Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 13 992
  • 260
  •   30
Отговори
# 240
aDream, искаш да кажеш, че след 2ро класиране изобщо не се записахте и играхте направо на 3то ли? По този начин не си пазите шанс за 4то класиране, нали така? В този случай сте спечелили още на трето и не ви се налага да стигате до 4то, ама... късмет е било малко. Честито все пак Simple Smile Simple Smile Simple Smile
За мен такава игра е прекалено рискова и не е мой стил. Добре, че вече втора година не ми се налага за лично мое дете да играя. Все за друго близко дете следя до края. Догодина ще съм трети път -с племенничка Simple Smile ама дано тя да не остава след 2ро класиране хахаха Май няма да ми стигнат нервите трета поредна година да следя списъци и класирания Simple Smile

Например сега нашето приятелче момче 1т не му стигна за НЕГ. Добре, че не ме послуша да играе на 3то класиране, защото балът остана абсолютно същия - 1т над неговия бал 459т. Санс жанжмо - като нивото на река Дунав, макар че тая година дори нивото на Дунав падна, но балът в НЕГ - не.
(балът в неговата паралелка се вдигна, така че нямаше да може да си влезе обратно, а трябваше да чака 4то класиране да играе за своето собствено място и... евентуално за нови мъжки места в НЕГ, ама ще видим след няколко дни какво ще покаже 4то класиране, дали пък играта му нямаше да бъде успешна на 4то класиране с бал 458т.)

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 17:37 от Shushi2

# 241
Не, на 3-то излезе едно място в желана паралелка и само то - нито друго в някоя желана, нито в настоящата на второ класиране. Ние се бяхме записали, но аз реших да рискуваме на трето само с това едничко място - е, изместиха я с 0.5 т. и тя попадна в по-долно желание от второто ни класиране - там също имаше едно местенце, но беше по-надолу... После на 4-то игра за старото от 2-ро... и така до 5-то за игра пак в по-горно желание.

Не е и в мой стил, но нямаше как да се примиря с висок бал и нежелана паралелка/училище.

# 242
  • София
Аз не знам защо не вниквате в това, което ви пиша.

Може и с бал 500 да си, но ако на трето няма места няма как да влезеш. Та и с висок бал бих се записала след второ и после да играя ако има за какво.
Всъщност вчера се замислих как има още една "вратичка", пак при достатъчно висок бал .
Отписваш се на второ, участваш за трето класиране и се целиш в топ мястото, което искаш Wink
При подредбата на желания пишеш това топ място на първо желамие и веднага след това мястото, което си освободил ти.
На трето класиране, ако не си влязъл на първо желание, 99.9% си влязъл в мястото, което ти самият си освободил.

Не се записваш.
Така на четвърто класиране твоето място си те чака, но ако случайно топ мястото, което целиш също се появи - имаш шанс за него, с нулев риск.

И така.
Тази "технология" за кандидатстване би била вярна ако :
- имаш поне някаква яснота за местата, които биха били свободни във времевия участък между 2ро и 3то класирания и ...
- изхождаш от презумпцията/предположението/надеждата ,  че на 4ти етап няма да се появи някой с 1 точка повече бал от тебе и няма да поиска "твоето" място и това при все по-стесняващият се избор който имаш не само ти , но и не знам колко на брой (n-броя) останали/некласирали се/неориентирани кандидати , чиято бройка е ужасно трудно предвидима на етап между 2ро и 3то класиране
-- т.е (според мене) си е живо спорт-тото , без да знаеш колко общо кандидати участват, нито бройка на останали места ти да заложиш на едно гарантирано освободено от тебе място, но никак ама никак гарантирано запазено само за теб
- като (мой) извод - бих употребил този механизъм за кандидатстване САМО ако съм в някакъв вид "отчаяно" положение! Да отчаяното положение, ще изисква отчаяни мерки. Но всичко друго извън този случай - за мене си е хазарт. А хазарт за децата си аз бих играл ... в отчаяна ситуация. За мое и на детето ми щастие тази година въпреки многото предпоставки да вляза/влезем в такъв тип ситуация, по някакъв начин я избегнахме. Дали това се случи благодарение на Божията помощ, дали беше поради предвидливостта на таткото, дали пък благодарение на двете .. или пък нещо друго, което ми убягна  -  не знам,  но съм наистина доволен, че не съм притиснат в ъгъла и ... записах детето си на второ класиране.
Успех желая на всички други, които дали поради липса на други приемливи алтернативи или пък други обстоятелства имат силите и КУРАЖА да продължат ! Наистина им желая УСПЕХ, но за мене тази тактика е ... е писах вече достатъчно.

п.п. Да добавя само, че това ми мнение не означава че няма да "хвърлям" по едно око на това което се случва на 3то, 4то и т.н. класирания и дори при започнала учебна година - за евентуални свободни места в потенциално по-добри места за детето ми и евентуални действия при разумна алтернатива.

# 243
  • софия
диткинс, но това означава, че не сте си подредили изначално желанията,както трябва ? След като на 2 в желана паралелка са приети деца с по-нисък бал, тогава явно тази паралелка не е била толкова желана при реденето на желанията. Много в важно реденето, но наистина масово явно децата си сменят желанията. Или родителите. Не ми е ясно
Точно така. Първият път изобщо не бях ги помислила добре нещата. Борихме се само за едно училище, за което така и не можехме да се преборим. Надолу ги наредих необмислено. Бях направила не една грешка. Водещ беше езика, а не специалността. Пак добре, че имахме късмет да ни приемат в това училище, а не в по-горно "не желано" училище, само заради езика. Тук поне той го желаеше като втори избор. Абе изобщо въртях, суках, връщах едно, пък друго, пък пак първото, но нашето момче много ме заблуди с този език, а сега друго ми говори, абе....Той по-ниският бал се появи след второто класиране, за първото не ни достигаха тук 3 точки. Ние се записахме още на първото класиране.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 18:11 от ditkins

# 244
Искам да попитам нещо извън класирането.Четох,че на някои са им давали при записването бележка за еднократната помощ.Ние се записахме след второ класиране,но бележка не ни дадоха.Трябва да подам след 15.09 ли,когато няма да е нужна бележка,че е записан?

# 245
  • Варна
Май да. В момента няма как да се води, че детето е записано.

# 246
  • у дома
Какво ви е мнението за образованието в Италианския лицей от 8 до 12 клас?
По мат е зле /ако иска и Пенсионираната Русалка да се включи,защото имаше познати с дете там0-за др предмети нямам идея.

# 247
Какво ви е мнението за образованието в Италианския лицей от 8 до 12 клас?
По мат е зле /ако иска и Пенсионираната Русалка да се включи,защото имаше познати с дете там0-за др предмети нямам идея.
Благодаря! От чисто любопитство питам, защото познати много държаха да се борят за място там, а няма много информация за самото училище.

# 248
  • София
Скрит текст:
Да,  детето беше  с шестици  по мат, но с  много  дупки в  знанията до 11  клас  вкл.  А се  оказа, че мат  ще му  трябва за кандидатстване. Навакса с  много  труд  за  по-малко от година  ежедневна  работа  у  дома с  родител, който за късмет е  на  ти  с мат. Имат  и  по-малко дете  хората,  което в момента  също  е там.  Като му дойде  времето за кандидатстване  след 7  клас, искат да  НЕ  остава там. По  друго  нямам  впечатление  как  е. За математиката  имам неприятни впечатления  и  от  преди.  Оставено на  поправителен дете  по мат  (по старата  система  още, не  че има  особено значение).  Бяха  му дадени  конкретни задачи  от  първите   като номерация   в учебника  след   урока,  от тях  щели  да се паднат.  Последва  едноседмична  "подготовка", представляваща наизустяване на  решенията  им, написани  от  друг.  И  хоп,   6 на  поправителния. Това  е смехотворно, човек с  двойка  след  седмица "учене" става  отличник, а  някой негов  съученик  с  петица, написана  в  нормално време и на база  оценки  през срока,  си  остава  с 5.  Дали случилото  се е  било някаква  схема  тихомълком  да се сдобие детето  с  6  или е  имало нещо  друго, не  знам.  Но  сценарият  се повтори и на следващата година.  После  загубух  дирята.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 20:23 от Просто русалка

# 249
Скрит текст:
Да,  детето беше  с шестици  по мат, но с  много  дупки в  знанията до 11  клас  вкл.  А се  оказа, че мат  ще му  трябва за кандидатстване. Навакса с  много  труд  за  по-малко от година  ежедневна  работа  у  дома с  родител, който за късмет е  на  ти  с мат. Имат  и  по-малко дете  хората,  което в момента  също  е там.  Като му дойде  времето за кандидатстване  след 7  клас, искат да  НЕ  остава там. По  друго  нямам  впечатление  как  е. За математиката  имам неприятни впечатления  и  от  преди.  Оставено на  поправителен дете  по мат  (по старата  система  още, не  че има  особено значение).  Бяха  му дадени  конкретни задачи  от  първите   като номерация   в учебника  след   урока,  от тях  щели  да се паднат.  Последва  едноседмична  "подготовка", представляваща наизустяване на  решенията  им, написани  от  друг.  И  хоп,   6 на  поправителния. Това  е смехотворно, човек с  двойка  след  седмица "учене" става  отличник, а  някой негов  съученик  с  петица, написана  в  нормално време и на база  оценки  през срока,  си  остава  с 5.  Дали   случилото  се е  била някаква  схема  тихомълком  да се сдобие тдетето  с  6  или е  имало нещо  друго, не  знам.  Но  ценарият  се повтори и на следващата година.  После  загубух  дирята.
Благодаря! Не звучи добре. Дано поне по другите предмети си заслужава.

# 250
От всички тези врътки с местата и класиранията си мисля само, че ако всеки почне така да "пази" място, то няма да има изобщо смисъл от 3-то, 4-то и т.н. класирания, защото няма да има свободни места Simple Smile
Аз не бих играла на тези класирания, защото не си падам по хазарта и риска, пък колкото и да е минимизиран.
Но аз съм си малко контрол фрийк, та тази ситуация би била мини ужас за мен (все пак аз съм човек, който при кандидатстването след 4-ти клас изрови кои в списъците на състезанията са тези, които са само с номера, защото ми седяха като неизвестни величини и ми пречиха на прогнозите).

# 251
Мишел, мислиш си, че някой иска да играе по тези класирания по собствено желание ли?!? Жестоко се лъжеш. Едва ли има такива ентусиасти или хора без работа. Естествено, че играхме, само защото се налагаше.
Ти би ли оставила детето си в нежелана паралелка, при това с висок бал, защото това ти е мини ужас?!? Да, и за мен беше такъв, но нямах избор.
Но докато не стигне на някого до главата, не разбира същността на нещата! Винаги е така!

# 252
  • Варна
Аз доколкото прочетох, Мишел просто написа, че ТЯ не би играла. Не видях да укорява или да се чуди на тези, които са го направили.

# 253
  • София
И аз не усетих укор или учудване в поста на Michellle, просто споделя за себе си. Аз играх преди две години на трето класиране, въпреки че синът ми не беше приет в нежелано училище. Просто имаше по-желано такова и майчината ми интуиция беше, че той ще се чувства по-добре там. Прецених, че конкретната ситуация на трето е благоприятна, рискът е доста премерен и играхме. Беше успешно.

# 254
  • пловдив
Здравейте, ние се записахме на 2-ро класиране , но точно заради риска решихме да не се отписваме за да се включим в 3-то , и то за 1 бройка.  Оказа се, че за тази една бройка доста е спаднал бала и са приели с много по-малко точки от нашите , но въпреки всичко не съжаляваме, защото не се знеше , дали пък няма да се повиши.
Ще видим и 4-то класиране , но ако не излезе нищо интересно ще следим за единичните места в РУО по училища. Ако тогава излезе нещо интересно - на какъв принцип участваме , трябва ли за да се включим да се отпишем или само ако вече сме приети се отписваме ?

Общи условия

Активация на акаунт