Примерна схема за захранване

• 196 090
  • 612
  •   1
Отговори
# 135
Искам само да попитам от кашите не се ли наддава повечко, защото моят върви едричък и не искам да го натоварвам допълнително?

pontes, това с акането през няколко дни ми е болната тема.   cry   Моят акаше на 5-тия ден повече от 1 м. Откакто почнах да му давам вода се оправи и сега никой не може да ме разубеди, че няма нужда да давам вода като сме на кърма. Дори и сега като прескочи ден давам му сутрин на гладно и всичко е ок, но както казва Nikki_Ivanova
Цитат
децата са различни.....

# 136
  • София
krasi_vasi - за кашите, да уж се наддавало повече, но това е хипотетично, зависи от детето, моя син изобщо не наддаваше повече (а аз за това въведох каша и то млечна по-рано от колкото исках), нямаше никакво подобрение в наддаването му...та...индивидуално е, както много други неща Wink

# 137
Имам въпрос относно написаното тук (линкът е от Мис Бу, даден в тази тема, ама по-нагоре)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557

Е, добре де, ама трябва ли да изчаквам за всичките посочени в статията признаци преди да захраня? Моят педи твърди, че трябва да изчакам детето само да се научи да сяда, т.е. да не го "насилвам". Но той (синът ми) е вече на 5 месеца и половина, т.е. теоретично би трябвало след 2-3 седмици да започна със захранването, а признаци, че до тогава ще се е научил да седи, не виждам. Освен това още няма и зъби...
Да изчакам ли още месец и нещо?  newsm78
Дайте съвет

ПП: На изключително кърмене сме.

# 138
  • София
уххх, ами тук вече е личният ти избор...като захранвах дечко не можеше да седи, оставих го да седне сам без учене, като е готов, и това стана към 6,5м., но пък зъби имахме, вдигаше предмети, колкото щеш, не избутваше храната с език и диво искаше всеки път като ме виждаше аз да ям и той да опита...та пренебрегнах фактора седене Wink

# 139
  • Бургас
Петър на 6 месеца изобщо не можеще да стои седнал, след 5-6 дни обаче като почна едно напъване да сяда, едно ти ми чудо, и до 10 дни започна да се задържа сам, а сега вече си стои седнал, е не е стабилен като 9 месечно бебе, ама бих казала, че седи вече. Така че бих казала първо: 2-3 седмици са си доста време, на тази възраст децата се променят много бързо, незнаеш какво ще се случи дотогава подобре изчакай...... и второ: зъби нямаме също, но пък се плюнчим като за световно, а слюнката е един от важните признаци /наред с други/, че детето е готово да преработва храна.....

вдигаше предмети, колкото щеш, не избутваше храната с език и диво искаше всеки път като ме виждаше аз да ям и той да опита

това също  Peace

аз съм пренебрегнала два фактора: като захраних Петър не можеше да седи и нямаше зъби.../това със зъбите е доста относително, може да избият и на годинка.....така, че почти не го вземам под внимание/, но изборът е твой.... при всички случаи мога да кажа само едно - не бързай

# 140
10х
и аз май ще ги пренебрегна, ако дотогава не се е научил...
имам една позната, детето и се сдоби със зъби чак като стана на годинка. Е до тогава със сигурност няма да чакам! Crazy

# 141
И аз се записвам в тази тема, още ни е рано, но събирането на информация е важно нещо

# 142
  • Бургас
Петър сега е малко хремав и имам питане - трябва ли да прекратя за ден-два захранването и да минем само на кърма или да захранвам, но без давъвеждам нови продукти или пък да си продължавам по начертания план?

# 143
Здравей Ники Иванова!
На това питане едва ли някоя мама ще се ангажира да ти отговори на 100%, просто защото си е сериозна работа. Ще ти кажа само какво аз бих направила - бих продължила по начертаната схема. Защо ли? Веднага ще се аргументирам! Grinning Дано само имаш желание да четеш! Grinning
И аз и съпругът ми /особено той/ имаме алергии. За това съм мно-о-о-го внимателна как захранвам - общо взето като камилите - по цяла седмица дъвчем една и съща каша например. Ако проследиш по-горе отговорите ми ще видиш и какво съм въвела до момента - повечето зеленчузи от пюретата на ХИП, и три вида каши, все безмлечни - оризова /с нея захраних/, елда и царевична /с тях сега замествам второ хранене/.
Последния зеленчук, който въведох - от пюре броколи с ориз на ХИП ни предизвика слуз в акото. Спрях няколко дни въобще с храните. След зелечуците се колебаех дали да въведа месото или плодовете. Избрах второто. Дадох ябълка - слуз в акто и пъпчици по цялото тяло. Спрях с храните три дни. Реших да мина на кашите. Дадох елда. Яде я четири дни - пъпчици. Така и не разбрах от жегите ли са или са алергия. Продължих с елдата по съвет на педито. След нея дадох царевична каша. Ужас, пак пъпчици, всъщност не, адски огромни петна по цялото ни гръбче и крачетата - оказа се, че ни е ухапала бълха и сме проявили алергична реакция от ухапаното. Продължих с кашата. Онзи ден дадох две лъжички пюре от круша в кашата следобяд. Резултатът - адско разстройство и пак слуз. Отново спрях храните. Днес ще ядем само безмлечна оризова каша. Между другото, носът ни е все запушен. Водих го на лекар, тесни носни каналчета имал малкия, но и това не е сигурно.
Та след всичко това, вече съм наистина объркана, но това пък ме направи по-смела. Давам храната и ако малчо прояви ПОВЕЧЕ от един признак спирам. Под повече разбирай, пъпчици /дребни с мехурче/, слуз в акото и запушено носле.
Защо ли? В момента ни растат и зъби. Две ни избиха само за два дни. Слузта може да е и от тях. Също така малкия го слагам да спи само по памперс, защото нощно време цялото му боди е в лиги и гърдичките му са вечно ледени. Може и да е понастинал....
Така, че ти сама си прецени, но ако обръщаме прекалено много внимание май децата ни ще останат гладни, а може всъщност въобще да нямаме алергична реакция.
Съветът ми е само да въвеждаш храните според възрастта на бебчо и да го правиш бавно.
Успех, каквото и да решиш!  Grinning

# 144
  • София
слуз в акото от зъби не може да има....
аз принципно при болести и силни неразположения съм спирала захранването, което не значи да остане само на кърма, а просто за няколко дни да се дават само въведените неща, без нови...при болест нали му пада имунитета и може да направи реакция, към неща, към които иначе не би...така са ми обиаснявали доктори поне....но ест ти си преценяваш спрямо това какво е положението...

Последна редакция: сб, 14 юли 2007, 21:38 от bubu_to

# 145
  • Бургас
Благодаря ти за отговора Grafi_81. Да чела съм твоите постинги тук в тази тема и знам, че имаше проблеми......
Аз продължих със захранването, за сега всичко е ОК.......а и Петър с охота си хапва, така, че не видях смисъл да го лишавам.....
Просто вчера и днес не съм въвеждала нов продукт.......

bubu_to  благодаря и на теб, както писах по горе, не въведох нов продукт..... значи съм на прав път......ще изчакам да премине хремичката......така реших

Последна редакция: сб, 14 юли 2007, 21:39 от Nikki_Ivanova

# 146
Знаете ли на каква възраст може да се въведе и глутен? Купих млечна каша на милупа и на нея не пише че е без глутен, което значи вероятно че е с глутен.
 А какви сезнонни плодове давате?

# 147
  • Бургас
Сезонни плодове съм давала да опитва само: череша, пъпеш, диня......., но не виждам проблем и за други такива.....

Глутен по принцип се дава след 10 месец

# 148
Относно тази тема във форума: Сега и Хип изтегля от пазара продукт заради замърсяване :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=207386.0 пуснах търсачката и вижте какво намерих

http://ilianas.hit.bg/Schemes.html#hip  примерни схеми.
Още не съм ги разгледала обстойно.

# 149
Друго, което ме изненада приятно е на Nestle. Представяте ли си в собствения си сайт препоръчват захранване след 6-тия месец  smile3501 !!! Искам да отбележа, че не желая да правя реклама, но не мога да не го отбележа.
Цитат
Сега, когато бебето е на 6 месеца, то вече е готово за първи път да опита по-твърда храна. Бебешките храни NESTLÉ от Етап 1 са 100% натурални и помагат на бебето да открие вкуса на плодовете и зеленчуците още на тази крехка възраст и то напълно безопасно
http://www.nestle.bg/pageBaby.asp?pID=52&ppID=15

и също:
Цитат
Важна забележка: Майчината кърма е най-добрата храна за всяко дете и затова препоръчваме млечните хранения, в идеалния случай - кърменето, да продължат възможно най-дълго. Продуктите NESTLÉ за захранване не са заместител на майчината кърма.
http://www.nestle.bg/pageBaby.asp?pID=53&ppID=15

Вдигнаха се много в очите ми!!!  Може да предпочета Nestle пред Hipp, особено след онази статия, за която писах по-горе. Само не ми харесва, че са допълнително обогатени с есенциални витамини и минерали.

Последна редакция: вт, 17 юли 2007, 17:24 от krasi_vasi

Общи условия

Активация на акаунт