труд е 10-15 евро/час, ако искаш. Ако не искаш, запретваш ръкави и почваш.

С ипотечен кредит от ОББ съм, за момента нямам промяна в лихвата.

Да, пазара е по-спокоен, да го кажем че е в плато, но определено няма уплашени продавачи.

# 634
Не казвам, че е нормално и че ми се иска х4, а че за някои неща, свързани със строителството това са реалностите.

Не знам за стоманата в Китай, но предплагам, че на нашите борси, от които купуват нашите строители не е х2, а повече.
Едно по-висок клас лепило за теракот вече гони 20 евро торбата. Да, може и да го намериш за 15, ако купуваш на едро. Едно време даже цимент ползваха майсторите. Ама сега стандартите се вдигат. Вместо 3то качество плочки 20х20, хората искат първо качество 120х60. Ама тия плочки си вървят и със специалните изисквания за лепило.
Тия, дето чакат 2 за леФ продажби и наеми тая работа не ги интересува. Де и да я знаят. Те плочки ни купуват, ни поставят. Само си седят по кафетата и си искат.
Не купувам стомана от Китай, но каквото гледам по борсите и магазините за строителни материали е доста по-скъпо.
Една пратка за 2 лв от Китай да ти дойде вкараха 5 такси и ДДСта, а от ноември ще има нова такса. От 2 лв вече цената в София става 20. Че в Китай си струва 2лв, не ме топли особено. Харчи се и се краде яко, и администацията е жадна за пари. Преди 10г нямаше кьорав служител, сега постоянно сноват 2-3 служители на общината и глобяват неправилно паркирали коли из студентски. Включително и на разни сиви зони, примерно малка уличка еднопосочна, която е била двупосочна. Общината я прави еднопосочна С ОПРАВДАНИЕТО, ДА ИМА ПОВЕЧЕ МЕСТА ЗА ПАРКИРАНЕ. Е, паркират от 2те страни, между тях има 5 метра ширина, предостатъчно дори и 2 коли да се разминат. Но общината минава и глобява лявата страна. Трябвало специален знак, иначе се паркирало само отдясно. Ма га направиха 10 метра широка улица еднопосочна нямаше проблем да се паркира уж.

# 635
Аз не казвам, че от Китай ще купуваш стоманата, а че те са най-големият производител и е полезно да се гледа тяхната цена. За ЕС има квота колко китайска стомана може да се внася и над квотата има 50% мито, транспортът също е по-скъп.
При нас внасят основно от Турция, но нямам удобна графика за тяхната цена, затова се доверих на чата и ето какво каза той:
Turkish rebar export prices hover around $560–$600 per metric ton FOB, following a volatile 10-year trajectory that peaked above $900/t in 2022 and bottomed near $350–$400/t in 2016–2020.
Да речем 50% е по-скъпа от 2016. Но пък е по-евтина от 2022. Някой строител да е отразил това в цените последните 3-4 години?
Не - възползват се, че българинът купува и "ич му не е", както прави и в кръчмата с шопската салата, нищо че ако не го мързи да си я нареже в къщи ще му е 1-2 евро, не 8.
Само че сега, както писаха и други хора, се задават по-тежки времена, та ще видим ще остават ли пари за глезотии и за "затваряне в имоти".
А най-зле ще стане ако орежат евросубсидиите в новия програмен период, както се канят. В Германия, знаеш, АФД спечелиха едни местни избори и така се очертава и в другите провинции, а един от основните им лозунги е "за какво да харчим като разпрани в ЕС, като бюджетът у нас е продънен". Особено ако видят - както ние всички тук виждаме - че основната част от тия евросубсидии отиват за скъпи коли и за апартаменти на разни "бизнесмени" с връзки с политиците.
Ако това търсене го няма, ще е много зле за пазара на имоти, според мен.

# 636
На който му е скъпо не купува, само у нас стиска зъби, плюе и купува, че и вика “и по-скъпо ще става”. Е драги, с това отношение наистина ще става по-скъпо, но въпроса е вие имате ли лимит или не. Икономиката ви тества и засега повечето показахте завиден инат към цените. Не може да ревеш, че дизела ти е 2 евро и да продължаваш да шофират както когато беше 1 евро. Това е пълен дебилизъм. Да смениш транспорта с ходене, колело, градски транспорт и тн това е немислимо. Нищо чудно, че сме най-бедната държава, ми ние не си правим сметката за нищо. Купувайте, че и по-скъпо ще става. После да не се уплашите като никой не може да си позволи нищо. Около мен има безброй примери как някой си купува нещо, реве че му е скъпо, но не си мърда дебелия гъз 100 метра по-долу е на половин цена, не си размърда мозъка да го потърси на един клик разстояние в нета и да види, че го има и другаде на половин цена. Няма price discovery, направо сме див комунизъм. Не е от еврото, а от собствената ни алчност, простотия и мързел. Това е положението. Но не де притеснявайте, като отънее джоба, всеки се учи по неволя.

# 637
  • Бургас
И цигарите не съм забелязала да отказват, а вече са 5 евро кутията...

Общи условия

Активация на акаунт