Работа, CV-та, HR-и, съвети - 107

• 26 595
  • 805
  •   1
Отговори
# 795
Здравейте, искам да попитам дали следната практика е нормална.

Поисках от мениджърката  си яснота относно критериите за повишение и възможностите за развитие в компанията. Отговорът ѝ беше да следя публикуваните обяви за свободни позиции и да кандидатствам. Ако ме изберат след целия подбор, тогава бих могла да бъда повишена.

С други думи, дори като настоящ служител трябва да премина през същия процес като напълно външен кандидат, без да ми бъдат посочени конкретни критерии, цели или стъпки за развитие в сегашната ми роля.

Междувременно обаче други хора биват премествани на по-високи позиции по решение на ръководството, когато има нужда някъде. Затова обяснението, че единственият начин е да следя обявите и да кандидатствам като външен човек, не ми се връзва.

Това обичайна практика ли е и във вашите компании, или просто ме разкарват и не желаят да ми го кажат директно?

П.П. Ясно ми е, че няма да ме повишат. Просто искам да чуя мнения и опит от хора в други фирми.

# 796
Не е обичайна практика, според мен мениджърката ти или няма опит, или просто не й се занимава.

# 797
Не е обичайна практика, според мен мениджърката ти или няма опит, или просто не й се занимава.

Или не те иска теб повишена по някаква причина, а те може да са много - и лично в теб и в твоето представяне, и нейни лични, и във фирмената политика за момента и в какво ли не.

# 798
Или иска да останеш при нея, защото си вършиш работата и не иска да търси друг.

# 799
  • Melmak
При нас се кандидатства. По този начин се опитват да спазват правилата за подбор (уж).
Кандидатства се през портала, като много от позициите първо се обявяват вътрешно и ако не се намери кандидат, тогава се пуска за външен подбор. Така че не си на равно с външните кандидати.

Иначе за кариерното развитие имаме годишни цели, които ние поставяме и работим върху развитието ни в компанията.

# 800
  • София
По вътрешни обяви се кандидатстваше и във фирмата, в която работех, и в настоящата ми. Дали и кого ще изберат - от много неща зависи. Аз като служител и като мениджър съм била подкрепяна и съм подкрепяла такъв тип развитие. Много ми е било приятно да чуя - тя ме научи или тя ми беше първия учител. Не крия знания и не ми е било понятно защо го правят хората, даже и в момента обучавам нов човек в екипа. Искам обаче да видя и ответната страна да желае да научи.

# 801
И двете имаме. Пускат обяви и можеш да кандидатстваш, но и има отдели с близки функции и мениджърите имат наблюдения върху няколко отдела, така че могат да решат да придърпат, ако забелязват някой определен човек, който смятат, че отговаря на търсенето.

# 802
  • 🌊
При нас повишението е различно от ротацията. За ротация действително си кандидатстваш и минаваш процеса наравно с други (на първо интервю само ми махнаха частта с "Какво знаете за компанията?" и проверката на езика. Повишение в самия екип съм имала с анекс.

# 803
Моля някой да пусне нова тема. Утре ще заключа текущата.

# 804
Да, кандидатства се и ако е при друг мениджър на практика не зависи от мнението на твоя мениджър. Позициите се обявяват първо вътрешно, което не означава, че няма поне 2-3 кандидата. Накрая пак е субективно, тъй като наемащия мениджър си избира този, който му харесва, но то и при външен подбор е така, просто не знаеш неща от кухнята, които тук виждаш. Защото често вътрешно си се разпространява много бързо кой е кандидатствал, както и често се предполага кой ще заеме позицията и не винаги това е най-можещия. Естествено тези неща вървят неофициално, но ако сте поне 3-5 години там, се знае накъде духа вятъра. От твоя мениджър не знам какво точно се очаква - ако го питат, може да каже хубаво мнение за теб, но не винаги го питат.

# 805
  • София
Имаме нова тема, моля пишете там: Работа, CV-та, HR-и, съвети - 108

Общи условия

Активация на акаунт