Витамин D - приемате го, но достигате ли достатъчни нива?

• 789
  • 113
  •   2
Отговори
# 45
  • София
Не съм се изследвала, но съм сигурна, че имам недостиг. Не смея да пия без лекарско предписание. Може би скоро най-после ще се изследвам.

# 46
Никога не съм изследвала нивата на витамин Д на мен или децата ми. Разчитам на това, че сме всеки ден навън поне за час зимата и почти полвин ден лятото. Не съм купувала добавки с витамин Д за мен, а за децата само в бебешкия период капки до около годинка.

# 47
Изследвах витамин D по препоръка на ендокринолог, заради проблеми, които имах и резултата беше стряскащ, лекарката каза, че не е срещала човек с толкова ниски нива. Пих лекарства 6 месеца- отново беше под нормата. Ендокринолога ме изпрати на ревматолог- изписаните лекарства не ми помогнаха. Отидох на друг ревматолог- този път влязох в долната граница на нормата. За лятото съм спряла приема на лекарства, на есен следва ново контролно изследване и то ще покаже как продължаваме.

# 48
Изследвала съм нивата си на витамин D и резултатът определено ме изненада – въпреки че живеем в страна с много слънчеви дни, нивото ми се оказа по-ниско, отколкото очаквах. Оттогава приемам витамин D и смятам, че е важно не просто да го приемаме на сляпо, а периодично да изследваме нивата си и да знаем дали това, което правим, наистина дава резултат. 💙☀

# 49
Моят Д е постоянно нисък, какво ли не приемам и с триста зора го качвам.

# 50
Да, преди две години ми откриха много голям дефицит на вит. Д и оттогава редовно го следя и приемам необходимите дози за мен

# 51
  • Враца
Не съм се изследвала.
Не съм приемала досега.

# 52
  • София
На профилактичен преглед ми изследваха витамин Д и резултатът беше “тежък дефицит”. Очаквах нивото му да е ниско, но не чак толкова. Купих витамин Д от аптеката, изпих една опаковка, но реших през лятото да не приемам.

# 53
От няколко години ежедневно приемам големи единици витамин Д (5000). Преди няколко дни го изследвах за пореден път и беше с прилични стойности. Но тръгнах от тежък дефицит.

Струва ми се, че който не е изследвал, няма нисък витамин Д.

# 54
Изследвам Витамин D всяка година, използвала съм де що препарати има на пазара, за съжаление, все още съм на долна граница. Бих се радвала да опитам този продукт.

# 55
Скоро не съм си изследвала Витамин Д, но най- вероятно са ниски нивата .
Не съм стриктна в пиенето му, което отчитам като минус. Най-често използвам под формата на капки в комбинация с K2.

# 56
Наясно съм, че от Слънцето можем да получим едва 10% от необходимото количество витамин D. Приемам зимата редовно, но нямам навика да си изследвам нивото в организма.

# 57
Изследвам си витамин Д, нисък ми е. Усещам го най-вече с постоянна умора и липса на енергия. Сега лятото съм спряла приема и гледам да се пека повече на слънце. През другото време пия.

# 58
Изследвали ли сте нивата си, какво ви подтикна да го направите и изненада ли ви резултатът? Приемате ли витамин D сезонно или целогодишно и проследявате ли нивата си с последващо изследване?
Изследвам ги само по препоръка на лекар. Два-три пъти годишно. Резултатите са били и в норма, и под нормата. Във вторият случай започвам да пия Витамин Д по лекарска препоръка и по-дълго, няколко месеца поне, не целогодишно.

Ако досега не сте ги изследвали, разкажете ни как решавате кога да приемате витамин D и какво бихте искали да знаете за проследяването на резултата.

Пия винаги след изследване на витамин Д.

Последна редакция: пн, 17 авг 2026, 14:14 от beauty_magnolia

# 59
🔵 Изследвали ли сте нивата си, какво ви подтикна да го направите и изненада ли ви резултатът? Приемате ли витамин D сезонно или целогодишно и проследявате ли нивата си с последващо изследване?
- не, не съм ги изследвала

🔵 Ако досега не сте ги изследвали, разкажете ни как решавате кога да приемате витамин D и какво бихте искали да знаете за проследяването на резултата.
- през зимните месеци приемам, тъй като лятото съм често на плаж; През какъв интервал е добре да правят изследвания с цел проследяване на резултата?

Общи условия

Активация на акаунт