Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 20 708
  • 425
  •   1
Отговори
# 420
Точно това имах предвид, когато казах, че държавата обикновено пречи вместо да помага.
Изсипват един чувал пари от данъкоплатците (или набрани с държавен дълг) и някой, който преди това не е можел да си купи жилище сега си купува - това естествено вдига цените, тъй като подсилва изкуствено търсенето.
Ако я нямаше тази схема това значи един купувач по-малко на пазара, което действа в обратната посока и сваля цените.

Не мисля. Тази помощ не вдига цените, а елиминира един купувач от пазара на имоти, и от пазара на наеми. И въпросният имот остава с трайно ниска цена и при препродаване. Освен това не важи за топ имотите. А парите ги взема от едрите данъкоплатци, онези с шестцифрените заплати, защото тях ги доят като дойни крави и с данъци, и с осигуровки. Не знам дали знаеш как е системата с осигуровките за пенсия в Англия, ама е голямо прецакване за заможните.

# 421
Е как да не ги вдига? Представи си я в България подобна схема. Отпускат примерно бюджет 100 милиона, за 1000 купувачи по 100к (половината от пазарната цена 200к). Тези 100 милиона идват или от твоите данъци, или от нов държавен дълг и бюджетен дефицит, който и без това е голям (и в България и в Англия).
И 1000 апартамента, които преди са били пуснати за 200к и я се продадат за месеци, я не, сега ги вдигат на 250к, понеже строителят си казва - ооо, ама то нали държавата плаща половината, то на купувача ще му излезе само 125к, може да си го позволи.
А който не се е вредил сред щастливите 1000 сега също трябва да плати по-висока цена.

# 422
ОК, безсмислен спор, ще откараме до нам кога си.

# 423
А представяш ли си с какво ще се обосноват политиците ако измислят такава схема - то няма пари за детска болница, няма за пътища, няма за детски надбавки, но да има за нещо, което си е на практика държавна помощ за строителните предприемачи, да могат по-лесно да си продават продукта? Ми ако не се харчи продукта, да вземат да му намалят цената, както се прави на пазарна основа.
Направо не знам как са "продали" на електората такива схеми, където ги има. Всъщност знам - с демагогия.

# 424
Това е скрит социализъм, даже и не е много скрит.

Много хора казват, ама то туй не е социализъм, а социалнУ.

Жив социализъм си е, дереш едни хора, принудително, и раздаваш на други.
Само дето през соца директно с декрет определяха ниски заплати на способните. А сега просто им слагат по-високи данъци.
Изглежда не толкова анти-утопично и уж има спасение, ако човек работи твърде много.
Но аз съм живял в такъв тип държава. За обикновения кадърен и способен работещ всички вратички за забогатяване са затворени. Плаща си високи данъци като поп, а след това и всичко, което потребява е му излиза супер скъпо, включително и жилищата. И дори "висока" заплата едвам стига за да плати ипотеките и да си купи храна.
100к заплата била много и трябвало да се скубят. Дообре.
Според мен 100к брутна заплата е колкото едвам да свържеш 2та края (в голям и скъп град)

# 425
Първо, не съм казала, че одобрявам тези данъци за "богатите". Точно обратното - личният ми интерес (или семейният) е да ги ненавиждам. Но просто е факт.
И второ, "шестцифрена"не означава 100 000, а само започва от тази сума. Но даже и 100 000 са много добра заплата даже и за Лондон, далеч от проблеми със свързването на двата края.

И на социализма не съм фенка, обаче известна социалност трябва да има за да има мир в обществото. А помощта за хора, които работят и печелят добре, но недостатъчно за жилище, е много по-добро нещо от наливането на пари в безработни емигранти с големи семейства и потомствено безработен white trash.  To e  като данъчните бонуси - от полза са само за наистина работещите.

Общи условия

Активация на акаунт