ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 825
  • 820
  •   1
Отговори
# 360
    1.ЛЛ попълва медицинско направление за ТЕЛК,което се дава на майката и тя заедно с акта за раждане и попълнена декл.го носи в картотеката,откъдето й се дава и входящ номер
2.От там решават в коя болница да изпратят документите и на каква комисия,които след това пращат писмо,което пристига в рамките на 1 месец
3.Да,събират се всичките необходими документи и се явявате на комисия,която обикновено е от 1 лекар,но се ходи заедно с детето
4.Решението излиза точно след една седмица,ако се явите в петък,следващия петък си го вземате и след 14 дни го заверявате отново в картотеката,където се подават документите,ако случайно не решите да го обжалвате

# 361
Здравейте мили момичета! Искам най-сърдечно да ви предоставя моята информация, в случай че и вие се сблъскате с моя случай. Както многократно се представях в този форум аз съм бременна, рискова бременност и съм в болничен от начало на бременността си - 6 г.с. Изкарах си 180 дни, които ми се полагат от ЛКК и днес бях на ТЕЛК, за процедурата на която някак си въобще не намерих много инфо или ако намерих не ми беше много ясно и си мислех, че е като повечето неща в нашата държава, които стават с изключителни "клизми" и т.н. Останах обаче очарована от хората от ТЕЛК и тяхното изключително добро отношение и искам да кажа на всички бъдещи момичета, тръгнали по моя път, че ако ви се наложи да бъдете вкъщи цялата бременност и не ви стигат тези 180 дни от ЛКК, спокойно можете да разчитате на ТЕЛК и лекарите там. И не се притеснявайте и се гледайте бременността. Ще опиша и процедурата за явяване на тЕЛК, защото аз я намерих от една много яка мама, ама искам да сме повечко споделили безценна информация за следващи момичета:
-Лекуващият гинеколог издава протокол за ТЕЛК, носите го на Иларион Макриополски 10, оттам ви пращат писмо до няколко дни (около 10) къде (пред коя комисия на ТЕЛК) да се явите и кога. Пращат ви в най-близката поликлиника. Там носите док., които ви искат - в писмото са отбелязани - производствена характеристика - 2 екземпляра, 1 служебна бележка от работодателя за болничните ви дни последните 3 години (двете неща се издават от работодателя), вашите амбулаторни листи за състоянието ви през бременността, ако имате други изследвания, картона и лична карта. На мен лично ми задържаха само последните два амбулаторни листа, производствената характеристика (в която часта по трудова медицина не беше попълнена) и служебната бележка. Така че, мами, не се притеснявайте. Надявам се да съм полезна:)

# 362
  • в края на града
Това, което е обяснила Силвана е за София, не знам как стои въпроса за другите градове. За София: ЛЛ - направление/предписание за ТЕЛК, носи се на ул."Ил.Макариополски", на място се попълва молба, подава се с предимство (не са чака на опашка щом става въпрос за дете до 16г.), чака се около месец отговор/писмо какви документи да се подготвят зя ТЕЛК-комисията, датата на която е обозначена в писмото и обикновено е около месец след получаването му.

Последна редакция: пт, 01 окт 2010, 19:31 от PetiaK

# 363
Извинявайте, искам да попитам- за преподновяване на ТЕЛКа по същия ред ли беше или беше нещо по-опростено?Нашият Телк изтича началото на февруари и не ми се иска да се получава голяма пауза м/у двата...

Последна редакция: вт, 05 окт 2010, 22:32 от Deja Vu

# 364
  • Анкх-Морпорк
За подновяване на ТЕЛК в София направо се подава молба на ул.Иларион Макариополски.
Подай около месец, преди изтичането, че да не губиш време, докато се мотаят с писма и бюрокрации...

# 365
За подновяване на ТЕЛК в София направо се подава молба на ул.Иларион Макариополски.
Подай около месец, преди изтичането, че да не губиш време, докато се мотаят с писма и бюрокрации...
Благодаря.  bouquet
А старият ТЕЛК трябва ли да нося или някакви документи?
 На комисия трябва ли да се явяваме или не?

Последна редакция: вт, 05 окт 2010, 22:33 от Deja Vu

# 366
  • София и там където не се пуши
Благодаря.  bouquet
А старият ТЕЛК трябва ли да нося или някакви документи?
 На комисия трябва ли да се явяваме или не?

Deja Vu носи се стария ТЕЛК. После като получиш писмото е описано какви документи да осигуриш и да носиш.

За деца е друга опашката и не чакаш.

# 367
Здравейте !!! Много се радвам, че има такъв форум, който наистина улеснява доста от страна на информацията.
Ще напиша и моите преживявания с въпросния телк на Макариополски с надеждата някой да даде малко пояснения (никой нищо не ми обясни Sad)!
И така....бях в трета градска, където полоучих експертното решение и с което ми казаха да отида на Макариополски.Е, отидох днес.Решението ми съдържа 56% като оценка на работоспособността, а срокът за инвалидност ми е до 3 години.Това явно е висок процент.С огромна мобилизация на силите , въпреки здравословните ми проблеми, успешно се дипломирах тази година, за това и от работата не ми издават трудов договор ( имено чакаха да завърша).Сега се оказва , че поради това, което ми се случва не мога да започна работа, нямам трудов договор и не мога да получа каквото и да било. Служителката на гишето ми завери експертното решение и ми заяви, че очакват  договор, когато започна някаква работа.И добре....въпреки това няамам ли право? Питах лекари дали имам право - Е ИМАМ!Казаха ми , че явно от телка не са им се занимавали изобщо.Сега незнам какво да правя от тук нататък.Днес, хората, които чакаха наред с мен също незнаеха почти нищо за този телк.Има мноого неясноти.Предварително много благодаря, ако някой може да ми даде някакво обяснение - макар и само да разбера , защо се е получило така  Embarassed  newsm78

# 368
Забравих да попитам дали някой от вас знае кой очен лекар в София има право да подготвя документи за пред ТЕЛК?Благодаря отново..................

# 369
  • София
Здравейте. Тъй като подадох документи за телк и вече дойде писмото с датата, сега сме на етап подготвяне на документи ,та с това са свързани и въпросите които ме вълнуват и ще съм много благодарна ако някой може да ми отговори.
1.) Искат епикризи - обаче всичките ни епикризи са от болницата в Красна поляна и са с диагноза "Специфични разтройства в НПР"  а водещата диагноза и "Други видове ДЦП" - та важат ли тези епикризи или не?
2.)Искат консултация с детски невролог - мисля да отида при докторката която го следи в болницата, но там както знаете искат направление с код 10, което всъщност е само за невролог - та може ли тя да му подготви документите или не?
3.) Етапна епикриза - Кой всъщност я изготвя?
4.)Знам, че на телка трябвало някаква зелена бланка, а й личната спомене за нея като излишно подчерта, че не е белият лист от прегледа и невроложката знаела какъв, но като питах невроложката тя каза, че нямало такова нещо и кой ми го казал. -Май стана много убъркано, но с две думи аз съм сигурна, че трябва такъв лист, но въпросът е кой да го напише?
5.) Искат и картона -Трябва да им го преснимам целият или правят само някаква справка.

Извинявам се ако на някой му се струват тъпи въпросите ми, но ще се явяваме за първи път и ми се искам да съм подготвена.Благодаря още веднъж.

# 370
  • София и там където не се пуши
Забравих да попитам дали някой от вас знае кой очен лекар в София има право да подготвя документи за пред ТЕЛК?Благодаря отново..................

Мисля да попиташ в темата за очните проблеми  newsm78 явно тук никой не е прочел за да отговори  newsm78

# 371
     nadia.76,всички епикризи,които имаш е хубаво да ги носиш,преснимани,колкото повече,толкова по-добре.На мен за етапна ми приеха последната епикриза,която ми беше издадена от болницата.Направление за детски невролог дава педиатърката на детето,а това направление с код 10,просто не ти трябва-него го дават невролозите за ЯМР или скенер.Относно зелената бланка-незнам нищо,но щом и невроложката казваш,че не знае най-добре е да се обадиш в болницата,където ти е назначена комисията и там да ги питаш,на мен също не ми бяха ясни някои неща и отидох намясто във ІІ-а градска да питам.Картона го носиш за справка,остава при тях и ти го връщат след една седмица заедно с ТЕЛК-решението,в него слагат печат с датата на ТЕЛК-а.Като получиш решението чакаш 14 дни и тогава отиваш в картотеката да го завериш.Ако не си съгласна с нещо трябва да обжалваш в рамките на тия 14 дни.Успех  Peace

# 372
  • София
Silvana.m, то това направление с код 10 е задължително за преглед в болницата в Красна поляна и излишно предупреждават за това, че трябва да е код 10, иначе те връщат и не преглеждат. А докторката която следи малкият и която всъщност постави диагнозата работи там и с такова направление сме ходили винаги до сега(а какъв им е статута всъщност нямам представа).И ние сме във втора градска на ТЕЛК, а и една майка чието детенце е било там ми каза, за тази "Зелена бланка".  А етапната епикриза с какъв срок може да бъде(назад във времето) , тъй като нашта последна епикриза е от м.юни, и не е с ДЦП-диагноза, а с "Специф.разтройства в НПР.   - дали върши работа или не???
Е, все пак ми остава успокоението до някъде , че няма да сме първите на които се подготвят документи за ТЕЛК от тази докторка и да се надявам, че знае какво прави.

# 373
  • в края на града
Етапна епикриза може да ти драсне невроложката на прегледа, който ще правите. Така и така ще ходите до болницата в Красна поляна, ще им кажеш какво ти искат от ТЕЛК, те знаят как да го направят.

# 374
Dorothy Благодаря все пак - продължавам да си търся където намеря !!!!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт