Значи ли че си лоша майка, ако решиш да не кърмиш?

• 18 527
  • 381
  •   1
Отговори
# 60
Не / анкетата е твърде крайна/!

Лоша майка за мен е жената , която изоставя детето си в дом, която го малтретира физически и психически.

Кърменето няма нищо общо.

а именно. толкова лоши родители има... хвърлено бебе в кофата за боклук няма как да е равно на некърмено бебе.

# 61
  • Пловдив
НЕ
Всичко е въпрос на избор , живеем в свободна страна. Аз съм избрала да кърмя и съм щастлива от това, това е моят избор. Не се меся в избора на другите  Peace

# 62
  • София
Не, естествено. Мисля, че е за бебето е по-добре щастлива майка, даваща АМ, отколкото изнервена кърмачка.

# 63
не, не мисля!

# 64
кръц кръц, ние тук в този форум не сме малоумни, за всички е ясно и повечето са посочили, че ако жената има здравословни проблеми, никой не би я упрекнал, аз лично в моя пост съм посочила кой тип оправдания са ми неприятни. А ти не виждам защо трябва да подскачаш толкова.
ами подскачам,защото точно заради такива теми,пускани почти ежедневно,имаше периоди,в които едва не се сринах.От всякъде се пише и говори как ако не кърмиш,ако не направиш всичко възможно,дори и да вдигнеш 40 градуса температура, да се мъчиш ,но да продължаваш, не си добра майка. Няма да казвам какво чувство за вина съм изпитавала и колко пъти съм се питала,защо точно аз да имам проблеми и да не мога да кърмя..Как съм се опреквала, че не съм добра майка,защото не кърмя детето си
Слава Богу имам прекрасни хора до себе си и с тяхна помощ се осъзнах и разбрах, че не кърменето определя дали една майка е добра или не.

Кърменето започва да се фанатизира,ако мога така да се изразя, а това според мен не е правилно Peace

Душицо, никой няма да те упрекне в този форум, за това че си искала да кърмиш, а не си успяла. Sad
Много мъчно ми стана, че си изпитвала чувство на вина, Слава Богу, че са те подкрепили близките.  Hug
Но всичко това само показва и доказва, колко добра майка си всъщност!

Темата обаче е за тези, които са решили да не кърмят - такива, които имат мляко, нямат проблеми, но просто нямат желание. За мен те не са от най-добрите майки, наистина. Не мога да си кривя душата. Може би се опитват да компенсират кърменето с други неща, но за съжаление или за радост, Природата го е измислила така, че да си остане некомпенсируемо.

Но както споменах вече, майки които са искали да кърмят, а не са могли по каквато и да е причина, не са лоши в никакъв случай!

Също да вметна, че има кърмачки, които не са добри майки, нищо че кърмят. Все пак животът не е само кърмене, така че има още много параграфи по които ние родителите да се издъним, ако не внимаваме, не сме търпеливи и не се информираме!

# 65
Мисля, че е за бебето е по-добре щастлива майка, даваща АМ, отколкото изнервена кърмачка.

Това също го подкрепям!    Grinning

# 66

Темата обаче е за тези, които са решили да не кърмят - такива, които имат мляко, нямат проблеми, но просто нямат желание. ...

Но както споменах вече, майки които са искали да кърмят, а не са могли по каквато и да е причина, не са лоши в никакъв случай!

Мила Инфинити, зад нямането на желание (мотивация, стимул) за да правиш нещо, винаги има причина - сериозна или не.
Дори зад суетното желание да си опазят гърдите некърмейки (макар че всички знаем, че деформацията не идва от кърменето, а от бременноста) винаги има друга причина. Друг е въпросът, че често когато не виждаме нещо, твърдим, че го няма.

Майките, които са се отказали да кърмят обикновено не говорят, че нямат проблеми - чети внимателно подобни теми и ще се убедиш- понякога дори се говори за драми.

Проблеми има и тези майки просто трябва да бъдат оставени да се самоизразяват спокойно, независимо от това дали всичко, което споделят ще ни се понрави.
Тогава може би ще имаме шанс да стигнем до причините. Peace

# 67
  • Vaudreuil Canada
Не.
Както и ако кърми, това не я прави "добра майка".
Подписвам се под това с две ръце.

# 68

Аз например кърмя и страшно много искам да продължа в този дух, но много съм притеснена, че ми намалява кърмата, защото бебка плаче и май не и стига, та правя всичко възможно да си я увелича и като сип редставя, че има мами, които пият лекарства, за да си спрат кърмата, не зная какво ми става. #Cussing out

Прочети статиите в Библиотеката за увеличаване на кърмата и слагай бебето колкото се може по-често да суче. Не пропускайте нощта. Гарантирам ти, че за 4-5 дена ще имаш резултат, възможна е дори хиперлактация.   bouquet

Последна редакция: чт, 07 юни 2007, 16:51 от infinity

# 69
Ведра, съгласна съм с теб!  Peace
Зад нямането на желание наистина понякога се крие нещо. Но аз смятам, че майката трябва да го пребори, за доброто не бебчето си, а и за собственото си добро.
Ето например при мен имаше едно такова нещо, което доста ме притесняваше още преди да родя. Гърдите ми са най-силната ми ерогенна зона въобще. Докато бях бременна много се чудех какво ще правя, как ще кърмя, дали няма да се възбудя докато бебето суче и да се чувствам после като някакъв изрод.
Но четейки и събирайки информация за ползите на кърменето, бях решена че трябва да предоря този проблем, и че НЕ ИСКАМ той да застане между мен и бебето. Така и стана, бебчо се роди и аз започнах да кърмя, в което нямаше нищо сексуално.

Майките, които са се отказали да кърмят обикновено не говорят, че нямат проблеми - чети внимателно подобни теми и ще се убедиш- понякога дори се говори за драми.

Много съм чела подобни теми и съм съпричастна с неприятни случки.

Проблеми има и тези майки просто трябва да бъдат оставени да се самоизразяват спокойно, независимо от това дали всичко, което споделят ще ни се понрави.
Тогава може би ще имаме шанс да стигнем до причините. Peace

Нека се изправят и разкажат - тогава ще бъдат много по-малко криворазбрани и много повече подкрепяни. А и обмяната на опит в този форум е най-ценното му!   bouquet

# 70
Но аз смятам, че майката трябва да го пребори, за доброто не бебчето си, а и за собственото си добро.
Нека се изправят и разкажат - тогава ще бъдат много по-малко криворазбрани и много повече подкрепяни. А и обмяната на опит в този форум е най-ценното му!   bouquet

Ще разкажат само ако:
1.  Някой непрекъснато не им напомня как и с какво трябва да са преборят и изобщо как е правилно да се живее, т.е. ако има толерантност към различията.
2.  Ако те самите искат, желанието си е тяхно, не е "нека се изправят", този тон не мотивира.

# 71
Hedra, благодаря за коментара:)Наистина:) Честно казано не бях задълбала чак толкова. По-скоро имах по-простички неща предвид/но все пак съм се сблъсквала с далеч по-малко кърмачески проблеми, отколкото ти, предполагам, пък и съм чела доста по-малко по темата от теб, пък и филологията е мноооого далеч от моята специалност, така че е напълно възможно да не съм се изказала правилно/.

Нежеланието за кърмене само по себе си показва наличие на сериозен проблем, защото е отказ от женската функция.

Но не мисля, че е сериозен проблем на една майка изкаване от рода: "Кърмене?Да не съм луда! Не стига, че станах слон да го износя, пънах се да го раждам, ами и да се заробя да го кърмя-няма да стане! Да го гледат бабите, дето опяват толкоз много за внуче."  Ако щете ми вярвайте, но това го чувам от ВСЯКА моя приятелка(изключение е една единствена), която има дете. Тия майки визирам като "лоши", щото, да ме прощават, ама се изживяват като разплодни крави, за да вържат мъжете до себе си. /Ако случайно четете тук, това вече сте го чували от мен, и си знаете, нали:)-пак ви обичам, ама няма да си зарежа детето, да хойкам по дискотеки и кръчми денонощно Laughing/

/Сега не ме нападайте за приятелките ми:)/

# 72
Може би темата трябва да се прекръсти на "Значи ли, че не си добра майка, ако решиш да не кърмиш?"
Аз поне така разбрах въпроса и на него отговарям. Държа да подчертая, че не осъждам и не бих осъдила никого за решението му как да си отглежда детето. Нито пък за друго. Съвсем не смятам, че имам безгрешни съдийски умения  Wink Но не мога да не си помисля... Когато една майка направи секцио по желание в началото на 7-ми месец, за да не й се развали фигурата няма как да я номинирам за приза "добра майка". Просто не мога, колкото и да си обича и обгрижва детето в последствие. Същото е и с нежеланието да се кърми. Нежеланието, а не невъзможността. Такава е ценностната ми система, а аз си я харесвам. Пак казвам, че не съдя никого. Не гледам надменно или строго.
Естествено кърменето не прави една майка добра по презумпция  Laughing

П.С. Себе си също не мога да номинирам за "добра майка" - отглеждам детето си в центъра на най-мръсния, шумен, опасен град в България. Една добра майка ще се да се пресели някъде на чисто и спокойно място.  Cry

# 73
  • София, Младост 2
Но не мисля, че е сериозен проблем на една майка изкаване от рода: "Кърмене?Да не съм луда! Не стига, че станах слон да го износя, пънах се да го раждам, ами и да се заробя да го кърмя-няма да стане! Да го гледат бабите, дето опяват толкоз много за внуче."  Ако щете ми вярвайте, но това го чувам от ВСЯКА моя приятелка(изключение е една единствена), която има дете. Тия майки визирам като "лоши", щото, да ме прощават, ама се изживяват като разплодни крави, за да вържат мъжете до себе си.
Всъщност като се замислиш, отново става въпрос за действително голям проблем - неувереност в себе си, щом прибягваш до подобен похват, за да вържеш някой мъж; обикновено в такива семейства има проблеми в двойката; споменаването на бабите също е показател - или за намеси, които водят до сблъсъци и съответното психическо напрежение, или отново за неувереност от страна на майката, която дотолкова не разчита на себе си, че абдикира и оставя детето на бабите за отглеждане (смятайки, че те ще се справят по-добре от нея, т.е. не преценява себе си като добра майка, което би трябвало да е естественото състояние на жената). Дори да е най-простичкото - жената да е в конфликт със себе си, защото детето се е появило във време, когато не е била готова да стане майка - отново поставя голям психически товар. За много хора начинът за спасение от такива мисли и чувства е просто в това да избягаш - от кърменето може да се избяга лесно, а от детето при наличието на баби - още по-лесно... каквото и колкото и нахакано да го твърди за пред хора (и дори пред себе си, защото най-често човекът не си дава сметка за тези взаимодействия).
Така става, ако задълбае човек в ситуациите Laughing Затова много ми харесва английската поговорка - не съди някого, преди да си извървял една миля в неговите обувки (не в своите си и не от презумпцията какво ти би направил на негово място...).

# 74
Но аз смятам, че майката трябва да го пребори, за доброто не бебчето си, а и за собственото си добро.

Ще разкажат само ако:
1.  Някой непрекъснато не им напомня как и с какво трябва да са преборят и изобщо как е правилно да се живее, т.е. ако има толерантност към различията.
2.  Ако те самите искат, желанието си е тяхно, не е "нека се изправят", този тон не мотивира.

1.) Имам една приятелка, която ме укори, че не съм й напомнила как да се пребори с проблема си. Така, че хора всякакви: някои се вързват, че им се дава съвет, други се сърдят, че не са им го дали.  Grinning   Затова, всеки чете това което му харесва. Wink
А толерантност към различията, аз смятам, че винаги е имало във форум Кърмене.

2.) "нека се изправят" е казано с тон, който няма как да чуеш през монитора, но ако си усетила настроението ми , ще разбереш, че е по-скоро мотивиращ, отколкото нещо друго.  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт