Евровизия (тема 38) - Burgas 2027

• 1 838
  • 88
  •   25
Отговори
# 45
И аз мога да питам Gemini 😃 Даде ми 18 500 стаи в София срещу 6500 в Бургас. Питала съм само за града, не за цялата област.
Скрит текст:

# 46
Несебър, Слънчев бряг, Равда, Св. Влас   142 559
Созопол, Черноморец, Каваци и Дюни   приблизително 20–30 хил.
Общо крайбрежна зона   около 186–196 хил., потенциално над 200 хил.
Какъв Несебър, каква Равда, какъв Св. Влас, какви 5 евро?  Не отиваме на морска почивка, на море... а на Евровизия, която ще се проведе в град Бургас. Финалът свършва в 2 през нощта. Как точно да се придвижа до Св. Влас ,след като ме пращате там?
Обикновено такива съвети дават хора, които изобщо и не възнамеряват да отидат, а само дават акъли на останалите какво правят. Искам да видя как @Cygnus ще си направи резервация в Сл. Бряг, Созопол, Каваци, Дюни и ще ходи на Евровизия в Бургас и после като свършат полуфиналите в полунощ и финалът в 02 ч... просто да видя как ще се прибере до Слънчака или Каваци/Дюни. Само си го представям. Понякога се пишат небивалици, просто ей така, да се каже нещо. Реалистично  и в детайли малко хора го мислят.
Може и чартъри да пуснат специално за Евровизия, но и не мисля че прекачванията ще спрат феновете.
Кой пътува с "чартъри"? Не говорете небивалици. Чартърите се ползват от туристическите агенции, за продаване на пакети почивки. Обикновен човек не може да си купи чартърен билет, реално не се продават по сайтовете на авиокомпаниите.

# 47
13 200  (срещу 35 000 в София), но само на 10 мин започват курортните комплекси, а при София започва Костинброд, Елин Пелин, Перник с огромни, предполагам, хотелски бази и комплекси за настаняване на десетки хиляди гости.

Всъщност EBU  е решило, че няма как да стане в София, и да ни убеждавате нас как може, все тая. Поне от тази дискусия ни се изясни защо е взето това решение, а не че еди кой си иска да накриви капата на еди кой си. Дрънканици по български.

Последна редакция: пт, 14 авг 2026, 16:29 от Cygnus

# 48
Подпитах чат Chat GPT за броя стаи в 4 и 5 звездните хотели само в Бургас и то ми наброи към 570. Конкретно и само за делегациите. Не легла, защото обикновено при такива бизнес пътувания не е удачно да сложиш хед ъф делегейшън да е на съседното легло в същата стая с изпълнителя или хед ъф прес примерно. Дано им стигнат.

# 49
Базел е голям колкото Бургас - щом те се справиха, и Бургас ще се справи (даже няма да споменавам София - много по-малки градове са домакинствали).

Наистина няма смисъл да дъвчем леглова база и транспорт (би било тъпо, ако не организират допълнителни бусчета до курортите, за да избегнат задръствания и хаос).

Надявам се след това да ни спихне и ентусиазма за победа в Евровизия - наистина не трябва да ни е фиксидея Joy

# 50
Базел е голям колкото Бургас - щом те се справиха, и Бургас ще се справи (даже няма да споменавам София - много по-малки градове са домакинствали).

Наистина няма смисъл да дъвчем леглова база и транспорт (би било тъпо, ако не организират допълнителни бусчета до курортите, за да избегнат задръствания и хаос).

Надявам се след това да ни спихне и ентусиазма за победа в Евровизия - наистина не трябва да ни е фиксидея Joy
Именно. Това се случва веднъж в живота, ако пък не пуснат една денонощна линия до Слънчев Бряг. Същото е като как ще се придвижат от Арена Армеец до Люлин, естествено че метрото щеше да върви цяла нощ. (да не говорим как щяха се изнизват всяка вечер по тротоарчето с драките към колелото на авиацията. Ей това + строежа на метростанцията отсреща и руините на плувния комплекс по-долу ме притесняваха дали щяха да имат време да оправят като визия).

# 51
Разбира се, че ще организират допълнителни транспортни линии до курортите, не знам как изобщо някой е решил, че ей така ще зарежат туристите да се спасяват сами. Това вероятно е едно от първите неща, за които ще се мисли.

# 52
Около София в Перник например има само един хотел на четири етажа с по три стаи.

Другият проблем в София е че половината от хотелите са скъпарски с четири или пет звезди.

# 53
Всъщност EBU  е решило, че няма как да стане в София, и да ни убеждавате нас как може, все тая. Поне от тази дискусия ни се изясни защо е взето това решение, а не че еди кой си иска да накриви капата на еди кой си. Дрънканици по български.
Нито EBU е взело еднолично решението за Бургас, нито някой е казал, че “няма как да стане в София”. Нека се придържаме към фактите.
Също и не разбрах как решихте, че дискусията за леглобазата била изяснила всичко, ама как да е.

# 54
Решението България да не е София се взима много преди да изтипосаш най-мащабния международен конкурс извън нея. Аргументи за рента кари, влакове, настаняване в курорти на десетки километри, дневен транспорт, който да ги свързва, що остава за нощен извън и междуградски след всяко шоу с капацитет 15 000 души, триста прекачвания от потенциални други летища могат единствено да дойдат от българи, на които не им се налага да го планират и разчитат на това, камо ли да пътуват и да се прибират с други 14 999 човека по едно и също време. Струва ми се, че трябва да идват и от хора, които не живеят и не преживяват българската инфраструктура ежедневно. Това ли ще вдигне туризма? Само да не го досъсипе след края на събитието.

На хартия идеята за децентрализация е много миличка само дето не се реализира с простото решение да проведеш Евровизия там, а много преди това. Хубаво е да се помисли за чужденците, на които изобщо се разчита да я финансират.

Последна редакция: пт, 14 авг 2026, 17:49 от sleuth

# 55
  • София
Като ви чета споровете, като че ли очаквате половин Европа да се пресели на Евровизия в Бургас.

# 56
Няма значение колко е малък. До Базел има немалко полети, за разлика от Бургас. Аз съм ходил в Базел няколко пъти. Близо е и до Цюрих, и до Берн, и до Фрайбург (Германия). Демек... добра свързаност!
Тук бургаският кмет ти говори за придвижване от Истанбул. Смях в залата. Поне до Истанбул летят самолети от цял свят.  До Варна са доста малко през май. А пътят Варна-Бургас да коментираме ли?
Нелепо е да се дава сравнение с Базел! Кацаш в Базел и отиваш до залата. Кацаш в Цюрих и за половин час с влак си до залата в Базел. Тук кацаш в Истанбул или София. Разликата е очеизвадна... Това решение на БНТ беше просто взето на инат.

Иначе, както писах и в предната тема, 1993 домакин е градчето Millstreet в Ирландия, с 1722 жители. Ама е близо до летище Корк, вторият град в Ирландия.

# 57
  • София
Нито EBU е взело еднолично решението за Бургас, нито някой е казал, че “няма как да стане в София”. Нека се придържаме към фактите.
Също и не разбрах как решихте, че дискусията за леглобазата била изяснила всичко, ама как да е.

(обикновено изобщо не го правя в темите, ама направо ме "изнудвате" - умишлено слагам дълъг цитат)

Ами, разбира се, питам Cygnus:
Какво ни се "е изяснило", кой го е "изяснил", защо, по какви критерии е станало. EBU нищо не е решило еднолично. Пишете ей така. Ако можете Вие да дадете отговорите - дайте ни ги, моля!

ПП. Последните писания вече направо визират започналата подготовка. Всички питащи да пи... ят студена вода.
Подготовката за "Евровизия" започва, ще се коригира акустиката в "Арена Бургас"
(от текста на мен ми се струва, че със залата нещата ще са наред)
https://www.mediapool.bg/podgotovkata-za-evroviziya-zapochva-sht … s-news386549.html

Последна редакция: пт, 14 авг 2026, 17:57 от EmBrother

# 58
А защо да не кацнеш директно в Бургас?

# 59
Не е цяла Европа, но последната Евровизия, която даже претърпя някакъв опит за бойкот (колкото и смехотворен да е бил) имаше 150 000 посетители директно асоциирани с Евровизия. То само делегациите са 10 000 човека.

150 000 души да ти се изтупат за една седмица хич не е лесно, особено като почти всички остават за финала, така че не е като на друг тип състезания, където хората идват да гледат един мач, щото за него са си купили билети, тръгват си и после идват други за друг мач. Но аз имам съмнения с тази спекула на хотелите (и сега в Бургас, и в нощта на победата в София, когато софиянци си мислиха, че са сигурни домакини), че наистина ще дойдат 150хил души.

Общи условия

Активация на акаунт