Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 33 778
  • 607
  •   1
Отговори
# 600
Освен данъчните оценки и данъците ще станат двойни. Имаше новина. Демек х4

Не е приятно, ама е нормално. Аз днес дадох 100 евро за единадесет ЛЕД крушки и един флумастер. Не може сто евро да е и данъкът за апартамент.

# 601
Онзи ден Община София изтегли 370 милиона заем:
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/infrastructure/2026/ … rekorden_zaem_ot/
Така че ако не вдигнат данъците на имотите, с какво ще го връщат? Все нямали пари за заплати в ГТ, за места в детските градини, за тротоари и асфалт, за отчуждаване на имоти за улици и паркове... Другите градове и те са така.
Държавата дава трансфер от държавния бюджет в общинските, ама и държавата задлъжнява яко, тази година 8 милиарда ли бяха дотук, не помня вече, а още не е свършила.
Така че без вдигане на данъците едва ли ще се мине. Отделно се вдигат горивата, петролът мина $100, отоплението - газът мина 80 евро, а беше 30 миналата година.
Та да видим колко пари ще остават в семейния бюджет на българина за инвестиране в имоти, като си плати всички други разходи.

# 602
Крис, защо така злорадо? Има си хора с пари, има си и такива без пари. Който има нужда, а и пари, той купува.

# 603
  • Бургас
Няма да инвестират, като не им остава.
Ще инвестират други, на които им остава.
А останалите ще чакат да станат два за лев.
Което няма да стане.
Строителите ще спрат да строят жилищно, ще се насочат към инфраструктурно, за да поддържат корупцията, която никъде няма да отиде.
И ще възстановяват Украйна.

# 604
@YF - защо да е злорадо, напротив - угрижено, бих казал. Просто ситуацията не ми вещае като да има много пари за "затваряне" в имоти догодина, понеже ще са нужни за други неща. Следователно имотите не ми изглеждат перспективна инвестиция.
Макар че може и да ме изненада българинът, да продължи да тегли на кредит и да харчи, та да отложи намаляване на консумацията. Държавата нали така прави 😀
Ето сега от една седмица като се върнаха колите в София, гледам задръстванията си станаха като преди. Дизелът е почти 2 евро, ама българинът сипва гориво, псува и кара, вместо да се качи на трамвая.
Та и за апартамент в Малинова Долина ако му поискат повече догодина, може да тегли по-голям кредит (ако му дадат) и да плати.
@Тинтина - български строители ще възстановяват Украйна? Моля ти се. Там е такава корупция, че трудно ще се вредят за обществена поръчка. Мислиш нямат там бизнесмени, които искат да я вземат? Освен това, с какви пари ще плаща Украйна? Че тя е фалирала и задлъжняла до шия. Или вярваш на Урсула и Кая, че щели да накарат Путин да плаща репарации, с които да възстановят Украйна? Това и Тръмп вече не го вярва, макар че май още си вярва, че ще победи Иран.
И последно, това:
Няма да инвестират, като не им остава.
Ще инвестират други, на които им остава.
Инвестиция се прави не за да затвориш там парите вечно, а за да спечелиш след време като излезеш от нея. Ти нали така правиш - купуваш на зелено в Меден Рудник за 1000, че на А16 да продадеш на някой за 1500. Е, тоя, на когото ще продаваш след време, като трябва да плаща повече за гориво, ток, данъци, храна и всичко останало (защото скъпият петрол вдига всички цени по веригата) ще може ли да ги извади, че да си изплатиш инвестицията?

Последна редакция: нд, 13 сеп 2026, 07:45 от chris78

# 605
Вчера гледах във фейса, двустаен, панелка, 67 кв в младост, за 75 000 евро. Според мен апартаментите падат, така че прогнозите колко са недостъпни за населението, не са ви верни.
Не знам какъв му е случаят на този имот, но аз си купих парцел за тези пари, с 20-сет годишна ипотека и вноската му е 350 евро, тоест дори и със заплата от 1200 евро, при бюджетиране, може да се справиш.

# 606
75к за двустаен е достъпна цена за София, обаче такива жилища няма, а ако е имало едно е било случайно и не масово. Ако тази цена стане масова и пазарна, то всички, които висят с кредит 150-200к за двустаен ще се видят в чудо.

# 607
  • Бургас
Благодаря, че ми обясни какво е инвестицията, не знаех Simple Smile
Строителите не ги мисли. Те ще се оправят и с Украйна, и без.

Общи условия

Активация на акаунт