Април 2006

• 12 168
  • 287
  •   1
Отговори
# 90
Финните движения при Симона продължават да са много развити. Пример: качваме я от време на време на онези люлеещи се играчки със стотинки. Вече сама си пуска стотинката в дупката

Shocked   Браво, наистина са много раzвити. При нас е то4но обратното  Sad  Скоро й купихме една нова игра4ка, една каси4ка в която се слагат "монети", големи и дебели са, но не умее да ги пуска  Sad  Има ли неЩо, с което мога да подпомагам да си подобрява финните движения?  newsm78

Пете, на куц крак 4естита годиШнина, да сте много Щастливи   bouquet

# 91
Скарлет, мисля 4е след 1вата година ве4е се раzвиват много раzли4но. Някои деца раzвиват говора добре, други пък други работи, zависи от темперамента и характера на детето.

И аз мисля така. Иво е много добър в двигателните си умения, докато говорните... Е, ще проговори все някога... Поне да престане да ми вика баба...

1. Умения - дава при "дай" (това е много добре оттренирано, особено за забранените неща, при нас няма не искам, няма недей!). Занася играчка, която съм дала, на баща си или в торбата за играчки - след като му се обясни какво да направи. Събира разни неща в кофичка. Прехвърля неща от една кофичка в друга. Маха за чао, ако и тръгващият му маха (ама трябва доста да поръкомаха, де. Посланието стига трудно до мозъчето  Mr. Green ). Светва и гаси лампите с палец. Сочи неща, които му правят впечатление. Знае, че по носа се прави боц. И той като Симонка пуска дребни предмети през разни отвори. Понякога пуска и едри предмети през същите отвори и реве, че не му се удава. Като кажа "плюй" - отваря уста и чака да извадя неядивното нещо от нея. Носи си чорапите и дига крак да обувам. Носи моите чорапи и пак вдига крак да го обуя  Mr. Green Може да си гребне с лъжица пюре и да си я лапне, без да я обърне. Фен е на катеренето и слизането по стълби с помощ (аз затова не мога да кача килограми  Crazy ). Денси при рок и денс музика (по-скоро куфее) и пее "ннннн", като му пея. Това е основното.
2. Думи - "Ба! У!", като чуе, че лаят кучета (случва се и посред нощ да долети лай от кошарата, добре че още не се е научил да вие срещу луната), "Баво" за браво, "Айди де", като подканя за нещо и като излизаме навън, "Бвввв", като кара количка или вози нещо по пода, "даде" за тати . Всичко останало е "баба". Включително и аз. Иначе дърдори много и отговаря, но само той си разбира какво.
3. Разбира да речем 90%. Като му говоря и искам да съм сигурна, че ме е разбрал, ползвам къси ключови думи и прости изречения с един предмет и едно действие - примерно "дай топката". Ако кажа "вземи топката и я занеси на тате", се обърква - трябва поотделно да се раздават командите.
4. Ами не мога да преценя. Ходи и им пипа играчките, ако му харесат, не знам това брои ли се. По-скоро не им  обръща много внимание. Харесва и чужди колички - от малък това  Mr. Green
5. Не, не е отнесен. По-скоро бих го заподозряла, че замисля нещо (щом стане много тихо, значи пак е си е набарал крема Здраве и се маже с него, контето му с конте).

# 92
  • София
Благодаря за отгонорите, така се ориентирам горе-долу, въпреки че от споделеното се чудя ими ли нещо на моето дете или просто аз не се занимавам достатъчно с него.
krassenka - мисля, че форума е за споделяне на информация, а всеки сам си прави изводите, така че за мен има смисъл анкетата, ако за теб няма.

# 93
  • София
Скарлет, нищо му няма на твоето дете според мен. Може би е по-спокойна натура, а и това което си написала че прави ми се вижда напълно нормално и достатъчно.Не му се вторачвай толкова.

Енви, и аз мноооого обичам да ми мирише на липа. Всеки път като й се наслаждавам мъжа ми се ужасява, защото има сенна хрема и мрази когато цъфтят липите.

Тази нощ Соня ми стопи лагерите- будува между 3:30 и 5:30. И цял ден е крива,и ваксина бихме. И сега мрънка. Много се изнервих нещо.

# 94
Скарлет, за развитието му в момента е необходимо да може да прави следните две неща - да сочи с пръст към нещо, не защото го иска, а за да покаже, че му е интересно и второто е като те види, че гледаш някъде, да поглежда и той натам. На възраст 18 месеца трбява да може да играе с въображаеми неща - примерно да се прави, че прави чай в чайник и пластмасова чашка.

Аз не харесвам липи, акации и върби по същата причина, по която и мъжа на Рени.

# 95
Я да ви питам неЩо друго във връzка с морето. Слън4еви о4ила Ще купувате ли? (на децата  Sunglasses ) Като бяхме във Варна, много й блестеШе слънцето и искахме да й купим едни, но тя не ги търпи хи4  Sad

А на плаж с обувки/гуменки/...?

# 96
Скарлет, нищо му няма. Я пак погледни отговорите, той прави същите неща. Просто всеки си развива различните способности по-различен начин в зависимост от интерес и темперамент.
Татянка, Симона нали знаеш, че от малка това я влече и аз нямам много въображение с какво да си играем и често прибягвам до тези занимания, да пъха разни неща. Тя пък никакви опити да танцува не прави, само клати глава. Очаквам да не е особено ритмична , като баща си Wink

Мда, идеята със слънчевите очила е добра. Мисля даже, че ще и хареса да носи. Така ще бъде очилатко като мама и татко.
Със сигурност на плаж ще е с обувки, пробвах я на Елена боса, не се кефеше. Не съм купила още обаче.

# 97
  • София
Рени, и шефчо е ваксиниран, сега спи. Раздразнението на Соня предполагам е от нощната фиеста. Нашата лекарка каза, че не е нужно да давам Панадол, от тази ваксина реакция нямало, само да не го къпя днес и да му направя компрес с Реванол ако мястото на ваксината се подуе. Евентуална реакция имало към 10-12 ден, обрив като от претопляне (преполагам, че това означават дребни пъпчици). На вас какво ви казаха, покрива ли се с моето инфо?

Танче, май няма да взимам очила, Стаско нетърпи шапка, а за очила не ми се дават пари ако ще имат същата съдба като шапките.

Скарлет, ето моите отговори на твоите питанки. Като гледам, уменията на наборчетата са еднакви.  Heart Eyes

1. Какви умения са придобили вашите деца? - Казва "Чао" ("здрасти" - не), боц, "хей ръчички" (върти си китките като индийска танцьорка  Rolling Eyes), носи топката, т.е. изпълнява командата "Дай топката!", пляска за "Бравоооо", чат пат целува, слага си телефоните на ухото, но не говори, и най-новото - давам му една мокра кърпичка и като му кажа "Бърши, мама, масата!" - бърше  Mr. Green, по натам ще го пробвам на прозорците  Mr. Green шегувка  Mr. Green за друго не се сещам.

2. Какви думички използват? напоследък казва "мама" рядко, иначе само повтаря "тате", върви по улицата и като се размина с някой човек, спира, поглежда така  Shocked, сочи го и казва "Тате!" - аз това го приемам за лична обида.  Crossing Arms

3. Разбират ли всичко или поне повечето от нещата които им казвате? Ба, разбира  Wink Аз му казвам да не вика на всеки срещнат "тате", но той продължава!

4. Обичат ли да си играят с други деца навън или предпочитат да са самостоятелни? Единствено има афинитет към Маги на Бабълчето иначе се впечатлява от по-големите деца, но с връстниците си не играе, но и аз много рядко го събирам с други деца.

5. Струват ли ви се леко отнесени, когато се загледат нанякъде? Не.

Днес за награда, че не гъкна на ваксината му купих 2 шапки. Точно 3 сек. му се задържаха на главата. Много ме е яд! Има ли и други такива шилета, като гледам децата в квартала, всички са с шапки.

# 98
Ян4е, и аz съм о4иларка, файда няма  Laughing  Пак Ще се пробвам, да видим. Тя и фиби4ките днес ги дърпаШе  Sad  За обувки zа плажа съм хвърлила око на тия , видях ги в селския ни магаzин  Laughing  и не бяха скъпи, но Ще 4акам оЩе 2 месеца, няма смисъл да ги купя сега и да умалеят докато тръгнем  Crossing Arms

Аааа Ще вzема да тормоzя детето да пъха  Laughing  Тя по скоро си пада по раzруШаване, вадене, хвърляне и тем подобни  Confused

Скарлет, наистина ниЩо му няма, и аz така си мисля. Пък и спомням си как беШе раzправила, как повторил след теб "Лела Деси", тя Милена оЩе не повтаря след мен, а Тони го направи оЩе преди няколко седмици  Wink 

Роди, Ще ти пиШа неиzвинени, да zнаеШ  Naughty

# 99
2. Какви думички използват? напоследък казва "мама" рядко, иначе само повтаря "тате", върви по улицата и като се размина с някой човек, спира, поглежда така  Shocked, сочи го и казва "Тате!" - аз това го приемам за лична обида.  Crossing Arms

Защо ти го приемаш лично? А баща му какво мисли по въпроса?
Иво си махаше шапката, но ако той е овньо, аз пък съм муле и съм още по-упорита Crossing Arms И сега като тръгваме на разходка, сам прави опити да си я сложи на главата. Очила няма да му взимам. Представям си каква физиономийка ще придобие, ако му сложа такова нещо  Laughing

Иво ще е бос на плажа, пясъкът е много полезен за стъпалата. Ние няма да ходим на плаж по обяд, така че няма да му пари.

Оу, все забравям да се пофаля Simple Smile Снощи усетихме първия ритник. Казвам "усетихме", щото Младен точно тогава реши да пробва дали рита. Е, така ритна, че подскочихме дружно Simple Smile

# 100
  • София
Благодаря за успокоението, това може би е синдромът на работещите майки - винаги си мислят, че не са се погрижили добре за децата си. Единствено остава да ме притеснява отнесеността му, но и баща му и леля му и баба му като се загледат в някой филм и не чуват какво им говориш - може пък да е генетично (а това е нещото което най-много ме дразни в отсрещната рода, вероятно защото аз имам способност да правя по 3 неща наведнъж)
Данче - с твоя невероятен хумор ми повдигаш винаги настроението. Между другото и Тони не понася шапки, последната която купих беше отдолу под брадичката с ластик - само като му я покажа и пищи.

# 101
  • София
сочи го и казва "Тате!" - аз това го приемам за лична обида.  Crossing Arms

Защо ти го приемаш лично? А баща му какво мисли по въпроса?

Joy 1во, приемам го лично, защото съм толкова кротка и примерна семейна женичка, а пък моя син ми подлива вода. 2ро, Ст още не е изказал мнение за бащинството, защото сина му казва "тати" и на жени и на коли  Mr. Green Честит първи ритник!   bouquet   Еееех, като се сетя какъв кеф беше!

# 102
Привет априлска дружина!   bouquet

Честито на всички християнчета   bouquet Включително и Теди на Роди  Hug

Али е добре, откакто ходи добре спи още по-добре, а аз се скапвам максимално, но няма как. Човечето има 9ти и 10ти съб - долу - четвъртите и са излезли без да разбера, от което съм много щастлива и не мога да не го похваля, щото със сигурност ако ги вадеше трудно щях да се оплача  hahaha

Нашата морска мини среща върви към лек провал  newsm78 Времето е отврат, а Емчо днес бил с температурка каза РАчето, вчера попрекалил с басейна, даже единия път влязъл с дрехите - толкова му е харесало  Joy Дано да се оправи бързо, че ще изпуснем Мисчето  Praynig

За плажа почнах и аз да се замислям дали да не му купя бански някакви, щото е адски мръсно  #Cussing out Определено ще е бос (полезно е да е бос, а и той навсякъде шета така) и без слънчеви очила, той шапка не търпи пък камо ли очила  ooooh! Още от миналата година има подарък - пояс като лодка с дупки за краката, смятам и едно малко басейнче да му купя за брега, но много се съмнявам, че ще стои в него. Thinking

Много е див  ooooh! Баща му категорично отказва и забранява да споменавам за 2ро, защото Али му бил достатъчен. Откакто проходи си отваря сам вратите и го гоня из апартамента, не се спира и за секунда, но от цялата работа съм доволна, че се изморява и спи хубаво (по 2-3 часа 1 път следобяд) и вечер от около 22.30-23.00 до към 8.00-8.30 (максимум с 2 промрънквания). Катери се навсякъде, хваща се за решетките на леглото от външната страна и се катери по него, качването и слизането от легла, столове, дивани го владее поне от 2 месеца до съвършенство  Whistling Обаче като дойде ред за сменяне на памперс или да го храня се изнервям предварително  Close как не застава за 1 сек. на 1 място  #Crazy ей така ставам с него Наоплакох ви се, ама това е положението при нас  Crazy

По въпросите -
1. Алекс също е по финните движения, в момента отваря и затваря шишета (тези от 2 литра - било то бира или безалкохолно), внимателно с 2 пръстчета хваща капачката и така, а ако е затегната много ми взема ръката да му я отворя леко бутилката. Раздава целувки по устата на мен и баща си, слага формичките в кутията, избира си по цвят играчки и така ги удря една в друга (примерно 2 сини или оранжеви), кръгчетата на конус дето се поставят са му любими в последно време. Аз не съм го учила да прави нищо, сам се научи да пляска за браво, да посочва/прави боц и да казва чао. Малко са ми като маймунки дето повтарят така, без да разбират за какво става дума (един вид дресиране) и това не ми е по сърце Naughty

2. Не е от приказливите - определено само и единствено казва мама и тати съзнателно и ам-ам на цицата, неговите си му бръщолевения не ги броя  Laughing

3. ОПределено разбира и определено си прави, каквото си е наумил  Thinking

4. Предпочита с деца, много им се радва  Sunglasses

5. Не  Naughty

Юлче, честито ритниче  Heart Eyes
Леси, аз моето сиренце го мажа с Бюбхен 30ти фактор и е невероятен - той е много бял, но засега е нямало пропуск - мажа го 2 пъти на ден само  Peace
Янче, аз ако съм ще я оставя на Мими до детска градина, за да й спестя болестите  Peace И кажи на Цвети да пише  Flutter

Отиваме за хладилник да търсим, че нашият се счупи  Sad

Целувки на всички!   bouquet

# 103
  • София
Леле, Юлче, до ритниче ли стигна! Кога мина това време!

Ние не казваме нищо смислено, всичко е тата и дядя или нещо от тоя род! Всичко разбира и особено се кефи като го разбереш какво иска и му го кажеш! Деца обича, но още не играе с тях!

Целувки раздава, казва чао, боц и пи-бип, пляска и се опитва да си сложи шапката!

Какво друго? newsm78

# 104
Енвиии..Joy мислех че само аз съм липоманка... И аз излизам специално с едничка цел повече "душене", макар че ние си имаме липова градина право пред прозореца също  Simple Smile

Искам да ви попитам няколко неща...
1. Какви умения са придобили вашите деца?

Тука искам да се отгранича малко. За мен неща като махане за чао и даване на целувки не са точно умения. От такива неща всяко дете е усвоило толкова, колкото го учат. Умения в истинския смисъл и които наистина имат отношение към развитието са неща като: слагане на неща в кутии и ваденето им, правене на кули от неща, подреждане на предмети по големина, сортиране на формички, а също ходене, навеждане, хранене сами, изпълняване на прости инструкции и т.н. и т.н....

От тях, Вени отскоро прави кула от две кубчета но от повече не може, започна да сортира формички сравнително успешно в сортера, храни се с ръка и с лъжица (улучва си устата и успява да изяде нещо с лъжицата, но повечето пъти просто и харесва да си играе и маже, и цапа доста естествено), пие от отворена чаша сама като още разлива, посяга по своя инициатива да си залепва лепките на обувките (неуспешно)... Иначе, за протокола, да, казва чао  Wink

2. Какви думички използват?

Мама (напоследък "мами", много е готино), тати, не, цете (цвете), бау-бау, метьо (мечо), дай, папай (ядене), къхе (кафе/вода), ало.

3. Разбират ли всичко или поне повечето от нещата които им казвате?

Децата разбират много повече отколкото подозираме. Проверява се лесно на тази възраст като им дадеш инструкции. Вени например разбира и изпълнява молби от една, а често и от две части, ако ги повтаряш бавно по няколко пъти.

4. Обичат ли да си играят с други деца навън или предпочитат да са самостоятелни?

Играе си край децата, но сама, което е нормално за възрастта.

5. Струват ли ви се леко отнесени, когато се загледат нанякъде?

Е то всеки ми се струва отнесен като се заблее нанякъде  Grinning Ако питаш за обхват на вниманието, тесничък им е  Mr. Green т.е. трябва доста да викаш докато те чуят ако ги вълнува нещо друго в момента.

По тази тема, нали съм споменавала че майка е психолог, от нея имам схема на развитието до 6 години – та ако ви вълнува, мога да напиша нещата които се очакват между една и две годинки и кога се очакват ориентировъчно. Ще видите, че не са чак толкова много. Много са си ни добре децата.

Общи условия

Активация на акаунт