Работа, CV-та, HR-и, съвети - 107

• 16 092
  • 544
  •   1
Отговори
# 45
Доста всъщност имат, но пак не е в това въпросът.
Да ти звънне някой когато знае че си на работа и да очаква да му отделиш време на момента за интервю за друга работа си е простотия и неуважение отвсякъде. Да очаква че ще си заделиш обедната почивка за него от днес за днес също, между другото. Ти тая почивка вероятно вече знаеш как и къде ще я прекараш, не се знае и тогава можеш ли или не можеш да си смениш плановете на момента. А и да можеш, при такова отношение е вече друг въпрос дали ще искаш...

# 46
Заплатомерът работи ли при вас? Сетих се, че скоро не съм получавала мейл, реших да го активирам пак и даде грешка съвсем в края.

# 47
Не можеш ли да излезеш извън сградата, за да не те чуват колегите?
Можех, ако не валеше проливен дъжд в този момент. Sweat Smile
Не, аз успях да се чуя с него и да ме разпита, както написах, но цялото му поведение крещеше "няма да се съобразя аз със теб, ти ще се съобразяваш." Отделно, след разговора ми казва с някакъв полу-подигравателен тон: "Амии, ще ви се обаадим друг път, след като не можете да дойдете днес преди пет." ( това от днес за днес) Като аз от тона му подразбирам, че сме си станали достатъчно антипатични взаимно и няма да се обади, като се радвам, че съм се отървала и след седмица и нещо започва да ми звъни до откат в работно време. Явно тоя човек си прави графиците от деня за деня и очаква, че кандидатите нямат други ангажименти, освен да се молят да им се обади. Самият факт, че дори няма секретарка, която да върши това вместо него, беше още по-показателен за каква фирма става въпрос.
А на интервю съм ходила и в събота, в интерес на истината. Управителят беше дошъл специално за целта - други работещи служители не се виждаха. И неведнъж точно управители на фирми са ме изчаквали за интервю след 17 ч. Даже така им е по-удобно понякога, защото са приключили евентуално със разговорите с персонала по текущи задачи и не им се прекъсва работата с интервюта.

# 48
Ами аз на този повече даже не бих му звъннала. Не заслужава да му се отделя време и да го обсъждаме, дори.
Не, че съм ходила на много интервюта, но никога не са били след 17 ч или в почивен ден.

# 49
Аз съм ходила веднъж на интервю след края на работния ден, държаха да се видят с мен, а аз нямах друга възможност в близките дни. Иначе за интервю съм вземала отпуска - дали 1/4 ден, 1/2 или цял в зависимост от това как е било позволено. Не мога да си представя, да излъжа, че отивам на доктор или нещо друго. Без отпуск съм излизала само, когато съм била във фирми в процес на ликвидация и си казвах къде отивам, с удоволствие ме пускаха.                                                                  По другия въпрос -аз бих се обадила за обратна връзка, ако много искам тази работа и съм го правила. Единият път точно това мисля, че ми помогна след три месеца да ме поканят за друга свободна позиция, за която не бях кандидатствала. Наеха ме за заплата с 50% по-висока от тази, която вземах тогава и изкарах там 16години. Не е имало случай като се обадя, да се държат неучтиво с мен и да се чувствам, че досаждам. С уточнението, че става въпрос за провинцията и само за позиции и фирми,  които наистина много са ми допадали.

# 50
Ink, плюй си в пазвата и бягай Grinning Но положителното от историята е, че се е показало още на интервюто каква е фирмата и той. Представяш ли си да започнеш и изведнъж да започне всичко да е за днес или нещо, което нормално отнема седмица да се окаже, че сега се е сетил за него или да ти звъни в извънработно време вечерта, да очаква да довършиш в събота, да очаква да сършиш работата на колежката, която я мързи или на секретарката, която така и не е назначил и т.н. още един милион токсични вариации може да има. Направо много хубаво, че има такива хора, които не могат да се прикрият, защото има и такива, които са много любезни и мазни на интервю и после се чудиш откъде ти е дошло.

# 51
Подобно пришпорване би могло да бъде и индикатор, че се търсят именно закъсали и отчаяни кандидати, защото други не се задържат при този работодател.

# 52
То и не винаги е пришпорване от бързане, а в немалко случаи просто его, неуважение и несчитане че има нужда от съобразяване... Което пак си е да си плюеш в пазвата, разбира се.

# 53
Здравейте. С едно питане към работещите. Как си сверявате часовника относно заплатите в града, в който живеете за позиции, сходни с вашата?
Аз с тази инфлация вече загубих ориентир как ми е заплатата. Преглеждам jobs bg, но там не винаги е обявено заплащането.

# 54
Със заплатомера, за който питах назад. Предвид , че не работи, не знам как ще стане вече.

# 55
Никак. Като видя, че вземам по-малко от средното, какво ще се промени?  По-добре да не знам, пък, ако не ми изнася, търся си нещо ново....

# 56
Е, ами евнтуално за разговор с пряк ръководител, HR и т.н.

# 57
Аз да се оплача, че захапах дървото за позиция, която исках, защото немският ми е В1, а те в крайна сметка решиха, че непременно искат В2 и ОВ им беше, че това е наклонило везните. Английският ми е първи език. Та сега...... рупам 😆 и ще гледам да вдигна нивото на В2 в следващата календарна година. Постоянно уча. Кой знае, накрая може да излезе, че са ми направили услуга.....
Заплатомера не го гледам, защото ми действа депресиращо. 🤐

# 58
Аз си сверявам от интервютата. Винаги има реакция, когато кажеш колко искаш, дори и да се мъчат да я прикрият, става ясно, ако им присяда или не чак толкова. Обикновено има 2-3 интервюта за позиция, ако продължа напред, значи не ми е невъзможен рейнджа. Някои ЧР-ки са по-благосклонни и казват още на първото интервю - това ни е в диапазона или ни е в горната граница. И след няколко интервюта вече се напасвам.

Ако пък в момента работя и не ми стига заплатата, първо разговор с мениджъра може ли и кога и с колко да ми бъде вдигната заплатата. Ако ме устройва, ок, ако не минавам на горния вариант.

# 59
На някой вдигана ли му е заплатата след разговор? На мен винаги са ми предлагали, като тръгна да напускам, когато вече е късно. Иначе само индексация, която не може да компенсира инфлацията.  За съжаление в момента пазарът на труда не е в полза на служителите и не е ок да се поемат рискове....

Общи условия

Активация на акаунт