Как общуваме помежду си?

• 708
  • 29
  •   5
Отговори
# 15
Eva+, аз вече споменах, че не съм от хората, които обичат пасивността Sweat Smile но пък се научих да си подбирам битките! Тук във форума срещам и много расизъм, хомофобия и (изненадващо) мизогиния, които по принцип също не толерирам, но не винаги се навивам да реагирам на тях, освен да ги докладвам.

Вярвам ти за "здравословните шамари" от форума, но това да си директен с някой е различно.. ако липсва конструктивната обратна връзка и изразено мнение, то тогава не си директен, а си ненужно агресивен. Според мен поне Simple Smile

# 16
Не знам в кои теми е било, но четейки първия пост, аз това, пък онова, пък нещо не направих, както трябва, но пък си имам причини....  ми изглежда като поведение на наранена себелюбива снежинка. Ами по-добре се изясни в съответната тема с един пост, вместо да пускаш отделна тема колко зле са общувашите и как са те наранили. Представи си всеки като теб да пуска отделна тема всеки път, когато му накривят капата. Ами то форумът ще стане абсолютно нечетим. Е, ако не станем като във западните форуми, където изтриват подобни теми.

# 17
Наистина има моменти в които е по-добре човек да си замълчи. Но не може винаги и за всичко да се мълчи.

# 18
Не знам в кои теми е било, но четейки първия пост, аз това, пък онова, пък нещо не направих, както трябва, но пък си имам причини....  ми изглежда като поведение на наранена себелюбива снежинка. Ами по-добре се изясни в съответната тема с един пост, вместо да пускаш отделна тема колко зле са общувашите и как са те наранили. Представи си всеки като теб да пуска отделна тема всеки път, когато му накривят капата. Ами то форумът ще стане абсолютно нечетим. Е, ако не станем като във западните форуми, където изтриват подобни теми.

Ако исках да изтипосам някой, или да се оплача, щях да го направя Grinning

Но не за това е темата. Дори изрично помолих не за това да се използва тя и бих казала, че до сега се споделят много подобни наблюдения от форума или ежедневието. Мисля, че е хубаво да си говорим за начина ни на общуване, защото виждам един порочен кръг на негативност, който едва ли ще се счупи от една тема в БГ-Мама, но е по-добре от това нищо да не се направи. А и това е форум - събрали сме се да обсъждаме всякакви злободневки.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2026, 21:43 от Aether-

# 19
Авторката на темата не набляга на това, че някой я е обидил, а на начина ни на общуване онлайн.

# 20
Не се заяждам, но приеми, че тук сме различни поколения, повечето тук сме лели и не сме свикнали на подобна контрапродуктивност - 2 минути да ти трябват за кажеш нещото по същество и 18 минути да мислиш как да го кажеш, за да не нараниш нечия нежна душа. Смятам, че подобен начин на общуване във времето ще ни изиграе лоша шега и полезната информация ще бъде размита, изкривена докрай и заметена заради хора, нетърпящи критика, и с висока емоционалност и чувство за уникалност и специалност.

И да отбележа, подобно поведение във форумите много ме напряга, предполагам, не само мен, и за мен е абсолютна загуба на време подобно докладване и триене на чужди мнения за нищо, самоизтриване на собствени мнения. Честно казано, при подобно поведение на автора, мисля, че темата е за изтриване.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2026, 22:20 от Корова Лола

# 21
Авторке, не си свикнала очевидно на някои неща.
Хората имаме различен стил на писане. При едно чисто и директно поставяне на въпрос/проблем,  дори остро и без заобиколки,  можеш да го възприемеш като друго.
И както каза Корава Лола, различни поколения сме. Както се казва също и темперамент. Някои палим, други са по-меки.
А спорът може да е хубаво нещо.

# 22
Аз не знам защо последното ми мнение беше изтрито, но отново ще напиша, че в последно мнение изразявате позиция, което е супер. Не сте съгласна с моята, което е ок.

Лепенето на етикети от първото мнение, не е ок и затова е темата.

# 23
Голям праз някой като ти лепне етикет у форума.
То си говори за него. Ти що се трогваш?
Написала си нещо неясно, ми всеки ще си направи заключенията. Няма как да п
видим цялостната картинка през очите ти и да кажем "Да, права си".

# 24
Голям праз някой като ти лепне етикет у форума.
То си говори за него. Ти що се трогваш?
Написала си нещо неясно, ми всеки ще си направи заключенията. Няма как да п
видим цялостната картинка през очите ти и да кажем "Да, права си".

Не е редно да се обиждаме, било то по форуми или другаде. Голям праз е това как общуваме и вербалната агресия не е ок.

Наистина измествате темата - тя не е за мен и за това, че някой ми се скарал. Ако щеш, последните мнения отлично описват това, което обсъждахме на първа страница - два коренно различни коментара: единия лична нападка, другия по темата. Аз съм ок с втория, но не и с първия.

# 25
Авторке, твоят първи коментар, начален пост на темата, е пълен с примери как ти лично си се обидила и почувствала засегната. Не е с примери от общ  характер. Да отбележим все пак.

# 26
Аз няма да продължавам тази дискусия, но имаше нещо, което ми направи впечатление и то е споменаването на междупоколенческите разлики, които са факт.

Тук искам да вметна, че не съм някое Gen Z, а жена на средна възраст, т.е. официално лелка, така че възрастта не оправдава грубостта Wink

Но е факт, че Gen Z-тата много повече внимание обръщат на това как се общува, което е супер. Сещам се за Дара, която много открито говори за това и дори изтипоса разни хейтърски коментари, които е получила около участието ѝ на София Прайд. Много нейни колежки от същото младо поколение също говорят открито за хейта. Години на ред е игнориран като проблем и предполагам затова сме го нормализирали (е не трябва), но пък аз наистина съм опитимистична за бъдещите поколения.

# 27
За Дара си беше чист ПР това с геймърските коментари.

Глобално погледнато, много от хората не сме способни на адекватна комуникация. Не осъзнаваме, че ние самите задаваме тона на комуникацията, когато ние я стартираме.

Давам пример с примерна тема:

Има ли проблем със затлъстяването в световен мащаб?

Здравейте, хора! Искам да ви споделя, че съм много притеснена от затлъстяването в световен мащаб. Хората стават все по-дебели и болни. Ето, вчера например, отивам на басейна. Пълно беше със затлъстели млади момичета. Аз например цял живот нося XXS размер, изглеждам чудесно за годините си, нямам грам целулит и не мога да разбера на тези момичета наистина ли не им пука как изглеждат по бански? Ами то е и нездравословно на всичкото отгоре. И на детската площадка, като отида, всички други майчета са дебели, с целулит и постоянно купуват на децата си нездравословна храна. Аз късно родих, но забелязвам, че много от татковците се заглеждат по мен, вместо по дебелите си по-млади жени. Не знам за вас, хора, но съм много притеснена накъде отива този свят. Защо хората масово са затлъстели?

Какво мислите, че ще бъдат коментарите? Основно по заглавието или по поста под него. Има ли синхрон между двете?

# 28
Разбира се, че не е редно да се обиждаме.
Но не можем да променим хората и да ходим по тях и да им правим забележки.
Ми аз съм милениъл. Израснах с обиждащи хора около мен. Кален характер станах, издържала съм на страшни неща. Такива дето им настръхват косите на повечето. После ме питат ама как изтърпя това. Ми ей така.
Има хора с тежки характери.
На непознат няма какво да се обиждам. На близък, който ме познава и ми каже нещо - там е различно. Защото се подразбира, че би трябвало да ме познава.

# 29
Когато минат повечко лазарници, човек започва да класифицира новопоявилите се от воле. Често - успешно. Проблемът е, че класификациите са различни проявления на ‘неприятен’, а хората имат високо самомнение - когато разберат, че са били сложени в неприятния кюп, се обиждат ама как така, те не ме познават. Ами - не те познават, но са виждали 10-20-200 като теб и са видели, че в 9-19-199 случая развоят на комуникацията е един и същ. Няма гаранция, че ще си второто изключение.
Вид самосъхранение е.

Общи условия

Активация на акаунт