Отговори
# 30
@ И П Непоискан а и като прегледах някои други публикации, явно неуместен. Когато има повече от един абзац, обикновено се разделят с един празен ред, за да се чете по-лесно.

Преди да правите заключения дали е копирано или писано с изкуствен интелект, може да го сложите в който и да е сайт, който проверява, и да се уверите, че е сто процента писано от човек.

Или по-скоро диктувано. Почти не ползвам клавиатура, а диктувам с Wispr Flow (Ако публикувате често тук, може да ви е полезно. Благодарите ми друг път). И стилизацията идва от там.

Що се отнася до единствената съществена част в отговора Ви, ето го проучването. https://www.ovid.com/jnls/acsm-msse/fulltext/10.1249/mss.0000000 … ne-position-stand

@BasilA Не знам на какво точно стъпва мнението Ви, но просто не е вярно. А и участничка питаше как да покачи мускулната маса. А и натруалната мускулна маса (постигната без химия) е свързана с много ползи за здравето и при двата пола. 

Проучване за 1.8 g/kg (Sedentary): Нетрениращи жени постигат автоматично изчистване на мазнините и запазват мускулите си без допълнителни упражнения. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32513334/

Проучване за 2.5 g/kg (Campbell): Трениращите жени, приемащи висок протеин, качват повече чиста мускулна маса и губят повече мазнини. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29405780/

Ще си позволя да Ви дам още един непоискан съвет Simple Smile
   Когато пишете САМ и желаете да отделите нов абзац, то новият абзац започва малко по-навътре. Точно 3 символа по-навътре, по стандарт за онлайн писане.
   Ето така. Така се отбелязва нов абзац. В училище, в часовете по писане, се преподава как се започва нов абзац. После тази писмена култура се пренася и при онлайн писането, с някой малки уточнения.
   Да използвате толкова много празни редове, да отделяте с празни редове дори изречения, които са свръзани помежду си, е типично за AI системите, тъй-като те не са ходили в българско училище Simple Smile

Little Queen - Има редица онлайн приложения, които засичат дали текст е AI генериран. Това, което засичат е основно словоред - повторения от брой думи в отделните изречения в целия текст, и комбинация от думи и символи. Но, както потребителят е написал - нито едно приложение не е на 100% точно.
   Но има други индикации дали текст е AI генериран, независимо дали ChatGPT, Gemini, Copilot или друго AI приложение. Обърнете внимание на правописа. AI приложенията са обучени по правилата на американския правопис. Например - поставяне на запетая преди "и", което не се прави в българския правопис. Друг пример е поставяне на запетая пред "или", както и понякога неправилно поставяне на запетая пред "че". Разбира се и оставянето на празен ред между абзаците, както и началото на новия абзац без първата дума да е малко по-навътре.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2026, 22:24 от И П

# 31

@BasilA Не знам на какво точно стъпва мнението Ви, но просто не е вярно. А и участничка питаше как да покачи мускулната маса. А и натруалната мускулна маса (постигната без химия) е свързана с много ползи за здравето и при двата пола. 

Проучване за 1.8 g/kg (Sedentary): Нетрениращи жени постигат автоматично изчистване на мазнините и запазват мускулите си без допълнителни упражнения. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32513334/

Проучване за 2.5 g/kg (Campbell): Трениращите жени, приемащи висок протеин, качват повече чиста мускулна маса и губят повече мазнини. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29405780/
Мерси, че ме запознавате с излишно инфо.
КАто една готина леля с добър мускулен тонус и доста познания по темата, ще ви кажа – не сте на правилното място и не говорите на правилните хора. Тук няма да намерите много клиентки. Simple Smile Иначе, успех. И един безплатен съвет. Винаги изучавайте и подхождайте строго специфично към всеки клиент, ако искате да имате успех.
Тези приказки ангро кое е добре, кое не, средно интелигентен човек се предполага, се е интересувал и ги знае. ВАжно е от какво има нужда всеки индивидуално, според неговия генотип, метаболизъм, наследственост, здраве, възраст, начин на живот и така нататък.

# 32
Скрит текст:
Little queen е права на половина. Обзор на 137 систематични прегледа и над 30 000 участници показва, че отказът не е задължителен, и препоръчва 2-3 повторения в резерв. За мен на практика едно повторение в резерв работи най-добре.

Но да се каже чак, че е вредно, или пък че да се тренира всеки ден е вредно, е твърде силно и неточно. Близостта до отказ със сигурност води до по-добра характеристика, и това е добре установено в литературата. Аз и хора, които познавам и които тренирам, често тренираме цяло тяло всеки ден със завидни резултати.

Естествено, проблемът става, ако хем сериите се правят до пълен отказ, хем се тренира всеки ден. Тогава съм съгласен, че може да има проблем с възстановяването.

Истинският проблем е, че начинаещите често грешат в преценката си за оставащи повторения.

Много хора смятат, че са с две в резерв, докато всъщност са с пет или седем.

Така че спорът до голяма степен е неточен, тъй като начинаещият и напредналият драстично се разминават в това колко добре мерят интензитета (близост до отказ).

Orlanda За твоето спокойствие, относителната хипертрофия при жените е практически еднаква с тази при мъжете.

Едно цяло и два грама на килограм протеин не е грешно. Но при вдигане на тежести определено има накъде да се повиши.

Бих използвал 1.6 до 2 г/кг като долна граница и оттам нататък, ако имаш апетит – спокойно може да се пробваш на 2.5, 3, ако целта ти действително е да сложиш максимално много мускулна маса.

Благодаря. Аз тренирам по-скоро за сила, здраве и функционалност, с цел да запазя с възрастта мускулната си маса, а не да постигна максимална хипертрофия. Но, да, точно затова уточних, че ще преценя отново приема си, когато променя натоварването. Има разлика между сегашните ми танци за кардио, йогата и тренировките с умерени тежести и Norwegian 4×4, комбиниран с тежки серии с малко повторения, които препоръчва Стейси Симс, чиито съвети следя.

Вероятно първо ще увелича протеина постепенно до около 1.4-1.6 г/кг телесно тегло и ще следя възстановяването и прогреса. До 2.5-3 г/кг едва ли ще стигна, нямам нито такава цел, нито такъв апетит.

Имаш ли сред клиентите си жени 40+, които поддържат добра мускулна маса и атлетично тяло с прием около 1.2-1.4 г протеин на килограм телесно тегло, или в практиката ти обикновено се налага по-висок прием?

Последна редакция: вт, 08 сеп 2026, 01:49 от Orlanda

# 33
Скрит текст:
Little queen е права на половина. Обзор на 137 систематични прегледа и над 30 000 участници показва, че отказът не е задължителен, и препоръчва 2-3 повторения в резерв. За мен на практика едно повторение в резерв работи най-добре.

Но да се каже чак, че е вредно, или пък че да се тренира всеки ден е вредно, е твърде силно и неточно. Близостта до отказ със сигурност води до по-добра характеристика, и това е добре установено в литературата. Аз и хора, които познавам и които тренирам, често тренираме цяло тяло всеки ден със завидни резултати.

Естествено, проблемът става, ако хем сериите се правят до пълен отказ, хем се тренира всеки ден. Тогава съм съгласен, че може да има проблем с възстановяването.

Истинският проблем е, че начинаещите често грешат в преценката си за оставащи повторения.

Така че спорът до голяма степен е неточен, тъй като начинаещият и напредналият драстично се разминават в това колко добре мерят интензитета (близост до отказ).

Orlanda За твоето спокойствие, относителната хипертрофия при жените е практически еднаква с тази при мъжете.

Едно цяло и два грама на килограм протеин не е грешно. Но при вдигане на тежести определено има накъде да се повиши.

Бих използвал 1.6 до 2 г/кг като долна граница и оттам нататък, ако имаш апетит – спокойно може да се пробваш на 2.5, 3, ако целта ти действително е да сложиш максимално много мускулна маса.

Благодаря. Аз тренирам по-скоро за сила, здраве и функционалност, с цел да запазя с възрастта мускулната си маса, а не да постигна максимална хипертрофия. Но, да, точно затова уточних, че ще преценя отново приема си, когато променя натоварването. Има разлика между сегашните ми танци за кардио, йогата и тренировките с умерени тежести и Norwegian 4×4, комбиниран с тежки серии с малко повторения, които препоръчва Стейси Симс, чиито съвети следя.

Вероятно първо ще увелича протеина постепенно до около 1.4-1.6 г/кг телесно тегло и ще следя възстановяването и прогреса. До 2.5-3 г/кг едва ли ще стигна, нямам нито такава цел, нито такъв апетит.

Имаш ли сред клиентите си жени 40+, които поддържат добра мускулна маса и атлетично тяло с прием около 1.2-1.4 г протеин на килограм телесно тегло, или в практиката ти обикновено се налага по-висок прием?

@Orlanda Не е невъзможно, просто това е доста трудно, особено при 40+.

Като компромис бих провел поне на 1.6 грама, което е консистентно и със минималния прием за сила, здраве и функционалност в литературата.

Няколко препоръки, за да може да се направи най-доброто възможно с избрания протеиновия прием:

- приоритизирайте качествен протеин със всички есенциални амино киселини - практически всички животински храни вършат работа (месото не е задлжително - яйца, скир, извара, също вършат работа). Ако сте само на растителен, обикновено е нужен 20% до 30% по-висок общ прием да компенсира.
- разпределете го равномерно в 3 до 4 хранения - за поддръжка и изграждане на мускулна маса е важно да се стигне определен предел от порядъка на 25-30г протеин на хранене
- тренирайте редовно и прогресивно - поне 3 пъти седмично да се тренира всяка мускулна група, и опитвайте да добавяте повторения или да увеличавате теглото

Съвет от мен, не се притеснявайте от неочакван или нежелан мускулен растеж. Практически невъзможно е да изградите повече мускулна маса отколкото ви трябва (натурално). А всички други неща, които целите, като здраве, функционалност и дълголетие, са почти праволинейно свързани с по-високата мускулна маса, която подобрява метаболизма и заздравява костите по косвен начин. И прочие, и прочие.

Успех!

# 34
Благодаря на всички за коментарите! А има ли нещо, което сте добавили към ежедневието си с времето и реално ви е помогнало да поддържате по-здравословните си навици по-лесно? Може да е храна, добавка, някакъв продукт или просто малък навик? Защото пазарът прелива и ми е много трудно да реша откъде да започна.

# 35
Скрит текст:
Скрит текст:

@Orlanda Не е невъзможно, просто това е доста трудно, особено при 40+.

Като компромис бих провел поне на 1.6 грама, което е консистентно и със минималния прием за сила, здраве и функционалност в литературата.

Няколко препоръки, за да може да се направи най-доброто възможно с избрания протеиновия прием:

- приоритизирайте качествен протеин със всички есенциални амино киселини - практически всички животински храни вършат работа (месото не е задлжително - яйца, скир, извара, също вършат работа). Ако сте само на растителен, обикновено е нужен 20% до 30% по-висок общ прием да компенсира.
- разпределете го равномерно в 3 до 4 хранения - за поддръжка и изграждане на мускулна маса е важно да се стигне определен предел от порядъка на 25-30г протеин на хранене
- тренирайте редовно и прогресивно - поне 3 пъти седмично да се тренира всяка мускулна група, и опитвайте да добавяте повторения или да увеличавате теглото

Съвет от мен, не се притеснявайте от неочакван или нежелан мускулен растеж. Практически невъзможно е да изградите повече мускулна маса отколкото ви трябва (натурално). А всички други неща, които целите, като здраве, функционалност и дълголетие, са почти праволинейно свързани с по-високата мускулна маса, която подобрява метаболизма и заздравява костите по косвен начин. И прочие, и прочие.

Успех!

Благодаря.

Линкът към новите препоръки на ACSM също ми беше интересен. Припокриват се със съветите на Стейси Симс за силови и запазване на мускулната маса след 40.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2026, 19:07 от Orlanda

# 36
Благодаря на всички за коментарите! А има ли нещо, което сте добавили към ежедневието си с времето и реално ви е помогнало да поддържате по-здравословните си навици по-лесно? Може да е храна, добавка, някакъв продукт или просто малък навик? Защото пазарът прелива и ми е много трудно да реша откъде да започна.

Не е нужно да купуваш нещо, при мен работи следното:

1. Правя си го да ми е лесно, достъпно и изкушаващо - слагам храната която трябва да ям или нещата за трениране на видно място, където минавам и ги виждам, но не чак да ме спъват или да ми бодат очите. Ако са плодове - измивам малко и подреждам в купичка на плота, защото ако висят в хладилника най-долу в тяхното отделение, никой няма да се сети за тях. Ако е зеленчук, правя някаква шарена салата или ярко зелена/червена/лилава крем супа.

2. Гледам да не оставям упражненията за самия край на деня или за събота и неделя, защото често съм уморена и си казвам “хайде утре”. Правя ги сутрин или ранния следобед (не на гладно и не току-що яла), тогава имам пик на енергията. Опитвам се да е няколко пъти седмично и горе долу по едно и също време. Забелязала съм, че като ги направя изпитвам голяма удовлетвореност че съм свършила нещо полезно за себе си и после и работния ден ми е много лек.

3. Ако е време за упражнения, но изобщо не ми е до тях, все пак сядам с нагласата да отделя уж само 5-10 минути, но често си става цяла тренировка в крайна сметка. То като облека екипа тялото си казва “ох, добре, хайде”.

4. Измервам прогреса - дали ще са сантиметри, килограми, дали ще се снимам, или ще гледам до какъв ъгъл мога да си вдигна крака, задължително следя напредъка и това ме мотивира да продължавам. В дни в които съм парцал и нямам никакво време, просто отделям няколко минути да си погледна снимките или прогреса и си казвам “ок пропускам днес, но резултат има и следващия път продължавам”.

5. Гледам да не пропускам повече от 2 поредни тренировки, защото после ми е доста трудно да се върна в ритъм. И ако пропусна тренировка, не наваксвам на следващия ден, а чакам следващата и я правя както обикновено.

Съответно с кофти навиците е обратното - правя ги по-трудни, по-недостъпни и непривлекателни.

# 37
Понеже живея сама, само от мен и само за мен зависи каква храна има вкъщи. Просто пазарувам само каквото ми се вписва в режима към който се придържам. Отивам в магазина със списък, общо взето половината супермаркет го игнорирам че съществува когато пазарувам само за себе си. И време спестява, че минавам през него за норматив. И вкъщи дори и да ми хрумне че ми се яде нещо неподходящо - няма нищо такова под ръка. Аз не ям между основните хранения, нахранвам се добре на тях и през другото време храна не ме вълнува. Тъй че и типичните дреболии за подхапване купувам само за гости (ако те биха ги яли). Не съм чак фанатично стриктна, от време на време ще си позволя по нещо ако ми се прияде толкова... Но то предимно вече не ми се яде, докато стигна до момента да си го купя или приготвя 😆
Аз също съм на мнение че не е до добавяне на нещо (продукти или добавки), а даже много излишни неща имаме в ежедневието си. Като се поразчисти по нещо от тях, останалото става малко по-лесно. С малки стъпки - по-важно е да започнеш да набираш инерция отколкото още отначало да е идеално.

# 38
При мен навиците са:

-Адаптирам препоръките към себе си, своите дадености и начина си на живот. Отлично знам, че най-полезни са тренировките сутрин за „отскок“, настроение и енергия, но при мен на ежедневна база просто не се получава. А и съм хронотип „сова“. Стана ли по ранни доби, обикновено цял ден се влача като зомби дроб-сарма след това и не съм продуктивна въобще. Тренирам си обикновено вечер - дали 30-40 минути силова тренировка, йога или танци, според деня и когато намеря малко време за себе си. Тренировки сутрин - само събота и неделя. За протеина - същото, писах обстойно по-горе. Пробвала съм над 100 г дневно, мъка ми е, стресирам се, така че си стоя на моите 60-70 г и вдигам тежести редовно. Все още съм си добре.

-Не се втелясвам, ако не съм тренирала седмица, две, три или съм си поразвалила режима на хранене. Понякога животът се случва и нямаш нито психиката, нито силите да тренираш или хапваш емоционално повече. Стига да мога да се върна „в русло“, си продължавам откъдето съм спряла.

-Преди години записвах всичко стриктно в приложения - храни, макроси, килокалории, добавки, витамини, сплитове, сетове, упражнения, натоварвани мускулни групи - маниашка работа. Joy Сега, след като вече съм си настроила нещата, ме мързи жестоко и само кантара следя два пъти дневно, но като си променя натоварването, ще се наложи пак да се отчитам.

-Контрола на покупките в магазина и аз го прилагам. Даже гледам, че и домашните са прихванали този мой полезен навик и внимават какво купуват. Joy

# 39
Преди тренирах до изтощение, до краен предел. После бях като да е минал влак през мен. Абсолютно ненужно и изтощително.

Също това да не се консумира сол, трябват електролити.

Много полезно! Благодаря! Какви електролити приемате? Има толкова много на пазара, че ми е трудно да избера...

# 40

Спазвам сравнително дисциплинирани здравословни навици от двайсетина години, но една сравнително прясна добавка, която не очаквах да е толкова съществена, е сауната.

Преди около близо година започнах да ходя първо по няколко дни седмично, а сега почти всеки ден, в който съм в града.

По-бързо възстановяване, по-добра кожа. Отпуска ми се мускулатурата като цяло. Не съм правил изследвания или по-задълбочени тестове, с които да го потвърдя, но ми се струва, че има лек ефект като кардио.

С месечна карта излиза и доста достъпно. Бих казал, че това е най-значителният здравословен навик, който съм придобил понаскоро.

# 41
А има ли нещо, което сте добавили към ежедневието си с времето и реално ви е помогнало да поддържате по-здравословните си навици по-лесно? Може да е храна, добавка, някакъв продукт или просто малък навик?
Приоритизирам съня! Т.е. правя всичко за да имам пълноценен, възстановяващ сън, дори това да включва спиране на алкохол, кафе, преместване на вечерни тренировки в друго по-неудобно за мен време, отказ от късна вечеря, етц. Без качествен сън нито тренировките ми са качествени, нито храненето успявам да поддържам чисто и в определени калорийни граници.

# 42
  • София
... има ли нещо, което сте добавили към ежедневието си с времето и реално ви е помогнало да поддържате по-здравословните си навици по-лесно? ...

Всяка сутрин излизам и ходя или тичам 30 Мин., плувам минимум 2 пъти седмично, а в горския ни дом - всяка вечер по 30 Мин., вечерям преди 19 часа и си лягам до 22:30.

Общи условия

Активация на акаунт