Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 11 572
  • 282
  •   3
Отговори
# 270
  • София
Елементарно, защото за живеене се купува по 1. Затова се вдигна процента с кредити Confused

# 271
То се купува за живеене...
Но,  там ще живеят други...
Наричаме ги наематели....

# 272
Кой е казал да е забранено. Щом искат нека купуват и да печелят - или да загубят, ако цената спадне. Така работи пазарът.
П.С. Преди няколко години като продавах един апартамент го купи семейство, което си имаше свой за живеене, Купиха го с кредит, за да го дават под наем. Вноската им беше по-висока от наема, отделно дето дадоха самоучастие, данък, нотариус, брокер.
Сега след няколко години се оказва, че са спечелили. Ако някой сега направи същото, кой знае обаче след няколко години напред ли ще е или назад. Риск печели, риск губи.

# 273
Дани що така се жегваш? Тинтита пита, хората изразяват мнения. Никой не е казал, че е забранебо да се купува, но банките и държавите упорито се опитват да забранят рецесии, кризи и дефлиране на активи. Искат да елиминират риска. Егати капитализна, има медал за всички!

Дениса, има и 30% празни жилища. Тях как ги наричаш?
Уравнение за 4ти клас - ако населението е в демографска криза, ако броя имоти нараства постоянно, ако има 86% собственост, кое е по-вероятно да има недостиг или излишък на жилища.

А този?

# 274
  • София
Долното не е мое мнение, дистанцирам се от него...

# 275
Кой е казал да е забранено. Щом искат нека купуват и да печелят - или да загубят, ако цената спадне. Така работи пазарът.
П.С. Преди няколко години като продавах един апартамент го купи семейство, което си имаше свой за живеене, Купиха го с кредит, за да го дават под наем. Вноската им беше по-висока от наема, отделно дето дадоха самоучастие, данък, нотариус, брокер.
Сега след няколко години се оказва, че са спечелили. Ако някой сега направи същото, кой знае обаче след няколко години напред ли ще е или назад. Риск печели, риск губи.
На тези които купиха с инвестиционна цел  (да дават под наем, или да продадат на по-висока цена ) в последната година 2025, а  те никак не са малко, започва да им пари и скоро ще залея пазар с продажби. Кой обаче ще купува. Търсенето на Апартаменти за собствени нужди е ритмично. Но изчезна търсенето за спекулация и т.н. инвестиция.
Според мен ни чака много дълъг период на спад в цените. Тук ще влияе, освен голямото надуване в последните 5 години и това че навлизаме в световна, а и още-по-голяма БГ криза.

# 276
  • Бургас
Каква е причината да се отказвам да давам под наем, за да "залея" пазара?
И какво значи да "им пари"?
Нито ми пари, нито възнамерявам да продавам.

# 277
Ми човекът каза "през 2025". Ти твоите си ги купила по-рано.
Смятай ако искаш който е купил на пазарна цена през 2025 - не на промоция като вас - плюс разходите по сделката, плюс ремонта до вид за отдаване под наем, дали наемът покрива вноската по ипотеката (или алтернативната цена на капитала, ако е собствен).
Това има предвид вероятно колегата, като казва, че може да почне да им пари. Особено ако се вдигне и лихвата.

# 278
  • Бургас
Добре, и каква е логиката да си налял един куп пари и да продаваш на низходящ тренд при голяма конкуренция, вместо да пуснеш под наем и да имаш поне някакъв доход?
И през 2025 имам Simple Smile Но не са построени още.

# 279
Дали викаш, за брокери и нотариуси и данък община през 2025 и сега ще се натискат и през 2026 да дадат от всичко изброено.
Да, ахам. Точно така ще стане. И аз така го виждам.
Очите ми бизони бели виждат ... песнета на гладния индианец.

# 280
Като си купувал 2025 да даваш под наем си знаел цените, даже бих казал , че малко са се покачили за под наем. Не е като да са паднали ( да си чакал 800 € и наемите да са по 300-409€). По скоро пишман прекупвачи дето са взели на заем да капарират и да препродадат преди Акт16 или вместо да си вземат един са капарирали пет с идеята да ги разкарат на Акт16 и да им излезе един безплатен ще имат проблем.
Аз питах моят кредитен консултант за закъсали  клиенти , които не могат да се квалифицират да ми ги праща са не си губят депозита, но строителите директно им връщат депозита , въпреки , че могат да не го правят и си го продават пак. Докато лихвите са ниски и дават кредити цените ще стоят или растат.

# 281
Долното не е мое мнение, дистанцирам се от него...

Брокерите ако доскоро помпаха пазара плашейки хората че като влезем в еврото цените ще скочат, скоро ще се усетят че единственият вариант да съживят пазара и да направят сделки е да убедят продавачите да намалят цените и че ако не продадат сега другата година може да са по- ниски цените.

# 282
  • София
Брокерите ако доскоро помпаха пазара плашейки хората че като влезем в еврото цените ще скочат, скоро ще се усетят че единственият вариант да съживят пазара и да направят сделки е да убедят продавачите да намалят цените и че ако не продадат сега другата година може да са по- ниски цените.
Едни започнаха да инфлуенсват, други да менторстват... Ясно е, че вече се преквалифицират Grinning
Ако някой търси помощ, ще му дам телефон ѝ, ще остане доволен...

Аа, забравих, има и за продавачи

Последна редакция: сб, 04 юли 2026, 22:41 от Exter

Общи условия

Активация на акаунт