Евровизия (тема 38) - Burgas 2027

• 33 802
  • 807
  •   1
Отговори
# 495
нещо това с Инстанбул ми се вижда странно - вярно че има проверки - лудница ще стане, да се скипнат пък не става да не повторим Сеута. Турците проверяват и на влизане.
Е ти пък, нищо не каза...  Нищо общо нямат двата случая. Май не минаваш често тази граница.
Този юни е обслужило около 324 ХИЛЯДИ (пиша с главни букви, че някои са убедени, че са само три цифри). Делете на 7 за ден. Според ИИ на 26 юли са преминали 25000 пътника за ден.
За пореден път да кажа: ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА между ОБЛАСТ Бургас и ГРАД Бургас.  Тези 324к са разпределени в над 10 курорта, от Обзор до Синеморец. Евровизия е в град Бургас. Не идват хора за морски почивки, а за 1-2 дни в Бургас. Някои и 3-4 дни. Малцина са милионерите, дето ще останат 7 дни... като изключим xиляди журналисти и хора от екипите/делегациите.
И стига с този ИИ. На мен не ми е критерий изобщо. Имаме си глави на раменете. И никъде не е казано, че в ИИ пише винаги истината. Обикновено излизат глупости на колелца.

# 496
Ползвах ИИ като търсачка. Твърди, че цифрите са от Фрапорт. Не съм го карала да мисли.

https://www.fraport-bulgaria.com/bg/business-services/aviation-s … ffic-figures.html

# 497
Не се спря повтарянето, че не можем да посрещнем като летище туристите, а това не е така.
То посрещането не е проблем, но няма да има толкова полети, че да се достигне до края на капацитета. На мен ми е смешно как в последните дни има репортажи от летището в Бургас как можело да посреща по 21 полета в час. То нека си може, АМА НЯМА ДА ИМА ТОЛКОВА ПОЛЕТИ. Проблемът не е във възможностите на летището, проблемът е, че никой не иска да каца там през май. И понеже Луфтxанза/Дискавър, Австрийските и Турските летят до Варна през май месец (а тези авиокомпании имат връзка с почти целия свят) най-вероятно доста xора ще си вземат билети с прекачване до Варна.
От много години се наблюдава тенденцията да няма полети до нашето море от други морски държави, и има логика. При нас идват туристи от държавите, които нямат море (или са студени държави).. Чеxия, Полша, Прибалтийските, Словакия, Германия, UK....  Почти няма полети Южна Европа,  от Португалия, Испания, Италия, Франция, Албания, Черна гора... Те си имат морски курорти.  В последно време пуснаxа полети от Италия и до Варна, и до Бургас, което е добре.  
Виена не е била удобна на всеки, но е била неудобна за МНОГО по-малко хора, отколкото Бургас е неудобен.
Точно така. И то не само защото е столица, а просто тяхното летище е xъб на Австрийските авиолинии, които правят връзка с цял свят, ами и десетки, десетки авиокомпании кацат във Виена. Само вижте дестинациите на летището и сравнете с тези в Бургас през май месец. Смях в залата!

# 498
Не могат да се сравняват бройките туристи в пика на лятото с тези през май. Да не говорим, че сега масово са организирани почивки, от летището се извозват директно към курорти и хотели, а за Евровизия основно ще са множество соло пътуващи или малки групи, които ще искат да са в Бургас, а не на ичка си лелина в Китен.

# 499
Точно така е. Като почнат някои... онзи ден слушаx Румен Драганов, този "спец по всичко", как обясняваше, че Приморско имало перфектни възможности да посрещне гости от Евровизия! ПРИМОРСКО! Дето е на 51 км от Бургас! И какво? Да идат xората на полуфинала до полунощ или на финала до 02.00 ч през нощта и после да се прибират в Приморско? Grinning Grinning Grinning Grinning  
Споменава се Истамбул от зоп за не би да направят трафик на летище София и Варна.
В ИстаНбул кацат самолети от целия свят. Само Турските авиолинии летят до над 150 държави. Отделно колко авиокомпании кацат там... Това е най-големият xъб.
Друг е въпросът, че ще отнеме до 7 часа да стигнат от Истанбул до Бургас... и в  тази връзка, то по-удобнро от София, нищо, че има по-малко полети от Истанбул, но поне Европа я покрива. И Израел де Grinning

# 500
  • София
Това с Истанбул нямам идея кой го измисли ама наистина е голяма измислица.

> София – Бургас: ~360 км (изцяло по магистрала „Тракия“)
> Истанбул – Бургас: ~340 км (по тесни пътища през Странджа)

Разликата е, че от София караш само по магистрала за под 3 часа и половина и нямаш граница.

Докато от Истанбул пътуването е:
> Визи и паспорти: Излизаш от Турция и влизаш в ЕС (Шенген) — това са две митници.
> Опашки по границата: На ГКПП Малко Търново автобус може да виси от 1 до 3 часа за проверки.

Пътят: От турска страна и през Странджа пътят е с завои и далеч не е магистрала.

# 501
  • Варна
Кметът на Бургас го спомена.

# 502
Виена географски е в центъра на Европа. Не мисля, че е има изобщо държави, за които Австрия да е била неудобна дестинация. За много от тях София обаче щеше да бъде - не съм сигурна дали имаме директни полети от Северните държави (освен до Дания), с Испания връзката ни е слаба (в смисъла на скъпа и неудобна, често и без директни полети), а повечето статистики през годините са посочвали, че от тези страни идват най-много туристи за Евровизия.

Истанбул е друга бира, това е едно от най-оборотните летища на планетата и е нормално да се колаборират с него. Официална колаборация със софийското е ненужна, защото са в една държава и двата града са свързани с магистрала от-до.

Обаче наистина има нещо важно за отбелязване - Турция не е в ЕС и не е в Шенген. Има държави в Европа, които дори са във визов режим спрямо Турция, но повечето изискват "само" паспорт. България и Германия са ясни, ние сме само с лична карта, но не е такъв случая за всички държави. А и все пак колко хора с българско гражданство ще идват от чужбина в Бургас и ще трябва да изберат Истанбул за прекачването, за да се назовава това, че ни е нужна само лична карта.

# 503
Всеки голям град ‘си ходи’ с определен контингент и колкото по-голям е градът, толкова контингентът е по-голям и разнороден.

Аз се чудя дали ще пуснат някакъв обществен транспорт от Бургас за Созопол, Царево и прочие покрай Евровизията. Май се говореше за нещо такова.

И дали имате идея кога ще пуснат билетите? Записала съм се в сайта на Евровизия като голяма фенка. Заформихме се една група колеги, приятели и роднини желаещи и се опитваме да измислим някаква логистика.

# 504
Въйййй, вземам си думите назад! Не е вярно, че има пияници и бездомни на Централна гара! Много си е чисто и спретнато даже.
Много прекаляваш. Вместо да повтаряш едно и също, дай 200-300 евро за самолетен билет до почти всеки голям европейски град и виж там какво е по гарите. Това, че в Бургас са останали 50 000 човека, защото заплатите са ниски и никой бездомник няма да лежи по вашите гари, щото няма кой да му даде пари, не е някакво постижение за града.

Т.е. не е лъжа, това което пиша, но ако може да не го коментирам?! Благодаря за потвърждението, вече ще си мълча.
Между другото и бездомни кучета няма в Бургас. За това какво е обяснението - заплатите на хората са ниски и няма кой да им дава храна?
Някой да е отрекъл, че има бездомници по гарите? За съжаление има и не само там, разходи се до джамията 1 км по-надолу и ще се почувстваш сякаш си където и да е, но не и в огромна европейска столица.
София има десетки проблеми. Има много градове в България, които са поддържани в пъти по-добре от София, но за съжаление фокусът на държавата е единствено в столицата и като такава тя е най-развита и най-добре функционираща за редица неща, едно от които са големи международни събития.

Бургас е много добре управляван град. Аз въпреки че се интересувам много от новини и чета много информация, не мога да се сетя за нито един проблем на града, който да пречи на жителите, освен наистина лошото шофиране, което вече споменах (неспецифично за града и незабележимо извън летния сезон). Но всеки малък град - бил той Бургас, Инсбрук, Йорнсшьолдсвик или който и да е, е неподходящ от Евровизия или поне със сигурност по-неподходящ от съответно София, Виена, Стокхолм/Малмьо, които "на хартия" по-сериозните фаворити за съответното домакинство и някои от тях спечелиха. Това ви казваме през цялото време, а вие си балалайствате за кучета и бездомници. Ми и в Букурещ има бездомници - по тая логика като спечели Румъния, да пратят Евровизия в Клуж-Напока, нали има пословично добро управление и няма бездомни кучета. Но не е това важното за Евровизия.

# 505
На мен впечатление ми направи не толкова мръсотия и бездомници, колкото разруха, все едно години неподдържаност. Примерно стърчащи ръждясали винкели на някакъв тротоар в що годе централно място, примери безкрай. Ходих до един от големите софийски университети, ми то вътре само дето не не се пукаше мозайката и не никнеха треви между плочките. и т.н. Казвам го с болка, а не с подигравка и с абсолютното осъзнаване, че тази разруха въпреки всичко ми е по-приятна от излъскана и подредена, но извратена в съвсем друг аспект европейска цивилизованост в други страни.

# 506
@Clouded,
беше попитала за позицията на Иван и Андрей от видеото - те също заеха позиция Бургас, като за основен аргумент изтъркаха залата и легловата база. За залата мога да се съглася, въпреки, че очевидно не са наясно с конкурса, щом смятат "Зелената стая" за Бекстейдж - разбирам ги, но не е съвсем точно. За това как смятат легловата база също не съм съгласна с аргумента им - хем било хубаво да е в по-малък град, че всичко да е компактно, хем пращат гостите да спят извън града. Странно ми е, но разбирам и че не искат да допринасят към спора и драмата, а по-скоро да ги потушат. Не вярвам да бяха направили същото видео, ако изборът беше друг.
Хубаво, че включиха изказване на минувач, който припомни кой и как е построил залата в София - за изключителното ѝ оскъпяване, въпреки огромните компромиси с функционалността ѝ, които направиха по време на строежа. Като цяло, обаче, не бих препоръчала да се изгледа епизода - на доста моменти доста изпростяха в коментарите си.

Долу графики от видеото, но не е нещо, което до сега да не се е обсъдило 1000 пъти тук.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 24 авг 2026, 12:18 от Модератор Никол

# 507

Прави ми впечатление, че хора, които последната половин година не са били активни в темата (аз поне от толкова време съм тук) много активно и "компетентно" се изказват за това кой град е по-подходящ за Евровизия, но не взимат никакво друго отношение по какъвто и да е друг въпрос свързан с Евровизия.

Това пък си е абсолютно нормално. Евровизия за пръв път ще е в България. И понеже страната ни е ...да кажем бедна в някакъв аспект, сме много по-уязвими, много по-лично става всичко. Става въпрос директно за самооценката ни, за дълбока болка, която може и да бъде поизлекувана с точно евровизия (колко буквално ЕвроВизия, да бъдеш изложен на показ). Колко виенчани според теб са писали по форуми и са се притеснявали лично дали залата им ще издържи на напъна и т.н. и т.н.

# 508

Факт е, че всеки си налага мнението, но аз това го третирам като спора за плоската земя - има очевидна истина и тя е, че Бургас беше избран не заради предимствата си (каквито в контекста на Евровизия са нищожни), а заради политически схеми. Недоволството ми от тази справедливост е една от причините да се паля толкова.

Аз също се паля, защото искрено не вярвам в тази нагласеност и искрено смятам, че в този контекст и двата града са равностойни. Казвам го като човек, гласувал за Терзиев, който не си паркира колата по тротоарите и е доста съвестен гражданин на София. Това е.

# 509
Прави ми впечатление, че хора, които последната половин година не са били активни в темата (аз поне от толкова време съм тук) много активно и "компетентно" се изказват за това кой град е по-подходящ за Евровизия, но не взимат никакво друго отношение по какъвто и да е друг въпрос свързан с Евровизия.
Това пък си е абсолютно нормално. Евровизия за пръв път ще е в България. И понеже страната ни е ...да кажем бедна в някакъв аспект, сме много по-уязвими, много по-лично става всичко. Става въпрос директно за самооценката ни, за дълбока болка, която може и да бъде поизлекувана с точно евровизия (колко буквално ЕвроВизия, да бъдеш изложен на показ). Колко виенчани според теб са писали по форуми и са се притеснявали лично дали залата им ще издържи на напъна и т.н. и т.н.
Това е много добър повод да работим над самооценката ни Simple Smile
И знам, че ми е лесно, като човек, живеещ в чужбина, но това ми дава и перспективата, че нещата не са чаааак толкова зле в България, колкото ние си мислим и колкото вие тук ги описвате. Познавам много чужденци, минавали през България, и никой не ми е говорил за дупките по улицата, клошарите или боклука. И защото на мен като българка ми е трудно да се ориентирам в София (сори, ама има нещо сбъркано с метрото и изходите му), никой не ми е споделял за трудности.. дори казват, че кирилицата не била проблем и имало достатъчно инфо на английски.

Та споко, няма да се изложим пред чужденците - и в единия и в другия случай Simple Smile
Също така, има ОГРОМНА разлика между това да живееш някъде и да минеш от там за една седмица. Аз съм убедена, че ще се справим, но моето лично мнение остава, че можеше и по-добре да е, ако беше в София и съм огорчена от непрозрачността на избора (споменавам го само като лична позиция, отдавна не споря по темата).

Общи условия

Активация на акаунт