Примерна схема за захранване

• 196 093
  • 612
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте мами.Много е интересна темата.Ние те първа ще се захранваме.Нашата лекарка ни кара да започваме първо с плодово пюре,като до сега сме били само на кърма.До колкото прочетох,всички започвате с каши,зеленчукови пюрета,но не пишете колко големи са децата.Моята бебка на 14.07 ще направи 4мес и започваме 5.Днес реших да я пробвам-взех на Hipp(ябълка и тиква),но само 1-2лъжички.Посъветвайте ме как да постъпя та да е най-добре за детето!!!Вие какво сте давали когато са били децата на нашите месеци?Моля, който е на линия да ми пише за да не сбъркам!!:( newsm78.

# 121
  • София
повечето деца са на 5-6 навършени месеца, повечето от пишещите в пофорума майки избират "късното" захранване за децата си.

аз захраних на 5,5 навършени месеца. По принцип не дадох плодове за първо, защото са сладки и има голяма вероятност да не иска после дълго време каши  и зеленчуци. Освен това най-много от трите дразнят стомахчето. Кашата е най-щадяща в това отношение.
Започве се с пюре от един продукт - т.е. или тиква или ябълка. Като тиквата се числи към зеленцуците. И за на там се въвежда по 1 ново нещо, в продължение на няколко дни,  за да може да разбереш от какво е ако направи реакция.

най-добре изчакай още месец-два.

# 122
Здравейте,

Да попитам - пюренцата от бурканче, които при захранване 1 бурканче се дава на няколко пъти - нали се държат в хладилника - та въпросът ми е затопляте ли ги и как - цялото бурканче с каквото има останало или само това което давате на бебето. И как точно се затопля - на водна баня ли?

# 123
  • София
на миналата страница бях писала за бурканчетата ето копи - пасдте Wink

след отваряне може да се съхраняват до 48 часа в хладилник купешките, като обаче не бъркаш направо с лйжичката вътре а първо си отсипваш малка част и даваш нея. Т.е. не трябва да влиза слюнка в пюрето. Също и ако го притопляш, топлиш само дозичката, а не цялото бурканче. И да каквото остане хвъляш или ако ти е вкусно дояждаш. За това и в началото е практично да се купуват тези бурканчета малките по 110 мл ли бяха...нещо такова, а не от 190-200 мл, за да има по-малко за боклука...

Аз притоплям на микровълнова, но много майки, го правят на водна баня, има и уреди за притопляне....въпрос на избор, даже понякога ги давам просто стайна температура...в началото отказваше да яде притоплено например....само внимавай да не пари, че ще го откажеш от всякакви храни детето Wink

# 124
Аз започнах вторият месец със сок от ябълка и сок от морков, съответно в 10,30ч и 19 ч. от няколко лъжички до 40 гр. на прием.Кърмата не ми стигаше и педито ми посъветва вместо АМ да давам сокчета и плодови пюрета .Давах плодовите пюрета в следната последователност:ябълка и морков,ябълка и шипка, кайсия , ябълка и кайсия.Давах всяко пюре по 4 дни ,два пъти дневно м/у храненията.
 Кърмата ми се увеличи и след като прочетах хилядите мнения тук/във форума/ на четвъртия месец спрях всичко. В началото м липсваха малко , но на тяхно място го кърмих .Всички пл.пюрета ги приемаше с охота и без реакции.Регулира му се акането.
Миналата седмица на 6м.без 10 дни , започнах с въвеждането на зеленчукови пюрета :
тиква  бебивиа 3 дни по 40 гр./прием
картоф и морков бебивиа 4 дни от 40 до 70гр/прием
безмлечна каша милупа +кърма 2 дни
Новата храна давам преди обедното кърмене .
Мисля сега да започа 4 дни с някакво зеленч.пюре /70гр./прием/ 2 дни от кашата -като увеличавам количеството всеки път, на 7-мия ден цяло  пюре/135гр от  малките/ от това , което съм давала предишните 4 дни и.т.н.
Не знам дали е правилно , но аз намирам логиката Ще чакам с нетърпение Вашите коментари
Мами кога да започна да давам и следобед нещо/пл.пюре или каша/?
А настъргани сурови плодове в кашите, какви и кога?

# 125
Аз съм решила да захраня на 5 навършени месеца и за  сега събирам инфо. Смятам да захраня малко по-рано, за да въведа изключително бавно първите продукти. За сега съм се спряла на сл. последователност: морков, след това картоф, тиква и от там нататък ще видя. Смятам да ползвам готови на Хип. Въпросът ми е: защо някои майки (както забелязах в темата) предпочитат да започнат с оризова каша, а не с някакъв зеленчук?  newsm78
След кой месец може да се даде и месо?

Последна редакция: ср, 11 юли 2007, 12:57 от krasi_vasi

# 126
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
И с коя от всичките каши на отделните фирми е добре да се започне?

# 127
  • София
krasi_vasi  - предпочитат каша защото е най-щадяща за стомаха, а и рискът от алергична реакция е сведен до минимум Wink
месо - може и от 7м., може и по-късно, зависи как сте с хемоглобина и какво ти е желанието....някои даже го дават в 6м. като една от първите храни.

deni_k  - ако питаш дали да избреш хип, нестле или милупа оризова каша - все едно е. може и сама да си го приготвяш...

# 128
А имали безмлечни и без глутен?

# 129
  • София
да нали се започва с каша чист ориз - тя е безмлечна и без глутен, има и други видове, има и млечни без глутен.
иначе и фризо и хумана са хубави каши (хумана са ми любимите - и на мен и на дребосчо и до ден днешен само това закусва...)

# 130
Значи правилно разсъждавам, че като сме кърмачета е добре да започна с безмлечна и без глутен, нали?

# 131
  • София
да Simple Smile глутен след 10 м поне Wink

# 132
да Simple Smile глутен след 10 м поне Wink

А защо чак тогава? В смисъл какво толкова му е на тоя глутен. Питам, защото наистина не знам.  ooooh!
Моята лекарка, каза от средата на този месец, да започна да въвеждам.  newsm78

# 133
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1123 например има и др материали в нета ако ти се търси и чете...и моята лекарка препоръча глутен след 10-тия месец.

# 134
  • Бургас
Глутена се препоръчва да се дава след 10 месеца. Съдържа се в пшеницата, ръжта, ечемика.....За доста мами знам, че по невнимание са го въвели по-рано.  Grinning Има пюрета примерно на Ганчев, в които има овесени ядки /те съдържат глутен/, а се препоръчват за бебета след 4 месец. Ако детето вече е яло такова пюре, и не е проявило реакция не виждам проблем да се дава, но все пак, четете внимателно съдържанието на пюретата.

Когато Петър беше на два месеца, нашата педка ни каза да пием овесена вода, заради запека......аз без да знам, за въпросния глутен дадох, след това като прочетох лошо ми стана. Слава Богу нищо му нямаше, та и сега приятелки се шегуват, че няма проблем да давам глутен щото синът ми вече е захранен с него Grinning Още не съм давала и не бързам, ще изчакам. Смея се, но въпросът си е сериозен.......
bubu_to е пуснала много хубава статия, прочетете я.

deni_k най-добре е да започнеш с безмлечна оризова каша, като за начало. Иначе принципът е такъв, ако вземеш безмлечна я приготвяш с кърма или АМ, ако вземеш млечна, я приготвяш с вода.......
Коя марка да вземеш е твой изборът - Милупа, Фризокрема, Хумана, Слънчо.....

esy домашните пюрета мисля може да съхраняваш както купешките т.е не повече от 48 часа.
Аз слагам често замразена кърма, но практикувам така: правя пюре, отделям количеството за днешния ден и го смесвам с кърма. Останалото слагам в хладилника. На другия ден топля на водна баня отделно пюрето и отделно кърмата и ги смесвам. Мисля, че е по-добре кърмата да я прибавяш непосредствено преди хранене.

pontes незнам вече какво да кажа за вашето неакане, защо не пробваш с някое разхлабващо плодче? Круша, слива?!
Нека и другите мами да кажат. Ние нямаме никакъв проблем с акането, но децата са различни..... може и да е от пюретата, а може и да не е  newsm78

margioza вече може да даваш каша следобяд към 18 часа, но без да заместваш хранене.  Щом казваш , че хемоглобина ви е нисък давай каша от Елда - елдата е заместителят на месото и съдържа желязо...... може да я даваш преди да си въвела месото.....
На Петър хемоглобина е 109 /не е толкова нисък, но е в долната граница/ и почнах да давам по-малко Елда следобяд, още не съм въвела месо, но като станем на 7 ще започна.

Последна редакция: ср, 11 юли 2007, 23:53 от Nikki_Ivanova

Общи условия

Активация на акаунт