Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 32 754
  • 591
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Да, нали си е на твоя отговорност Grinning
Те са изградени вече, първо огледай на място.
Метро до края на флипа не чакай обаче.

# 556
Като си правих рисърч за комплекса за който запитах по- горе ми направи воечетление че във Витоша има над 1000 обяви за двустайни и тристайни, а във Кръстова вада има около 900. Ясно ми е че доста се повтарят, ама все пак това ми се струва много като обяви и тепърва много ще излизат с тези кули дето се строят и не знам още колко строежи има наоколо. А Паркуей сити ще строят 52 сгради.

# 557
В зона Б18 по Пиротска строежите са буквално на всяка крачка. Май всеки се е набълбукал с по 2-3 жилища, а продължава да се строи с бурни темпове. Ко ши прайм?

# 558
Е как какво? Купувай, че ще свършат.

# 559
Чудя на строителите кой ще им купува жилищата. Сега четох, че предлагането изпреварва търсенето с 35%. Преди има-няма петнайсетина години брокери ме водеха едва на два-три огледа на ден, сега на десетина.Та споко, не се боя, че ще свършат.

Последна редакция: вт, 25 авг 2026, 00:32 от kriakla

# 560
Ще свършат, защото ти не знаеш ли, че всяка година десетки хиляди хора идват от други градове в София, защото тук качеството на живот е по-високо, и търсят да си купят. Това Враца, Монтана, Ямбол, и другите подобни градове са неизчерпаем източник на амбициозни младежи и няма да свършат, а и да свършат, има и чужденци - цели самолети имигранти кацали с децата и багажа си на летище София да се местели тук. Който не вярва, да прочете няколко страници назад - няколко колежки го казаха.

# 561
Ако беше така, нямаше да се тръби за 30-40% празни жилища. Наемите щяха да са много по-високи. Но имотите не свършват, щото има нужда от тях, а защото има пране, спекула и спестяване в тухли и бетон. Разни хора ми говорят, че ще стигаме цените от зап европа. Ми ние сме ги стигнали, но вчера центъра на София беше под половин метър вода, къде това го има август в друга европейска столица? Толкова е порътена инфраструктурата ни, че и за кенеф не ставаме.

Чудо на чудесата. БГ строител вкарва практика от сащ. Явно отчаянието е голямо. Щом има buy down, скоро очаквам кухни, бани като комплимент.

Последна редакция: вт, 25 авг 2026, 11:10 от Gogo1979

# 562
1017 обяви с намалена цена в София за юли като ми прави впечетление че локации като Оборище, Лозенец и Център имат не по- малки намаления от другите кбартали. Тоест митът че на добрите локации няма да паднат цените издиша.
https://www.imotesa.bg/articles/market-trends/price-cuts-apartme … -sofiya-july-2026

# 563
Че има много празни жилища - има. Вчера шътах по етажите на 20 етажен ЕПК блок да ги кандърдисвам за смяна на вертиканите щрангове. Ми кой ми отваря ? Бабички около осемдесете и като ги питам под тях, над тях кой живее, че никой не ми отваря, та те ми казват - никой не живее. Но нали Крис 78 казва, за неизчерпаем източник от емигранти с багажи на летище София все пак вдъхва оптимизъм????!.

Последна редакция: ср, 26 авг 2026, 23:08 от kriakla

# 564
Че има много празни жилища - има. Вчера шътъх по етажите на 20 етажен ЕПК блок да ги кандърдисвам за смяна на вертиканите щрангове. Ми кой ми отваря ? Бабички около осемдесете и като ги питам под тях, над тях кой живее, че никой не ми отваря, та те ми казват - никой не живее. Но нали Крис 78 казва, за неизчерпаем източник от емигранти с багажи на летище София все пак вдъхва оптимизъм?!.

Остаряването на жилищния фонд в София се превръща в двигател на  … вото строителство

# 565
Че 3 десетилетия много ли е за жилище, че се води остаряло? Таман изплатиш ипотеката и хоп, то за боклука. Представям си НС след 15 ще е тотал щета.
Представям си и как тези 80г бабички теглят кредити за подновяване.

Последна редакция: чт, 27 авг 2026, 10:41 от Gogo1979

# 566
Ще повярвам, че има недостиг на жилища, когато и в български град почнат да се чуват призиви за нещо такова:
https://www.mediapool.bg/globa-ot-2000-evro-v-niderlandiya-za-zh … a-news386913.html
При нас очевидно няма нужда от подобни политики, тъй като не се чака на опашка за да наемеш жилище.
Но ако няма недостиг и даже има излишък, при толкова много заключени и празни жилища, то как се очаква да се печели добре от инвестиране в жилища? Обикновено на пазарите поскъпва това, което недостига, а не това, от което има в изобилие (и продължава да се строи).

# 567
1017 обяви с намалена цена в София за юли като ми прави впечетление че локации като Оборище, Лозенец и Център имат не по- малки намаления от другите кбартали. Тоест митът че на добрите локации няма да паднат цените издиша.
https://www.imotesa.bg/articles/market-trends/price-cuts-apartme … -sofiya-july-2026

тя цената толкова се наду от началото на миналата година до сега, че могат да си позволят и по-големи намаления и пак да продадат на печалба.
Аз все пак не виждам как цената ще се върне на нивата от миналата година в началото, така че към този момент изглежда, че който купи тогава е спечелил( говорим за живеене, не за инвестиция).

# 568
Нали трябва да започнат да падат първо от някакво ниво, не знам дали някой очаква да паднат цените от раз 20%. Ние сме писали преди за това, първо намалят сделките, после се увеличават обявите за придажба и после започват да падат цените. Веднъж като започнат да падат цените може да минат няколко години преди да достигнем някакво плато. Един малък проблем е че това се случва с рекордно ниски лихви, тоест малко вероятно е да дойдат много по- ниски лихви и да спасят положението.
Наскоро ми попадна една интересна обява за апартамент който се продава в Сиатъл. За хората които не са запознати с този град, Сиатъл беше супер хот някъде от 2012 в продължение на доста години цените и наемите скачаха сдраво. Та една от причините поради която ми е интересна обявата е че апартамент близо 100 квадрата чиста площ в центъра в хубава сграда, завършен и оборудван на топ ниво с паркомясто се продава за $599К като продавача е "изключително мотивиран и моли за оферта", а са платили $980К 2022 година. Апартамента се е отдавал под наем за $3500. Предполагам ще приемат $500К като гледам колко са отчаяни. Интересните точки да обобщя са $5К/ квадрат за чиста площ, наем $3500, загубени $500К в град с централи на огромни тек компании където малко хора можеха да си представят да паднат цените.
https://www.redfin.com/WA/Seattle/121-Stewart-St-98101/unit-2402/home/175699735

# 569
  • София
Аз само да попитам, как коментар към погрешно цитирани данни от обява за имот в САЩ, включващ и предполагаеми, а не извлечени от обявата данни, помага на темата за пазара на недвижими имоти в България?

Светът познава не една и две обърнати тенденции не в пола на пазара на недвижими имоти, то САЩ, то Китай. .. Ама тука сме България. "Имот" е повече от недвижима собственост. За българина това все още (и вероятно дълги години ще е) най-ценното материално нещо.

Общи условия

Активация на акаунт