🏋Как тренирам - 34 💪

• 2 204
  • 50
  •   2
Отговори
# 45
  • Бургас
Vetrena, чудесни резултати,  поздравления!
Макадамия, твоите също! След всички здравословни премеждия е страхотно, че си успяла да се върнеш към стария ритъм. Не се съмнявам, че си в топ форма.
Относно скенерите, мисля че е въпрос на настройки и софтуер само.
Аз лично миналата година изследвах костна плътност на същото място в София, както и body composition. Просто са две различни изследвания на един и същи скенер и се направих 2 теста един след друг, като ме питаха предварително дали съм ок с "двойно" облъчване.
Предната година в Бургас пък при иследване на костна плътност питах дали мога да проверя и % мускули, мазнини..., но ми казаха, че не са закупили съответния софтуер иначе самия скенер има възможност да го прави.
Тренировките за момента са ми по-лежерни, домашни, йога, крачки почти не правя, че жегата е ужасна.

Последна редакция: пн, 31 авг 2026, 21:02 от sunny-n

# 46
  • Варна / UK
Във Варна, в "Майчин дом", скенерът измерва и костна плътност, и телесен състав. Сега Sunny като спомена - да, на два пъти сканира + скенер на китката отделно (накара ме да седна). Не помня дали не сканира отделно и само тазобедрената става.
Ето това е изследването:
 Початих си аз с Chat-чо:grinning: днес, намери точния скенер - OsteoSys PRIMUS whole-body DXA, рови в сайта на производителя. Разясни ми моите резултати.
Питах дали скенерите, които мерят само телесен състав са по-добри от комбинираните за мерене на телесната композиция - каза - не.
Аз, честно казано към момента малко се вълнувам, да не кажа хич, за телесния си състав. Тренирам, имам сила, харесвам си се. Но ще следя през няколко години костната плътност, че с навлизане в меното нещата много се прецакват без ХЗТ (още не съм си намерила моя доктор по този въпрос; то и още не съм в мено...).
Аз миналата седмица почнах тренировки -
вторник - гърди естествено Joy ;
Скрит текст:

сряда - гръб;
четвъртък - крака;
петък - почивка, че ме хвана яка мускулна треска (но направих и фундаменталната грешка да не изляза на разходка - още по-зле бях на следващия ден)
събота - рамо (това е комбинирана тренировка и с др. упражнения)
неделя - крака.
Днес - на кино довечера Grinning, обаче вече разходих кучето, раздвижих се.
Macadamia - само такива резултати от холтера ти пожелавам оттук нататък - да си здрава, права и корава Hands Muscle Simple Smile Heart

# 47
Чудесни резултати, Ветрена! Повод за гордост.
Имаш ли и предходна година да сравняваш или ти е второ измерване?

Какво промени през последната година - като тренировки, хранене, възстановяване?

# 48
Ветрена, страхотни и напълно заслужени резултати!
Стана ми любопитно, нали не греша, че каза, че RMR e същото като миналата година. Т.е. промяната от 1.5 кг мускули не оказва измеримо влияние на RMR?

Макадамия, много се радвам и за твоите новини!

RMR ми беше почти същия (ок. 1449 kCal), така че догодина няма да правя.
PS Куриозно съвпадение имаме Grinning
И моят RMR миналата година на същото място е бил 1449 ккал!

# 49
Макадамия, браво, браво, все така да те слуша сърцето - и буквално, и преносно Heart Eyes

Благодаря за поздравленията, момичета Kissing Heart
Радвам се много и малко се гордея, признавам си Blush
За жена, идваща от род на екстремно болни от евфемистично наричаните "болести на цивилизацията" хора и буквално първата с нормално тегло, съм щастлива, че положението е такова, каквото е.

Имаш ли и предходна година да сравняваш или ти е второ измерване?

Какво промени през последната година - като тренировки, хранене, възстановяване?

Второ измерване беше.
Промените по отношение на спорта бяха главно в посока увеличаване на тежестите и намаляване на повторенията. Поне 9 месеца тренирах така, преди през пролетта да сменя тактиката за 3 месеца, след което отново съм на тренировки с променлив интензитет - ту от единия вид, ту от другия.
Втората основна промяна бе намаляването на кардиото. Аз трудно правя мускули, а много обичам високоинтензивното кардио, но прецених, че трябва да го намаля. В зона 2 пък правя от дъжд на вятър. Тренировките на Карълайн, дори изцяло силовите, тренират много добре и сърцето. Няма как да е иначе с тези кратки почивки между сериите.
Промени в храненето направих само през пролетта, когато бях 2 месеца на сериозен за мен калориен дефицит - високи протеини, много орязани мазнини и ротация на въглехидратите.

Цитат
Стана ми любопитно, нали не греша, че каза, че RMR e същото като миналата година. Т.е. промяната от 1.5 кг мускули не оказва измеримо влияние на RMR?

Agent, хаха, симпатично съвпадение Hug Наистина разликата при мен е пренебрежимо малка - миналата година RMR беше1424, а сега - 1449. Да не забравяме обаче, че за разлика от скенера, в тази метрика се включват и разни моментни фактори. Едно повишаване на пулса в момента, защото си притеснена или развълнувана и не можеш да се отпуснеш добре, или учестяване на дишането, защото е много трудно да дишаш с този мундщук в устата и запушен нос, могат да се отразят на резултата - специално питах дали е така. Така било. Аз миналата година бях доста притеснена, си спомням и това изследване ми беше гадничко. Не колкото VOmax, но почти Joy

# 50
  • Г. О.
Здравейте. В нашия град нямаме Dexa скенер, за жалост, а само правят измерване с Tanita. Миналата седмица бях на такова изследване, не знам доколко е вярно. Всичко ми е в норма, само костната ми плътност е 23 %, а трябва да е поне 24%.
Аз искам да питам нещо на свой ред: Защо навсякъде препоръчват да се прави кардио в зона 2 (примерно, 30 минути с пулс около 120)?Защо да е по-добре така, вместо високоинтензивно кардио или интервално за 20 минути?

Общи условия

Активация на акаунт