С какво ви дразнят свекървите? - 174

• 26 239
  • 689
  •   4
Отговори
# 495
  • София
Все тая какви са свекървата и сестрата. Проблемите си идват от Злодеида и мъжа й. Нали е бил цанен да храни котката и да полива китките? Защо е тръгнал да прави повече?
Отива, полива с маркуча, слага вода и храна в паничката и толкова. Ама другите котки, пък паниците, пък бълхите, пък мухъла. Толкова е лесно - Ало, мамо, как си? Да знаеш, че само ще поливам и храня котката. Видях, че има приходящи котки и бълхи. Оправи проблема, ако желаеш, като се върнеш. Чао.

# 496
Имам нужда от странично мнение по един въпрос:

Когато свекърва ти ( и покрай нея свекър ти) ти гледат детето, за да се върнеш на работа, длъжна ли си да се съгласяваш с всякакви условия, когато и както и да са поставени, защото иначе си неблагодарна ?

# 497
Не. Интрересно е какви са условията?

# 498
  • София

Когато свекърва ти ( и покрай нея свекър ти) ти гледат детето, за да се върнеш на работа, длъжна ли си да се съгласяваш с всякакви условия, когато и както и да са поставени, защото иначе си неблагодарна ?
Труден въпрос. Не си длъжна, но е добре со кротце и со благо да ги убедиш в правотата си.
Всеки си има точка на пречупване и зависи какви са тези "всякакви условия".
Аз като баба се опитвам да балансирам - предпочитам да е вкъщи, но се старая и аз да ходя там, въпреки че хич не ми се шофира до другия край на София.

# 499
  • София
Не, но уточнявате главните параметри предварително. Да не яде ядки, примерно, или джънк, или каквото там е важно за родителите. Кога ще взимате детето, кога ще го водите, те ли ще идват, какво ще носите - храна, дрехи, играчки. От там нататък - свобода на отглеждащите. Дали да го водят в паркаа, ако са уморени, дали ще му готвят, дали ще гледа телевизия, дали да четат тази или онази книжка...
Какви условия имат те? Логични или? Ако не отърва на родителите - да се търси друго решение, че главоболията ще са повече от ползите.

# 500
Зависи от условията.

# 501

Така зададен въпросът има еднозначен отговор "Не".Но все пак, зависи какви са тези условия,ако например изискването е да осигуриш продукти за храна на детето, това е нормално.Или да го вземеш в определен час.Или на път за или от работа,да им свършиш нещо, за да не излизат те с детето-нормални неща.

Какви по-точно изисквания имат, за да се прецени доколко е правилно или не.

# 502
Ако това са техните условия да приемат гледането, решаваш става ли или не. Ако са към теб, засягат теб, имат връзка с теб - пак решаваш става ли, но клони към не, търсиш друг вариант.
 Първото е какво могат да дадат, второто изисква от теб.

# 503
Аз и мъжа ми се родом от морето, по-конкретно от два различни близки един до друг града. Искането е лятно време детето да се гледа в града, от който са те (като по принцип живеем в София, а те са тук временно, за да помагат). Аз работя хоум офис, а те искат да са си на морето.

Темата не е коментирана, когато предложиха да гледат детето и дойдоха, а се появи на дневен ред постфактум.

# 504
  • София
Не си длъжна. Нито те са длъжни да го гледат.

# 505
  • Варна
Малко прекалено ми се вижда баш това условие.

# 506
На каква възраст са? Малко е опасно да им оставиш малко дете, ако са по-възрастни. Ако са млади, по ваша преценка.
При хоум офис по-добре си остави детето при теб вкъщи.

Условието си е съвсем ОК, хората гледат на тях да си им е удобно. Младите родители да си преценяват. Все пак е жест. За себе си мисля, че не бих се навила да гледам внуци, камо ли пък на стотици километри от родителите им.

# 507
Е, не сте се уточнили, случва се. Защо изобщо се стига до концепцията за неблагодарност? Те са в правото си да искат да са си на морето през лятото, ти си в правото си да не искаш детето да е далеч от теб за по-дълго време. Няма драма, намираш си друг вариант за детето и така.

# 508
Зависи от условията.
+1
Зависи от условията  и дали младите имат избор или са поставени до стената от обстоятелствата.
Ако условията са непримливи, трябва да откажеш безплатното и да търсиш друго решение.

Била съм в подобна ситуация.
Когато детето е болно, с ММ се редувахме с болнични. Но сме отговорни и по-скоро си беше хоум-офис. При важни срещи - дори взелият болнични отиваше на работа, може да е за няколко часа.
Та се налагаше свекървата да идва по 2-3  пъти на година да идва у нас, за да гледа оздравяващото дете.

Нашите 2 условия бяха - първо, без шамари и телесни наказния и второ, да не я насилва да си дояде "порцията" (знаем бабите колко много сипват). И въпреки многобройните разговори с ММ, свека 2 пъти беше шамаросвала детето за глупости. И все обещаваше, че няма повече.

Та, идва веднъж свека, но от вратата й личи, че търси скандал. Аз казвам на детето да слуша баба си. Тя веднага заяви, че все тая дали ще слуша, защото този ден ще раздава шамари (на болно дете!), защото аз нямам избор, като кариеристка не бих рискувала да си загубя работата.
Директно й казах "работи много, детето ми е най-важно." Казах й, че си оставам вкъщи и попитах дали ще направи кръгом или първо да й направя едно кафе и да й пусна сапунка.
Добавих, че ако още веднъж го удари или дори само заплаши, ще вижда внучето под моя охрана до пълнолетието му, а аз избягвам насилници над деца.

Познайте дали след тази случка някога свека си позволи шамари или заплахи. Но знаеше, че говоря сериозно и не е никакъв проблем да откажа "помощта й", както и нашата помощ към нея.

ПП Не бях видяла уточнението за гледане на морето.
Зависи имате ли друг вариант.

# 509
Зависи, разбира се, от възрастта на детето и състоянието на бабата и дядото, но защо не пробвате малък период от време? Седмица?

Общи условия

Активация на акаунт