Съпруг с наднормено тегло.

• 5 959
  • 208
  •   6
Отговори
# 195
.... не е нормално жени по 160 см и 65 кила да ми казват, че са с нормално тегло, че и с повече кила го казват.
Не е точно така, зависи от костната струтура, както и от съотношението между мускулна и мастна тъкан.

Tова за мускулната маса и аз го казах, ама тук едва ли има толкова вманиачени културистки. То и бате Арни при ръст 185 - 188 е тежал близо 120 кила без да е дебел, нали? Ама не говорим за такива хора.

Иначе колко е трудно да се свалят кила знам. И затова от първостепенно значение е да не се допуска да се наложи сваляне. Тогава може и да се хапва повечко без последици от време на време. Това е, защото мастните клетки са нещо като торбички и ако веднъж се появят после при диета се изпразват, ама не изчезват. И само с едно преяждане се запълват и вдигаш 1 или 2 кила. Аз, някъде около 45-тата си година, допуснах известно натрупване на такива  "пликчета" и сега няма отърване, та ми се налага да внимавам. Но то е защото винаги съм била слаба и не се усетих навреме, че с възрастта се налага ограничаване. Ама пак не беше фатално.

# 196
Не е вярно за закусването, много хора просто не са гладни сутрин. Като малка ми се е гадело като ме караха да ям.

Няма правила - всички са различни. Единственото правило е calories in, calories out. Със записване. На много хора сигналите за ситост и глад са каша.

# 197
За записване има доста приложения, може даже и бар код да сканират. И е хубаво и да се тегли всичко с везна поне няколко дена, за да се придобие реална представа

# 198
  • Шоплука
И в 300 кг тяло - трябваше да водят дневник на храненето и после да смятат калориите, една от тях с мерителна лъжица като започна да овкусява салатите, а не да ливва отгоре сума ти марината, започна да си дава сметка за т.нар. скрити калории.
Аз съм също вечерният човек - да се приуча да закусвам ми беше смърт, та почнах първо с плод, после с една бисквита, докато приуча организма да търси храна и сега вече си закусвам по план - две варени яйца, домати и две малки филии хляб.
Прави ми впечетление, че не се тъпча на обяд, а вечерята се редуцира също.
Процеса с контрол върху храненето е много сложен и дълъг.

# 199
Да, според мен единственият начин е да си записваш. Аз съм кльощава, в момента тренирам за мускули и трябва да ям повече. Няма начин да уцелвам на око въпреки че въртя само 7-8 вида вечери сигурно. Следя си всеки ден протеин, калций, фибри и т.н.

Мога да препоръчам Cronometer. 😁 На око може да си 500+ калории нагоре - от олио за готвене, сосове, и т.н.

Но е сложно ако готвиш засукани манджи или ако някой друг готви е направо невъзможно да си точен...

# 200
Да, записване дали в тетрадка или приложение е добър вариант.
Но въпроса е човек да осъзнае, че има проблем.
Тази моята колежка съм и предлагала да си следи поне калориите.
Ами не, вика то няколко солетки, как пък ще ги следя и записвам.
Тя можеше да изяде 8 толумбички и на другия ден ще ти каже, че сладко не обичала и яде като мишчица.
То и аз съм била такава.
Аз даже смятах хляба за протеин и като ме питат разни хора ям ли протеини потвърждавах.
Ама една позната като ме попита какъв протеин и  като почнах да и казвам хляб и ми тегли едно конско, после лекция.
Заслужено.
Та тръгнах да питам гугъл що е въглехидрат, що е протеин и т.н.
Майка ми се смее като ме види как с лъжичка си сипвам зехтина в салатата. То даже не и пълна лъжица.
А тя олива доволно, чак ми става лошо.

То и чат ги пити може също да ги сметне мисля.
Приложения ползвах и аз в началото да видя макросите. Сега вече не ми трябва.
А иначе само на близки може да кажа да отслабва.
Примерно на майка ми и дудна на моменти.

# 201
Всъщност доста хора си мислят, че "солетките" са нищо работа, един вид - какво толкова. Може би, защото не изглеждат като мазна и тежка храна, но реално хич не са малко калории. Като се замисля, в ранните си студентски години със солети и чаша кисело мляко вечерях. Бях слаба като глист тогава. На обяд хамбургер, вечер солети.

# 202
Хората със зависимости неглижират количествата и честотата,преди дълбоко да признаят,че имат проблем.
Когато признаят за себе си проблемът, може да се очаква резултат от терапията и влизане в нормата.

# 203
Засуканите манджи пак могат да се мерят. В my fitness pal има опция за рецепти

# 204
Хората със зависимости неглижират количествата и честотата,преди дълбоко да признаят,че имат проблем.
Когато признаят за себе си проблемът, може да се очаква резултат от терапията и влизане в нормата.

Абсолютно.
В случая на авторката и това липсва.
Ама мъж е все пак. Голямо его и простоват, обижда авторката и другите дебели.
Много е далеч от осъзнаване.
Иначе едно ще кажа, досадно е да се повтаря до откат както вика Лоли назад - дебел си, отслабни. Това нещо има обратен ефект.
Все едно като съм пушила и някой като ми е повтарял - спри цигарите и аз да го послушам.
Няма такъв случай. Всеки пушач ще тегли една и даже ще му се припуши повече.
Това са лични решения. Той си има правото да се тъпче.
Ама и авторката има право да го напусне.

# 205
Човека има сериозен проблем и трябва да се подходи сериозно - тъпченето с храна е също толкова вредно, колкото пушенето/пиенето. Ако мъжа ти не иска да остави жена вдовица и деца сираци, в близките 5-10 години, да се вземе в ръце. А Вие, неговите близки, трябва да го подкрепяте/помагате, но стимула/волята трябва да си дойдат от него.
Първо, не е лошо да си направи пълни изследвания, да види какво му се случва в тялото. Такъв апетит, може да подсказва за някакъв скрит проблем.
После, да се замисли какво и доколко го стресира/притеснява - стреса избива/се отразява на всеки различно.
И, чак след това, да се потърси адекватна помощ - най-добре, личен треньор, който да му изготви личен план - на хранене + на тренирочки, който да се следва/изпълнява стриктно!
Мъжете сме адски сдухливи, като става дума за здравето, особено ако ножа опре до кокала, а и стига да си обича и децата, така поставен въпроса би трябвало да го постресне малко!
Успех!

# 206
Тъпченето е вредно, но цигарите са по-вредни и за разлика от пушенето вредят и на тези около пушача. И да я остави вдовица след 5-10 години? Айде стига, много малко е вероятно това. Колко дебели хора има и повечето не си отиват на 40 от болести от затлъстяването. Отнемат време те. Митьо Пищова на 70 е починал, а не беше фиданка

# 207
Не е само това, ако жената качи толкова той няма да я харесва, може и любовница да си хване, мъжете са го споделяли тук. Но тя трябва да го търпи такъв и секс да правят, че и да му реже моркови. Какво е това неуважение към партньора да се тъпчеш, не му ли е неудобно поне малк

# 208
  • гр.Пловдив
Нищо не се споменава какво работи човечецът и как се справя на ежедневна база с работните ангажименти?
Акцентира се само на почивката ,ама тя надали е само от нейната заплата...

Общи условия

Активация на акаунт