Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 8 438
  • 168
  •   140
Отговори
# 90
  • Варна
И аз взех на БГ учебник, само такава има по книжарниците. Моят я изгледа с погнуса. Днес опитал да чете Илиада, скучна била и я зарязал. Ами скучна е, факт. Каквото - такова. И аз навремето не четях произведенията.

# 91
Аз поръчах христоматията от Озон.
Аз прочитах задължителната литература като ученичка, но тази, която е за 8 клас, си спомням, че мнооого трудно прочетох.

# 92
Аз май имам у дома христоматия за 8 клас, трябва да проверя. Не че е четена. Няма и да бъде прочетена. "Троя" съм гледала поне 5 пъти, и той може да го гледа и да добие представа. Какво облекчение, че няма нищо задължително вече, няма близко НВО, няма "увлекателна" задължителна литература, а 8 клас се очертава песен.

# 93
  • Варна
Ох, изплува ми спомен как ме изпитват на Илиада, а аз нямам никаква представа за какво става дума. То затова и сега на дърти години понякога сънувам, че ме хващат неподготвена по литература или по английски, останала ми е травма hahaha

# 94
Аз свързвам "Илиада" с първия ми и може би единствен тотален топ блокаж. А по принцип бях много добра по литература. Него ден обаче... пълна мъгла. Научи ме на нещо друго тази ситуация - как да подменя злополучната тетрадка, в която нищо не написах, с друга, в която музите ми говореха.

# 95
  • Варна
Разгърнах христоматията - брутални текстове, скучни, неразбираеми. Попитах ИИ защо, по ягодите, се изучават в 21 век? Той ми отговори, че в цяла Европа се изучавали. Проблемът в България бил начинът на представяне - със заучаване на сухите анализи, с изискванията да мислиш като учителя. Илиада всъщност можела да бъде представена като "първия екшън в историята" и да бъде много по-интересна и интригуваща. Споменах онзи ден на моя, той затова се метнал на Илиада: "ми нямаше екшън, къде са битките, нямах нерви да чета повече" hahaha

# 96
Моята дъщеря започна с "Хамлет" и ме попита на кой му е хрумнало, че това трябва да се изучава в училище. Вика, че приличало на сценарий, а не на книга.
Принципно древногръцката митология много ѝ харесва, та предполагам "Илиада" ще ѝ е интересна, дори искаше да започне с нея, но имаше някакъв проблем с Читанка и не можах да я сваля за да ѝ я кача на Киндъла.
Иначе гледахме уикенда "Одисея" и много ѝ хареса, но тя знаеше историята наизуст и дори ми обясняваше къде какво е променяно.

# 97
Някой беше споделил за Илиада, преразказана от Георгиос Цукалас, че е интересна.
Старо издание е, гледах я в Книжен пазар. Мисля да я поръчам, поне аз ще я прочета.

# 98
Абе не знам колко се учат точно тези неша в чужбина ,но моят в 7 и 8 клас в чужбина учиха много по- близки за възрастта им неща .Едната книга беше "10 дни без електронни устройства" . Много интересно беше написана . После някакъв приключенски ирландски роман." Дориан Грей" учиха по английски ... Не знам натам какво учат  , но в тези по- малки класове ей такива неща учиха и по леко по- различен начин . Аз за  някои неща предпочитам заедно с тийнката да четем ( Илиада, Антигона ,Хамлет ) ,за да и обяснявам някои неща докато чете, че няма нищо да разбере иначе. Искаше тя нещо различно от Възрожденска литература , ето сега - да се захваща

# 99
Аз съм току-що завършила 5 клас Satisfied Положението по БЕЛ много по-зле от времето преди повече от 20 години, когато с изненада установих, че според учебника в любовни стихотворения Пушкин (Бахчисарският  фонтан) противопоставял православието на исляма. Това ме потресе тогава... Него също би го потресло (знае се, че е бил голям любовчия). Но сега е още по-зле с анализите.
Казваха, че едно време били ни карали да заучаваме анализи  - а сега какво е. Анализите са в учебника, написани на безумен  език, наукоподобна логорея бих го нарекла.
Иначе, за архаичноста на произведенията - да, не всички са разбираеми за сегашните деца. Но и разликата между нас и произведенията също е била голяма. Но сме се старали  (или мъчили), зависи от настройката към литературата по принцип.
Аз думата "Дръндьо" пък не мога да възприема, съответно няма как да се насиля да прочета тези книги.

В кръга на шегата, спомням си едно интервю преди доста години на новоназначено търговско аташе на САЩ в България. На български, само с типичното американско "р", този млад мъж/дипломат заяви, че не може да разбере защо българите се подиграват на Бай Ганьо - според него Бай Ганьо "прави бизнес", а предприемчивостта е положително, не отрицателно качество. Smiley

# 100
Ох, Дръндьото... насилих се да прочета някоя и друга книга от поредицата, когато моите двамата се бяха запалили по нея, да видя за какво става въпрос. Е няма такава глупост!
Но пък в 5ти клас станах фен на Пърси Джаксън, пак покрай децата Grinning и бая книги на Рик Риърдън изчетох. В училище (преди мнооого години) бях голям фен на гръцката митология.

# 101
  • Варна
Ами сегашните деца са друга вселена. Аз опитах да пробутам на моя Карл Май, предвид, че си пада по каубои, пушки, преследвания, тва-онова... От миналото лято е  почнал "Призрака на Ляно Естакадо" и не я е завършил. А в края на книгата има такъв готин оазис насред лабиринт в пустинята Joy Само че днешните не се интересуват от нещата, които са впечатлявали нас. ИИ каза (много го уважавам тоз чиляк), че мозъкът им обрабтвал информацията по друг начин. Моето например предпочитало да пише историята, а не да я чете. Затова и с книгите сме на Вие.

# 102
  • пустинята Гоби
Аз препоръчах преразказаната “Илиада”. Една от любимите ми книги като ученичка беше, чела съм я повече от 5 пъти, много я харесвах. Ще тормозя детето да я чете, само да я изровя от някъде.

# 103
  • shumen
Моят прочете Илиада,но го карах на глас,за да може да му обяснявам непознатите думи.Каза,че му е скучна и не му хареса.Сега започна Дон Кихот и взе,че му хареса.
Месечинке,и при нас има само на БГ учебник христоматията и затова купих нея.

# 104
  • София
Абе не знам колко се учат точно тези неша в чужбина
Учат се, но често на друга  възраст и явно с други  заложени  цели.
Скрит текст:
Роднинско дете завърши  гимназия в  Бавария. Помня, че тогава сподели, че са изучавали  Хамлет в часовете  по английски (нещо  като наш  профил трябва  да е, че  чак  литература  да  се учи) в  11 клас, не  в тези  по немски.  Беше  ми интересно, та съм запомнила. Само една част от нещата са били  свързани с  разпознаване на характеристиките на Ренесанса и с анализа на моралните дилеми на героя във формАта,  който ние  познаваме.  Разглеждали са  произведението през  призмата на  психологията,  представяйки Хамлет  като  илюстрация на теорията   на  Зигмунд  Фройд  за  Едиповия  комплекс. Правили са и паралели с постановката  "Хамлет"  с   Бенедикт  Къмбърбач в  ролята на датския  принц и  разсъждания  върху  приликите и  разликите  във внушенията. Тогава обясни, че  такава  трансформация  с преминаване  от  една  форма  в  друга (Medienwechsel) може даже да е част от зрелостния  им  изпит.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 23:21 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт