Отговори
# 75
Според мен най-трудното е липсата на достатъчно подкрепа. Всеки има мнение – колко често да кърмиш, дали кърмата е достатъчно, кога да спреш  и така много лесно започваш да се съмняваш в себе си. Тогава имаш нужда някой просто да те успокои и да ти помогне.

# 76
Най-трудното в кърменето за мен е намесата на когото и да било в този процес на близост между майката и детето. Всяко непотърсено мнение, опитите да се вмени чувство на вина, обвинения и какво ли не, мен лично много ме нараниха.

# 77
Липсата на информация и подкрепа за мен са най-големият проблем. Имам две деца, ексклузивно кърмени. Не знам колко хиляди пъти съм била на ръба и благодарение на лекции и клипчета на Ася Демирева съм излизала от разнородни ситуации. Така кърмих първото си дете година и 3 месеца, а второто 2 години без няколко дни.
Благодаря за подкрепата и информацията! ❤️

# 78
Липсата на адекватна информация, веднага след раждането. Аз бях изчела и изгледала какво ли не преди раждането и въпреки това бях неподготвена и имах много трудности. Кърмих общо 8 месеца синът ми, като последните 4 само съм се цедяла с помпа.

# 79
Какво според вас е най-трудното в кърменето – липсата на информация и подкрепа, чуждите очаквания и мнения или чувството за вина? 🤍
Споделете с нас какво мислите и защо.

Предстои ми да се сблъскам с това предизвикателство. Колкото и да съм чела, да ходя на семинари, свързани с подготовката за бебето, нямам увереност, че знам какво да правя. За мен подкрепата и информацията още в родилното отделение ще бъдат важни.

# 80
  • на дъното
Информация има вече много в интернет пространството,но на повечето майки не им се занимава и предпочитат да си запазят бюста ,но не и да дадът най ценното на едно новородено.
Изключвам ако се налага по медецински причини .

# 81
Чуждите и собствените очаквания

# 82
Не успях да кърмя и с двамата си сина, а много опитвам и изминах труден път. Най-трудния момент определено ми беше чувството за вина.

# 83
За мен най-трудното в кърменето е прекалено многото информация и мнения навсякъде -  за 1 казус човек ще получи 100 различни мнения и препоръки и това дори затруднява процеса и взимането на най-правилно решение за проблема.

# 84
Най-трудно според мен е липсата на информация и подкрепа, както и чуждите очаквания.

# 85
  • Варна
Какво според вас е най-трудното в кърменето – липсата на информация и подкрепа, чуждите очаквания и мнения или чувството за вина? 🤍 Споделете с нас какво мислите и защо.

Според мен е най-добре жената да няма очаквания предварително за кърменето (и не само него). Бях си казала, че ако имам кърма, ще кърмя, ако не, не е проблем и няма да свърши света. За щастие имах кърма, но от дясната гърда бързо намаля, а остана основно от лявата. В резултат на това гърдите ми бяха доста несъразмерни и в първия момент се чудех какво става. Тогава започнах да чета по темата и разбрах, че едната просто е по-млекодайна от другата. Може би повече жени знаят това, но аз не бях от тях. То това го отчитам катоипса на информация и може би е добре да се говори и за него.

Чувство на вина, чуждото мнение и т.н. не са ме вълнували и не ме интересуват и до днес (почти 10 месеца откакто съм майка). Направила съм според момента, каквото съм могла и както съм преценила.  Кърмих 6 месеца.

# 86
  • София
Според мен, слабата психика и влиянието на близките, оказват огромно влияние. Виждала съм не една и две жени (млади момичета), които повлияни от баба/мама и тн. ми обясняват как много "водниста" им била кърмата и бебето било недохранено.
На мнение съм, че много малко са истинските причини да не можеш да кърмиш, а голяма част са удобните такива. Била съм на лекция за кърменето на Ася Демирева и винаги я препоръчвам на всяка моя позната, която ще ражда. Аз лично, с първото дете не успях да кърмя поради скъсена юздичка на бебето, но се изцеждаш и давах кърма до една годинка на детето. Втория път ми се получи без проблем, само е трудно да свикнеш с това "на поискване", но има ли желание, се намира и начин.

# 87
Най-големият проблем за мен е липсата на подкрепа и чуждото очакване. Всяка майка дава всичко от себе си и  дори да не успява да кърми, това не я прави лоша майка.

# 88
Чуждите упреци, очаквания и че ако не се нахрани бебето за 10 мин, няма да се получи ...

# 89
Най-трудно при кърменето е липсата на подкрепа. Така се налага майката да се справя съвсем сама с трудностите, които възникват.

Общи условия

Активация на акаунт