Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 4 053
  • 81
  •   4
Отговори
# 30
Шегуваш ли се?
Ако се забрани на 90% от фирмите да строят, какви ще са цените и кой изобщо ще си позволи жилище?

# 31
  • София
Не, не се шегувам. Трябва да се отсеят ентусиастите и останат само професионалистите. Иначе цените се определят от пазара, както знаеш.
Как ли се справят в нормалните държави, където строителството е строго контролирано?

# 32
  • Бургас
Разрешава се на тези, които могат.
Има регистър на КБС. За да те впишат в него, трябва да си покрил минимума изисквания, доказващи, че имаш капацитет да строиш.
Ако те няма в регистъра - не можеш да строиш.
В контрола е разковничето.

# 33
Където е въпросното "строго контролирано" строителството просто вземат та свършат жилищата и няма, ни евтино, ни скъпо. Или иначе казано за град като София това би означавало минимален наем от 1500 евро за нещо базово, при настоящите нива на заплати.

# 34
Ами по принцип на много хора не им се занимава или нямат възможност да се занимават, а искат къща дето е готова сега или скоро. Аз искам поне 30% надценка за да си струва начинанието. Ако не се купуваха къщи нямаше да строят толкова комплекси. Гледах един комплекс с къщи за над 1 мил и от 20 май имаше само 4 останали. В един момент сигурно ще се насъберат доста къщи за продажба и някои инвеститори ще изпищят ама моята логика е че е по- добре да имам нещо на себестойност и да загубя печалбата отколкото да купя апартамент на пазарна цена и да губя от капитала. По повод за печалбата в щатите и бг и на мен отхачало ми се струваше фрапираща разлика, обаче в щатите къщите ги строят за под една година а в бг ако отнема 3 години горе долу за една сграда, то печалбите са горе долу съпоставими на годишна база.

# 35
"Добрах се до едни данни, които се опитвам да разнищя сега. По-точно мисля, че ги разбирам, но не вярвам на това, което виждам.
Ако съм прав, в София към този момент има около 2500 сгради, които имат акт 14 (груб строеж), но над две години нямат акт 16 или въвеждане в експлотация. Някои са къщи, вили и гаражи, но 72% са жилищни блокове. Средно блоковете без акт 16 над две години нямат такъв от над 8 години.
Така излиза, че само 53% от сградите започнати между 2010 и 2024 са влезли в експлоатация, а други 32% са най-малкото на груб строеж, но нямат акт 16 години наред. Тук включвам само тези с редовни строителни книжа при започване на строежа. Нямам данни дали строежите са изоставени, забавени сериозно или сградите се обитават вече, но поради сериозни нарушения или административно забавяне нямат акт 16.
Надявам се да не интерпретирам числата правилно, защото това значи, че положението е много по-тежко, отколкото дори аз предполагах. "
Боян Юруков
Фейсбук

# 36
Аз също имам апартамент в една сграда, която строителят заряза недовършена и вече 20 години с другите съкооператори се мъчим да я довършим
 Ако успея, ще пиша...

# 37
  • Бургас
И аз четох този пост на Боян Юруков.
Той принципно е добър с данните, но те трябва да се анализират и интерпретират.

Иначе тези дни говорих с брокери - пазарът е тотално замрял. Ново предлагане няма (вторичен пазар). Сделки няма. Зеленото гони едни цени, не ти е работа.
Наеми също няма - вече наелите не сменят квартири, натискат си парцалите, иначе летата са търсили и ходили насам-натам от квартира на квартира.
Нови също няма, но нови лятото традиционно няма. Ще видим как е наесен.

# 38
През 1 улица от мен има такава сграда. Дупката я почнаха преди 5-6 години, спряха. Изкараха няколко етажа, пак спряха. После изкараха до покрив, това обикновено значи акт 14, спряха пак. Сложиха след няколко месеца дограми, пак спряха. Сега пролетта направиха изолацията и пак от 2 месеца не се вижда движение.
Предполагам като продадат един апартамент на зелено и вземат пари, с тях изкарат докъдето стигнат и после пак спрат докато не продадат още един.
Ако голяма част от тези недовършени сгради са така, то предполагам няма да се завършат докато не продадат голяма част от апартаментите. Пък който е правил вноски на зелено - да си чака.

# 39
При нас на улица "Петра" има една такава, не знам на колко години е вече. И точно така я строят - малко добутат и пауза, малко подбутат и пауза. Ма сега нещо вече я завършват отвън...

# 40
Има много. Едни образи(скандално известни) строят вече шест години и са до никъде… половината тераси са им на 3 метра от тунела на метрото .

# 41
Много са такива сгради.
Проблем е когато собствениците са в чужбина и са купили за да пазят парите.
Няма събиране на собствениците и довършване.
Няма и добра законова база.
Риска на купуването на зелено, от фирма регистрирана за всеки блок поотделно с минимална сума.

# 42
Ще бъде интересно да направи карта на тези сгради, както споменава в коментарите.
Сещам се за сградите на Грийнлайф в промишлената зона на Дианабад, споменати и от Секънд. Дали някога ще получат А16...

# 43
  • sofia
Интересно ми е какъв е случая на недовършената сграда на ул. Константин Иречек срещу арката на Александровска.

# 44
Това са големи загуби и за предприемача, и за собственика на парцела, и за купувачите. Затова НЕ може да бъде евтино да се купуват апартаменти. Понеже като е много евтино, това се получава: строителят не може да ги завърши. Затова стойте далеч от всичко, което е твърде примамливо евтино.

Общи условия

Активация на акаунт