Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 32 093
  • 654
  •   2
Отговори
# 615
Компас, просто леко се напрегнах.😀
В темата се включиха и мами, и татковци с изключително полезни съвети и подкрепа по този път.Благодаря им от сърце!
Обаче, еднократнитв подмятания на други, които се включват само затова е малко...

# 616
Понеже сме на финалната права с номер 3 Wink та да кажа. Почти във всеки университет търсят IELTS.
Така е и въпреки че само 2 години е валиден , трябваше и наборката да го изкара.  Интересен изпит беше, но да не разводнявам темата. Успех на всички деца и дано да е лека и спорна годината!

# 617
gigi-gagi , и други се разпознахме във въпросния пост. Отгоре на това, наборът не е "сертифициран" и никога този въпрос не е стоял при нас. Каза, че след 11 клас ще бере грижи за тези изпити, приятелите му тогава взимали. От 3 клас решава на бг и на английски и предпочита втория вариант, по-разбираемо му било. Никога не е имал проблем навън, вкл. и при формални разговори. Убедена съм, че много деца са така, да не кажа всички.

# 618
Класирането пак ли в 14.00 ще излиза? Малко абсурдно ми се вижда при минимален брой места и кандидати....

Аз смятам в 10 клас да проучвам нещата или детето само да си проучва, но да е преди да избере профлите. И то изобщо, ако смята да ходи в чужбина, защото от всичко прочетено ми се струва, че ще ползваме наличните тук варианти. В София има достатъчно университети. И без това не очаквам което и да е от децата ми да иска изненадваща специалност, която е нетипична, специфична или подобно.

# 619
Татко Мецане, надявам се, че не подвеждам, просто не се задълбочавам в неща, които не ме интересуват. С изпита на детето беше така. Видях, че е бил четири части, но наистина бях забравила.

Иначе аз също се дразня, че детето е по-добре по английски, отколкото по български. Просто тя мисли на английски, заобиколена е от приятели, които говорят добър английски и само така общуват, чете на английски. За мой ужас тя пише без грешка на английски и дори някак си по-красиви и четливо. На български особено, когато конструира изречения допуска грешки и понякога не се разбира какво точно е написала, да не горим за грознописа. Първата книга, която прочете на английски (изключвам преди това кратки текстове) беше "Том Сойер" и аз ѝ дадох тетрадка речник и ѝ обясних да си записва непознатите думи и да ги учи. Тя ми заяви, че няма непознати думи, просто не ги знае на български. Ами изпаднах в амок и честно не знаех какво да кажа.
За съжаление до момента има проблем с четене на български. Не ѝ харесват българските преводи, а за съжаление българската литература изобщо не я грабва.

В чужбина ли е живяло това дете? Защото ми се струва абсурдно за 14 години да не научи езика на държавата, в която живее. Дори децата, които живеят с родителите си в чужбина,  до тази възраст научават перфектно и двата езика. А на нея и английският й не е перфектен,  както се вижда от сертификата, а българският й бил по-зле...

Това е страшна глупост.
Gigi-gagi, не се впрягай. Повечето тук много добре те разбрахме и мисля, че на доста от нас децата са както твоята дъщеря. Съвсем нормално е това, което казваш.
Никой нормален човек няма да си помисли, че дъщеря ти не знае български. И моят много мрази да чете на български, а съчинения на английски пише много по-добре и с много по- красив почерк, отколкото на български.
Аз като казах, че е добре който пише, да се информира, за да не подвежда, изобщо нямах теб предвид, не знам защо си помисли. Визирах други. Според официалната скала на Кеймбридж FCE с грейд А отговаря на САЕ с грейд С и толкоз. Тук бяха дадени и примери за университети, които приемат с FCE.
Абсолютно е вярно каквото каза Хоуп, че повечето искат ЙЕЛТС.
А в Германия всички уни се задоволяват с Дойче Шпрахдиплом 2, което официално е В2. Не ми е известно някой да иска ДСД 1, защото на немски почти никой ученик не може да го постигне. Илюстративно казано, макар и да има специфики, ДСД 2 е като FCE с грейд А.

# 620
Успех на всички деца, които чакат класиране! 🍀
Дискусията за сертификатите ми беше полезна, благодаря за споделеното!
Хубаво е да я има отново, когато ще е на дневен ред.
gigi-gagi сподели сертификата, за да онагледи мнението си и сподели, че не търси перфектност. Повечето деца (и моето в това число) се изразяват по-добре на английски, защото той е навсякъде край тях още от съвсем малки. И на моята понякога ѝ идва първо думата на английски и ме пита как е на български.

Моята дъщеря ще е в професионална паралелка. Тя я избра, защото отговаря на интересите ѝ до момента. Не е ориентирана с какво иска да се занимава след като завърши средно образование. Не искаше да учи в хуманитарната паралелка, защото профилиращите предмети са БЕЛ и история, а към последния няма особен интерес. При това положение мисля, че изборът беше разумен. Какво ще стане след 3-5 години не се знае, важното е да започне да учи сега това, към което има интерес.

Беше решила в 5 клас, че ще учи турски, започна онлайн, стигна донякъде, отказа се. Сега започна да учи японски в дуолинго, да видим докъде ще я докара. 😃

# 621
Извинете но ДСД2 е ниво С1. А някои университети искат ниво С2.

Относно специалности и чужбина, не знам дали ви тревожи рейтинг на университет в световни класации, качеството на обучение, практика по специалността, реализация. И не на последно място опитът, контактите, които се натрупват в чужда среда. Аз досега не съм чувала за библиотека със зали за учене, които по време на сесията остават отворени по 24 часа. И опашки пред тях. Напротив, тук съм чувала етикета 'зубър' и сентенцията 'полят изпит, взет изпит'. Ценностите сред бг студентите също не са за препоръчване. Чалга културата и облеклото на жените, които се обличат като уличници да не говорим.

# 622
Понякога се чудя откъде ви хрумват тези определения, които сипвате на килограм: “Ценностите сред бг студентите също не са за препоръчване. Чалга културата и облеклото на жените, които се обличат като уличници да не говорим.”.
Работя с доста млади хора, учащи в БГ университети - разкошни деца, свикнали да работят и да учат. Нито едно не съм видяла дори и да се доближава до чалга културата. Офисът ни е в центъра на София и излизам няколко пъти дневно по работа. Жени, които се обличат като уличници също не виждам..Напротив, облеклото по нищо не се различава от това на младежите на същата възраст във всеки един по-голям европейски град.

Последна редакция: ср, 05 авг 2026, 13:36 от silan

# 623
  • София
Понякога се чудя откъде ви хрумват тези определения, които сипвате на килограм: “Ценностите сред бг студентите също не са за препоръчване. Чалга културата и облеклото на жените, които се обличат като уличници да не говорим.”.
Работа с доста млади хора, учащи в БГ университети - разкошни деца, свикнали да работят и да учат. Нито едно не съм видяла дори и да се доближава до чалга културата. Офисът ни е в центъра на София и излизам няколко пъти дневно по работа. Жени, които се обличат като уличници също не виждам..Напротив, облеклото по нищо не се различава от това на младежите на същата възраст във всеки един по-голям европейски град.
И аз така. Много неприятно впечатление прави негативизмът към младите хора и обобщенията на едро.
А те са като всяко поколение - има сериозни и работливи, има и по-лежерни, буквално всякакви младежи.

# 624
  • София
Със сигурност разни лели като са ме виждали в тинейджърските ми години как съм облечена и гримирана са ме обсъждали, че изглеждам като уличница или непрокопсана, ама ей ме на, не пропаднах съвсем🤣. Да ги оставим децата на мира да се обличат и да живеят, както си искат. На нас дъртите не ни е работа, че чак и да ни пречи това.

# 625
  • Бургас
Има 4-то класиране. Успех!

# 626
Има ли приети? Похвалете се.

# 627
В РУО София няма нищо още

# 628
В РУО София няма нищо още

Има. Аз за София гледам.

https://www.mon.bg/novini/

# 629
  • софия
Класиране има, но ние записаните ще имаме видимост по-късно днес. Сега виждат само тези, които са подали за четвърти етап.

Общи условия

Активация на акаунт