Проблеми малки и големи с нашите деца

• 403 605
  • 2 568
  •   1
Отговори
# 960
  • Вън от пространство и време
Тате Наци, попитайте в училището дали нямат щатен такъв. При нас в детската градина има, той прави прегледи на децата всяка година и се занимава с тези, които имат проблем, т.е. за родителите е много удобно - не се налага да ги водят никъде.

# 961
Питай в социални грижи за социална услуга логопед - има в различни видове центрове и се ползват безплатно. Можеш да провериш и в отдел просвета в района ви.

# 962
Ех, този Люлин и тези думички... Simple Smile

В 90-то имат, но трудно записва, да знаеш! Опитай, все пак.

За платен и добър, имам координати в 7-и. Ако се наложи, ще ти ги дам. Simple Smile

П.П. Междувременно вие също работете с нея, това е много важно. Дългите думи ги изричайте на срички и я карайте да ги повтаря. Ние го правехме като мелодия, за да е по-интересно за нея.
Говорете много правилно и отчетливо, дори и между вас у дома.
Всъщност имам разни професионални упражнения, особено за въпросните съгласни. Само да видим как да ви ги дам. Защото онзи логопед си е цифра, а ние не винаги имаме възможност, въпреки най-добрите ни намерения... Sad

# 963
  • NICE,FRANCE
Тате Наци,ДарЗаМен е права.Ние също имахме такъв проблем в началото,преди 5 месеца,но след страшно много повторения на срички,малката започна да казва правилно почти всички думи.Сега сме в процес на усвояване на френски език  baby_neutral.Мисля,че с по-вече упражнения и търпение всичко ще се нареди.Успех и bon courage.

# 964
в допълнение на Дарзамен:
работете и вие с нея, но не само с изговаряне на думи, а с прости и смешни неща като сапунени балончета, пиене със сламка, плезене на езика и ей такива работи, които развиват и ОТПУСКАТ лицевите мускули. Разнообразната храна също ще помогне. Не се стряскайте много, имате колко още по-важни неща на главата...

# 965
  • на път
И аз ще се намеся с извинение. Марти също ходи на логопед защото има дълга подезична юздчика и не може да казва Л, Р, Ш. Преодоля всичко за 5 медсеца без рязане на дефекта. Остана само Р.
... За съжаление платен щото де що е имало в района и общината всичко е икономисано. За мое учудване игрите които омат връзка с говоренето и ги упражняваме по препоръка на логопедката са
- игра с пластилин
- пеене
- работа с "духащи" флумастери
- надуване на балон
- свирене със свирка и уста
- игри комбиниращи пеене и танцуване
- игра на думи устонавяваща на гласна или съгласна завършва думичката
- делене думите на срички
....

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 17:13 от Д_Ива

# 966
Ей, страхотни сте, ние пробваме засега изговарянето на срички и показване къде да стои езичето (зад зъбите, а не между тях), че душата говори като гърче - цасовник, заба и т.н.  Simple Smile

Дочух, че май има логопед и в детската градина в 6-ти микрорайон, утре Цвети ще ходи до училището, да научи подробности за първия ден от предучилищната и да се запознае с госпожата.
Апропо - дали да и каже, че Еми е осиновена съвсем наскоро?
Май имат и допълнително изучаване на английски, плаща се там нещо, но не знам кога са занятията. Какво ще кажете, дали да я запишем, може да и е интересно. Като и кажа Хелоуу, тя през смях повтаря Алоуу  Simple Smile

# 967
Тате_Наци, здравей и честито ви момиче. Чета ви с радост.

Аз бих се присъединила към тези, които съветват малко да придържате темпото може би и с логопеда, и с английския...
Ние с момчето ми сме вече почти 6 години заедно, някъде писах че той ги изкара на един дъх - бързо поглъща, поглъща и пак поглъща нова информация. Сега като се замисля - лошо ми става ooooh!, а после се чудех не е ли хиперактивен - ми то само ново и само интересно и всичко е в темпо... Какво искам от детето newsm78

Не я претоварвайте, аз дори съзнателно бих забавяла темпото, дозирала ако може нещата... Отскоро е при вас, ще тръгва в предучилищна и няма нещо в света наоколо, което да не й е ново! Лошо говори - ми не са говорили с тях много, не са ги учили - опитайте първо полека сами - имате цялото време пред вас!
А за казването - не знам - вие трябва да прецените, първо вижте какво представлява учителката и после решавайте. Само това мога да посъветвам и мисля, че може да не бързате още на първата среща.
Аз в яслата казах, харесваха ми жените, пък и се налагаше поради люшкането му на заспиване. В детската - ми не ги харесвам и не съм казвала на никого нищо (въпреки че може й да знаят).

# 968
Аз съм твърдо за казването, както съм писала в темата за училището, независимо от лошия опит с реакциите при по-големия. Твърде много неща могат да се обяснят с това, че детето току-що е дошло от дом. Иначе ще лепнат на детето какви ли не други етикети. Само че! само по себе си казването нищо не решава. Нужно е систематично и търпеливо учителките да се образоват. На моите им правя кратки извадки от по 1 страница. Книги и други неща сме купували, но май не ги четат. Много от тях, дори и с най-добри намерения, просто не са се замисляли по тези проблеми, ако изобщо са се сблъсквали с тях.
И аз като другите - бързайте бавно...

# 969
Страшно много зависи каква е учителката. Боже какви ядове брах с класната на сина ми до 7 клас. Тате Наци забравете английския и не натоварвайте детето излишно. Тя не е имала детство. Оставете я поне докато тръгне първи клас да подивее да прави бели. Дъщеря ми и след 3год. и4 мес. като излезе навън все едно сме я държали на въже и не е излизала от няколко месеца. Ще и трябват поне няколко месеца докато свикне със вас. Не знам но за мен градина на половин ден е по добро решение. Мислели ли сте за вариант да отложите първи клас с една година?

# 970
Моят опит за английския - детето решило и се записало. Питайте я. Има и други неща - да се опита да избере. Мисля, че тя ще ви посочи темпото. Достатъчно е да я наблюдавате. Мисля си, че не бива да се изисква повече от това, което може. За нея все още всичко е прекалено ново и много, и доста несигурно. Нека си поеме дъх, а и вие. Засега мисля, че игрите заедно на каквото тя поиска и с малко обогатяване от вас са добро начало. Дори да си е само с вас в къщи, да готви с мама, да се запознава с елементарните неща в домакинството за нея са огромно количество информация.

# 971
Олеле, сладурано! Sad

Искаш съвет и аз ще ти го дам.
Мога да пиша и говоря до утре, но то ще бъда като майка.
Затова от сърце те съветвам: задай същият въпрос във форума на осиновените деца. Няма човек, който по-добре от тях да ти каже какво е в душата на малката сега.

Надявам се и вярвам, че разговори с откровеност, много разбиране и много обич, ще доведат всичко до добро развитие.
А и... понякога е хубаво да имаме куражът, да си признаем пред децата ни, че и ние грешим... Simple Smile

Стискам палци!

# 972
  • Be realistic - plan for a miracle.
Дар, да, мислех да пиша и там! Сега ще копирам целият пост и там...
Все пак ще бъда благодарна и за твоята гледна точка!
Както и на всяка друга майка пишеща тук!
Вярвам и на вашите преценки също така.

# 973
  • Вън от пространство и време
Миличка,  Hug

Осиновените деца от форума най-добре могат да ти кажат каква буря бушува в душичката на това детенце. Говори непременно с тях в техния подфорум.

И... ако познавате лично други осиновени деца (на приятели, близки, роднини), близки до нейната възраст или по-големи, може и възрастни, които да знаят отдавна, т.е. първоначалният шок от "разбирането" да е преминал деликатно потърсете помощ и от тях. Преди няколко седмици Ваньо се срещна с млада жена с подобна на неговата съдба. Получи се хубав разговор между двамата. Той дойде като балсам за болката на сина ми, който в момента търси за себе си приемлив отговор на много важни въпроси.

Кураж и вярвайте, че ще се справите, така ще предадете вярата си и на детенцето.

# 974
Миличка, последвай сърцето си. Вие си имате връзка. Отиди при нея и я остави тя да подаде сигнала. Последвай я в болката и самотата й. И не чакайте да премине бурята. Отиди сега. Мисля, че има нужда от друг човек сега. Може да се довери на теб. Не я оставяйте сама с болката и мислите й. Мисля, че никак не е добре за нея да е сама точно в това време. И не бива да затвори мислите си и да погребе болката си. Успех.

Май бебешката възраст и липсата на ясен спомен за първия сблъсък с този факт е най-подходящо. Не мислех така когато казах на моите и как съжалявах  за това, че го направих. На 5 и половина усещам какво означава връзка майка-дете. Едва сега усещам , че единия преодолява недоверието си. Просто с всяка своя частица усещам емоциите му.

Общи условия

Активация на акаунт